Uefa od Sodišča EU zahteva spremembo sporočila za medije, saj ne odraža sodbe

Uefa od sodišča EU zahteva, da spremeni sporočilo za medije v zvezi z odločitvijo o evropski superligi, češ da je netočno in v nasprotju z vsebino sodbe.
Fotografija: Predsednik Uefe Aleksander Čeferin med nedavno spletno novinarsko konferenco, na kateri so se zbrali nogometni deležniki in zavrnili superligo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin med nedavno spletno novinarsko konferenco, na kateri so se zbrali nogometni deležniki in zavrnili superligo. FOTO: Reuters

Evropska nogometna zveza (Uefa) od sodišča EU zahteva, da spremeni sporočilo za javnost v zvezi z odločitvijo o evropski superligi. Vodilni na zvezi menijo, da je bilo sporočilo prirejeno tako, da bi sodba zvenela bolj vznemirljivo, poroča britanski časnik The Times.

V izjavi, ki jo sodišče EU objavijo prejšnji teden, je bilo zapisano: »Pravila Fife in Uefe, ki od organizatorjev novih klubskih tekmovanj, kot je superliga, zahtevajo njuno predhodno odobritev ter prepovedujejo klubom in igralcem sodelovanje v teh tekmovanjih, so nezakonita oziroma v nasprotju s pravom EU.« Dodali so, da sta Fifa in Uefa zlorabili prevladujoči položaj.

Športne organizacije lahko zaprosijo za izjeme

Po sodbi je podjetje A22, ki predstavlja interese snovalcev superlige, razglasilo zmago, a je Uefa izpostavila, da sodba ne predstavlja potrditve projekta superlige. Uefa je zdaj sodišču EU poslala tudi pismo, v katerem zahteva spremembo sporočila za medije, češ da je to netočno in v nasprotju z vsebino sodbo, piše The Times. Vodilni na Uefi še menijo, da je bila izjava prilagojena na način, da bi pritegnila več pozornosti.

Preberite tudi povezane vsebine:
Palček iz Črne gore s sporočilom superligi pritegnil tudi Cristiana Ronalda
Perez potrdil upokojitev, Laporta bo izključen, Agnelli že zapustil Italijo
Španski klubi velikanoma: Zaslužite si na igrišču!
Čeferin po odločitvi sodišča: Superliga lahko dela, kar želi

V pismu je zapisano, da sporočilo za javnost, ki so ga objavili mediji po vsem svetu, ni odraz celotne sodbe sodišča EU, v kateri je pojasnjeno, da lahko športne organizacije zaprosijo za izjeme od evropskih pravil o konkurenci, če dokažejo, da je to v javnem interesu.

Izvršni direktor podjetja A22 je Bernd Reichart. FOTO: Susana Vera/Reuters
Izvršni direktor podjetja A22 je Bernd Reichart. FOTO: Susana Vera/Reuters

»Čeprav se zavedamo, da sporočila za javnost niso zavezujoča za sodišče, so osrednja točka medijske pozornosti v odmevnih primerih, ki neizogibno vplivajo na dojemanje in ugled Uefe, med drugim zaradi izjemne resnosti obtožbe o zlorabi prevladujočega položaja,« pravijo pri Uefi in prosijo za spremembo sporočila za javnost, da bo natančno odražalo sodbo sodišča.

Neuradni dokument za medije, ki za sodišče ni zavezujoč?

Španec Juan Carlos Gonzalez Alvarez, vodja komunikacijske enote Sodišča EU, je za The Times dejal, da sodišče ne bo javno odgovorilo na Uefino pismo. Poudaril je, da sporočilo za javnost vsebujejo opombo, v kateri je navedeno, da gre za »neuradni dokument za uporabo v medijih, ki za sodišče EU ni zavezujoč«.

Preberite še:

Komentarji: