Slavni Giannis vidi v bratih le soigralca

Barve enih od favoritov za kolajno na eurobasketu branijo trije člani družine Antetokounmpo.
Fotografija: Giannis (34), Alex (29), Thanasis (43) in Kostas (37) Antetokounmpo bodo nekoč skupaj igrali za Grčijo. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Giannis (34), Alex (29), Thanasis (43) in Kostas (37) Antetokounmpo bodo nekoč skupaj igrali za Grčijo. FOTO: Twitter

Grške košarkarje so pred začetkom letošnjega evropskega prvenstva strokovnjaki uvrstili v najožji krog favoritov, saj so imenitno združili bogate izkušnje asov iz evropskih klubov in selektorja Dimitrisa Itoudisa s talentom igralcev iz lige NBA. V polno so zadeli tudi, ko so leta 2015 (pri 19 letih) naturalizirali odličnega branilca Tylerja Dorseyja. Hkrati so posebna senzacija, tako zaradi svojega velezvezdnika Giannisa Antetokounmpa kot zaradi njegovih bratov Thanasisa in Kostasa. Sprva je bil v igri še četrti član družine – Alex.

Na reprezentančni ravni smo videli že več kombinacij vrhunskih bratov. Za nekdanjo Jugoslavijo sta skupaj igrala na največjih tekmovanjih Dražen in Aleksandar Petrović, za Litvo dvojčka Darjuš in Kšyštof Lavrinovič, za Španijo Fernando in Antonio Martin, Alberto in Lucio Angulo, Alfonso in Felipe Reyes, Pau in Marc Gasol ter zdaj Guilllermo in Juan Hernangomez ...

Kar nekaj navez je imela tudi Slovenija. Beno in Samo Udrih se sicer nista nikoli uskladila za sočasni nastop na evropskem ali svetovnem prvenstvu, prav tako ne Mitja in Aleksej Nikolić. Zato pa so se Erazem in Domen Lorbek ter Goran in Zoran Dragić.

Svojevrstna posebnost je bil četverec Eduardo, Ricardo, Luis in Raul Duarte, saj je družno branil barve Peruja na olimpijskih igrah 1964. Trije bratje na enem eurobasketu, in to v vrhunski zasedbi, pa so še svojevrstna redkost. Še posebej ker so rojeni v Atenah, a s koreninami v Nigeriji, in se lahko vsi pohvalijo s šampionskim prstanom iz lige NBA, kar je rekord ameriških igrišč.

Najprej ga je predlani osvojil Kostas, najmlajši med njimi, kot epizodni košarkar LA Lakers (lani je igral za francoski Asvel), lani še Thanasis in Giannis v dresu Milwaukeeja. Najslavnejši je seveda Giannis, s 27 leti srednji od treh bratov Antetokounmpo na EP. Dvakrat (2019 in 2020) so ga že izbrali za najboljšega košarkarja lige NBA, leta 2021 za MVP finala, štirikrat je bil član elitne obrambe peterke sezone, v zadnji sezoni pa je dosegal 29,9 točke (ob 11,6 skoka in 5,8 asistence) na tekmo.

Doslej igrala le dva

Letos šele drugič igra na EP – leta 2015 je dosegal 9,8 točke in 6,9 skoka, dve leti pozneje si je poškodoval koleno – in doslej je upravičil sloves z izjemnimi potezami in učinkovitostjo. Tekmeci se sicer zanašajo na njegov slabši met z večjih razdalj in ga zgoščeno čakajo pod obročem, toda po zmagah nad Hrvaško in Italijo je njegovo povprečje 26 točk in 11 skokov, s katerim nadomešča tudi oba brata. Thanasis je namreč pri 3,5 točke, Kostas pa si še ni opomogel po poškodbi kolena in čaka na prvo priložnost za igro.

»Za nas je velik dosežek, da smo skupaj. Na pripravah smo bili štirje bratje, na EP smo trije, kar je uresničitev naših sanj iz otroštva. Ponosen sem na Thanasisa in Kostasa, seveda tudi na Alexa, ki se pri 21 letih še ni uvrstil v reprezentančno dvanajsterico, a prav tako na Francisa, najstarejšega med nami, ki se je odločil za poklicni nogomet. A na parketu so moji soigralci, ne bratje,« je pojasnil Giannis Antetokounmpo, z 211 cm tudi najvišji v družinski trojici na EP; Kostas je visok 208 cm, Thanasis 198 cm. Alex, ki se uveljavlja v moštvu Toronto 905 v razvojni ligi NBA, je prilezel do 203 cm.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: