Premier Janša: Med prazniki se ne odpravljajte preko meje

Ob 2646 testiranjih so v soboto potrdili 884 okužb, delež pozitivnih testov na koronavirus je bil 33,4-odstoten. Umrlo je 39 bolnikov.
Fotografija: Premier Janez Janša je opozoril na zaostren vstop v Slovenijo in druge države EU med prazniki. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Premier Janez Janša je opozoril na zaostren vstop v Slovenijo in druge države EU med prazniki. FOTO: Jure Eržen/Delo

»Nekoliko ugodnejša epidemiološka slika v primerjavi s prejšnjim tednom ni posledica nekaterih začasnih predprazničnih sprostitev, temveč zapor v tednu dni prej. V dneh in tednih pred nami se na vsak način izognimo vseh tveganih stikov in stike nasploh omejimo na minimum,« je prebivalce v soboto dopoldan na twitterju pozval premier Janez Janša.

V soboto so v Sloveniji ob 2646 testih potrdili 884 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil tako 33,4 odstoten. V bolnišnicah so zdravili 1214 bolnikov s covidom-19, 201 je potreboval intenzivno zdravljenje, v domačo oskrbo so jih odpustili 41. V soboto je umrlo 39 covidnih bolnikov, eden manj kot v petek. 

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb je bilo v petek 1351, kar je 43 manj, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je bila v 958, kar je devet manj kot dan prej.


 

Prehajanje občinskih in regijskih med praznikoma (predvidoma) dovoljeno


Vlada je v soboto sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal v času prihajajočih praznikov. V primeru stabilne epidemiološke slike omejitev gibanja na občino oz. regijo za božič ne bo veljala, dovoljeno bo druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, družilo se bo lahko največ šest odraslih.

Tak režim bi lahko ob stabilnih razmerah veljal tudi za silvestrovo. Prepoved druženja in zbiranja na javnih površinah ostaja v veljavi, tako bo tudi za silvestrovo. Med prazniki pa se znova oži dostopna ponudba blaga in storitev.

image_alt
Na božič za obiske omejitev med občinami in regijami ne bo veljala


Predsednik vlade je v nedeljo dopoldan pozval vse, naj v naslednjih tednih ne potujejo v tujino, ker je epidemiološka slika slaba. »Pogoji za vstop v Slovenijo (in večino drugih držav EU v soseščini) bodo med in po praznikih zaostreni. Ne odpravljate se preko meje,« je še zapisal Janša.



Razmere na slovenskih mejnih prehodih so za razliko od sobote brez posebnosti, razen na Obrežju, kjer osebna vozila za izstop čakajo do pol ure. 

 

Preberite še:

Komentarji: