Hud padec Mikaele Shiffrin

Američanka jo je skupila na smuku v Cortini, po prvih pregledih na tamkajšnji kliniki so ugotovili, da sta sprednja in zadnja križna vez ostali nepoškodovani.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je v Italiji grdo padla. FOTO: Vladimir Šimiček/AFP
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je v Italiji grdo padla. FOTO: Vladimir Šimiček/AFP

Smuk alpskih smučark za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo, ki ga je dobila Avstrijka Stephanie Venier, so zaznamovali tudi padci in napake najboljših. Med njimi je med nastopom padla tudi najboljša smučarka zime, Mikaela Shiffrin. Prve informacije o poškodbi so spodbudne, kolenske vezi Američanke so ostale cele.  Najboljša smučarka na svetu Shiffrinova, s 95 zmagami absolutna rekorderka v svetovnem pokalu, kljub ničli prepričljivo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Tokrat jo je s proge moral po padcu odpeljati helikopter, potem ko je pristala v zaščitni mreži. Reševalci so jo nekaj minut oskrbovali na progi, nato pa je odšepala s pobočja, deloma ob podpori negovalcev, njen obraz je bil izkrivljen od bolečine. Na kliniki v Cortini pa so po prvih pregledih ugotovili, da sta sprednja in zadnja križna vez ostali nepoškodovani. Nadaljnje podrobnosti sledijo, so zapisali pri ameriški smučarski zvezi.

Do poškodbe križnih vezi, za katere so se sprva bali, tako pri ameriški zvezdnici ni prišlo. Na istem mestu kot Shiffrinova se je poškodovala tudi olimpijska prvakinja Corinne Suter. Švicarka se po padcu prijela za koleno in kričala od bolečin. Tudi njo so morali v bolnišnico prepeljati s helikopterjem. Tekma je bila za dlje časa prekinjena, obiskovalci tekme pa so lahko nato še pred koncem nje prek velikih zaslonov videli sporočilo ameriške smučarke, ki je prek whatsappa zapisala: »Vse je v redu!« Shiffrinova je v tej sezoni zmagala na sedmih tekmah, petih slalomih, veleslalomu in tudi na smuku v St. Moritzu.

Skupil jo je tudi Mikaelin fant

Na progi Olympia delle Tofana so izpeljali le en trening. V sredo je imela Ilka Štuhec 13. čas oziroma 11. izid. Najboljša je bila Francozinja Laura Gauche. V smukaškem seštevku vodi Italijanka Sofia Goggia pred Švicarko Jasmine Flury. Obe sta letos zmagali na enem smuku.

Tokratno tekmo v smuku so predčasno končale še nekatere najboljše smučarke: Švicarki Priska Nufer in Corinne Suter ter Italijanka Federica Brignone. Pri Nuferjevi in Suterjevi je kazalo, da sta se smučarki tudi poškodovali. V soboto bo v Cortini še en smuk, v nedeljo pa se bo tekmovalni spored končal s superveleslalomom.

V tej sezoni se je že huje poškodovala tekmica Shiffrin za veliki kristalni globus Slovakinja Petra Vlhova, ki si je načela kolenske vezi in že končala sezono pa padcu na veleslalomu v domači Jasni. Sezono je moral končati tudi fant Mikaele Shiffrin, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki si je v začetku januarja med smukom v Wengnu v Švici huje poškodoval levo ramo in nogo. Poleg Kildeja sta se resno poškodovala še dva vrhunska smučarja Avstrijec Marco Schwarz in Francoz Alexis Pinturault, ki sta prav tako že končala sezono.

Komentarji: