Slovenci so se na najlepši način oddolžili Avstralcem za boleč poraz na OI

Naši košarkarji so v prvi tekmi drugega dela svetovnega prvenstva na Okinavi dosegli novo zmago, s katero so si že zagotovili četrtfinale na Filipinih.
Fotografija: Mike Tobey (na fotografiji desno) je bil med najzaslužnejšimi za zmago Slovenije. FOTO: Issei Kato/Reuters
Odpri galerijo
Mike Tobey (na fotografiji desno) je bil med najzaslužnejšimi za zmago Slovenije. FOTO: Issei Kato/Reuters

Slovenski košarkarji so v prvi tekmi drugega dela svetovnega prvenstva v Aziji prikazali imenitno predstavo in z 91:80 (66:62, 49:40, 28:18) premagali  Avstralce. S tem uspehom so si že zagotovili nastop v četrtfinalu na Filipinih. Na ta način so se tekmecem na najlepši način oddolžili za boleč poraz v dvoboju za bronasto kolajno na olimpijskih igrah leta 2021 v Tokiu, kjer je bil veliki junak malega finala Patrick Mills.

 

Slovenski selektor Aleksander Sekulić znova ni mogel računati na Jako Blažiča, ki še vedno čuti bolečine v hrbtu. Na stavnicah so bili favoriti Avstralci z deveterico igralcev iz lige NBA, kvota na njihovo zmago je bila 1,40, na slovensko 3,05.

Toda naši igralci se na to očitno niso ozirali. Tekmo so začeli odlično. V uvodni četrtini so ves čas nadzirali potek dvoboja in na prvi odmor odšli s prednostjo desetih točk (28:18). Posebej razpoložen je bil Mike Tobey, ki je hitro dosegel enajst točk. Luka Dončić je bil pri šestih točkah, v slovenskem taboru pa so bili zaskrbljeni zaradi treh njegovih osebnih napak, vštevši tehnično, ki jo je prejel, ker je po sodniškem pisku vrgel žogo na drugo stran igrišča. Zaradi tega ga je Sekulić potegnil na klop.

Patty Mills je najbolj razpoložen v avstralski vrsti. FOTO: Issei Kato/Reuters
Patty Mills je najbolj razpoložen v avstralski vrsti. FOTO: Issei Kato/Reuters

Po prvem polčasu prednost devetih točk

Toda Slovenci so tudi ob njegovi odsotnosti nadaljevali vrhunsko predstavo, tako da so po prvem polčasu vodili z devetimi točkami razlike (49:40). Največ točk za našo vrsto je v tem delu zbral Tobey (13), Klemen Prepelič jih je dodal sedem, po šest pa jih je ob Dončiću, ki se je malo pred koncem druge četrtine vrnil v igro, prispeval tudi Aleksej Nikolić. V avstralski zasedbi je bil dotlej najbolj učinkovit Mills, ki je zbral 14 točk.

Zvezdnik moštva Atlanta Hawks je na začetku tretje četrtine hitro izzval še četrto osebno napako Dončića, kar je še povečalo skrbi slovenskih navijačev. Sploh ker se je v tem delu razigral Josh Giddey, ki je do zadnje četrtine zbral dvajset točk. Z odličnimi prodori je močno zmanjšal zaostanek Avstralije za Slovenijo, ki je imela pred zadnjo četrtino le še štiri točke naskoka (66:62).

Na tekmi ni manjkalo trdih dvobojev (na fotografiji boj za žogo med Matissom Thybullom in Luko Dončićem). FOTO: Issei Kato/Reuters
Na tekmi ni manjkalo trdih dvobojev (na fotografiji boj za žogo med Matissom Thybullom in Luko Dončićem). FOTO: Issei Kato/Reuters

Toda v zadnjem delu so bili Slovenci spet bolj zbrani in natančni. Potem ko so si tri minute in pol pred koncem priigrali že prednost 15 točk (81:66), je bilo bolj ali manj že jasno, da jim velika zmaga ne more več uiti. Najboljši strelec v naši vrsti je bil na koncu znova Dončić, ki je k zmagi prispeval 19 točk (prosti meti: 9:10, za dve: 2:3, za tri: 2:6). Tobey se je ustavil pri 18 točkah, po deset sta jih dodala Klemen Prepelič in Gregor Horvat.

Za Avstralijo sta največ točk dosegla Giddey (25) in Mills (17).

Klemen Prepelič je eden od adutov Slovenije. FOTO: FIBA
Klemen Prepelič je eden od adutov Slovenije. FOTO: FIBA

V nedeljo za prvo mesto v skupini še z Nemci

Kapetan Luka Dončić je sicer že pred tekmo povedal, da dvoboj z Avstralci zagotovo ne bo lahek, da pa kljub vsemu verjame, da je Slovenija sposobna premagati tako Avstralijo kot v nedeljo tudi Nemčijo.

Avstralci po porazu niso skrivali razočaranja. Tolažijo se lahko s tem, da so ob gostiteljih Francozih edini, ki že imajo zagotovljeno mesto v Parizu 2024, saj so najvišje uvrščena reprezentanca iz Oceanije na tem SP. 

Aleksander Sekulić je uspešno opravil s »popravnim izpitom« proti Avstraliji. FOTO: Leon Vidic/Delo
Aleksander Sekulić je uspešno opravil s »popravnim izpitom« proti Avstraliji. FOTO: Leon Vidic/Delo

Pred tekmo Slovenija – Avstralija je Nemčija brez večjih težav s 100:73 odpravila Gruzijo.

Danes:

Skupina K (Okinava):

Nemčija – Gruzija 100:73

Slovenija – Avstralija 91:80

Skupina I (Manila):

Srbija – Italija 76:78

Dominikanska republika – Portoriko 97:102

Skupina J (Manila):

ZDA – Črna gora 85:73

Litva – Grčija 92:67

Skupina L (Džakarta):

Španija – Latvija 69:74

Kanada – Brazilija 65:69

Preberite še:

Komentarji: