Sacher torta po kranjsko

Kranjčani smo na nek svojevrsten način »poznani posebneži« in smo zato poznani tudi po nekaterih posebnostih. Tudi lastni sacher torti.
Fotografija: Poletov recept: Sacher torta. FOTO: Tanja Drinovec 
Odpri galerijo
Poletov recept: Sacher torta. FOTO: Tanja Drinovec 

Ena izmed njih je na primer tudi prav posebna in svojevrstna torta Sacher, ki sicer z vsem dobro poznano Dunajsko nima čisto nobene veze razen morda temnega čokoladnega biskvita in obliva.

image_alt
Borovničev cheesecake

Vsi poznavalci te sladice(torte) namreč dobro veste, da je klasična Dunajska torta premazana z obilico marelične marmelade. Naša Kranjska Sacher torta nima niti m-ja od marmelade. Ima pa slastno sredico polnjeno s hladnim stepenim ganachem.

Ta torta je prav posebno kalorični zalogaj, ki bi utegnil iti v slast vsem pravim čokoholikom. Sama sem to torto oboževala že od svojih rosnih let. Moja najljubša prijazna soseda me je z njo razveselila vsako leto, ko sem upihnila novo svečko.

V malce starejših a še vedno mladih letih pa smo najstnice prijateljice gimnazijke vsak ponedeljek po končanem pouku odšle v mestno poznano slaščičarno na to sladkost, da si naberemo snovi za proizvodnjo novih mozoljev.

image_alt
Kolesarski žlikrofi

Moje življenje se je trenutno po poklicni poti še bolj drastično zasukalo in potonilo med torte zatorej tokrat v tej rubriki pečemo torto, ki je moje življenje obogatila z delčkom toplih občutkov in lepih spominov. Morda je torta velika kopica kalorij, ki ne sodijo na strani, ki jih prebirate , če pa malce obrnete sebi v prid pa se prav z lahkoto pocrkljate s čokolado, ki bo vaše hormone spravila v dobro voljo, po kakšnem dobrem treningu teka za pripravo na naj slovenski maraton, ki se obeta v bližnji prihodnosti pa tudi utegne prav priti.

Poletov recept: Sacher torta. FOTO: Tanja Drinovec 
Poletov recept: Sacher torta. FOTO: Tanja Drinovec 

Za torto premer 28 cm potrebujemo:
 

Testo:

18 dag masla

18 dag jedilne čokolade

8 rumenjakov

18 dag sladkorja

Vanilja

10 dag moke

Pecilni ščep

sol

Sneg  8 beljakov

Nadev:

1 liter smetane

Ščepec soli

Malce ruma

650 g čokolade

Obliv:

200 g čokolade

200 g masla ali margarine

Dekoracija (maslena krema):

120 g masla sobne temperature

100 g sladkorja v prahu

20 g kakava ali čokolade v prahu

Žlička mleka

Priprava sacher torte po kranjsko:

Za nadev predhodno, najbolje, če dan prej zavremo smetano, ki ji ob vretju primešamo čokolado. Ganache dobro premešamo in ohladimo čez noč v hladilniku.

Maslo sobne temperature penasto stepemo. Počasi mu dodamo sladkor in naprej stepamo v lepo kremo. Nato pričnemo z dodajanjem rumenjakov in ruma počasi in postopoma. Nazadnje zmesi primešamo stopljeno čokolado, ki smo jo posolili s ščepcem soli. Stepemo tudi čvrst sneg iz beljakov. V čokoladno zmes počasi vmešavamo izmenično sneg in moko s pecilnim. Zmes vlijemo v tortni obroč obložen s peki papirjem in jo pečemo kakih 30 minut pri temperaturi 18 stopinj.

image_alt
Športni ovseni piškoti

Nadev, ki smo ga hladili čez noč v hladilniku dobro stepemo, da postane čvrsta krema. Ohlajen biskvit, ki ga lahko tudi malo namočimo z sladkorno vodo, premažemo s čokoladnim ganachem.

Iz spenjenega masla, sladkorja in čokolade stepemo kremo za dekoracijo. S to kremo torto premažem zelo tanko in jo še malo ohladim. Med tem pripravimo čokoladni obliv iz stopljenega masla, ki mu vmešamo čokolado. Torto prelijemo s čokoladnim oblivom in jo okrasimo s kupčki iz maslene čokoladne kreme.

Poletov recept: Sacher torta. FOTO: Tanja Drinovec 
Poletov recept: Sacher torta. FOTO: Tanja Drinovec 

Komentarji: