V UKC so prvič v Sloveniji operirali tumor z odstranitvijo dveh vretenc hrbtenice

Zelo zapletena operacija je trajala 14 ur, bolnik se po operaciji in obsevanjih počuti dobro.
Fotografija: Operacija na Onkološki kliniki v Ljubljani. Slika je simbolična. FOTO: Jure Ežen/Delo
Odpri galerijo
Operacija na Onkološki kliniki v Ljubljani. Slika je simbolična. FOTO: Jure Ežen/Delo

Na ortopedski kliniki ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra so v sodelovanju z drugimi kliničnimi oddelki in onkološkim inštitutom julija letos kot prvi v Sloveniji opravili operacijo tumorja z odstranitvijo dveh celotnih ledvenih vretenc. Takšen projekt se lahko izvaja le v velikih terciarnih ustanovah s sodelovanjem več različnih profilov in veliko zagnanostjo in predanostjo vseh sodelujočih, so danes sporočili iz UKC.
 

Začelo se je z bolečinami v križu


Bolnik je bil mlajši moški, ki je tožil zaradi neznosnih bolečin v križu, preiskave pa so pokazale, da gre za redko obliko raka, ki se je razširil na dve ledveni vretenci in že resno ogrožal bolnikovo življenje. Po natančnem načrtovanju so mu na ortopedski kliniki odstranili dve vretenci in dve rebri ter jih rekonstruirali s sodobnimi vsadki, ki so omogočili nadaljnje obsevanje bolnika. Operacija je trajala kar štirinajst ur, saj so morali ortopedi medtem, ko so odstranjevali obe vretenci, ohraniti vse živčne povezave in jih pozneje »vgraditi« v vsadke ter jih zaščititi. 

Zdaj se bolnik že dobro počuti in je povsem samostojen, tudi hodi lahko brez težav, bolečine pa so vedno manjše.
 

Posvetovanja s tujimi centri za obravnavo tumorjev


Slika je simbolična FOTO: Reuters
Slika je simbolična FOTO: Reuters


Strokovnjaki UKC so se pred operacijo posvetovali z večjimi centri za obravnavo tumorjev v Nemčiji, na Madžarskem in v Italiji in se kljub različnim mnenjem odločili poleg obsevanj tudi za operativno odstranitev vretenc. »Brez takšne operacije bolnik ne bi preživel, zdaj pa pričakujemo odlične možnosti popolne ozdravitve. Predvidevamo še dodatno obsevanje s protonskimi žarki v Trentinu za uničenje potencialno lokalno razsejanih celic ob odprti biopsiji,« so še sporočili iz UKC.

Pri zapletenem posegu so sodelovali specialista ortopedske kirurgije Miha Vodičar in David Martinčič, Aljaž Merčun, specialist anesteziologije Peter Poredoš, specialist torakalne kirurgije Matevž Srpčič in nepogrešljivo drugo osebje – inštumentarke, operacijski tehniki in sestre z anesteziologije. 

Preberite še:

Komentarji: