Brez milosti do pokovke, čipsa, smokija ...

Prigrizki največkrat vsebujejo veliko sladkorja, nasičenih maščob in soli. Raje jih pripravimo sami.
Fotografija: Med predprazničnimi druženji so na naših krožnikih pogosti različni prigrizki. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Med predprazničnimi druženji so na naših krožnikih pogosti različni prigrizki. FOTO: Špela Ankele

Pred nami je čas predprazničnih druženj, katerih neločljiv del so tudi pregrehe v obliki raznih prigrizkov, ki za naše zdravje večinoma niso prav blagodejni. Nutricionistka Nina Zupanič sicer poudarja, da je veliko bolj kot to, kaj zaužijemo v nekaj prazničnih dneh, pomembno, kaj jemo preostali, levji del leta. Kljub vsemu pa je nemilostna do vsega tistega, kar lahko v bleščečih in šumečih vrečkah prinesemo iz trgovine.

Prigrizki, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah, so praviloma slabi za naše zdravje. FOTO: Reuters
Prigrizki, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah, so praviloma slabi za naše zdravje. FOTO: Reuters


Začeli smo s pokovko, čeprav je sicer ne povezujemo s prazniki, a jo mnogi prehranski strokovnjaki omenjajo kot hitro pripravljen prigrizek, ki je lahko tudi zdrav. »Pokovka brez dodanih okusov je večinoma sestavljena iz ogljikovih hidratov. Ima malo maščob, veliko vlaknin, zaradi česar je v primerjavi z drugimi prigrizki precej zdrava izbira. Vsebuje tudi nekaj vitaminov in mineralov, na primer železo, cink, magnezij, nekaj vitamina B, ima malo kalorij. V 30-gramski porciji je samo 122 kalorij,« so izračunali pri BBC. Zdrava mera pri takšnem prigrizku naj bi bilo prav 30 gramov.

Toda v trenutku, ko pokovki začnemo dodajati maslo, olje, sol in vse mogoče prelive, se njen status zdravega prigrizka hitro spremeni, prav tako če jo kupimo že pripravljeno, kajti takrat praviloma vsebuje dodatke.

Če pokovko pripravimo doma, je lahko soliden prigrizek. FOTO: Igor Modic
Če pokovko pripravimo doma, je lahko soliden prigrizek. FOTO: Igor Modic

 

Količina soli za več dni


Tudi Nina Zupanič z inštituta za nutricionistiko Nutris se strinja, da je pokovka lahko zdrav prigrizek – če jo pripravimo doma, na malo zdravih maščob, denimo olivnem olju. Pri maščobah ni tako stroga, saj pravi, da so nekatera olja (ne pa ravno maslo) koristna za zdravje. »Pri pokovki gre za cela koruzna zrna, ki imajo precej vlaknin. Če dodamo malo zdravega olja in nekaj antioksidantov v obliki začimb, smo dobili zelo soliden prigrizek. Težava nastane pri vseh vrstah industrijsko pripravljene pokovke, ki je zelo mastna in zelo, zelo slana. Z ogromnimi porcijami, ki jih strežejo v kinu, presežemo zgornjo mejo soli za več dni. Problematične so tudi vrečke, v katerih se kupi pokovka za pripravo v mikrovalovni pečici, saj po nekaterih podatkih vsebujejo za zdravje nevarne kemične spojine.«

Namesto soli ji lahko dodamo najrazličnejše kombinacije začimb, od paprike in čilija v prahu do mediteranskih začimb in karijevih mešanic, ki bodo obogatile okus in prispevale še k dnevni količini zaužitih antioksidantov, predlaga prehranska strokovnjakinja.

...
...

 

Ne kot samostojen obrok


Iz množice prigrizkov na trgovskih policah ni mogoče izluščiti niti najboljšega niti najslabšega. Slabi so vsi prigrizki, ki po eni strani vsebujejo velike količine dodanega (prostega) sladkorja in po drugi veliko soli in maščob. »Bomboni, čokolada, piškoti in druge slaščice so povsem neprimerni prigrizki. Njihov vpliv na zdravje je še slabši, če jih zaužijemo kot samostojen obrok oziroma malico, kot pa če bi jih pojedli skupaj z večjim obrokom, denimo po kosilu,« poudarja sogovornica. Med nezdrave prigrizke uvršča tudi vse pekovsko pecivo (sladko ali ne), izdelano iz bele moke, saj se bel kruh prebavlja podobno, kot če bi jedli sladkarije, torej dvigne raven sladkorja v krvi. Nič boljše niso žitne ploščice, za katere so mnogi prepričani, da so zdrav prigrizek, kajti tudi te imajo na 100 gramov povprečno skoraj 30 gramov dodanega sladkorja. Milostna ni niti do slanih prigrizkov, kot so čips, smoki in bobi palčke. »Vse to so živila, ki imajo visoko energijsko vrednost, pa zelo malo ali nič koristnih snovi.«

Vse to, kar navadno vsebujejo prigrizki, torej dodani sladkorji, nasičene maščobe in sol, je povezano s porastom kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen tipa 2. »Slovenci še zmeraj zaužijemo dva do trikrat več soli, kot je zgornji priporočen dnevni vnos (pet gramov), potem pa se čudimo, da nam krvni tlak s starostjo nezadržno narašča.«

Iz sadja in zelenjave lahko z malo domišljije nastanejo zanimivi prigrizki. FOTO: Igor Mali
Iz sadja in zelenjave lahko z malo domišljije nastanejo zanimivi prigrizki. FOTO: Igor Mali

 

Hrustljava čičerka in polnozrnati kruhki


Kljub tem zastrašujočim besedam bodo prigrizki, če to hočemo ali ne, del predprazničnih srečanj, velikokrat ob alkoholu. Kateri so tisti, ki so najbolj primerni za tovrstna druženja? »Vedno poudarjam, da je na koncu veliko pomembneje, kaj jemo preostalih 360 dni, saj nas kos torte nekajkrat na leto ne bo pokončal, težave pa bomo imeli zaradi vsakodnevnih nezdravih prehranjevalnih navad.«

Med zdrave prigrizke, ki jih lahko ponudimo gostom, Nina Zupanič uvršča sadje in zelenjavo, iz katerih lahko nastane z malo dekoracije zelo zanimiv narezek, ter najrazličnejše oreške. »Lahko jih na nizki temperaturi in z malo začimbami popečemo v pečici,« predlaga. Zelo primerni so tudi v pečici popečena in začinjena hrustljava čičerka, polnozrnati kruhki ali krekerji s humusom in zelenjavo – namesto kanapejev z belim kruhom in salamo. »Z malo domišljije in malenkost več truda, kot ga vložimo v odpiranje vrečk čipsa in piškotov, lahko pripravimo okusne in za zdravje koristne prigrizke.«

Komentarji: