Košarkarske zvezdnice ni rešil pred zaporom v Rusiji niti Joe Biden

Sodišče v Rusiji je ameriško košarkarsko zvezdnico Brittney Griner obsodilo na devet let zaporne kazni.
Fotografija: Ameriška košarkarica Brittney Griner FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters
Odpri galerijo
Ameriška košarkarica Brittney Griner FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters

Sodišče v Rusiji je ameriško košarkarsko zvezdnico Brittney Griner obsodilo na devet let zaporne kazni, potem ko je bila spoznana za krivo »tihotapljenja in posedovanja marihuane«. Ob tem bo morala plačati tudi kazen v višini milijon rubljev, kar znaša približno 16.000 ameriških dolarjev.

Tožilstvo je na sojenju v mestecu Himki v bližini Moskve danes za Grinerjevo zahtevalo devet let in pol zapora. Tožilec Nikolaj Vlasenko je ob tem dejal, da je »na carini ob prihodu v Rusijo namerno izjavila, da nima ničesar za prijaviti, da bi prikrila posedovanje prepovedane substance«.

Dvakratna olimpijska prvakinja z reprezentanco ZDA

Dvakratna olimpijska prvakinja z reprezentanco ZDA in zmagovalka severnoameriške lige WNBA je namreč 17. februarja doživela šok na moskovskem letališču, ko so jo aretirali zaradi posedovanja prepovedanih mamil, za kar je v Rusiji zagrožena kazen do deset let zapora.

Pri košarkarici Phoenix Mercuryja v ameriški ženski košarkarski ligi WNBA in ruskega Jekaterinburga naj bi v prtljagi našli vstavke za elektronske cigarete z vsebnostjo konopljinega olja.

Brittney Griner je v začetku julija na sodišču krivdo priznala in v isti sapi poudarila, da ni želela kršiti ruskih zakonov. »V naglici pri pakiranju so se vstavki za elektronsko cigareto z vsebnostjo konopljinega olja po pomoti znašli v moji prtljagi,« je dejala. Ob tem je danes še enkrat poudarila, da je šlo za »iskreno in nenamerno napako, ki je bila storjena v naglici in pod stresom«.

Antony Blinken in Sergej Lavrov FOTO: Reuters
Antony Blinken in Sergej Lavrov FOTO: Reuters

Njeni odvetniki so že sporočili, da se bodo nad odločitvijo pritožili. »Sodišče je v celoti prezrlo vse dokaze, predvsem pa priznanje krivde. Sodba je popolnoma nerazumna. Zagotovo bomo vložili pritožbo,« so navedli v izjavi. Odločitev ruskega sodišča je obsodil tudi ameriški predsednik Joe Biden in jo označil za nesprejemljivo.

Antony Blinken zaman prepričeval Sergeja Lavrova

Primer ameriške košarkarice že od njegovega začetka povzroča dodatne napetosti med Moskvo in Washingtonom. Grinerjevo so v Rusiji aretirali le teden dni pred začetkom ruske invazije na Ukrajino, zaradi katere so zahodne sile uvedle obsežne sankcije proti Rusiji.

V zadnjem obdobju so ameriške oblasti sprožile diplomatsko kampanjo za osvoboditev Grinerjeve. Tako je ameriški državni sekretar Antony Blinken 29. julija prvič po začetku ruske invazije na Ukrajino po telefonu govoril z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, pri čemer ga je skušal prepričati, naj sprejme ameriško ponudbo za zamenjavo zapornikov, s katero naj bi Rusi Američanom med drugim predali tudi košarkarico.

Enaintridesetletna Američanka velja za eno najboljših strelk njene generacije. Pred nadaljevanjem ligaške sezone v ZDA je nameravala igrati klubsko košarko v Rusiji, kar je običajna praksa ameriških košarkarskih zvezdnic, ki iščejo dodaten zaslužek.

Preberite še:

Komentarji: