Ministrica Smerkolj: »Gibajmo za zdravje, to je naša spodbuda!«

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Smučarska zveza Slovenije (SZS), Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), Ministrstvo za zdravje (MZ)  ter Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) so danes v Nordijskem Centru v Planici organizirali dogodek Gibajmo za zdravje. V sodelovanju s športnicami in športniki Smučarske zveze Slovenije - pridružili so se nam Jakov Fak, Teja Gregorin, Boštjan Kline, Ana Drev, Rok Marguč, Gloria Kotnik, Filip Flisar, Peter Prevc, Marjan Jelenko, Maja Vtič, Vesna Fabjan, Jure Aleš, Jernej Slivnik in drugi – so več kot 500 otrok iz slovenskih osnovnih šol, tudi skozi programe, ki jih Slovenija izvaja v okviru evropske kohezijske politike 2014–2020, opozarjali na pomembnost gibanja, zdravega načina prehranjevanja in zdravega življenjskega sloga. Dogodek je podprla tudi ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.

Otroci so se skupaj s športniki preizkusili v nekaterih zimskih športih, se srečali in pogovarjali s svojimi zimskimi junaki o vrednotah v športu, »fair playu«, FIS pravilih, predvsem pa želimo z dogodkom osveščati o pomenu gibanja za zdravje, spodbujati zdrav način prehranjevanja in širšo javnost seznanjati s programi, ki jih na tem področju Slovenija uspešno uresničuje s pomočjo evropskih sredstev. 

Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj: »Nordijski center Planica je odličen primer dobre prakse projekta sofinanciranega z evropskimi sredstvi, še toliko bolj, ker se ta veličastna infrastruktura povezuje z drugimi programi, ki jih tudi podpiramo v okviru evropske kohezijske politike v Sloveniji. Eden takšnih je gotovo program Zdrav življenjski slog, ki se že od leta 2010 izvaja po vsej državi s podporo evropskih sredstev. Do konca poletja 2017 ga bomo podprli s skoraj 4,9 milijona evrov, od tega pa bo večino sredstev, 80 odstotkov, prispeval Evropski socialni sklad. In prav Zdrav življenjski slog je eden pomembnejših programov na področju zdravja in socialne vključenosti. Tudi zato sem izjemno vesela pobude Ministrstva za izobraževanje znanost in šport, da skupaj z Ministrstvom za zdravje in našo službo pristopimo k organizaciji današnjega dogodka. Da, Gibajmo za zdravje – to je naša spodbuda! Od vsega, kar lahko naredimo za to, je namreč le malo tako vsestransko koristnega, kot je telesna vadba. Zato je danes naš cilj otroke in tudi vse vas osveščati o pomembnosti gibanja, pa tudi zdravega načina prehranjevanja in nasploh zdravega življenjskega sloga, tudi skozi programe, ki jih Slovenija izvaja z evropskimi sredstvi«.

In prav zdrav duh v zdravem telesu, je tudi ministričino osebno vodilo, ali kot je dejala »s športom sem gor rasla«, zato je otrokom položila na srce, da naj dajo vse od sebe, da bodo čim bolj telesno aktivni. »Gibajte in zdravo jejte, zagotovo se vam bo obrestovalo«, še meni ministrica, ki je še poudarila, da država aktivno podpira programe s tega področja – tudi s pomočjo evropskih sredstev«.

Do leta 2020 je v Sloveniji na voljo 3,2 milijardi evrov in, kot je dejala ministrica, je izvajanje v polnem teku. »Do danes smo odobrili za 740 milijonov evrov evropskih sredstev oziroma 136 projektov, programov in javnih razpisov, med drugim projekt izgradnje avtocestnega odseka Gruškovje–Draženci v znesku 63,5 milijonov evrov, 9 okoljskih projektov s področja odpadne in pitne vode, več programov, ki posegajo na področje dela z brezposelnimi, pripravniki in mladimi (med njimi tudi Zdrav življenjski slog) ter več projektov oz. javnih razpisov s področja podjetništva, raziskav, razvoja ali inovacij. »S pomočjo evropskih sredstev smo v Sloveniji doslej uspešno uresničili več kot 5000 uspešnih zgodb mnogih ljudi. In prav ljudje so v izvajanju kohezijske politike najpomembnejši, čeprav pogosto skriti za številkami. Zato je današnji dogodek odlična priložnost, da več kot 500 osnovnošolskim otrokom, ki so danes z nami tudi skozi programe, ki jih Slovenija izvaja v okviru evropske kohezijske politike 2014–2020, predstavimo kaj delamo, predvsem pa osveščamo o pomenu gibanja, zdravega načina prehranjevanja in nasploh zdravega življenja,« je še povedala Alenka Smerkolj.

Več iz te teme:

Komentarji:

Mnenja

Dmitro Kuleba, minister za zunanje zadeve Ukrajine, Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednik evropske komisije
Več...