Weber postavil Orbanu tri pogoje za obstanek v EPP

Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila. Viktor Orban je prestopil mejo, je bil kritičen tudi predsednik EPP Joseph Daul.
Fotografija: Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke Manfred Weber FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke Manfred Weber FOTO: Reuters

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber je madžarskemu premierju Viktorju Orbanu postavil tri pogoje za obstanek njegovega Fidesza v EPP. To so konec kampanje proti Bruslju, opravičilo in delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti, je poudaril Weber v pogovoru za sredino izdajo časnika Bild.

Weber, ki je tudi vodilni kandidat EPP na evropskih volitvah, je dejal, da mora Orban pokazati spoštovanje do te evropske desnosredinske politične družine. Po njegovem gre za odločilna vprašanja v zvezi z demokratičnimi načeli in političnim stilom.

Zato je vodji Fidesza postavil tri pogoje, ki jih mora izpolniti še ta mesec, če želi njegova stranka ostati v EPP. Prvi je, da mora »takoj in dokončno ustaviti kampanjo proti Bruslju«. Poleg tega se mora opravičiti drugim strankam, ki so članice EPP, ter zagotoviti nadaljnje delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti. Slednjo podpira milijarder madžarskega rodu George Soros.

Weber je po pisanju spletne izdaje nemškega časnika Die Welt dal jasno vedeti, da je od Orbanovega ravnanja odvisno, ali bo prišlo do razkola med konservativno evropsko politično družino in Fideszom. Dodal je, da bo sam še zadnjič poskusil obdržati Viktorja Orbana in Fidesz v EPP, ob tem pa poudaril, da se »ne bo pogajal« o vrednotah krščanske demokracije.
 

Evropska komisija kampanjo ostro obsodila


Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Fidesz je objavil plakate, na katerih sta Soros in smehljajoči se Juncker, zraven pa napis: »Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj.«

Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila. »Viktor Orban je prestopil mejo,« je bil danes za spletno izdajo časnika Welt kritičen tudi predsednik EPP Joseph Daul.

Izključitev Fidesza je po zadnjih podatkih uradno zahtevalo 13 strank iz desetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, kar je zadostna podpora za izključitev kake stranke. 12 strankam, ki so to storile do ponedeljka, se je danes pridružila še irska Fine Gael. Za sprožitev postopka izključitve iz EPP mora to uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav.

Preberite še:

Komentarji: