Hiša Franko med svetovno elito

Slovenska restavracija na prestižni lestvici najboljših restavracij na svetu World’s 50 Best
Fotografija: Ana Roš, lani najboljša kuharska mojstrica na svetu, letos s Hišo Franko prvič na seznamu najboljših restavracij. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Ana Roš, lani najboljša kuharska mojstrica na svetu, letos s Hišo Franko prvič na seznamu najboljših restavracij. Foto Uroš Hočevar

Bilbao je bil letos prizorišče ene od najbolj pričakovanih odločitev v svetu svetovne kulinarike: britanska revija Restaurant, ki od leta 2002 sestavlja lestvico World's 50 Best Restaurants, je oznanila letošnji izbor. Na 48. mestu je pristala restavracija Ane Roš in Valterja Kramarja, kobariška Hiša Franko.

V kategoriji najboljše kuharice na svetu je bila lansko leto zmagovalka Ana Roš, zdaj je prvo damo slovenske kulinarike po odločitvi akademije nasledila Clare Smyth, lastnica londonske restavracije Core.

Akademija, v kateri ocenjujejo profesionalni kuharji, poklicni ocenjevalci, lastniki restavracij, enogastronomski publicisti in strastni, kulinarično razgledani dobrojedci, vseh je skoraj tisoč, kar daje njihovim odločitvam imenitno kredibilnost, je leta 2010 na seznam, sestavljen iz dveh polovic s po petdeset mesti, prvič postavila slovensko restavracijo: na 89. mesto so uvrstili Restavracijo JB Janeza Bratovža.

Z restavracijo, ki deluje v pritličju Plečnikove zgradbe Vzajemne zavarovalnice na Miklošičevi v Ljubljani, je bil Bratovž prvi Slovenec na prestižnem seznamu.

Na prvem mestu se je letos po deveh letih spet znašla restavracija chefa Massima Botture, modenska Osteria Francescana.

Komentarji: