Čudo, imenovano Brunn

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Danes je prvi dan meteorološke pomladi. Roko na srce, pomlad imamo na sončni strani alp že dobro leto. Globalno segrevanje ali pa pomankljiva zemljina rotacija nas je privedla do tega, da je bila letošnja, zdaj že bivša (vsaj meteorološko) zima izredno mačehovska z njenim največjim atributom, snegom. Verjetno ga ni genialca, ki bi rekel, da je bilo snega na pretek. In to bo za vodje naših smučišč izredno dober izgovor, da bodo ves (verjetno spet, po njihovih besedah) mizeren zaslužek usmerili v poletno sezono. Naši sosedi, tisti, ki od nas spet zahtevajo osebne izkaznice ali potne liste so se pa odločili, kljub smešno visokim temperaturam, da v njihovem mondenem Kitzbuehlu postavijo novo napravo, ki bo začela postavljati nove standarde v svetu športa, ki se večinoma odvija na sneženih podlagah. Nekateri srečneži, ki ste te »pomladne« počitnice preživeli pod Petelinjim grebenom ste to »čudo designa« že preizkusili. Ostali pa nadaljujte z branjem teh vrstic.

Brunn premore gigantske stole, ki premorejo prevoziti (v vsakem seveda) do osem utrujenih smučarjev. Naj si bo od garanja na super urejenih  pistah ali obiskov njihovih brunaric je čisto vseeno. Vsakega pričaka usnjen, ogrevan in pred (no letos večinoma dežjem) zaščiten stol. Prvič se je zgodilo, da sta avtomobilska in smučarska industrija skupila skupaj. In glej ga zlomka, namesto da bi te čare uživali v bohinjski dolini, na smučišču, ki naj bi obratovalo že…hmmmm nazaj (po meni znanih podatkih naj bi ravno Leitner tukaj odprl svoje »testno polje« za nove naprave), se boste za užitke in ogrevane stole spet morali odpraviti v deželo dunajskih dečkov. Brunn v uri prepelje do 3.300 ljudi v uri, ter pri tem premaga 427 višinskih metrov v manj časa, kot bi npr. v Kranjski gori naročili kapučin. Pa da ne bom užalil natakarjev: v manj kot 3 minutah!

Ok, pa da ne bo vse tako črnogledo. Take hitre in luksuzne sedežnice ne boste našli na zakotnih smučiščih. Je pa tudi res, da to ni prva osem-seda ki jo je Leitner izdelal, niti ne prva ogrevana. Takih je že dosti.  Je pa definitivno najbolj luksuzna in zato kot taka postavljena v luksuzno okolje. Mogoče bo ta članek bral kakšen cenjeni gospod iz Združenja Slovenskih žičničarjev. Mogoče lahko tak dragulj pričakujemo na naših (z izjemo redkih) muzejsko opremljenih smučiščih v deželi Mojc in Kekcev. Mogoče bo drugo leto več snega….več o tem bomo izvedeli nič prej kot na otvoritvi nove sezone. Do takrat pa uživajte v prihajajoči pomladi.

Leitner uradna stran.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: