Uefa na zasedanju v Parizu z veliko večino potrdila spremembe statuta

Drugi četrtek v februarju prinaša kongres Evropske nogometne zveze (Uefe) v Parizu in žreb skupin za letošnjo ligo narodov.
Fotografija: Aleksander Čeferin bo najprej nagovoril navzoče na kongresu, po koncu bo odgovarjal na vprašanja novinarjev. FOTO: Richard Juilliart/Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin bo najprej nagovoril navzoče na kongresu, po koncu bo odgovarjal na vprašanja novinarjev. FOTO: Richard Juilliart/Reuters

V Parizu so delegati zasedali na kongresu Evropske nogometne zveze. V središču pozornosti javnosti je bil predlog spremembe statuta, ki zdaj tudi pravno ureja določilo o omejitvi predsedniških mandatov na tri, kar je bila ena od reform Aleksandra Čeferina, ko je prišel na mesto predsednika Uefe. Čeferin bo lahko kandidiral tudi leta 2027. To mu je omogočal že prejšnji statut, s spremembo so le razjasnili nekoliko okorno zapisana določila. Spremembe so delegati potrdili z veliko večino, le eden je bil proti, eden pa se je glasovanja vzdržal.

Glavna točka uvodnega dela je bil nagovor predsednika Aleksandra Čeferina: »Uefa letos praznuje 70 let obstoja. Gre za 70 let tradicije, vrednot, strasti, ki se jih ne da kupiti. Naš uspeh temelji na preprostem, a jasnem modelu tekmovanja, kjer štejejo rezultati, ne denar. Nekateri mislijo, da se da kupiti vse, a mi na to ne pristajamo. Navijači niso neumni, dobro se zavedajo, da nogomet ni naprodaj, da je tradicija neprecenljiva. V zadnjem času smo deležni številnih kritik, a jih sprejemamo pokončno, saj verjamemo v vrednote, ki nas povezujejo.«

Čeferin je dodal še, da je pred Uefo nekaj vznemirljivih poglavij, tudi poletno v Nemčiji: »Euro 2024 bo vesel, prijateljski in slavnosten. Zaznamovalo ga bo prijateljstvo, da vsaj za trenutek pozabimo na vse tegobe okrog nas v tem negotovem svetu. Euro bo zelen turnir, ne preveč ambiciozen, ne bo ekstremov ali razmetavanja denarja. Nogomet je več kot le igra, v nogometu obstaja plan B, za planet pa tega načrta enostavno ni.« Govor je Čeferin zaključil takole: »Ne moremo pozabiti na 70 let nogometne zgodovine. Naša zgodba se šele začenja. Je zgodba, ki jo bomo še naprej pisali skupaj. Vsi skupaj.«

Delegati članic so že potrdili finančno poročilo za minulo leto in sprejeli proračun za leto 2024/25. Imenovali so tudi nekatere nove člane izvršnega odbora, kot predstavnika evropskega združenja klubov (Eca) sta bila imenovana PSG-jev Nasser Al-Khelaifi in Atleticov Miguel Angel Gil. Predstavnik evropskih lig je za eno leto postal Pedro Proenca. Sledilo je še potrjevanje sprememb statuta, o katerem je bilo v minulih tednih veliko povedanega, glasna kritika sta bila Hrvat Zvonimir Boban in zakladnik David Gill, a na koncu pretresov ni bilo, spremembe so z veliko večino potrdili.

Nato so na kongresu sledile še predstavitve aktivnosti v pripravah na euro 2024, pojasnili so spremembe formata lige prvakov, svoje delo je predstavila še Uefina fundacija. Kongres se je zaključil ob 12.45. Popoldne ob 18. uri bo v središču Pariza še žreb lige narodov, na katerem Slovenija pričakuje tekmece v ligi B.

Preberite tudi povezane vsebine:
Aleksander Čeferin v Parizu o spremembah statuta, Matjaž Kek o tekmecih
Kaj je v resnici načrtoval Zvonimir Boban v Nyonu
Perez potrdil upokojitev, Laporta bo izključen, Agnelli že zapustil Italijo
Uefa potrdila delitev silnih milijonov za klubska tekmovanja
Zakaj bo projekt Saudske Arabije težko prepričal navijače
Zakaj je ukrajinska poteza vsaj delno nepričakovana in licemerska
Zakaj ima Slovenija možnosti za prvo zmago na evropskih prvenstvih
Tudi angleški mediji niso več tisto, kar so nekoč bili
Mijatović potrdil bazo v Nemčiji: V projekt verjeli od prve sekunde
Bo evropskemu nogometu uspelo, kar ni evropski politiki?

Dogajanje se je sicer začelo z nagovorom francoske ministrice za šport Amelie Oudea-Castera, ki je poudarila zavezo evropskemu modelu športa. Njen govor je bil nadgradnja francoske pobude Evropski komisiji, da tudi pravno utrdi povezavo med nacionalnimi tekmovanji in evropskimi ligami ter tako efektivno prepreči nastanek superlige ali naslednjih podobnih projektov. Za ministrico sta vlogo nogometa v modernem, razdeljenem in v vojno zavitem svetu poudarila še predsednik francoske nogometne zveze Philippe Diallo in predsednik Fife Gianni Infantino. Tako Infantino kot Čeferin sta poudarila, da je sodelovanje Uefe in Fife v zadnjem obdobju zelo zgledno. 

Sprejeli so tudi delovna in finančna poročila ter načrte. Tako so potrdili proračun za finančno leto 2024/25, ki bo prvo brez evropskega prvenstva, ki bo preseglo pet milijard evrov. V 2023/24 znaša 6,7 milijarde z EP v Nemčiji. Rezerve znašajo 360 milijonov evrov, kar je manj od želenih 500 milijonov, a pri Uefi načrtujejo ta cilj spet doseči po EP 2028. Delegati so potrdili tudi strategijo delovanja za obdobje 2024 - 2030.

Nemci, Hrvati in Danci javno podprli Čeferina

Dnevni red seje kongresa Uefe v Parizu.
Dnevni red seje kongresa Uefe v Parizu.
Predsednik Nemške nogometne zveze (DFB) Bernd Neuendorf je pred kongresom Uefe potrdil podporo predsedniku Aleksandru Čeferinu. Neuendorf je za dpa dejal, da ima DFB »odlične odnose« s Čeferinom in izpostavil njegovo »veliko podporo« euru, ki bo letos v Nemčiji. Nemčijo v izvršnem odboru Uefe zastopata predsednik nadzornega odbora nemške nogometne lige (DFL) Hans-Joachim Watzke in nekdanji izvršni direktor Bayerna Münchna Karl-Heinz Rummenigge (Eca).

Hrvaška nogometna zveza (HNS) je kljub odstopu Zvonimirja Bobana s položaja Uefinega šefa nogometa – ni se strinjal s spremembami statuta – dva dni pred kongresom javno podprla Čeferina in Uefo. »Na seji Izvršnega odbora Hrvaške nogometne zveze, smo razpravljali o aktualnih temah, povezanih s krovno institucijo evropskega nogometa, pred prihajajočim kongresom Uefe v Parizu. Odbor je obravnaval predlagane spremembe statuta. Odhod Zvonimirja Bobana ne bo vplival na nadaljevanje kakovostnega sodelovanja med Uefo in HNS, v dobro hrvaškega in evropskega nogometa je izvršni odbor HNS podprl predlagane sklepe,« so sporočili iz hrvaške zveze.

Tudi vodstvo danske nogometne zveze (DBU) je potrdilo, da bo podprlo predlagane spremembe statuta in druge podane predloge na kongresu. »Glasovali bomo za zakonodajni paket,« je zatrdil generalni direktor DBU, Erik Brøgger Rasmussen. DBU se ni ukvarjala z možnim scenarijem na naslednjih volitvah. »Doslej smo Čefrina podpirali, kako pa bomo ravnali, ko bo predsednik leta 2027 kandidiral in bo izvoljen, pa preprosto še ne vemo,« je dodal Rasmussen.

Angleži osamljeni?

Kongresi Uefe so vselej dobro obiskani. FOTO: Joe Klamar/AFP
Kongresi Uefe so vselej dobro obiskani. FOTO: Joe Klamar/AFP

Dodatna pojasnila okrog spremembe statuta je zahtevala predsednica norveške nogometne zveze Lise Klaveness, ki se je – mimogrede – nedavno neuspešno potegovala za sedež v IO Uefe. Poudarila je pomen ohranjanja omejitev mandatov pred kongresom v Parizu. »Pomembno je, da se držite omejitev terminov. Vendar se bojim, da je to trend, ki ga bomo videli v prihodnosti. Morda najprej na Fifi. Obstajajo države, ki bodo predlagale odpravo omejitev, koliko časa lahko predsednik opravlja funkcijo.« Angleški mediji pa so zatrdili, da bo vodstvo angleške nogometne zveze (FA) glasovalo proti spremembi statuta, ki bi po njihovem Čeferinu omogočil kandidaturo tudi leta 2027, čeprav mu to omogoča že sedanji statut.

Letno 4,4 milijarde evrov, kongres v Beogradu

Dan pred kongresom Uefe je zasedal njen izvršni odbor. Pri Uefi si do leta 2027 obetajo 4,4 milijarde letnih prihodkov iz naslova lige prvakov, klubi prenovljene 36-članske lige prvakov bodo na ta način prejelo 2,47 milijarde, evropske lige 565 milijonov, konferenčne lige pa 285 milijonov evrov letno. Manchester City je v sezoni, ko je osvojil ligo prvakov, zaslužil približno 133 milijonov evrov, zmagovalec v sezoni 2024/25 bi lahko zaslužil približno 164 milijonov evrov.

Slovenski selektor Matjaž Kek pričakuje v Parizu tekmece v letošnji ligi narodov. FOTO: Karim Jaafar/AFP
Slovenski selektor Matjaž Kek pričakuje v Parizu tekmece v letošnji ligi narodov. FOTO: Karim Jaafar/AFP

Del prihodka bo šlo za solidarnostna plačila, in sicer v višini 308 milijonov evrov bodo namenjena nekvalificiranim klubom in 132 milijonov evrov tistim v kvalifikacijski fazi. Za ligo prvakinj in mladinsko klubsko tekmovanje bo namenjenih 25 milijonov evrov.

Srbski mediji so izpostavili tudi veliko priznanje za tamkajšnji nogomet in državo, ki jim ga je zaupala Uefa. Izvršni odbor Uefe je namreč sprejel odločitev, da bo naslednji kongres Uefe 3. aprila 2025 v srbski metropoli Beogradu. Naslednji sestanek IO pa bo 22. maja 2024 v Dublinu na Irskem.

Preberite še:

Komentarji: