Visok poraz slovenskih košarkarjev, soigralci mirili Dončića

Nemci so na koncu gladko ugnali izbrance Aleksandra Sekulića in si na 19. SP v Aziji zagotovili 1. mesto v skupini K. Slovenci v četrtfinalu s Kanadčani.
Fotografija: Soigralci so morali miriti Luko Dončića. FOTO: Issei Kato/Reuters
Odpri galerijo
Soigralci so morali miriti Luko Dončića. FOTO: Issei Kato/Reuters

Slovenska moška košarkarska reprezentanca si je že v petek zagotovila nastop med najboljšo osmerico na 19. svetovnem prvenstvu v Aziji. V današnji tekmi je šlo »le« za prvo mesto v skupini K, ki si ga je z visoko zmago s 100:71 (68:52, 38:34, 11:25) priigrala izbrana vrsta Nemčije. Ta se bo v četrtfinalu pomerila z Latvijo, drugouvrščenim moštvom iz izjemno izenačene skupine L, četa Aleksandra Sekulića pa s prvouvrščeno Kanado.

 

 

Na lanskem evropskem prvenstvu so bili v medsebojnem obračunu boljši Slovenci, ki so v skupinskem delu na krilih Luke Dončića (36 točk) v Kölnu slavili zmago z 88:80. Toda na koncu so bili bolj veseli Nemci, ki so se ovenčali z bronastimi kolajnami, potem ko so v malem finalu z 82:69 odpravili Poljake, krvnike naših košarkarjev v četrtfinalu.

Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so dvoboj v Okinavi začeli zelo dobro in uvodno četrtino dobili kar s 14 točkami prednosti (25:11). Dončić je v tem delu dosegel ducat točk (z metom iz igre 5:9). Zoran Dragić jih je dodal pet. V nemški vrsti jih je toliko zbral Dennis Schröder, ki je imel kratek stik s svojim selektorjem Gordonom Herbertom, potem ko ga je ta sredi tega dela poslal na počitek.

Luka Dončić je bil na lanskem evropskem prvenstvu nerešljiva uganka za Nemce, tokrat je bil Dennis Schröder boljši. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters
Luka Dončić je bil na lanskem evropskem prvenstvu nerešljiva uganka za Nemce, tokrat je bil Dennis Schröder boljši. FOTO: Thilo Schmuelgen/Reuters

Nemci v drugi četrtini poskrbeli za preobrat

Nekaj vroče krvi je bilo v nadaljevanju tudi med Dončićem in Moritzem Wagnerjem, tako da so morali posredovati celo soigralci. Sprva so imeli v drugi četrtini pobudo Slovenci, toda za tem so na igrišču zagospodarili Nemci, ki so s pravim zasukom nadomestili zaostanek. Ob polčasu so tekmeci vodili za štiri točke (38:34). Naš vodilni strelec je bil še naprej Dončić, ki je bil pri 14 točkah (z metom iz igre 6:14). Klemen Prepelič jih je dotlej zbral sedem. Točko več (po 8) sta pri tekmecih dosegla Schröder in Andreas Obst.

Herbertovi izbranci so v tretji četrtini nadaljevali vrhunsko predstavo in našim košarkarjem pobegnili že za 16 točk, kolikor je znašala njihova prednost pred zadnjimi desetimi minutami (68:52). V četrti četrtini so nato le še potrdili premoč, zanesljivo zmagali z 29 točkami razlike in si zagotovili prvo mesto v skupini K.

Najboljši igralec tekme je bil Schröder, ki je k zmagi prispeval 24 točk (z metom iz igre 8:11). Ob tem je v statistiko vpisal še deset asistenc in dva skoka. Drugi najbolj učinkoviti Nemec je bil s 14 točkami Daniel Theis (14).

Daniel Theis je k zmagi Nemcev prispeval 14 točk. FOTO: Yuichi Yamazaki/AFP
Daniel Theis je k zmagi Nemcev prispeval 14 točk. FOTO: Yuichi Yamazaki/AFP

Slovence v sredo čaka četrtfinalna tekma

Dončić se je na koncu ustavil pri 23 točkah (proti meti: 3:5, za dve: 7:11, za tri: 2:11). Ob tem je zbral še po šest skokov in asistenc. Klemen Prepelič je dodal 12 točk (iz igre 3:7), devet pa jih je vpisal Žiga Dimec (iz igre 3:4).

Slovenci, ki so prvič na tem svetovnem prvenstvu (tako kot presenetljivo tudi Američani proti Litovcem) izkusili grenkobo poraza, se bodo zdaj preselili v Manilo, kjer jih v sredo čaka četrtfinalni obračun s Kanadčani.

V prvi današnji tekmi skupine K so Avstralci brez večjih težav s 100:84 premagali Gruzince.

 

Današnje tekme:

 

Skupina K

 

Avstralija – Gruzija 100:84

Slovenija – Nemčija 71:100

 

 

Skupina I

 

Italija – Portoriko 73:57

Srbija – Dominikanska republika 112:79

 

 

Skupina J

 

Grčija – Črna gora 69:73

ZDA – Litva 104:110

 

 

Skupina L

 

Brazilija – Latvija 84:104

Kanada – Španija 88:85

 

Preberite še:

Komentarji: