Rogličeva Bora Hansgrohe potrdila: prihaja Red Bull

Red Bull pridobiva 51-odstotni delež v podjetjih RD Pro Cycling in RD Beteiligungs, ki vodita novo kolesarsko ekipo Primoža Rogliča.
Fotografija: Še pred iztekom pogodbe je Primož Roglič za milijonsko odškodnino prestopil k nemški Bora-Hansgrohe. FOTO: Josep Lago/AFP
Odpri galerijo
Še pred iztekom pogodbe je Primož Roglič za milijonsko odškodnino prestopil k nemški Bora-Hansgrohe. FOTO: Josep Lago/AFP

V kolesarskem svetu odmeva novica, da avstrijski Red Bull pridobiva 51-odstotni delež v podjetjih RD Pro Cycling in RD Beteiligungs, ki vodita nemško kolesarsko ekipo Bora Hansgrohe. K tej je po osmih letih pri Jumbu Vismi jeseni prešel tudi slovenski kolesarski as Primož Roglič.

Ekipa je sicer v lasti nekdanjega nemškega kolesarja Ralpha Denka, ki jo je leta 2010 ustanovil kot amatersko zasedbo NetApp in jo v sedmih letih popeljal do kolesarske svetovne serije. Informacijo so objavili na spletni strani avstrijske zvezne agencije za varstvo konkurence, pred kratkim pa so jo potrdili tudi pri Bori Hansgrohe. »Red Bull načrtuje razširitev svojega delovanja v kolesarstvu in si želi partnerstvo z Boro Hansgrohe s tem, ko postaja partner v podjetjih direktorja ekipe Ralpha Denka. Red Bull stremi k temu, da bi dopolnil portfelj sedanjih dolgoročnih sponzorjev ekipe, ki še naprej ostajajo z nami na dolgi rok. Pristojne organe za varstvo konkurence smo obvestili o naših skupnih načrtih,« so sporočili iz ekipe in dodali, da do odločitve avstrijske agencije za varstvo konkurence zadeve ne bodo več komentirali.

Red Bull, ki ga je leta 1984 ustanovil predlanskim umrli avstrijski podjetnik Dietrich Mateschitz, je sicer v svetu športa znan predvsem po lastništvu ekipe formule ena z Maxom Verstappnom in nogometne ekipe iz Leipziga, katere barve brani tudi slovenski reprezentant Benjamin Šeško, aktivno pa je tudi v hokeju in nekaterih drugih športih. Z nakupom Bore Hansgrohe si proizvajalec energijske pijače na široko odpira vrata na najvišjo kolesarsko raven, na kateri se je sicer že pojavil kot osebni pokrovitelj nekaterih zvenečih imen, tudi Wouta van Aerta in Toma Pidcocka.

Skupaj iskali nadarjene kolesarje

Odločitev za nemško ekipo pa ni presenetljiva, saj sta Red Bull in Bora Hansgrohe sodelovala že doslej. Lani sta se lotila skupnega projekta Red Bull Junior Brothers, namenjenega iskanju nadarjenih mladih kolesarjev, ki bi jih v prihodnosti vključili v profesionalno ekipo. V njej je že Anton Palzer, nekdanji alpinistični smučar, ki ga je pri preobrazbi v vrhunskega kolesarja podpiral Red Bull. Tudi drugi kolesarji Bore Hansgrohe uporabljajo Red Bullov športni center v Salzburgu, pred potrditvijo prestopa k nemški ekipi ga je obiskal tudi Roglič.

Že tedaj se je ugibalo, da za njegovim prihodom stoji Red Bullova finančna injekcija ekipi, vendar je Denk to takrat zanikal. »Naše sodelovanje z Red Bullom je nesprmenjeno in nismo povečali proračuna, prihranili smo dovolj denarja, da si lahko privoščimo Rogliča. Plačali ga bomo s tistim, kar smo dali na stran za takšen trenutek, ko se pojavi priložnost, da pridobimo izjemnega kolesarja. Finančno še nismo na ravni Ineosa, UAE in Jumba Visme, a lani smo Ineos premgali na Giru,« je tedaj povedal Denk, čigar ekipa neuradno premore 28 milijonov evrov letnega proračuna.

Kot piše Eurosport, naj bi bil Red Bullov prevzem opravljen do 26. januarja, ni pa še jasno, ali to ekipi prinaša večji proračun in spremembe v vodstvu. Morda bo več znanega čez teden dni, ko bo Bora Hansgrohe med pripravami na Majorki gostila kolesarske novinarje z vsega sveta. Jasno pa je že, kaj bo prvi cilj slovenskega asa in njegove ekipe – zmaga na Touru 2024.

Preberite še:

Komentarji: