Pečečnik bo nadaljeval za Bežigradom

Bežigrajski športni park bo po novi zakonodaji lahko kandidiral za državno subvencijo.
Fotografija: Plečnikov stadion za ljubljanskim Bežigradom FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Plečnikov stadion za ljubljanskim Bežigradom FOTO: Leon Vidic/Delo

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo stoodstotno podpirajo projekt Bežigrajskega športnega parka (BŠP), je po sestanku z Jocem Pečečnikom zatrdil minister Zdravko Počivalšek. Cilj je, da projekt letos dobi gradbeno dovoljenje (po novem integralnem postopku).

Tako velik projekt bo po ministrovih besedah lahko tudi primer uporabe nove zakonodaje o naložbah, ki izenačuje domače in tuje investitorje, tako da bo BŠP lahko kandidiral za državno subvencijo. Pri odločanju o tem bo ključno, ali bo projekt ustvarjal denar ali bo strošek. Za ministrstvo je BŠP pomembna naložba, in če bo investitor to želel, bo projekt dobil podporo države.

Joca Pečečnika podpora veseli, saj si kljub vsem dosedanjim zapletom projekt še vedno želi izpeljati. Odločitev za nadaljevanje je bila njegova, soglasno pa sta jo podprla tudi partnerja v tem javno-zasebnem partnerstvu, Olimpijski komite Slovenije (OKS) in Mestna občina Ljubljana (MOL). Še bolj pa bo vesel, ko bo od predsednika vlade Marjana Šarca prejel odgovor na svoje vprašanje, ali si vlada želi, da je BŠP strošek ali prihodek države. Dokler odgovora ne bo imel, ne bo verjel, da bo projekt vendarle gladko stekel.

O višini državne podpore minister Počivalšek ni hotel govoriti. Prvi korak je pridobitev gradbenega dovoljenja. Joc Pečečnik pa je na hitro ocenil, da bo poleg dosedanjih 23 milijonov evrov v projekt treba vložiti še od 180 do 200 milijonov evrov. Seveda pa je ob dejstvu, da je slovenski gradbeni sektor povsem drugačen kot pred desetletjem, o natančnejših številkah težko govoriti.

Joc Pečečnik ne vidi potrebe po spremembi projekta BŠP, ki ni samo Plečnikov stadion, temveč v resnici večnamenski športno-poslovni objekt, ki bo živel po ekonomski logiki ob ohranjenem spomeniku in smislu za okolje. Projekt so od začetka desetletja do lani že osvežili glede na veljavno zakonodajo – in to na vseh področjih. Odločitev za vlogo za integralno gradbeno dovoljenje so mu poleg sodelavcev predlagali tako na ministrstvu za gospodarstvo kot na ministrstvu za okolje in prostor, minister Zdravko Počivalšek pa je pojasnil, da sta s kolegom Juretom Lebnom v dobrih odnosih in da dobro sodelujeta.

Zaradi hrupa ob gradnji je bil predvideni čas gradnje v zadnjih letih podaljšan, ob spremembah predpisov o hrupu pa je zdaj za gradnjo predvidenih 71 mesecev. Kaj pa sosedje (iz Fondovih blokov)? Joc Pečečnik zatrjuje, da v BŠP ne bodo spreminjali komunikacije. In pojasnjuje, da se postopek pri pridobivanju integriranega gradbenega dovoljenja ne spreminja bistveno, tudi stranski udeleženci bodo še vedno prišli do besede, ne bodo pa mogli več nagajati. Le strošek pridobivanja bo morda za nekaj sto tisoč evrov nižji.

Preberite še:

Komentarji: