Astronavti prispeli do postaje

Po 27 urah letenja v orbiti je dragon ujel Mednarodno vesoljsko postajo.
Fotografija: Spacexova kapsula Resilience se je za pol leta pripojila Mednarodni vesoljski postaji. FOTO: NASA TV/AFP
Odpri galerijo
Spacexova kapsula Resilience se je za pol leta pripojila Mednarodni vesoljski postaji. FOTO: NASA TV/AFP

Mednarodna vesoljska postaja bo pol leta imela nove stanovalce: Nasine­ astronavte Mika Hopkinsa, Victorja­ Gloverja, Shannon Walker in japonskega astronavta Soičija Nogučija. Do ­laboratorija 400 kilometrov nad ­našimi glavami so se pripeljali v najnovejšem­ in najmodernejšem vesoljskem ­plovilu – Spacexovem dragonu.

S postajo so se spojili okoli petih zjutraj po srednjeevropskem času, nato so dobri dve uri opravljali vse postopke, da so lahko odprli loputo in vstopili v postajo, kjer jih je pričakala ameriška astronavtka Kate Rubins in kozmonavta Sergej Rižikov in Sergej Kud-Sverčkov. Astronavti so s širokimi nasmehi vstopili v postajo (Soiči Noguči je prinesel še tokratno plišasto zvezdo oziroma indikatorja breztežnosti - malega Yoda) in pripravili kratko slovesnost. 



Mike Hopkins se je zahvalil celotni ekipi tako pri Nasi kot Spacexu. »To je bilo neverjetno potovanje. Nimam besed, da bi lahko opisal naše vznemirjenje, ko se je raketa dvignila v nebo. Zadnjih 27 ur je bilo zelo prijetnih. Veseli smo, d smo tu, hkrati tudi ponižni, da smo lahko del te odprave. Veselimo se prihodnjih šest mesecev in komaj čakamo, da začnemo z delom.«

Kathy Lueders, vodja Nasinega programa za človeške odprave, je prav tako izpostavila veselje in ponos. »Zelo smo ponosni na vas in od vas tudi veliko pričakujemo, veliko dobrega dela,« je dodala. Astronavte je pozdravil tudi predsednik japonske vesoljske agencije Hiroši Jamakava. »Veseli smo bili izstrelitve, saj predstavlja navdih za vse naše prebivalce v teh težkih časih pandemije covida-19. Oddahnil sem se, ko vidim, da ste varno prispeli do postaje,« je povedal in dodal, kako je za Jaxo pravzaprav pomembno, da je del te odprave tudi japonski astronavt. 

Odprava je zgodovinska, saj je to bil prvi operativni polet zasebnega vesoljskega plovila, potem ko so maja uspešno izstrelili testnega dragona, ki je avgusta srečno pljusknil v ocean. ZDA imajo po devetih letih od zadnjega poleta raketoplana znova svoje prevozno sredstvo za astronavte, s čimer so prekinile ruski monopol in plačevanje sedežev na sojuzih. Z Rusi se sicer že dogovarjajo o izmenjavi kapacitet.​



​Spacexova paradna raketa falcon 9 se je v ponedeljek zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času ognjevito in bobneče dvignila v nebo. Na vrhu rakete je bila kapsula, ki jo je posadka poimenovala Resilience, trdoživost, s katero se je človeštvo postavilo po robu vsem preizkušnjam leta 2020. Po nekaj minutah tresočega in vznemirljivega pospeševanja v orbito je kapsulo zajel breztežnostni mir.

image_alt
Dragon s štirimi astronavti poletel v vesolje


»Celotni ekipi falcona 9, odlično delo, tole je bila vrhunska vožnja. Tu je veliko smeha. Pisanje zgodovine je zahtevno delo, a zaradi vas [članov celotne ekipe v Nasi in Spacexu] je vse videti tako enostavno. Znova, čestitke vsem. Trdoživost je v orbiti,« je sporočil Hopkins, ­poveljnik dragona za človeško posadko.

FOTO: Agustin Paullier/NASA/AFP
FOTO: Agustin Paullier/NASA/AFP

 

Zaradi pandemije povečana varnost


»Nasa je izpolnila obljubo Američanom in našim mednarodnim partnerjem, da bo ponudila varno, zanesljivo polovilo po primerni ceni, ki bo vozilo do Mednarod­ne vesoljske postaje. Cilj smo dosegli s pomočjo ameriške zasebne industrije,« je poudaril Nasin administrator Jim ­Bridenstine, ki je bil uspeha zelo vesel, a je opozoril, da je vesolje težko in da se je vseskozi treba zavedati, da lahko gre kaj narobe.

Tak razgled imajo astronavti iz dragona: 


Sled rakete falcon 9, ki se dviga nad Florido. Fotografiji Gregg Newton/AFP
Sled rakete falcon 9, ki se dviga nad Florido. Fotografiji Gregg Newton/AFP
»Ne bi mogla biti bolj ponosna na delo, ki smo ga opravili. Falcon 9 je bil videti odlično, dragon je bil dvanajst minut po izstrelitvi v orbiti,« je dodala Gwynne Shotwell, direktorica operative pri ­Spacexu.

Prvi mož podjetja Elon Musk ima blažje simptome covida-19, zato ni od blizu spremljal astronavtov, za katere je bilo seveda vrhunsko poskrbljeno. Še pred pojavom koronavirusa so morali astronavti v štirinajstdnevno karanteno pred izstrelitvijo, da ne bi zboleli. Je pa zaradi pandemije še povečana varnost, vse osebje, oblečeno v črno, zaradi česar so dobili vzdevek nindže, je nosilo zaščit­ne maske, število obiskovalcev in medijev je bilo močno omejeno. Čeprav je Nasa pozivala ljudi, naj ne hodijo v Cape Canaveral, da ne bi poslabšali epidemio­loške slike, radovednežev in vesoljskih navdušencev to ni ustavilo.

Polet do postaje je trajal kar 27 ur, da je plovilo pravilno ujelo postajo. Dragon je popolnoma avtomatiziran, a posadka lahko v vsakem trenutku poseže po tehnološko dovršenem krmilu z zasloni na dotik. Štiri ure po izstrelitvi se je pojavila težava z grelci goriva, posadka ni bila v nevarnosti, po dobri uri so odkrili sistemsko napako in jo odpravili.

Posadka je tokrat rasno, nacionalno in spolno raznolika. Na krovu so bili poleg Hopkinsa fizičarka Shannon Walker, Victor Glover, ki je prvi temnopolti astronavt na dolgotrajni odpravi, zanj je to prvi polet v vesolje, in japonski astronavt Soiči Noguči, ki je šele tretji astronavt, ki je potoval v vesolje v treh različnih plovilih. V tem klubu sta le še Nasina astronavta Wally Schirra in John Young.

Victor Glover, Michael Hopkins, Shannon Walker in Soiči ­Noguči. Za Gloverja je to prvi polet, ­medtem ko so preostali že bili v vesolju.
Victor Glover, Michael Hopkins, Shannon Walker in Soiči ­Noguči. Za Gloverja je to prvi polet, ­medtem ko so preostali že bili v vesolju.


Tokrat bo po dolgem času na postaji sedem oseb, zadnja leta jih je bilo največ šest, ker je imel sojuz kapaciteto le za tri potnike, kar pomeni, da bodo opravili še več znanstvenih ­raziskav. 

Preberite še:

Komentarji: