Le novi planiški rekorder Rjoju Kobajaši pred Domnom Prevcem

Slovenski uspeh na zadnjem dejanju sezone sta dopolnila še Timi Zajc na petem in Anže Semenič na devetem mestu.
Fotografija: Domen Prevc je sezono zapečatil s stopničkami. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Domen Prevc je sezono zapečatil s stopničkami. FOTO: Matej Družnik/Delo

Planica – Sezona svetovnega pokala smučarskih skakalcev se je končala z zmago daleč najprepričljivejšega orla poolimpijske zime, Japonca Rjojuja Kobajašija, na tradicionalnem finalnem dejanju v Planici. Na drugi posamični preizkušnji v smučarskih poletih ta konec tedna v dolini pod Poncami si je nov uspeh tlakoval že v prvi seriji, v kateri je z odličnim poskusom, dolgim kar 252 metrov, postavil nov planiški rekord in izenačil drugo največjo daljavo v zgodovini, v drugo pa zmago brez težav potrdil, ko je pristal pri 230.5 metra.



Tako je prvega zasledovalca pustil za seboj za več kot dvajset točk, najbližje pa mu je – na izjemno zadovoljstvo vnovič zelo številčnih domačih navijačev – prišel Domen Prevc, ki je tako poskrbel za osme slovenske stopničke v sezoni. Že po polovici tekme, na kateri je nastopilo le trideset najboljših v svetovnem pokalu, je imel drugo izhodišče, v drugo pa zadržal točko in pol naskoka pred Nemcem Markusom Eisenbichlerjem, ki je danes predal mali globus v smučarskih poletih Kobajašiju, pred katerim je imel pred tekmo le štiri točke zaloge.

Rjoju Kobajaši je novi rekorder planiške letalnice. FOTO: Matej Družnik/Delo
Rjoju Kobajaši je novi rekorder planiške letalnice. FOTO: Matej Družnik/Delo


Domen Prevc, ki je v končni razvrstitvi sezone smučarskih poletov četrti, je v prvem poskusu jadral kar 239.5 metra daleč, v finalu pa je bil 17 metrov krajši. Slovenski podvig sta dopolnila še petouvrščeni Timi Zajc in deveti Anže Semenič, ki sta v finalu pridobila po eno mesto, Anže je tudi vpisal svoj najboljši dosežek v sezoni. Po drugi strani sta Peter Prevc (19. mesto) in Anže Lanišek (29.) v drugo rahlo pokvarila uvrstitvi.


POTEK POSKUSNE SERIJE


Tekmovalna žirija je prve tri letalce v poskusni seriji spustila z devetega zaletišča, skromne daljave pa so jo prisilile k takojšnjemu dvigu za eno zaletno mesto. Do nastopa zadnjih štirih orlov sta bila edina, ki sta zmogla 220-metrsko znamko, brata Prevc. Starejši, Peter, je pristal ravno na njej, mlajši, Domen, jo je preletel za deset metrov in pol. Uspešna sta bila tudi Anže Semenič, ki je jadral 215.5 metra daleč, in Timi Zajc (212 metrov), brez dvestotice je ostal le Anže Lanišek (192.5 metra). Domna ni v poskusni seriji ugnal nihče, še najbolj sta se mu približala Poljak Piotr Zyla in vodilni letalec sezone, Nemec Markus Eisenbichler, ki sta bila po meter krajša. Japonec Rjoju Kobajaši je doskočil pri 226 metrih.

Gorazd Bertoncelj je bil lahko s planiškim izplenom zelo zadovoljen. FOTO: Matej Družnik/Delo
Gorazd Bertoncelj je bil lahko s planiškim izplenom zelo zadovoljen. FOTO: Matej Družnik/Delo


POTEK PRVE SERIJE


Žirija tekmovanja se je želela nepregledni množici planiških obiskovalcev v današnji prvi seriji odkupiti tudi tako, da je z izbiro desetega zaletnega mesta tekmovalcem omogočila dolge polete, česar pa prvi na štartnem seznamu niso znali najbolje unovčiti. Prvi slovenski orel Anže Lanišek, enako kot že v poskusni seriji, ni ujel dvestotice, pristal je pri 195.5 metra. Pred drugim iz domače peterice je vodil Japonec Džunširo Kobajaši, ki je jadral kar 228.5 metra in bil tedaj skoraj 23 točk pred prvim zasledovalcem.

Gledalci so imeli kaj videti! FOTO: Matej Družnik/Delo
Gledalci so imeli kaj videti! FOTO: Matej Družnik/Delo


Takoj za njim se je zelo spodoben polet izšel tudi Petru Prevcu, ki je doskočil pri 221.5 metra in za vodilnim zaostal natanko deset točk. Za dvojno japonsko vodstvo je poskrbel Jukija Sato (230.5 metrov), ki pa je zaradi izjemnega vetrovnega odbitka 12 točk in pol za šest točk zaostal za rojakom. Odlično je jadral Nemec Karl Geiger, ki je priletel na vrh s kar 238.5 dolgim poskusom, ki ga je vseh pet sodnikov ovrednotilo z oceno 19.5. Zračne razmere so bile pred nastopom tretjega Slovenca zelo ugodne.

Slovenska skakalna ekipa po zaključku svetovnega pokala v Planici. FOTO: Matej Družnik/Delo
Slovenska skakalna ekipa po zaključku svetovnega pokala v Planici. FOTO: Matej Družnik/Delo


Anže Semenič jih je vrhunsko izkoristil in vlekel kar 241 metrov daleč, s čimer je postavil osebni rekord, vendar pa zaradi slabših ocen in večjega vetrovnega odbitka za več kot šest točk zaostal za vodilnim Geigerjem. To je žirijo prisililo v znižanje zaletišča za eno mesto. Po nastopu dveh tretjin letalcev v prvi seriji je bil Anže tretji, za štiri točke ga je namreč ugnal še Jevgenij Klimov, ki je z 233-metrskim poletom za pol metra zaostal za ruskim rekordom. Za las je Semeniča ugnal tudi Norvežan Johann Andre Forfang (225 metrov).

Primož Roglič in Robert Kranjec v prijatljskem objemu. FOTO: Žiga Živulovič
Primož Roglič in Robert Kranjec v prijatljskem objemu. FOTO: Žiga Živulovič


Kako se stvari streže, da je dokazal Domen Prevc, ki je bil najdaljši že zjutraj v poskusni seriji, odličen polet, dolg kar 239.5 metra, pa se mu je izšel tudi v prvi, z njim je Geigerja ugnal kar 11,2 točke in vrgel rokavico tudi tekmecem, ki so bili še na vrhu lepotice bratov Gorišek. Timi Zajc takoj za njim je bil malenkostno krajši, jadral je 231.5 metra daleč in se od doskoku zavihtel na tretje mesto, za rojakom je zaostal natanko 13 točk. Domen je z naskokom vodil tudi še pred nastopi najboljše trojice letalcev.



Na vrhu je ostal tudi po nastopu Poljaka Piotra Zyle, ki mu je slab doskok v kombinaciji z velikim vetrovnim odbitkom odnesel vodstvo, pa čeravno je potegnil kar 248 metrov daleč. A to ni bilo še nič v primerjavi z mojstrovino vodilnega orla poolimpijske sezone, Japonca Rjojuja Kobajašija, ki je po poletu, dolgem 252 metrov, ostal na nogah in tako zabeležil nov planiški rekord oziroma izenačil drugi najdaljši poskus vseh časov. Nemec Markus Eisenbichler je bil kar 25 metrov krajši in je po prvi seriji zaostal tudi za drugouvrščenim Prevcem, ki je za Kobajašijem zamujal 12,2 točke.

Domen Prevc je navdušil ogromno množico navijačev. FOTO: Matej Družnik/Delo
Domen Prevc je navdušil ogromno množico navijačev. FOTO: Matej Družnik/Delo


POTEK FINALA


Letalci so finalno serijo, sploh zadnjo v sezoni, začeli z osmega zaletnega mesta, ki pa ga je zaradi precejšnjega vzgornika žirija hitro znižala. Anže Lanišek je v drugo, prvič danes, vendarle – za meter in pol – presegel 200-metrsko znamko, a ni s tem ničesar pridobil, nasprotno: še nekoliko je zdrsnil po razpredelnici. Pred nastopom drugega slovenskega finalista je vodil Avstrijec Michael Hayböck, ki je v drugo poletel 216 metrov in imel skoraj deset točk naskoka pred prvim zasledovalcem.

Timi Zajc je v finalu pridobil še eno mesto. FOTO: Matej Družnik/Delo
Timi Zajc je v finalu pridobil še eno mesto. FOTO: Matej Družnik/Delo


V dokaj zahtevnih razmerah je Peter Prevc pristal prej, kot bi si želel, pri 204.5 metra, kar ga je tedaj zavihtelo na drugo mesto 3,6 točke za vodilnim. Pred nastopom zadnje deseterice je držal deveto mesto, spredaj pa sta bila Poljaka – Kamil Stoch (220 metrov) je imel le sedem desetink točke prednosti pred meter krajšim Jakubom Wolnyjem. Tretji slovenski orel Anže Semenič si je mesto med najboljšimi zagotovil s poletom, dolgim 224 metrov, s katerim je ob doskoku prevzel vodstvo s petimi točkami prednosti pred zasledovalci.

Najboljši skakalci poolimpijske zime. FOTO: Matej Družnik/Delo
Najboljši skakalci poolimpijske zime. FOTO: Matej Družnik/Delo


Ni pa bil dolgo v vodstvu, pred predzadnjim slovenskim nastopom v tej zimi je bil povsem na vrhu Poljak Dawid Kubacki, ki je jadral 234 metrov daleč. Ko je Rus Jevgenij Klimov zaostal za Semeničem, si je ta zagotovil najboljši dosežek v sezoni – (vsaj) deveto mesto. Timi Zajc si je za še en odličen poskus, dolg 229.5 metra, prislužil tudi eno dvajsetico (nemškega sodnika), Kubackega je prehitel za pičlih šest desetink točke. Eno mesto je pridobil po nastopu Nemca Karla Geigerja, ki je bil meter in pol krajši.



Pred nastopom najboljše četverice je žirija znižala zaletišče na sedmo mesto, kar pa Nemca Markusa Eisenbichlerja ni oviralo pri poletu, dolgem 235 metrov, s čimer je Timija pustil kar 17 točk za seboj. Na prvem mestu je ostal tudi po nastopu Poljaka Piotra Zyle, ki mu je z 222 metrov dolgim poletom zmanjkalo 3,9 točke. Domen Prevc je bil le pol metra daljši, a je na račun velike prednosti iz prve serije in majhnega vetrovnega odbitka zadržal točko in pol naskoka pred Nemcem ter z novimi stopničkami navdušil nabito poln iztek. Japonec Rjoju Kobajaši je zmago potrdil s poletom, dolgim 230.5 metra.

Preberite še:

Komentarji: