Žrtve tokrat izbrani uporabniki whatsappa

Razvojniki pozivajo, naj si vsi uporabniki posodobijo aplikacijo.
Fotografija: WhatsApp ima kar 1,5 milijarde uporabnikov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
WhatsApp ima kar 1,5 milijarde uporabnikov. FOTO: Reuters

Ob tako razviti tehnologiji so nekaj vsakodnevnega tudi hekerski napadi. V zadnjih dneh so med žrtvami pristali nekateri uporabniki aplikacije whatsapp, ki jo ima v lasti Facebook.

Hekerji so našli možnost, da na izbrane mobilne naprave nastavijo sledilno programsko opremo, iz WhatsAppa pa so sporočili, da je napad izvedel »napredni kibernetski igralec«. Financial Times poroča, da je za napad odgovorna izraelska združba NSO.

Kljub temu so pomirili uporabnike, saj so težavo odpravili že prejšnji petek. Obenem razvojniki pozivajo, naj si vsi uporabniki posodobijo aplikacijo. Uporabnikov je sicer kar 1,5 milijarde.

Razvojniki opozarjajo – posodobite aplikacijo. FOTO: AFP
Razvojniki opozarjajo – posodobite aplikacijo. FOTO: AFP

 

Napadali prek zvočnih sporočil


Hekerji so izbrane tarče napadali prek zvočnih sporočil, sledilna programska oprema pa se je potem naložila na mobilno napravo, čeprav uporabnik sporočila ni odprl, v nekaterih primerih je sporočilo izginilo, še preden ga je uporabnik sploh opazil.

Programsko opremo skupine NSO menda uporabljajo tajne organizacije med preiskovanjem kriminalnih dejanj. Tako so s pomočjo opreme NSO ujeli mehiškega kriminalca Joaquína »El Chapa« Guzmána.

Kljub temu je več ljudi in organizacij poročalo, da so bili žrtev opreme NSO povsem nezakonito, med drugimi to velja za Amnesty International.

Komentarji: