Zaradi širjenja virusa je občina Moravče po odredbi župana zaprta

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Po Termitu in požigu skulpture Trumpa se Balažic dejavno bori še proti virusu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Po Termitu in požigu skulpture Trumpa se Balažic dejavno bori še proti virusu. FOTO: Leon Vidic/Delo



21.46 Do 19. ure je zaradi covida-19 umrlo 517.416 ljudi

Po podatkih, ki jih AFP zbira iz uradnih virov, je do 19. ure danes zaradi covida-19 umrlo 517.416 ljudi, okužilo pa se je najmanj 10.769.890 ljudi. Od okuženih jih je skoraj natanko polovica že ozdravela, natančneje 5.454.100.

Najbolj prizadete ostajajo ZDA s 128.421 umrlimi in 2.713.195 okuženimi. Druga je Brazilija s 60.632 umrlimi in 1.448.753 okuženimi, tretja Velika Britanija s 43.906 mrtvimi (313.483 okuženih), sledita Italija s 34.818 mrtvimi (240.961 okuženih) in Francija z 29.875 mrtvimi (202.785 okuženih).

Grafično: Glavni podatki o koronavirusu

21.09 Španija namerava povišati davke velikim podjetjem

Predsednik španske vlade Pedro Sanchez je dejal, da je proračunska reforma nujna, če se želijo izogniti hudi gospodarski krizi, ki jo je sprožila pandemija covida-19. Pri tem je po poročanju AFP opozoril na potrebo po dvigu davkov za večja podjetja. Poleg tega Sanchez pričakuje devet milijard evrov za okrepitev javnega zdravstvenega sistema, ki je v pandemiji pokal po šivih, zaradi covida-19 je v Španiji umrlo več kot 28.300 ljudi. Ta pričakovanja prihajajo v času, ko se članice EU še pogovarjajo, kako razdeliti 750-milijardni reševalni sklad. Po prvih načrtih bi moral najbolj koristiti bolj prizadetih državam, zlasti Španiji in Italiji. 

»Zmanjšati bomo morali javni dolg, poleg tega proračunski primanjkljaj, zato pa moramo povečati možnosti za prilive v proračun,« pravi Sanchez. Pri tem je očitno, da so davčni prihodki premajhni in odločni nižji od evropskega povprečja. »Želimo robustno državo blaginje, zato bomo to zagotovili pravično,« pravi predsednik vlade in dodaja, da to pomeni zvišanje davkov za večja podjetja, ne pa tudi mala in srednja podjetja. Velika podjetja so obdavčena manj kot 10-odstotno, manjša podjetja plačujejo več. Sanchez je napovedal še uvedbo davkov za onesnaževalce.

Predsednik španske vlade Pedro Sanchez, španski kralj Felipe VI, portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa in predsednik portugalske vlade so včeraj odprli mejo med državama. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP
Predsednik španske vlade Pedro Sanchez, španski kralj Felipe VI, portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa in predsednik portugalske vlade so včeraj odprli mejo med državama. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP


20.10 V ligi NBA pozitivnih 25 igralcev in 10 članov spremljevalnega osebja

Od preteklega tedna, ko so v ligi NBA zaradi nadaljevanja sezone začeli testirati košarkarje na novi koronavirus, so med igralci odkrili 25 okužb, okuženih pa je tudi 10 članov spremljevalnega osebja, francoska tiskovna agencija AFP povzema sindikat košarkarjev.

Skupaj je bilo od 24. junija testiranih 351 košarkarjev in 884 članov spremljevalnega osebja. Vsi okuženi morajo v samoizolacijo. Košarkarji v ligi NBA sicer čakajo na nadaljevanje sezone v Orlandu. Liga je ustavila tekmovanje 11. marca, potem ko je bil na testiranju pozitiven košarkar Utaha Rudy Gobert. Predvidoma naj bi 22 ekip z ligo nadaljevalo 30. julija, brez gledalcev in pod strogimi ukrepi. Ekipe naj bi v Orlando prispele že prihodnji torek. Po končanju rednega dela se bo 17. avgusta začela končnica, 30. septembra pa veliki finale.



19.57 Okužbo potrdili pri še enem zaposlenem v mariborskem zdravstvenem domu

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so okužbo z novim koronavirusom danes potrdili pri še enem zdravstvenem delavcu, ki deluje v organizacijski enoti nujne medicinske pomoči. Posledično so testiranje opravili še pri 20 zaposlenih iz te organizacijske enote, rezultati še niso znani, so sporočili iz zdravstvenega doma. Zaposlenega, ki sicer ni zdravnik, so testirali že v torek, a je bil test takrat negativen.

Prav v torek so sicer okužbo potrdili pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, ki deluje tudi v urgentnem centru UKC Maribor. Tedaj so napovedali, da bodo pri zaposlenih, pri katerih so bili testi negativni, testiranje še ponovili.

Več: Je bil zdravnik iz Maribora, ki je potoval v Črno goro, neodgovoren

19.27 Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA maja zrasel za desetino

Zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA je maja od aprila po podatkih ministrstva za delo ZDA zrasel za 9,7 odstotka na 54,6 milijarde dolarjev, kar je malce več od napovedi analitikov. Izvoz je padel za 4,4 odstotka na 144,5 milijarde dolarjev, uvoz pa za 0,9 odstotka na 199,1 milijarde dolarjev.

Od maja lani je izvoz padel za 32 odstotkov, uvoz pa za 25 odstotkov, saj je pandemija covida-19 svetovno trgovino upočasnila veliko bolj kot vse carinske vojne predsednika ZDA Donalda Trumpa. Politično občutljivi primanjkljaj ZDA v trgovini s Kitajsko je maja zrasel za 7,3 odstotka na 27,9 milijarde dolarjev, kar pomeni, da vse nove carine na uvoz iz Kitajske niso kaj prida zalegle, v nasprotju s Trumpovimi trditvami. Je pa zunanjetrgovinski primanjkljaj ZDA v prvih petih mesecih letos v primerjavi z enakim obdobjem lani padel za 9,1 odstotka na skupaj 223,4 milijarde dolarjev. ZDA so imele maja 76,1 milijarde dolarjev primanjkljaja v trgovini z blagom, obenem pa 21,5 milijarde dolarjev presežka v trgovini s storitvami.

Preberite še: V EU maja brez dela 14,4 milijona ljudi, 700 tisoč več kot marca

19.21 V Švici so odobrili uporabo remdesivira za lajšanje težav obolelih zaradi covida-19

Švica je odobrila široko rabo zdravila, najprej namenjenega za zdravljenje ebole. Pokazalo se je, da je remdesivir prvo zdravilo, ki je vsaj delno učinkovito pri zdravljenju obolelih s covidom-19. Najmanj dve večji ameriški študiji sta pokazali, da protivirusno zdravilo skrajša bolnišnično oskrbo obolelih. »Remdesivir lahko uporabljamo bolj široko, saj ima takojšen učinek,« je po navedbah AFP sporočila švicarska vlada.



19.07 WHO: Tveganje za prenos okužbe z domačega ljubljenčka je zelo nizko

Tveganje, da bi domači ljubljenčki prenesli okužbo s covidom-19 na svoje lastnike, je zelo nizko, je po poročanju Reutersa danes povedala glavna znanstvenica svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Soumya Swaminathan. v Ženevi je opozorila, da so se z virusom okužile mačke, dihurji, celo tigri. »Tveganje, da bi domače živali postale vir okužb, je zelo nizko,« je zatrdila.

Domačih ljubljenčkov se ni treba bati kot vira okužbe s covidom-19. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Domačih ljubljenčkov se ni treba bati kot vira okužbe s covidom-19. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


18.57 Washington s petimi letalskimi družbami dosegel dogovor o pomoči

Ameriško finančno ministrstvo je s petimi večjimi letalskimi družbami doseglo dogovor o pogojih posojil, ki naj bi jih rešili pred propadom zaradi izbruha nove koronavirusne bolezni. Vladne pogoje so sprejeli American Airlines, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, Sky West Airlines in Spirit Airlines, z drugimi pogovori še tečejo.

Ameriški 2200 milijard dolarjev vreden stimulativni paket, sprejet konec marca, za pomoč letalskemu sektorju predvideva 25 milijard dolarjev. A so bile letalske družbe do zdaj pri sprejemanju posojil zadržane, saj se bojijo strogih pogojev. Dogovorjenih pogojev ministrstvo ni razkrilo, jasno je le, da morajo letalski prevozniki med drugim zagotoviti garancijo, ki jo lahko vlada spremeni v lastniški delež ali druge oblike lastništva oziroma dolga. Prav tako so prejemniki pomoči omejeni pri odpuščanju in postavljanju plač vodilnih kadrov, začasno ne bodo smeli izplačevati dividend in odkupovati lastnih delnic.

Letalske družbe so utrpele velik izpad prihodkov, letala so bila večinoma na tleh. FOTO: Daniel Slim/AFP
Letalske družbe so utrpele velik izpad prihodkov, letala so bila večinoma na tleh. FOTO: Daniel Slim/AFP


Pri nas: Protest zaposlenih v Fraportu Slovenija

18.42 Merklova in von der Leynova pozivata k čimprejšnjemu dogovoru o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji

Nemška kanclerka Angela Merkel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta danes po virtualnem srečanju nemške vlade in komisije ob začetku nemškega predsedovanja Svetu EU pozvali k čimprejšnjemu dogovoru o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. »Vsak dan šteje,« je opozorila von der Leynova.

Komisija in nemška vlada sta se danes sestali na tradicionalnem srečanju ob začetku novega cikla polletnega predsedovanja Svetu EU, ki običajno poteka v prestolnici predsedujoče države, tokrat pa je bilo zaradi pandemije covida-19 virtualno. Prva naloga v času nemškega predsedstva bo doseči dogovor o zajetnem svežnju za obnovo Evrope po pandemiji v skupni vrednosti 1850 milijard evrov, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in načrt za okrevanje, saj je evropsko gospodarstvo pred zgodovinsko recesijo.

18.37 Karantenske odločbe bodo vročali že na meji

Ministrstvo za zdravje in zdravstveni inšpektorat bosta do sobote vzpostavila sistem vročanja karantenskih odločb že na meji. Minister za delo Janez Cigler Kralj pa bo v petek domovom starejših občanov poslal priporočila, kako ravnati, da ne bi prišlo do vnosa novega koronavirusa v domove, je danes napovedal vladni govorec Jelko Kacin.

Epidemiološka slika števila okuženih z novim koronavirusom se v Sloveniji slabša in je zapletena, je poudaril Kacin in izrazil pričakovanje, da bo v petek v bolnišnicah hospitaliziranih že 10 bolnikov s covidom-19, saj je bilo ob 21 včeraj potrjenih novih okužbah danes do poldneva potrjenih še šest. Ob tem je opozoril, da so vir okužb po državi vnosi iz tujine ter širitev bolezni znotraj države, vse pa je povezano z večjimi zabavami v gostinskih lokalih, čezmejnim obiskovanjem nočnih klubov ter neprimernimi in dokazano zdravju škodljivimi praznovanji.

Preberite še: Pogosto bolnik sam pove, da ne želi v bolnišnico na aparature

Nočni klubi in zabave so vzrok za širjenje virusa, ki ga prinesejo prek meje, meni Jelko Kacin. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Nočni klubi in zabave so vzrok za širjenje virusa, ki ga prinesejo prek meje, meni Jelko Kacin. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters


17.30 Župan Balažic zapira občino Moravče

Ker so se v občini Moravče znova pojavile okužbe s covidom-19, je župan Milan Balažic izdal odredbo, po kateri je obvezno nošenje mask v vseh zaprtih javnih prostorih, prav tako je obvezna uporaba razkužil za roke. Ob tem odredba prepoveduje vsakršno javno zbiranje, odpovedane so vse javne prireditve, kulturne prireditve, športna tekmovanja in treningi, občni zbori in podobno. Prepovedane so tudi zasebne zabave, odpovedane so maše in drugi cerkveni dogodki, na pogrebih pa je lahko prisotnih največ 15 ljudi. Odprta ostaja le tržnica, seveda ob upoštevanju varnostnih ukrepov in najmanj 1,5 metra razdalje med ljudmi. Notranji prostori lokalov so zaprti. Delujejo lahko le zunanje terase, kjer je treba upoštevati varno razdaljo.

»Občina Moravče je zaprta za fizične osebe. Dovoljen je dostop po predhodni najavi in v nujnih primerih. Najavite se lahko na telefon (01) 724 71 40 ali na naslov obcina@moravce.si. Pravno svetovanje je odpovedano. Varuh pravic občanov do nadaljnjega ne deluje,« sporoča župan.

»Drage Moravčanke, spoštovani Moravčani, še enkrat vas prosim, da strogo upoštevate navedene ukrepe. Le tako bomo skupaj spet premagali nevarni virus in njegovo širjenje. Izvajanje odredbe bodo nadzorovali delavci medobčinskega inšpektorata, pripadniki civilne zaščite in policija. Odredba velja takoj in velja do 31. julija,« občanom sporoča Balažic.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v odgovoru za TV Slovenija ocenil, da ne more vsak župan določati ukrepov, bolje za zdravje vseh je, če upoštevamo pravila, ki veljajo za vso državo in jih predlaga stroka.



17.12 V Severni Makedoniji danes največ mrtvih od začetka epidemije

V Severni Makedoniji število okužb z novim koronavirusom še naprej narašča, in sicer so danes potrdili 173 novih okužb, od tega 75 v Skopju. Zaradi covida-19 je danes umrlo 15 ljudi, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. V zadnjih 24 urah so v Severni Makedoniji izvedli 1653 testov, potrdili pa so 173 okužb, je sporočilo makedonsko ministrstvo za zdravje.

V Severni Makedoniji je virus na novem pohodu, najbolj v Skopju. FOTO: Robert Atanasovski/AFP
V Severni Makedoniji je virus na novem pohodu, najbolj v Skopju. FOTO: Robert Atanasovski/AFP


Od začetka epidemije so v Severni Makedoniji potrdili 6625 primerov okužbe z novim koronavirusom, za covidom-19 je umrlo 321 ljudi. Med 15 novimi žrtvami covida-19 jih je osem umrlo v Skopju, po dva v Tetovu, Strugi in Gostivarju in ena v Ohridu, poroča Mia. Trenutno je aktivno okuženih 3446 ljudi, od tega več kot 2000 v Skopju. Po podatkih tamkajšnjega zavoda za javno zdravje je v zadnjih 24 urah ozdravelo 150 ljudi.

17.06 V predlogu četrtega protikoronskega zakona možnost policijskega dostopa do evidence karantenskih določb

Ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom zaradi vnosov iz tujine se pojavlja vse več vprašanj o učinkovitosti nadzora odrejenih karanten. Poleg možnosti vročanja odločb prek elektronske pošte je vlada v predlog četrtega protikoronskega zakona vključila tudi določbo, ki bi policiji omogočila dostop do evidence izdanih odločb o karanteni. Na ministrstvu so spomnili, da lahko policija že sedaj v skladu z 12. členom zakona o nalogah in pooblastilih policije nudi vso pomoč zdravstvenemu inšpektoratu, ko opravlja nadzor nad izvajanjem karantene.

Novi izbruhi, novi ukrepi. FOTO: Ciro De Luca/Reuters
Novi izbruhi, novi ukrepi. FOTO: Ciro De Luca/Reuters


Predlagana določba pa pomeni, da bi policist v primeru postopka lahko tudi preveril, ali je bila osebi izdana odločba o karanteni, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. Predlog zakona spreminja tudi način vročanja odločb o odrejeni karanteni. Ne glede na splošni upravni postopek bi se odločba lahko vročila osebno ali na elektronski naslov. »Vročitev bi veljala za opravljeno, ko je oseba prejela odločbo osebno ali na elektronski naslov,« je razbrati iz predloga.

To bi omogočilo tudi boljši nadzor nad upoštevanjem tega ukrepa, saj lahko zdravstveni inšpektorat ukrepa šele, ko je odločba vročena. Po upravnem postopku lahko posameznik odločbo o odrejeni karanteni dvigne ob koncu karantene ali pa sploh ne, v tem primeru pa zdravstveni inšpektorat ne more reagirati in je popolnoma nemočen, je minister za zdravje Tomaž Gantar pojasnjeval v minulih dneh. Pristojni iščejo tudi možnost direktnega vročanja odločb na meji.

Preberite še: Hrvaška ne bo več na zelenem seznamu

16.32 Do 11. ure je zaradi covida-19 umrlo 516.369 ljudi

Po uradnih podatkih, ki jih zbira AFP, je število okužb v preteklih 24 urah v ZDA prvič preseglo 50.000. Več ameriških držav je zato uvedlo 14-dnevno karanteno za obiskovalce, medtem ko se pripravljajo na praznovanje 4. julija. Teksas, kjer so z več kot 8000 novimi okužbami podrli rekord, se je pridružil Floridi in Kaliforniji pri zapiranju plaž. V New Yorku bodo prestavili načrte za odprtje notranjih prostorov restavracij. V Braziliji je število mrtvih preseglo 60.000, po preteklih 24 urah, ko je umrlo rekordnih več kot tisoč ljudi.

Pandemija covida-19 je od začetka zahtevala 516.369 življenj, okuženih pa je bilo več kot 10,7 milijona ljudi.

16.28 Na Hrvaškem z novim koronavirusom okuženih tudi nekaj turistov

V Pulju in Zadru je nekaj turistov okuženih z novim koronvirusom, je na današnji seji hrvaške vlade potrdil državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zdravstvo Tomislav Dulibić. Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je povedal, da na mejnih prehodih s Slovenijo označujejo posebne pasove za hitrejši promet napovedanih turistov.

Dulibić je poudaril, da so vsi okuženi turisti epidemiološko oskrbljeni. »Ni širitve novega koronavirusa. Gre za zanemarljivo številko glede na število turistov na Hrvaškem,« je povedal Dulibić, ki je članom vlade predstavil globalno in hrvaško epidemiološko sliko. Na Hrvaškem so junija imeli 892.000 turističnih obiskov, je objavilo hrvaško ministrstvo za turizem. Trenutno naj bi bilo na Hrvaškem več kot 300.000 turistov.

Češki turisti so prišli do morja, a na Hrvaškem število okužb raste. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Češki turisti so prišli do morja, a na Hrvaškem število okužb raste. FOTO: Denis Lovrović/AFP


Minister Božinović je na vladni seji povedal, da je na spletni strani entercroatia.mup.hr od 28. maja obisk na Hrvaškem napovedalo 1,1 milijona potnikov. Približno 90 odstotkov je bilo turističnih obiskov, je poudaril. Dodal je, da bodo potniki, ki so napovedali obisk in bodo prišli s svojimi vozili, lahko uporabljali posebne pasove na mejnih prehodih, da bi skrajšali čakalne dobe. Označevanje posebnih pasov so po njegovih besedah začeli na mejnih prehodih s Slovenijo Obrežje, Gruškovje, Jelšane in Sečovlje.

15.59 NIJZ: Trend okužb v Sloveniji trenutno narašča, največ primerov iz tujine

Trend okužb s covidom-19 v Sloveniji po navedbah Eve Grilc z NIJZ narašča, v sredo so ob 1198 testiranjih potrdili 21 novih okužb. Ugotovili so dve večji žarišči, in sicer na Štajerskem in Koroškem. Prvi je povezan z uvoženimi primeri iz Srbije, drugi pa iz BiH. »Ljudem priporočamo, naj se čim bolj držijo ukrepov,« je dejala.

Grilčeva je pojasnila, da so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) odkrili dve malo večji žarišči okužb z novim koronavirusom, ki sta povezani z uvoženimi primeri. V štajerski regiji gre za ljudi, ki so okužbo prenesli iz Srbije, v koroški regiji pa so jo prenesli iz BiH. V drugih regijah so ugotovili tudi uvožene primere s Kosova, nekaj jih je še v epidemiološki preiskavi, v enem primeru, gre za družinski prenos, pa še preiskujejo način okužbe.

NIJZ svari, da se tudi pri nas razmere slabšajo in da je treba biti previden. FOTO: Jure Eržen/Delo
NIJZ svari, da se tudi pri nas razmere slabšajo in da je treba biti previden. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Trend okužb v Sloveniji trenutno narašča, žal tudi v sosednjih državah oziroma širši regiji, zato ostaja priporočilo, da se prebivalci čim bolj držijo navodil glede osebne higiene, vzdrževanja medsebojne razdalje oziroma fizičnega distanciranja,« je poudarila.

15.49 V Srbiji 359 novih okužb s koronavirusom, umrlo še šest bolnikov

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili še 359 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še šest bolnikov s covidom-19, kažejo podatki srbskega ministrstva za zdravje. Kar 80 odstotkov novih okužb so potrdili v Beogradu.

V Srbiji, kjer se od parlamentarnih volitev 21. junija soočajo z opaznim porastom okužb, so sicer danes zaradi naraščanja števila okužb znova zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa v štirih mestih, ki so žarišča okužb - Vranju, Novem Pazarju, Kragujevcu in Tutinu.

V teh mestih je znova obvezno nošenje zaščitnih mask v javnem prevozu in vseh zaprtih prostorih, omejili so delovni čas lokalov in restavracij do 20. ure, zaprli bazene ter prepovedali športne in zabavne prireditve. Na javnih krajih, zaprtih in na prostem, se lahko zbere največ do pet ljudi, če ni mogoče zagotoviti razdalje dveh metrov. Vlada sicer lahko uvede še dodatne ukrepe, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.



15.21 Migranti, ki so pristali v Italiji, so v karanteni

Vseh 43 migrantov, ki so se včeraj izkrcali na Siciliji, po tem, ko jih je rešila humanitarna ladja organizacije Mediterranea, so namestili v karanteno. Kot poroča AFP, je osem okuženih migrantov del skupine 43 ljudi z ladje Mare Jonio. V organizaciji Mediterranea so zagotovili, da okuženi posamezniki ne predstavljajo tveganja za prebivalstvo, saj so vsi v karanteni, tako osem potrjeno okuženih, kot drugi migranti in posadka ladje.

Migranti z ladje Mare Jonio so šli naravnost v karanteno. FOTO: Reuters
Migranti z ladje Mare Jonio so šli naravnost v karanteno. FOTO: Reuters


14.51 Na Hrvaškem 81 novih okužb s koronavirusom in dve smrtni žrtvi

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 81 primerov okužbe z novim koronavirusom, dva bolnika s covidom-19 pa sta umrla, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. V državi je še 647 obolelih. V bolnišnicah je 84 bolnikov, od katerih so trije na ventilatorjih.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 2912 okužb z novim koronavirusom, 110 ljudi je umrlo. Okrevalo je 2155 ljudi. Doslej so testirali več kot 81.400 oseb, od tega 981 v zadnjih 24 urah, so še sporočili. Ob tem so opozorili, da gre za podatke, ki so jih pridobili do 12.45, zato obstaja možnost razlike v številu okuženih, ki jih posamezni lokalni štabi civilne zaščite objavljajo ob različnih urah.

Največ okuženih v zadnjih 24 urah je bilo v Osiješko-baranjski županiji, kjer so ugotovili 24 novih primerov. V Zagrebu so potrdili 19 novih okužb. Novo žarišče je v Požegi v Slavoniji, kjer so okužbo potrdili pri desetih osebah, potem ko se je novi koronavirus razširil po vrnitvi dveh prebivalcev z obiska v Nemčiji. Še sedem primerov je bilo v Vukovarsko-sremski županiji, pet pa v Splitsko-dalmatinski županiji.

14.48 Testiranje na Hrvaškem za Slovence plačljivo le v nepogodbenih ambulantah

Testiranje na koronavirus, ki ga odredi epidemiolog, je treba na Hrvaškem takoj plačati le v ambulantah, ki nimajo pogodbe s hrvaško zdravstveno zavarovalnico, medtem ko plačilo v javnem zdravstvenem sistemu ni potrebno. Poleg tega pri plačilu v ambulantah brez pogodbe ob vrnitvi domov ZZZS povrne le del zneska, navajajo v zavodu.

Če ima oseba urejeno evropsko zdravstveno kartico in ima napotnico epidemiologa za testiranje, strošek testiranja v ambulanti, ki je del hrvaškega javnega zdravstvenega sistema, medsebojno avtomatično poravnata hrvaška in slovenska zdravstvena zavarovalnica, testirancu pa razen splošne participacije v višini dobrega evra, ki jo zaračunavajo v hrvaškem zdravstvenem sistemu, ni treba doplačati nič.

Na Hrvaškem je v turističnih ambulantah za naročeno testiranje treba plačati. FOTO: Primož Zrnec/Delo
Na Hrvaškem je v turističnih ambulantah za naročeno testiranje treba plačati. FOTO: Primož Zrnec/Delo


Drugače je v komercialnih ambulantah, ki nimajo pogodbe s Hrvaškim zavodom za zdravstveno zavarovanje (HZZO) in niso del hrvaškega javnega zdravstvenega sistema, kot so na primer turistične ambulante. V teh je namreč treba testiranje plačati takoj. Testiranec lahko ob prihodu domov sicer zahteva povračilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), a ta praviloma ne bo pokril celotnega stroška.

14.34 V UKC Maribor ni potrjenih novih okužb

V UKC Maribor, kjer so potrdili okužbo sedmih zdravnikov ZD Adolfa Drolca, o novih evidentiranih okužbah ne poročajo. Kot so zapisali, so testirali zaposlene in hospitalizirane paciente, pri katerih je bil test glede na epidemiološke podatke in inkubacijsko dobo indiciran. Te paciente so tudi izolirali in bodo pri njih test, če bo hospitalizacija še trajala, ponovili četrti, osmi in 14. dan od rizičnega stika. Zaposleni, ki so bili v tesnem rizičnem stiku, pa so v samoizolaciji in jih bodo testirali osmi in deveti dan od rizičnega stika. Doslej so sicer identificirali stike okuženih zdravnikov s 30 hospitaliziranimi pacienti in 31 zdravstvenimi delavci.

14.20 Na Koroškem v sredo potrdili največ okužb v enem dnevu doslej, vsi povezani

Na Koroškem so v sredo potrdili devet primerov okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Od tega so potrdili pet primerov na območju Raven na Koroškem in štiri v Dravogradu. Vsi primeri so povezani, so za STA pojasnili na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Potem ko na Koroškem od 8. maja sedem tednov niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom, so najprej to soboto en primer in nato še tri v nedeljo potrdili pri občanih Raven na Koroškem. Tam so nato še en primer potrdili v torek in še pet v sredo. Skupno je tako po podatkih spletne strani covid-19 sledilnik na Ravnah deset aktivnih primerov.

Vsi primeri na območju Raven so povezani, okužba pa izvira iz tujine, je za STA povedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Okuženi so v karanteni, posebnih ukrepov v ustanovah ali podjetjih na območju te občine pa zaradi tega doslej niso uvajali. Pomoč okuženim na območju Raven že nudi občinska civilna zaščita, je še povedal Rožen. V zvezi s potrjenimi primeri na Koroškem v teh dneh so na ravenski enoti NIJZ predlagali 24 karanten, sicer pa epidemiološko poizvedovanje poteka.

14.05 Madžarska ne bo upoštevala priporočila EU glede odpiranja meja

Madžarski premier Viktor Orbán je danes sporočil, da Madžarska ne bo upoštevala priporočila EU o odpiranju meja za državljane tretjih držav. Kot je dejal, bi odprava omejitev ogrozila zdravje Madžarov. »Trenutno ne moremo uresničiti zahteve EU, da bi dovolili vstop državljanom držav nečlanic EU, z izjemo Srbije,« je dejal Orbán v sporočilu, objavljenem na facebooku. Madžarska je mejo s Srbijo odprla konec maja.

Sedemindvajseterica je v torek potrdila seznam epidemiološko varnih držav, na katerem so Alžirija, Avstralija, Kanada, Gruzija, Japonska, Črna gora, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajska, Tunizija in Urugvaj. Seznam je sicer zgolj priporočilo in ni pravno zavezujoč.

Tudi nekatere druge članice EU so izrazile zadržke glede odprave omejitev za tretje države, ki imajo po njihovem mnenju še vedno preveč primerov novega koronavirusa. Avstrija je v sredo sporočila, da bo sledila priporočilu EU, ne bo pa dovolila vstopa državljanov Srbije in Črne gore.

13.26 Evropski denar za nakup zaščitne opreme v malih in srednje velikih podjetjih

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »COVID19 Nakup zaščitne opreme«. Za projekt v višini desetih milijonov evrov, ki ga bo izvajal javni sklad za podjetništvo prek javnega poziva, bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 7,2 milijona evrov.

Mala in srednja podjetja bodo lahko dobila evropski denar za nakup zaščitne opreme. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Mala in srednja podjetja bodo lahko dobila evropski denar za nakup zaščitne opreme. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Namen projekta je zagotovitev ustrezne varnosti zaposlenih in varnega poslovanja malih in srednjih podjetij v času epidemije covida-19 in po njej, kot preventiva pred ponovnim širjenjem virusa. V okviru projekta bodo podjetjem sofinancirali nakup zaščitne opreme (pralnih obraznih zaščitnih mask, obraznih zaščitnih mask za enkratno uporabo, zaščitnih rokavic, razkužil, brezstičnih termometrov za merjenje telesne temperature) za zagotovitev ustrezne zaščite pred okužbami in širjenjem virusa. Podjetja bodo denar dobila na javnem pozivu. Posamezno podjetje bo lahko prejelo največ do 9999 evrov pomoči.

13.10 SID banka izdala koronaobveznice

SID banka je na mednarodnih kapitalskih trgih izdala obveznice ročnosti petih let v znesku 350 milijonov evrov. Sredstva, ki bodo zbrana z izdajo, bodo namenili financiranju slovenskega gospodarstva za lajšanje posledic krize pandemije covid-19, so sporočili iz SID banke.

SID banka je z izdajo obveznic dokazala, da lahko kljub zahtevnim razmeram na finančnih trgih pridobi ugodne vire financiranja in da ji mednarodni kapitalski trgi zaupajo. Novoizdane obveznice SID banke imajo ročnost pet let in kuponsko obrestno mero 0,125 odstotka. Povpraševanje po obveznicah je preseglo pričakovanja in je znašalo skupaj več kot 700 milijonov evrov, kar je SID banki omogočilo, da je dosegla zelo ugoden donos do dospetja obveznic v višini 0,14 odstotka. J. T.

13.00 BioNTech in Pfizer imata spodbudne rezultate prvih testiranj cepiva proti koronavirusu

Nemško biotehnološko podjetje BioNTech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer imata spodbudne rezultate prvih testiranj cepiva proti novemu koronavirusu v ZDA. Cepivo z oznako BNT162b1 ob relativno majhnih odmerkih spodbuja odzive protiteles na ravni ali nad ravnjo v vzorcih krvi ljudi, ki so preboleli covid-19, je sporočil glavni izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin.

Predhodni podatki izhajajo iz tako imenovane faze 1/2 testiranja, ki je namenjena ugotavljanju, da cepivo ni toksično in sproži odziv imunskega sistema, da pripravi telo na boj z virusom.

Pri testiranju je sodelovalo 45 oseb, starih med 18 in 55 let, ki so v razmiku 21 dni prejeli dva odmerka cepiva ali placeba. Razmeroma veliko število udeležencev je po drugem odmerku dobilo vročino, kar pa ni nepričakovano in ne predstavlja ovire.

Cepivo temelji na informacijski RNK, ki v človeških celicah ustvari protitelesa, posebej prilagojena koronavirusu.

Več podjetij je že objavilo rezultate prvih faz kliničnih testiranj, v katerih so ugotovili, da so njihova eksperimentalna cepiva povzročila odziv imunskega sistema.

Pri 23 projektih razvoja cepiva proti covidu-19 potekajo klinični testi na ljudeh. Nekateri so že v drugi ali tretji fazi, v katerih cepivo dobi več tisoč prostovoljcev, s čimer ocenjujejo njegovo učinkovitost, spremljajo stranske učinke in zbirajo druge informacije, da bi bilo cepivo varno za uporabo.

Poleg več kitajskih projektov sta do zdaj najdlje pri razvoju cepiva prišla ameriška biotehnološka družba Moderna in projekt oxfordske univerze v sodelovanju z britansko-švedsko družbo AstraZeneca. STA

11.50 Pandemija maja znova povečala brezposelnost v EU

Stopnja brezposelnosti se je maja zaradi pandemije covida-19 v območju z evrom na mesečni ravni zvišala za 0,1 odstotne točke na 7,4 odstotka, v celotni EU pa prav tako za 0,1 odstotne točke na 6,7 odstotka. Glede na maj lani je medtem upadla za 0,2 odstotne točke oziroma se ni spremenila, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Več: V EU maja brez dela 14,4 milijona ljudi, 700 tisoč več kot marca​ 

11.50 Upanje v razvoj cepiva dvignilo tudi evropske borze

Ugodni gospodarski podatki o rasti predelovalne industrije v ZDA in na Kitajskem ter novica o obetavnih rezultatih pri razvoju cepiva proti novemu koronavirusu so spodbudili tudi rast na evropskih borzah. Okrepil se je tudi evro. Iz farmacevtskega podjetja Pfizer so sporočili, da so rezultati pri razvoju cepiva proti koronavirusu, ki ga razvijajo skupaj z nemško družbo Biontech, obetavni.

11.00 21 novih okužb

V sredo so testirali 1198 oseb in potrdili 21 okužb s koronavirusom sars-cov-2. Umrl ni nihče, devet oseb je v bolnišnici. 

9.00 Okužba v vrtcu

V vrtcu v Oplotnici so potrdili okužbo odrasle osebe s covidom-19, so sporočili iz občine Oplotnica. Vrtec je sprejel skladno z navodili NIJZ vse potrebne ukrepe za preprečitev širjenja virusa. S tem so bili seznanjeni tudi starši otrok. 

Džakarta, Indonezija. FOTO: Willy Kurniawan/Reuters
Džakarta, Indonezija. FOTO: Willy Kurniawan/Reuters


7.40 Trump podpira nošenje mask

Predsednik ZDA Donald Trump, ki je znan po tem, da kljub pandemiji novega koronavirusa ne nosi zaščitne maske in meni, da niso potrebne za zaščito pred koronavirusom, je v sredo zatrdil, da nošenje mask podpira. Ponovil pa je, da ni potrebe, da bi bile obvezne v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja virusa. 

Potem ko ga je po vrsti demokratov v sredo eden vodilnih republikancev, senator Lamar Alexander pozval, naj v času naraščanja okužb in smrti zaradi covida-19 v ZDA da ljudem zgled in vsaj občasno nosi masko, je Trump v pogovoru za Fox Business Network zatrdil, da podpira maske. Dodal je, da nima težav z nošenjem maske v javnosti, saj mu je všeč, kako je videti z njo. Meni, da je podoben osamljenemu jezdecu, izmišljenemu liku iz ameriške kulture. Znova je napovedal, da bo koronavirus izginil.

Univerza Johnsa Hopkinsa je medtem v sredo zvečer po lokalnem času poročala o rekordnih 52.000 novih okužbah v ZDA v zadnjih 24 urah. V državi so tako doslej potrdili že skoraj 2,7 milijona okužb, zaradi covida-19 pa je umrlo več kot 128.000 ljudi. STA

7.40 V Braziliji število žrtev novega koronavirusa preseglo 60.000

Po podatkih brazilskega ministrstva za zdravje so v zadnjih 24 urah potrdili več kot tisoč žrtev covida-19.
Brazilija je za ZDA druga najbolj prizadeta država v pandemiji covida-19 tako po številu okužb kot po številu mrtvih. V zadnjem tednu so imeli največje število žrtev na svetu. Za zdaj nič ne kaže na zmanjševanje števila okužb in smrtnih primerov. V državi z 212 milijoni prebivalcev so v zadnjem dnevu potrdili več kot 46.000 novih primerov okužbe, skupaj pa že 1,44 milijona, vendar strokovnjaki ocenjujejo, da je dejansko število še precej višje. Največ mrtvih, 14.700, so našteli v zvezni državi São Paulo, sledi Rio de Janeiro z več kot 10.000 žrtvami.

Brazilska vlada je sicer v torek za 30 dni prepovedala vstop tujcev v državo. Izjema so tujci z delovnimi ali študentskimi vizumi in tisti, ki živijo ali imajo družino v Braziliji. Dovoljen je tudi tranzit potnikov v druge države prek brazilskih letališč. STA

Komentarji: