Jubilejna zmaga Shiffrinove, nasmejana tudi Slokarjeva

Ameriška smučarska šampionka je slavila že 90. zmago v svetovnem pokalu.
Fotografija: Andreja Skolar se je izkazala s sedmi mestom. FOTO: Erich Schlegel/Usa Today Sports
Odpri galerijo
Andreja Skolar se je izkazala s sedmi mestom. FOTO: Erich Schlegel/Usa Today Sports

Ameriška smučarska zvezdnica Mikaela Shiffrin je zmagovalka slaloma za svetovni pokal v Killingtonu. To je njena že šesta zmaga na slalomih na tem prizorišču in jubilejna 90. med elito. V finalu so prvič v tej sezoni nastopile tri Slovenke, najboljša pa je bila Andreja Slokar, ki je bila sedma. Neja Dvornik je zasedla 18. in Ana Bucik 20. mesto.

Shiffrinova je hitro navdušila domače navijače. V finalu ni naredila napake, z novo najhitrejšo vožnjo je le še potrdila prvo mesto. Tako je vknjižila svoje 141. stopničke v svetovnem pokalu, s čimer je najuspešnejša med še dejavnimi smučarji in smučarkami. Pred njo je s 155 uvrstitvami na zmagovalni oder Šved Ingemar Stenmark, ki ga je ameriška šampionka že v pretekli sezoni prehitela po številu zmag. Slovitega Šveda prekaša za štiri zmage (90).

Slovakinja Petra Vlhova je s tretjega skočila na drugo mesto (+ 0,33). Švicarka Wendy Holdener je s četrtega skočila na tretje (+ 1,37), Nemka Lena Dürr pa je z drugega zdrsnila na četrto mesto.

Mikaela Shiffrin je slavila novo zmago. FOTO: Erich Schlegel/Usa Today Sports
Mikaela Shiffrin je slavila novo zmago. FOTO: Erich Schlegel/Usa Today Sports

Andreja Slokar napredovala

Slokarjeva je bila po prvi progi 14. V finalu pa je svoj nastop še nadgradila. Zelo dolgo je bila pri vrhu, napredovala pa je na končno sedmo mesto, kar je njen najboljši izid v Killingtonu. Pred dvema letoma je bila na tem prizorišču deseta. Njen končni zaostanek je znašal 2,18 sekunde.

»Zagotovo se mi je od srca odvalil en velik velik kamen. Odkar sem se vrnila po poškodbi, se namreč do danes nisem niti enkrat uvrstila v finale. Že po prvi progi sem bila zelo vesela, čeprav smučanje ni bilo najboljše, tako da sem si že tam malo oddahnila. Zares sem vesela, ker bo poslej nahrbtnik malo lažji. Menim, da bo v nadaljevanju sezone lažje tekmovati. Končno lahko malo zadiham,« si je oddahnila Ajdovka.

Tudi Dvornikova (+ 2,81) je tako kot Slokarjeva to sezono prvič nastopila v finalu in iztržila 18. mesto. Bucikova (+ 2,95), ki je bila lani na tem prizorišču najboljša sedma, je še na četrti tekmi v sezoni osvojila točke. Na prvi progi je bila 19., v finalu je izgubila eno mesto.

Karavana svetovnega pokala ostaja v Severni Ameriki. Smučarke bodo premierno nastopile v Tremblantu v Kanadi, kjer bosta prvi decembrski konec tedna na sporedu dva ženska veleslaloma.

Preberite še:

Komentarji: