Osem izbranih športnih ur

Vzdržljivostni športniki jih obožujemo. Brez njih ne moremo ne spati ne vstati, kaj šele trenirati, bivati. Kos opreme, ki popelje v odvisnost, ne da bi se tega zavedali.
Fotografija: Da, v vseh teh letih so športne ure strašno napredovale in tudi pocenile so se, se mi zdi, izbira pa je neverjetna. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Da, v vseh teh letih so športne ure strašno napredovale in tudi pocenile so se, se mi zdi, izbira pa je neverjetna. FOTO: Shutterstock

Ne vem, kako je s športniki, ki ne spadajo med vzdržljivostne, ampak nekoč mi je oče dobro izustil: nogometaši, boksarji, golfisti ne nosijo te plastike, ampak bolj žlahtne znamke. Ja, noben vzdržljivostni športnik ni kaj prida bogat. Vsaj takrat, ko sem slišal to bistroumje, ni bil.Prvič sem, črno, plastično z gumijastim paščkom, v živo, torej ne na sliki, na televiziji pa tudi ne, ker takrat ni bilo takih oglasov na ekranu, videl na Aleševem zapestju. Aleš je zdajšnji sekretar Kolesarske zveze Slovenije. Bil je moj prvi trening na velodromu, on je veliko starejši seveda in klicali so ga Profi. Baje je zmagal vse dirke od pionirčkov C prek črk B in A in med mlajšimi in starejšimi mladinci. Mislim, da je bila Casio, lahko da tudi Seiko, pozabil sem.

Da, do takrat so bile vse ure srebrne, razen stričeve, ki je bila zlata, ampak on je, veste, dolgo delal v Nemčiji. Dolgo je trajalo, da sem ugotovil, da ni pravi stric, ampak z drugega kolena, čeprav nisem vedel, kako je to mogoče.

Oče je po službi fušal. Ta denar naj bi bil za v nogavico in za priboljške, kamor je spadal tudi dopust oziroma dodatek k regresu. In neke pomladi je fušal pri Erni, ki je delala v Avstriji in se je vsak dan vozila iz Podljubelja v Celovec in nazaj in je imela baje dobro plačo. Ko je oče končal delo, je kompenzirala z dvema Casio urama, srebrnima, kovinskima, ki pa sta imeli kalkulator! Zapestna ura s kalkulatorjem pod ekrančkom, ki je imel namesto kazalca digitalne številke.

Nadvse imenitno, bogatija z veliko začetnico, z bratom sva imela nekaj, kar se v naši državi ni prodajalo. Z današnjega zornega kota ni to nič posebnega. Novica se je kot požar razširila po vsej osnovni šoli in na dan kontrolke iz matematike si je uro ogledovala učiteljica Matjanova. »Kaj vse se bodo še spomnili ti Japonci?« je zmigovala z glavo.

Ura z računalnikom je bila odlična za v šolo, ne pa za na trening kolesarjenja, s katerim sem začel v tistem času. Ko sem zašvical​, je koža pod uro počrnela. Ne vem, iz kakšnega materiala so bile takrat, zdaj se to ne dogaja več. In potem je prišel tisti dan, ko sem prvič videl športno črno uro, plastično, lahko, brez teže, odporno na udarce, ki ima pet vrst štoparic in še kup funkcij, brez katerih ne moreš biti kolesar.Še dolgo nisem imel podobne. Tako se mi je takrat zdelo. Bolj in hitreje ko sem poganjal pedala, boljši štipendiji sem imel. Da, dve, eno šolsko in eno klubsko, tako se je reklo takrat, in danes pravijo, da je zdaj bolje, ko mladci nimajo nobene ali pa imajo eno ubogo, samo piflarji. In ravno ko sem privarčeval za točno tako, kot jo je imel Profi, pride na trening Franci (ki je bil nemško krut do začetnikov, zato sem ga ljubkovalno klical Franz) s seiko pulsemeter S229-5001 na levi roki s kratkim rokavom, v katerega je iz ure bil speljan kabelček, vendar, kam le?


Seiko Pulsemeter S229-5001 FOTO: Arhiv proizvajalca
Seiko Pulsemeter S229-5001 FOTO: Arhiv proizvajalcaPet vprašajev bi tu moral dodati, pet in tri klicaje. Kabelček je vodil iz ure pod majico na pas, pripet tik pod prsmi; ura je merila srčni utrip. No, to pa je bila novost … Za kaj podobnega smo že slišali, a nismo verjeli, da to zares obstaja. Cena take ure je bila več tisoč mark in Franz si jo je kupil za prvo plačo s prihranki vred. Moj nakup navadne plastične športne ure je bil preložen.

Dokončno preložen še istega leta, ko je drugi Franz, Franc Hvasti, za reprezentanco Jugoslavije zrihtal polar sport tester PE300. No, ta pa še kabelčka ni imel. Temu se danes reče wireless. Ampak to so imeli na razpolago samo tisti, ki so se pisali Ropret, Čerin, Pavlič, Marn, Lampič, Bulič.
Vendar želja po črni, športni, plastični uri ni tlela, temveč se je razplamtela, pospešila varčevanje štipendij in zaslužkov na dirkah ter žepnine od obeh babic in tete.

Polar Sport Tester PE300 FOTO: Arhiv proizvajalca
Polar Sport Tester PE300 FOTO: Arhiv proizvajalca


»Trener Matjaž, kakšen trening imamo jutri?« sem vprašal. »Nič posebnega, par šprintkov in razpeljava …« Odlično, sva v en glas skoraj zavpila z Borutom. Borut je bil odličen kolesar in prvi, ki sem ga poznal, ki si je zlomil ključnico. In zato ni mogel trenirati, lahko pa je vozil poniekspresa ter mi na poti proti Celovcu nudil zavetrje, da bi bil čim prej tam, ker je bil ob pol štirih že trening.

Zavetrja sem se poslužil samo do Podljubelja, potem mašina ni zmogla več in sem moral sam čez mejo po svojo prvo črno, plastično, športno uro s pulsmetrom. Tudi Borut si jo je želel, zato me je čakal za cesto pod Ljubeljem, glej naključje, skoraj na Erninem dvorišču. Casio JP 100W pulsecheck, dva kosa, celo premoženje, večmesečno varčevanje, vsi prihranki. Od Kranja do Celovca je približno 60 kilometrov, da sem našel prodajalno s takimi urami, sem prekolesaril še dodatnih deset in ob pol štirih pred klubom se jih je nabralo skoraj 150, potem pa je trener Matjaž z opravičilom sporočil, da je včeraj narobe pogledal in nimamo samo par šprintkov, ampak »tadolgo«, kar je pomenilo 120 kilometrov vožnje na enki, dvojki.

Casio JP 100W FOTO: Arhiv proizvajalca
Casio JP 100W FOTO: Arhiv proizvajalca


Bil sem tiho, nisem si upal povedati, da sem ravnokar iz Celovca, ker se to ni smelo početi, trenirati kar tako sam, poleg skupnih vadb. Še dodatnih 120 kilometrov sem zdržal samo zato, ker sem na levem zapestju nosil casio JP 100w pulsecheck. Na smrt utrujen sem potem vso noč držal kazalec na senzorju in meril srčno življenje. Končno je moje zapestje krasila črna, plastična, športna ura, in ne samo to, celo srčni utrip je merila, imela deset štoparic, tri alarme in …

 

Današnji svet športnih ur


In danes ni nič drugače, še huje je, odvisnost od merilca časa, športne ure, še vedno traja. Da, tudi danes so športne ure največkrat črne in plastične ali v neki kombinaciji z drugačnimi materiali.

Življenja brez nje si ne znam predstavljati. Zakaj bivati, če nič ni izmerjeno? Ura mi pokaže, koliko kalorij ali džulov dnevno porabim, kolikokrat grem po stopnicah gor in dol, koliko korakov na dan naredim, kakšne volje sem, kako mi bije srce, kakšno je vreme, kakšni sta zunanja in notranja temperatura, pokaže mi pot v nepoznano smer … moja ura je zanimivejša od televizije in telefona, in kako bi lahko bil brez nje? Ravnokar sem ugotovil, da imam že 1500 skladb shranjenih v njej in da sem s kolesom letos prevozil že 4000 kilometrov … 

Da, v vseh teh letih so športne ure strašno napredovale in tudi pocenile so se, se mi zdi, izbira pa je neverjetna. V srcu še vedno nosim polar, seiko in casio, čeprav že vrsto let uporabljam Garminove bonbončke, suunta še nisem imel, na primer, kar težko dojemam, a kaj veš, kaj prinese jutrišnji trening. 

V nadaljevanju predstavljam nekaj odličnih ur, ki so stalnica pogovorov med nami rekreativci. Ne bom pisal, katera je najboljša, lahko pa na kratko orišem prednosti posameznih modelov.
 

Kako naj vem, katera je prava zame


Zelo težko. Seveda, najprej se lotimo enega proizvajalca, kajti če boste srfali od enega do drugega, bomo samo še bolj zbegani. Potem se vprašajte, zakaj točno jo potrebujete in kaj od ure sploh pričakujete. Če vam povem svoje zadnje razmišljanje pred nakupom; ugotovil sem, da kolesarskega števca na balanci ne potrebujem več. Ko človek enkrat vozi kompaktno balanco, ki je za moj okus eden najlepših delov kolesa, potem težko gleda ogromni ekran, ki štrli naprej proti gumi in cesti. Zato sem dobil krasno idejo, da je ura na zapestju, ki je hkrati tudi kolesarski računalnik, števec, po domače, pravzaprav odlična izbira.

In sem si kupil garmin fenix 5. Zdaj je balanca čista, zapestje pa krasi izredna ura, ki mi prav pride tudi za tek, pohodništvo, trenažer, plavanje, vse … Primer je bolj slikovit kot uporaben, ampak vsakdo naj se zase odloči, katero in kakšno potrebuje. Tu je nekaj mojih predlogov, cene so okvirne in brez popustov, opisi so minimalni, kajti vsega je skoraj nemogoče opisati, dovolil sem si predstaviti le tiste novosti, ki so mi ostale najbolj v spominu oziroma najbolj zaznamujejo posamezni model.
 
 
 

Garmin Forerunner 935


Garmin Forerunner 935 FOTO: Arhiv proizvajalca
Garmin Forerunner 935 FOTO: Arhiv proizvajalca


Ura, ki ima vse (čeprav funkcij ni nikoli zadosti), ampak je perfektna tudi zato, ker tehta le 49 gramov. Nepogrešljivi GPS je v svoji najboljši izvedbi, z vgrajenim barometrom beleži spremembo višine, višinomer. Oceni stanje vadbe in prikaže, ali premalo vadite ali pretiravate, opremljena pa je tudi z dodatnimi funkcijami za spremljanje zmogljivosti. Prikaže napredno dinamiko2 teka, kolesarjenja in plavanja, vključno z uravnoteženostjo časa stika s tlemi, dolžino koraka, navpičnim razmerjem in številnimi drugimi parametri.

Baterija zdrži zelo dolgo, seveda pa je odvisno od števila treningov in trajanja le-teh, do 2 tedna v načinu ure, do 24 ur v načinu GPS, do 50 ur v načinu z merjenjem srčnega utripa na zapestju ali do 60 ur brez merjenja srčnega utripa na zapestju. Ura prikazuje bogate podatke, kot so dinamika teka, srčni utrip na zapestju, stanje vadbe, funkcionalni prag moči (FTP) in najvišji VO2max…
Cena: 549 evrov
 
 

Polar Vantage V H10


Polar Vantage V H10 FOTO: Arhiv proizvajalca
Polar Vantage V H10 FOTO: Arhiv proizvajalca


 Polar Vantage-V je naslednik Polar V800. Odlična izbira za tekače, plavalce in kolesarje. Je najboljša ura iz Polarja. Poleg izjemne baterije 320 mAh Li-pol, ki nudi 40 ur avtonomije pri vključenem HR + GPS, integriran merilnik moči teka. Tehta zgolj 66 gramov, barvni zaslon na dotik . Vgrajeni sprejemnik GPS in radijski satelitski navigacijski sistem GLONASS. Tehnologija Assisted GPS za hitrejše ugotavljanje položaja. Barometrska nadmorska višina, naklon, vzpon in spust. Povezljivost Bluetooth z nizko porabo energije. Prilagodljiv kabel USB za polnjenje in sinhronizacijo podatkov.
Cena: 461 evrov

 

Suunto 9 Baro


Suunto 9 Baro FOTO: Arhiv proizvajalca
Suunto 9 Baro FOTO: Arhiv proizvajalca


Najzmogljivejša ura iz Suunta, naslednik priljubljenega modela Spartan Ultra. Novi model je dobil posodobitve, izjemna avtonomija delovanja, srčni utrip na zapestju, funkcijo za natančnejše sledenje in razdaljo.

Namenjena športnikom, ki zahtevajo najboljše od svoje ure. Inteligentni sistem upravljanja z življenjsko dobo baterije s pametnimi opomniki zagotavlja, da bo vaša ura trajala tako dolgo, kot jo potrebujete. Trije v naprej določeni načini delovanja baterije - Performance, Endurance in Ultra - od 25 ur do 120 ur snemanja s sledenjem GPS-ja. Pred začetkom vadbe ura prikaže ocenjen preostali čas delovanja v trenutnem načinu delovanja baterije. V kolikor ta čas ni dovolj, lahko kadar koli preklopite v drug način.

Suunto 9 uporablja pametne opomnike, ki temeljijo na vaši zgodovini dejavnosti in zagotavljajo, da boste v celoti preskrbljeni za vaš naslednji izlet. V kolikor ura med vadbo zazna nizko napolnjenost, bo samodejno predlagala, da preklopite v drug način delovanja baterije.
Cena: 599 evrov

 

Suunto Spartan Sport


Suunto Spartan FOTO: Arhiv proizvajalca
Suunto Spartan FOTO: Arhiv proizvajalca


Robustna multišportna GPS ura Suunto Spartan Sport Wrist HR Baro je napredna ročna ura z višinomerjem, vremenskimi funkcijami in barvnim zaslonom, občutljivim na dotik in optičnim senzorjem za merjenje srčnega utripa.

Tehnologija optičnega merjenja je proizvod vodilnega podjetja na področju nosljivih biometrićnih senzorjev – Valencell.
Nekaj osnovnih značinosti:  Merjenje srčnega utripa s kalorijami in zgornjim efektom treninga. Podpora za več kot 80 športov z načinom dirke in intervalov. Način triatlona in multišporta (sprememba športa v hodu). Tek: tabela krogov s tempom in srčnim utripom v realnem času.

Združljiv s tekaškim senzorjem za moč Stryd. Kolesarjenje: tabela krogov s srčnim utripom, močjo in hitrostjo. Združljivost z dodatki Suunto Bike Sensor in BLE senzorji za moč. Plavanje v bazenu in na odprtem: samodejni intervali in srčni utrip. Obremenitev treninga z mesečnimi vsotami in dnevnikom za posamezne povzetke treningov. Počitek in okrevanje, ki sledi po mesečnem dnevu tekme, treninga, okrevanja, aktivnosti in počitka.  Čas okrevanja in trendi občutka, ki sledijo statusu okrevanja. Osebni najboljši dosežki po športu na osnovi razdalje, kolesarske moči in višine. Orodja za planiranje s programi in plani za treniranje.
Cena:  540 evrov

 

Sigma ID.Run HR


Sigma ID.Run HR FOTO: Arhiv proizvajalca
Sigma ID.Run HR FOTO: Arhiv proizvajalca


Ura, ki je najenostavnejša za uporabo, cenejša od ostalih predstavljenih in ima akoraj vse kar rekreativec potrebuje. Ponuja dodatne možnosti za merjenje uspešnosti na vadbi, srčni utrip se meri z optičnim senzorjem na zapestju.
Osnovne lastnosti so: GPS sledenje, hitrost in razdalja, zaslon na dotik, mesečna statistika treninga, beleženje najboljših rezultatov, povprečna in maksimalna srčna ferkvenca na krog, nastavitev intenzivnosti in vadbenih con, USB priključek.
Cena: 139 evrov

 

Suunto 5


Suunto 5 FOTO: Arhiv proizvajalca
Suunto 5 FOTO: Arhiv proizvajalca


Suunto 5 je lepo oblikovana športna ura z izredno natančnim sprejemnikom štirih sistemov satelitske navigacije. S priročnim merjenjem srčnega utripa na zapestju spremlja dejavnosti, saj 24 ur na dan šteje korake in izračunava porabljene kalorije. Ura spremlja tudi telesni stres in spanje.

Zaradi Inteligentne baterije je ura vedno pripravljena na dolgotrajno beleženje dejavnosti, ne da bi nas moralo skrbeti, da se bo baterija medtem izpraznila. Ura se nauči vzorce tvoje porabe in te opozori na polnjenje. Ima več 80 naloženih športov, 24 ur na dan. V aplikaciji Suunto si zastavimo dnevne cilje ter spremljamoj trende. Fitnes raven (VO2max) ti omogoča nadzor na svojim telesom, 7 dnevni vadbeni načrt, izračuna optimalno težo in čas trajanja vadb, za lažje in boljše doseganje ciljev.
Cena: 329 evrov

 

Polar M200


Polar M200 FOTO: Arhiv proizvajalca
Polar M200 FOTO: Arhiv proizvajalca


je vodoodporna ura z zaznavanjem srčnega utripa na zapestju, vgrajenim GPS-om in celodnevnim sledenjem aktivnosti. Spremljali boste lahko svojo hitrost, razdaljo in pot z vgrajenim GPS-om. Na voljo pa vam je tudi brezplačen tekaški program. Izberemo lahko med štirimi ciljnimi razdaljami – 5 kilometrov, 10 kilometrov, polmaraton in maraton ter določimo datum, do kdaj bi želeli preteči navedeno razdaljo.
Cena: 149 evrov
 
 

Garmin Fenix 6


Garmin Fenix 6 FOTO: Arhiv proizvajalca
Garmin Fenix 6 FOTO: Arhiv proizvajalca


Serija fenix 6 je nova generacija vrhunskih outdoor GPS pametnih ur. Z novim oblikovanjem prihaja serija v bogatem naboru velikosti, izdelav, z izjemnimi funkcijami in s še boljšo zmogljivostjo baterij. Trpežne naprava, polna novih tehnologij, z izboljšanim zapestnim senzorjem srčnega utripa1, navigacijskimi senzorji, nameščenimi profili za različne aktivnosti, novo funkcijo spremljanja moči, podatki o zmogljivosti, brezstičnim plačevanjem, pametnimi obvestili, optimirana za uporabo na prostem s stalno vključenimi zasloni, berljivimi na soncu in še več in več.
Cena: 699 evrov
 

Preberite še:

Komentarji: