Slovenca okužena z novim koronavirusom

Dva potnika z ladje Diamond Princess sta že doma in sta zdrava, a bosta 14 dni v samoizolaciji.
Fotografija: Potniki čakajo na prevoz, potem ko so smeli zapustiti ladjo. FOTO: Kim Kyung-Hoon/Reuters
Odpri galerijo
Potniki čakajo na prevoz, potem ko so smeli zapustiti ladjo. FOTO: Kim Kyung-Hoon/Reuters

V jutranjih urah sta na ljubljansko letališče s komercialnim letom priletela dva potnika, ki sta bila na ladji Diamond Princess. Ko sta odšla z ladje, sta imela negativne teste na prisotnost virusa sars-cov-2. Testiranje ju je čakalo tudi na letališču Brnik, znova sta bila oba brisa negativna.

Sta pa potnika vseeno dobila odločbo o karanteni, da morata naslednjih 14 dni bivati na domu. V tem času ju bodo z NIJZ večkrat kontaktirali in testirali. Ves čas potovanja domov sta se obnašala zelo samozaščitno, merila sta si temperaturo in nosila masko. Za nikogar ne predstavljata nobene nevarnosti. »Razloga, da bi obveščali druge potnike na komercialnem letu, da sta bila na letalu prisotna Slovenca z ladje, ni, saj sta zdrava,« je poudarila Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 



Štirje Slovenci pa ostajajo na Japonskem. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je potrdila, da sta dva Slovenca okužena in se zdravita v bolnišnici na Japonskem. Po besedah Sočanove nista zbolela za boleznijo covid 19, ampak sta pozitivna na virus sars-cov-2. Japonski protokol predvideva, da sta premeščena v bolnišnico, če ne bosta zbolela, ju bodo po 12 dneh v razmaku 24 ur znova dvakrat testirali. Stroške zdravljenja bo krila Japonska. Po podatkih slovenskih oblasti sta močno razočarana, da ne moreta domov.

Preostala dva slovenska državljana sta bila dvakrat testirana in rezultati so negativni ter čakata evakuacijski prevoz domov, je dejal vodja Konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Japonski izvid, da sta zdrava, sta prejela; rezultate testiranja italijanskih oblasti pa še nista prejela. Proti Evropi bosta poletela z letalom ene izmed evropskih držav, ki ga na Japonsko pošiljajo, da pobere državljane EU. Čas odhoda iz Jokohame še ni določen, saj evakuacijski let še ni dobil dovoljenje japonskih oblasti, je dejal Šter. Na ministrstvu upajo, da bo čas negotovosti čim krajši za državljane, ki ostajajo na Japonskem.

Pojasnil je še, da sta se prva dva potnika sama odločila za komercialni let, druga dva zdrava Slovenca pa sta se odločila, da počakata na evakuacijski let.


 

Dva potnika umrla 


Dva potnika, ki sta se na ladji Diamond Princess okužila z novim koronavirusom, sta zaradi okužbe umrla. BBC poroča, da sta žrtvi japonska državljana, stara okoli 80 let, oba sta imela zdravstvene težave. Z ladje sta se izkrcala že minuli teden in sta se zdravila v bolnišnici.

»Poslali smo ju v zdravstveno ustanovo, ker sta kazala simptome. Menim, da sta dobila najboljšo možno zdravljenje,« je za AFP poudaril japonski zdravstveni minister Katsunobo Kato.



Na ladji se je z virusom sars-cov-2 okužilo 621 oseb od 3700 potnikov in članov posadke. V sredo se je iztekla 14-dnevna karantena in okoli 500 potnikov, ki so imeli negativne teste na okužbo in niso kazali simptomov, je včeraj lahko zapustilo ladjo

Okoli 150 Avstralcev je že pripotovalo v Darwin, kjer jih čaka nova dvotedenska karantena. V karanteni so tudi Američani, ki so že pred dnevi zapustili ladjo. Britanci se bodo vrnili domov v petek.



Medtem tudi iz Kitajske prihajajo dobre novice, da je število na novo okuženih močno upadlo. V sredo so našteli le 349 novih primerov okužb in 114 mrtvih, medtem ko so še v torek beležili 1749 novookuženih, so sporočili s kitajskega urada za zdravje.

Skupno je na Kitajskem zaradi bolezni covid-19 umrlo 2118 ljudi, 75.000 je okuženih z virusom. Od tega je okrevalo 16.000 ljudi. Drugod po svetu je okuženih okoli tisoč ljudi, največje žarišče okužbe je ravno prej omenjena ladja za križarjenje. Nekaj več okuženih so v teh dneh našteli tudi v Južni Koreji, kjer so žarišče okužb zaznali v eni izmed verskih skupnosti. V državi je sicer potrjeno okuženih 82 oseb.

Preberite še:

Komentarji: