Nogometaši Celja prvič v zgodovini države na vrhu Slovenije

Končane tekme v Kidričevem, Spodnji Šiški, Domžalah in Sežani, v ospredju derbi v Celju.
Fotografija: Tako je Mitja Lotrič skočil v objem strelcu prvega celjskega gola Luki Kerinu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Tako je Mitja Lotrič skočil v objem strelcu prvega celjskega gola Luki Kerinu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Celje je ta čas najboljši slovenski nogometni klub. Šele v zadnjem kolu Prve lige Telekom Slovenije smo dobili prvaka za sezono 2019/20. To so postali nogometaši Celja, ki so z neodločenim rezultatom v zadnji tekmi z Olimpijo ubranili napad Ljubljančanov in dve točki prednosti pred njimi.





Konec tekme: Celjani so zdržali tudi v zanje najbolj kritičnih zadnjih minutah, tik pred koncem je sijajno priložnost zapravil tudi Stefan Savić. NK Celje se je zavihtelo na slovenski nogometni vrh prvič v zgodovini Slovenije!

87. minuta: Olimpija močno pritiska Celjane, niza napade in polpriložnosti, najlepšo priložnost pa je v nasprotnem napadu zamudil Luka Kerin.

78. minuta: Elšnik je imel lepo priložnost za vodstvo zeleno-belih s 3 : 2.

75. minuta: Nov evrogol Timija Elšnika! Spet je začel delovati v akciji najprej Stefan Savić, akcijo pa je z lepim strelom na prvo končal Timi Elšnik, tokrat v levi zgornji kot Rozmana.

Tudi Stefan Savić (v ozadju) se zaveda, da bo prvi Olimpijin topničar Ante Vukušić drevi potreboval pomoč višje sile. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tudi Stefan Savić (v ozadju) se zaveda, da bo prvi Olimpijin topničar Ante Vukušić drevi potreboval pomoč višje sile. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


64. minuta: Prva celjska akcija v drugem polčasu je že prinesla nov gol. Michael Pavlović je nasedel Ivanu Božiću, ta je podal žogo v kazenski prostor, najprej se je odbila, nato pa je po še enem strelu preusmeril let žoge Dario Vizinger in popeljal Celjane v novo vodstvo – 2 : 1.

59. minuta: Gol Olimpije za 1 : 1. Timi Max Elšnik je mimo Žana Zaletela zabil evrogol v stičišče desne Rozmanove vratnice in prečke. To je bila vsaj delno pričakovana kazen za Celjane. Štajerci so namreč povsem prepustili pobudo Ljubljančanom, ti so pletli akcije in naposled dočakali tudi gol, ki jih ohranja v igri. Toda morali bodo zabiti še najmanj enega.


Junak prvega polčasa Luka Kerin


Derbi so zaznamovali tudi navijači obeh klubov: tako so slavili enega od golov Celjski grofje. FOTO: Foto Uroš Hočevar/Delo
Derbi so zaznamovali tudi navijači obeh klubov: tako so slavili enega od golov Celjski grofje. FOTO: Foto Uroš Hočevar/Delo


Konec prvega polčasa: Celjani so po prvih 45 minutah igre še bliže zgodovinskemu naslovu prvaka. Če bi jim to uspelo, bi naslov zadržali na Štajerskem, saj je bil v prejšnji sezoni najboljši Maribor. Spremljamo živčno igro, v kateri je Olimpija lovila prvi gol, toda pri tem igrala predvidljivo. V ostrih dvobojih je bilo veliko nedovoljenih startov, ni čudno, da sta hitro porumenela Denis Šme, ki je podrl Mitjo Lotriča, in Denis Marandici, ki je na enak način zrušil Romana Bezjaka. Edini gol v tem delu igre je zabil Luka Kerin, celotna akcija pa je zgolj potrdila opazno veliko motivacijo pri Celjanih.

45. minuta: Še ena imenitna priložnost Kerina in odlična obramba Vidmarja.

35. minuta: Celjani so prešli v vodstvo. Macky Bagnack, ki se po koncu te sezone seli v Beograd, je izgubil žogo v dvoboju z Dariem Vizingerjem, ki je odlično opravil svoje delo. Po strelu Hrvata je Vidmar žogo odbil, toda le do vtekajočega Luke Kerina, ki je z bližine potisnil žogo v svojo mrežo – 1 : 0.



30. minuta: Ante Vukušić je v nasprotnem napadu zapravil imenitno priložnost, Rozman je žogo izbil v kot.

25. minuta: Mitja Lotrič je slabo zadel žogo, v nasprotnem primeru bi imel Nejc Vidmar več težav, kot jih je imel, ko je žogo odbil v kot.

Mitja Lotrič sodi med glavne celjske adute. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mitja Lotrič sodi med glavne celjske adute. FOTO: Tadej Regent/Delo


20. minuta: Endri Čekiči je dobro streljal z 20 metrov, vratar Rozman je imel več težav, toda Albanec si je pri tem očitno poškodoval stegensko mišico, zato ga je zamenjal Tomislav Tomić. To je kar hud udarec za goste, ki so že prej ostali brez kaznovanega Luke Menala.


V začetni enajsterici tudi Bezjak in Elšnik


Večja sprememba se je zgodila v začetni enajsterici Ljubljančanov, saj trener Dino Skender ni poslal v ogenj Tomislava Tomića, namesto njega je postavil v zvezno vrsto 22-letnega Timija Elšnika. To je bila vsaj delno presenetljiva odločitev. V drugih igralnih linijah ni večjih sprememb ne pri Celju ne pri Olimpiji. V zeleno-beli majici je krenil od prve minute tudi Bezjak, ki je zamenjal Menala.


 

Štajerski derbi Mariboru


Razplet predzadnjega kola je dokončno iz igre za naslov izločil Mariborčane, ki so imeli pred tem majhne teoretične možnosti, a ob štirih točkah zaostanka za Celjem na vrh niso mogli več. Vsaj začasno pa so se z zmago nad Aluminijem prebili na drugo mesto. Vijoličasti so zanesljivo zmagali v Kidričevem, pri čemer so štiri gole zabili različni strelci: Amir Dervišević, Nemanja Mitrović, Gregor Bajde in Rok Kronaveter.

Celjani so se na tekmo svojih karier pripravljali na tradicionalen način, toda dodatno ambiciozno. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Celjani so se na tekmo svojih karier pripravljali na tradicionalen način, toda dodatno ambiciozno. FOTO: Uroš Hočevar/Delo




Nič ni bilo od prve zmage Rudarja prav v zadnjem kolu sezone 2019/20. Velenjčani so resda vodili v Spodnji Šiški z golom Adama Vošnjaka, toda na koncu so v tekmi z Bravom iztržili le točko. Zmagi sta si pripisala tudi Mura, ki je bila uspešna na zahtevnem gostovanju v Sežani, in Domžale, ki so doma premagale Kranjčane.

Preberite še:

Komentarji: