Pred Oblakom rumeni zid, kaj bo v Barceloni storil Mbappe?

Barcelona v vlogi favorita pričakuje revanšo s Parižani, Atletico na štadionu Westfalen lovi preboj v polfinale proti Borussii.
Fotografija: V drugem polčasu prve tekme je tudi Jan Oblak reševal vodstvo madridskega Atletica. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
V drugem polčasu prve tekme je tudi Jan Oblak reševal vodstvo madridskega Atletica. FOTO: Susana Vera/Reuters

Napočil je čas za povratne tekme četrtfinala lige prvakov. Za največje nogometne zvezdnike ni odmora, prostora za napake prav tako ne. »Smo v najboljšem obdobju sezone in v tekmo s PSG gremo lahko zelo, zelo samozavestni,« po zmagi s 3:2 na prvi tekmi pred povratnim srečanjem napoveduje Xavi Hernandez, ki z Barcelono v zadnjih mesecih piše novo pravljico. Jan Oblak se z Atleticom samozavestno odpravlja v Dortmund, kjer Madridčane pri branjenju prednosti gola (2:1) čaka peklensko vzdušje.

»Pred takimi tekmami so besede odveč, vsi vemo, kako pomemben večer nas čaka in kaj je na kocki,« je bil po pomembni zmagi nad Girono s 3:1 navdušen izkušeni Koke. V zaključku sezone je madridski Atletico znova pravi – bojevit, nepopustljiv in, ko je treba, tudi predrzen.

Napaja jih energija Diega Simeoneja, ki pa priznava, da imajo igralci zelo težke noge: »Kdor ne more teči, bo obsedel na klopi, vsakemu igralcu zaupam in na klopi jih dovolj čaka na priložnost.« Četrtfinale lige prvakov je ena od tekem, ki aktivira skrite energijske zaloge pri vsakem igralcu, ki stopi na igrišče, od Oblaka med vratnicama do Antoineja Griezmanna v konici napada. »V prvem polčasu prve tekme smo pokazali, kako lahko izkoristimo naše znanje in pritisnemo na Borussio. Zdaj moramo to nadgraditi in tako igrati vseh 90 minut, pred njihovimi navijači nam ne bo lahko,« dodaja Koke.

Simeone je že po prvem srečanju svaril, da ne bodo igrali le proti 11 nogometašem Borussie na zelenici, rumeni zid na štadionu Westfalen, ki sprejme 81.365 gledalcev, je tudi največjim zvezdnikom že nagnal strah v kosti. »To bo bitka za Dortmund,« je bil slikovit argentinski strateg na klopi Madridčanov. Tudi njegov stanovski kolega Edin Terzić je bil po prigarani prvenstveni zmagi z 2:1 proti Borussii Mönchengladbach zadovoljen, pa čeprav je rumena podmornica 43 minut igrala z igralcem manj. Skrbi ga tudi poškodba napadalca Sebastiena Hallerja in želodčne težave Jadona Sancha, a na igrišču to ne bo prišlo do izraza. »Kdor bo igral, bo dal vse od sebe, drugače ne znamo. Smo zrela ekipa, priložnost proti Atleticu je velika,« srdit lov za zaostankom od prve minute napoveduje Terzić.

Kaj bo tokrat pokazal Mbappe?

V dvoboju zvezdnikov je bil Pedri na prvem srečanju uspešnejši od Kyliana Mbappeja. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
V dvoboju zvezdnikov je bil Pedri na prvem srečanju uspešnejši od Kyliana Mbappeja. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP

Tri mesece že katalonski velikan ne pozna poraza, vse od napovedi slovesa Xavija po koncu sezone je šla krivulja Barcelone strmo navzgor. Mlada ekipa je nabrala izkušnje, kot prerojen znova igra Robert Lewandowski, velika pridobitev je vrnitev »maestra« na sredini igrišča Pedrija. »On je za našo ekipo zelo dragocen, če ga podrobno spremljate v igri, vidite, kako dober pregled ima in kako hitro odda žogo. On je igralec z veliko začetnico,« Pedriju slavo poje Xavi.

Navijači v Kataloniji ne dvomijo, da bodo po torkovem večeru znova slavili na ulici Rambla v centru Barcelone, bolj naelektreno pa je vzdušje v Parizu, kjer so puščice znova uperjene proti enigmatičnemu trenerju Luisu Enriqueju. Na prvi tekmi je v oči bodla neopaznost Kyliana Mbappeja, ki ob zgoščeni obrambi Barçe ni zmogel storiti več od nekaj nenevarnih predložkov v kazenski prostor.

Prvi zvezdnik Parižanov je bil vidno nejevoljen na igrišču, francoski analitiki so izpostavili težko razumljivo taktično odločitev Enriqueja, da Vitinho pomakne globlje na sredino igrišča, stran od Mbappeja. »Ko v ligi prvakov prideš med najboljših osem, odločajo le malenkosti in nam so se dogajale napake, ki se nam ne bi smele, predvsem tretji gol Barcelone iz kota je bil nedopusten. A verjamem, da bomo na povratni tekmi boljši, Barcelono smo v drugem polčasu že uspeli stisniti pred gol, imamo kvaliteto, da to ponovimo,« strasti miri izkušeni branilec Lucas Hernandez.

Preberite še:

Komentarji: