ZDA prestregle orožje, ki so ga v Jemen poslali iz Irana

V pošiljki je bilo več kot 200 paketov s sestavnimi deli za rakete, eksplozivi in drugimi napravami.
Fotografija: Američani so prestregli orožje, namenjeno hutijevcem.  FOTO: US Central Command (CENTCOM)/AFP
Odpri galerijo
Američani so prestregli orožje, namenjeno hutijevcem.  FOTO: US Central Command (CENTCOM)/AFP

Ameriška vojska je danes sporočila, da je januarja zasegla pošiljko iranskega orožja, ki naj bi bilo namenjeno jemenskim hutijevskim upornikom. Osrednje poveljstvo ameriških oboroženih sil (Centcom) je v izjavi zapisalo, da je šlo za več kot 200 paketov, ki so med drugim vsebovali sestavne dele za rakete in eksplozivne naprave.

Ameriška mornarica je 28. januarja v Arabskem morju »zasegla napredno konvencionalno orožje, ki izvira iz Irana in je bilo namenjeno na območja v Jemnu, ki jih nadzorujejo hutijevci«, je Centcom sporočil v izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih.

Dodali so, da je pošiljka vsebovala več kot 200 paketov s sestavnimi deli za rakete, eksplozivi in drugimi napravami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»To je še en primer zlonamernega delovanja Irana v regiji. Še naprej dobavljajo napredno konvencionalno orožje hutijevcem in s tem ogrožajo varnost mednarodnega ladijskega prometa ter prost pretok trgovine,« je po navedbah AFP dejal poveljnik Centcoma, general Michael Erik Kurilla.

image_alt
ZDA pri Jemnu sestrelile osem brezpilotnikov, štiri uničile na tleh

Jemenski hutijevski uporniki sicer že od novembra lani napadajo ladje v Rdečem morju, pri čemer trdijo, da napade izvajajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki se soočajo s silovitim bombardiranjem izraelskih sil.

Na napade hutijevcev so se odzvale oborožene sile ZDA in Velike Britanije, ki v zadnjem času izvajajo povračilne zračne napade na položaje upornikov v Jemnu.

Situacijo v tej državi na jugu Arabskega polotoka, ki se sooča z resno humanitarno krizo in še vedno trajajočo državljansko vojno, ki se je začela leta 2014, je sicer v sredo obravnaval tudi varnostni svet Združenih narodov.

Predstavniki več držav so pozvali hutijevske upornike, naj prenehajo napadati ladje v Rdečem morju, posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN za Jemen Hans Grundberg pa je posvaril pred eskalacijo razmer v že tako razdejani državi, pri tem pa vse udeležene pozval k nadaljevanju mirovnih pogajanj.

Preberite še:

Komentarji: