Del sindikatov z zahtevami pred vlado

Protestni shod pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek
Fotografija: Predstavniki sindikata poklicnih gasilcev so svoje zahteve predali državnemu sekterarju ministrstva za obrambo Rudiju Medvedu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Predstavniki sindikata poklicnih gasilcev so svoje zahteve predali državnemu sekterarju ministrstva za obrambo Rudiju Medvedu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Naše poenotene zahteve in stališča imajo zaradi različnosti sindikatov, ki so jih oblikovali, posebno veliko težo in legitimnost, zato naš glas ne more ostati neuslišan,« je prepričan Jakob Počivavšek, vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki so včeraj na protestnem shodu pred vladno palačo opozorili na svoje zahteve.

image_alt
Vlada in sindikati še daleč od dogovora

»Dovolj je prelomljenih obljub, dovolj nerealiziranih zavez, dovolj je zavlačevanja v pogajanjih, dovolj je spreminjanja izhodišč, konceptov in vedno novih in novih pogojevanj,« je še povedal Počivavšek, ki ocenjuje, da se je na tokratnem shodu zbralo približno 1500 ljudi. Če ne bo dogovora z izvršilno vejo oblasti, se bodo naslednjič zbrali v še večjem številu, je napovedal.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

S transparenti in piščalkami opremljeni javni uslužbenci iz približno 30 sindikatov različnih poklicnih skupin med drugim zahtevajo takojšnji dogovor glede uskladitev njihovih plač v letu 2024 z inflacijo. Kot je znano, se na pogajanjih, ki so potekala v ponedeljek in sredo, stališča z vlado glede tega vprašanja niso prav dosti zbližala.

Zahtevajo tudi, da se nesorazmerja v osnovnih plačah odpravijo z uvrstitvijo delovnih mest za šest razredov višje (približno 24 odstotkov) glede na leto 2018 in implementacijo novega plačnega sistema, vključno s plačno lestvico, na kateri se prvi plačni razred začne na ravni minimalne plače, z začetkom najkasneje januarja 2025 in zaključkom v celoti najkasneje junija 2026.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

»Sestopite iz kozmične sfere odtujenosti od ljudi in se soočite z realnostjo, v kateri živi in životari 190.000 javnih uslužbencev,« je vladajoče pozval Gorazd Kovačič iz visokošolskega sindikata. »Ne zahtevamo nič drugega kot pošteno plačilo za pošteno opravljeno delo v normalnih delovnih pogojih,« je dejal Vladimir Lazić iz sindikata kliničnega centra. »Ni evropske države, kjer bi bil uradnik s pooblastili na minimalni plači,« pa je opozoril predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk.

Druga pogajalska skupina Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki ji predseduje Branimir Štrukelj, se shodu ni pridružila, mu je pa izrazila podporo.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na ministrstvu za javno upravo so se odzvali, da je protestni shod legitimno orodje sindikalnega boja, a razloge zanj težko sprejmejo, zlasti, ker pogajanja potekajo in se obe strani trudita najti kompromisno rešitev glede usklajevanj vrednosti plačnih razredov v 2024.

Predstavniki vlade se bodo sicer predvidoma danes sestali s sindikati, s katerimi imajo podpisane stavkovne sporazume, ki naj bi se udejanjili januarja 2024. To so zdravniški Fides, visokošolski sindikat in Sviz.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: