Top inovacije: Mož raketa

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

ni podpisa
ni podpisa

Franky Zapata je 37-letni inovator, ki je že leta 2011 širši publiki predstavil osnutek ali prototip svojega novega dosežka - Flyboard. Flyboard je bil takrat na pogon vodnega pritiska in že takrat je Zapata požel slavo in občudovanje, a Francoz se tam ni ustavil. Pet let kasneje, je predstavil izdelek, za katerega uporabnik ne potrebuje vode ali dolgih cevi. Aprila je podrl svetovni rekord v najdaljšem lebdečem poletu posameznika, saj je profesionalni kaskader z njegovim izumom letel več kot dva kilometra.

Flyboard je izum za katerega ne potrebujemo pilotskih izkušenj in izpita. Krotenje te inovacije je podobno vožnji s kolesom, ravnotežje je ključno in takoj ko se pretirano nagnemo na eno stran pademo. Vodni Flyboard ni uspel preseči 20 km/h, zračni jih lahko preseže 150. Obračanje je podobno kot na snežni deski, najtežji del poleta pa naj bi predstavljal pristanek, ki je prvi na seznamu nevarnosti, saj ga niti nekateri najboljši uporabniki niso uspeli osvojiti v celoti. Je pa stvar precej lažja kot pri vodni različici Flyboarda, saj je center gravitacije naravnost pod uporabnikom, tako da je tudi pristanek lažji.

Najvišje izmerjene hitrosti dosegajo okoli 150 km/h, a Zapata pravi, da sam nikoli ni presegel 80 km/h, saj svojega izuma še ne obvlada tako kot nekateri ostali. Doseže lahko višino 2,000 metrov, a še nikoli niso šli višje od 27 metrov.

Prvi jetpack, ki ga je zasnovala NASA je ob okvari nevaren in nima zasilnega izhoda. Flyboard Air premore 4 motorje, tako da če en odpove, še vedno lahko letite.

Varnost je ob razvijanju produkta na prvem mestu, zato ob turbinskem motorju ni električne povezave, pravtako pa se lahko motorja znebite v manj kot sekundi, če gre nekaj res narobe in morate odpreti padalo. Flyboard premore le 20 kilogramov, zato Zapata pravi, da je najlažji leteči stroj na svetu.

Še vedno pa smo daleč od tega, da bi lahko Flyboard kupili na prodajnih policah, zaenkrat ga redno lahko uporabljajo le profesionalci in razvojna ekipa, a v kratkem nameravajo inovacijo razviti v športne namene.

ni podpisa
ni podpisa

Več iz te teme:

Komentarji: