Lanski primanjkljaj s 3,9 znižan na tri odstotke BDP

V primerjavi s podatki s konca marca je ocena lanskega primanjkljaja nižja za 539 milijonov evrov, bruto dolg države pa nespremenjen pri 69,9 odstotka BDP.
Fotografija: Lanska luknja v državni blagajni je bila po novih podatkih Sursa manjša za dobre pol milijarde evrov. FOTO: Banka Slovenije
Odpri galerijo
Lanska luknja v državni blagajni je bila po novih podatkih Sursa manjša za dobre pol milijarde evrov. FOTO: Banka Slovenije

Primanjkljaj sektorja država je v letu 2022 znašal milijardo 779 milijonov evrov ali tri odstotke BDP, je na spletni strani objavil državni statistični urad (Surs). V primerjavi s statističnimi podatki, objavljenimi konec marca, je primanjkljaj po novih izračunih nižji za 539 milijonov evrov (0,9 odstotne točke BDP), sprememba pa gre na račun sicer nižjih prihodkov od davka na dohodek pravnih oseb in hkrati tudi nižjih odhodkov za kapitalske transferje, spremembo pojasnjujejo na Sursu. 

Bruto dolg države je sicer lani znašal 41,24 milijarde evrov ali 69,9 odstotka BDP. V primerjavi s koncem leta 2021 se je nominalno zvišal za 2,3 milijarde evrov. Relativno, glede na BDP, pa se je lani njegov delež zaradi visoke gospodarske rasti znižal, in sicer za 4,5 odstotne točke.

Preberite še:

Komentarji: