V Osijeku Rožmanova prva ključna bitka za ligo prvakov

Hrvaško prvenstvo: Slovenski trener z Rijeko v 32. kolu gostuje v Slavoniji pri Osijeku in pri enemu od treh tekmecev za drugo mesto
Fotografija: 12.10.2019., Rijeka - Nogometni spektakl "Povratak na Kantridu 2." Utakmica HNK Rijeke i HSK Zrinjskog. Utakmicu je posjetio Miroslav Skoro u drustvu Hrvoja Burica. Dobrog raspolozenja bio je trener Rijeke Simon Rozman. Veterani Rijeke i Zrinjskog odigrali su utakmicu uoci spektakla.
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL Foto Goran Kovacic/pixsell Pixsell
Odpri galerijo
12.10.2019., Rijeka - Nogometni spektakl "Povratak na Kantridu 2." Utakmica HNK Rijeke i HSK Zrinjskog. Utakmicu je posjetio Miroslav Skoro u drustvu Hrvoja Burica. Dobrog raspolozenja bio je trener Rijeke Simon Rozman. Veterani Rijeke i Zrinjskog odigrali su utakmicu uoci spektakla. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL Foto Goran Kovacic/pixsell Pixsell

Ljubljana – Hajduk in Lokomotiva po 54, Osijek 53, Rijeka 52. Tako so tik pod vrhom, na katerem je nedotakljivi šampion Dinamo, razvrščeni tekmeci za naslov podprvaka hrvaškega nogometnega prvenstva in za drugo mesto, ki prinaša izjemno nagrado: uvrstitev v kvalifikacije za ligo prvakov.
Komu pet tekem pred koncem gori pod nogami, Rijeki ali Simonu Rožmanu? Kar obema! Na Reki alarma še ni slišati, toda veliko bolj napeto je za "štirimi stenami", kjer je v ospredju boj za Rožmanovo preživetje. Rijeka pod taktirko 36-letnega Štorčana je zašla v rezultatsko krizo in je v zadnjih štirih tekmah iztržila le dve točki.
"Rožmanu ni lahko, najbrž mu iz pisarne dajejo navodila, kdo naj igra," ulica namiguje na to, da glavne niti ne vleče 37-letni Štorčan, temveč nekdo od vodilnih v klubskih hierahiji, ali predsednik Damir Mišković ali športni direktor Srečko Juričić. Morda nekdo tretji.
Rožmanova bitka za preživetje, ki naj po zagotovilih iz vodstva kluba ne bi bila vprašljiva, se bo razpletala v Slavoniji pri Osijeku, ki še niso pozabili spornega poraza v polfinalu pokalnega tekmovanja na Rujevici z 2:3. Derbi bo nocoj, oba tekmeca za drugo mesto bosta že vedela, pri čem sta. Hajduk in Lokomotiva sta igrala sinoči, prvi pri neugodni Gorici, ki je Rijeko prav v zadnjem kolu premagala na Rujevici, drugi je gostil Varaždin.

Za težave je kriva slaba selekcija

Za slovenskega strokovnjaka na reški klopi so vse bolj moteča opozorila nekdanjih klubskih legend o tem, da je Rijeka izgubila igralno rdečo nit. Večina jih sicer meni, da ima Rijeka še vedno močno moštvo in homogeno, toda vse prevečkrat se pojavljajo napake, premalo je discipline v igri. Te slabosti je po sobotnem ligaškem porazu izpostavil tudi Rožman.
"Prelahko prejemamo gole. Na igrišču je naša podoba slaba. Toda težko je igrati proti moštvom iz spodnjega dela lestvice in tudi iz zgornjega dela. Preveč posamičnih napak si privoščimo in tudi sreča nas je obšla na zadnjih tekmah," se je pridušal nekdanji trener Celja in Domžal.
Zanimivo oceno o reških težavah je dal nekdanji reprezentant Jurica Vranješ, ki je prepričan, da je Rijeka slabo selekcionirala moštvo, da ima preveč težkih in počasnih igralcev. Rožmanov slog igre pa zahteva ravno hitre.
Poraz v Osijeku bi za Rožmana pomenil, da so kvalifikacije za "champions league" precej oddaljene, saj ima Rijeka tudi zahteven razpored. Že naslednje kolo na Rujevico prihaja razbremenjeni Dinamo, v predzadnjem kolu gostuje na sicer zanjo vselej prijaznem Poljudu, toda 19. t. m., ko bo na sporedu Jadranski derbi, bo težko reševati kožo. Zanimiva je izbira Hajduka, katerega od dveh derbijev, z Osijekom ali Rijeko, bo zaradi kazni igral pred praznimi tribunami. Izbral je Rijeko.
Pred gostovanjem moštva s Kvarnerja so pri Osijeku izbrali novo vodstvo oziroma svoje položaje so utrdili glavni vlagatelji, ki prihajajo iz Madžarske. Lastni kluba Lörinc Meszaros, sicer prijatelj madžarskega premiera Viktorja Orbana in poslovnež, čigar premoženje vrednotijo na približno 1,1 milijarde evrov, je na vrh klubske piramide postavil svojega izbranca Ferenca Sakalja.
Osijek sicer gradi novi štadion z zmogljivostjo 12.000 sedežev in naj bi bil zgrajen junija prihodnje leto. G. N.

Več iz te teme:

Komentarji: