V Sloveniji potrjenih 414 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrli sta dve osebi

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Fotografija: Čedalje več držav omejuje gibanje na prostem in na ulice pošilja policijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Čedalje več držav omejuje gibanje na prostem in na ulice pošilja policijo. FOTO: Voranc Vogel/Delo



21.46 Brazilski nogometni klubi dajejo stadione zdravstvenim organizacijam

Največji brazilski klubi, tudi Flamengo, ki upravlja slaven stadion Maracana v Riu de Janeiru, predajajo stadione v uporabo zdravstvenemu osebju, ki bo nogometna svetišča spremenilo v poljske bolnišnice in klinike za boj z epidemijo novega koronavirusa. V gosto naseljenih Sao Paulu in Riu de Janeiru ni veliko drugega prostora za bolnišnice. Nogometne tekme so v Braziliji odpovedane, zato je stadione ponudila več kot polovica klubov v najvišji brazilski ligi, seriji A.

21.45 Letalski prevoznik Emirati ne bo ukinil vseh potniških poletov

V dubajskem prevozniku Emirati so danes spremenili odločitev, po kateri bi zaradi epidemije novega koronavirusa odpovedali vse letalske prevoze od 25. marca naprej. Kot so pojasnili, so je nanje obrnilo več vlad in potnikov, ki si prizadevajo za vrnitev državljanov v domače države. Letala Emiratov bodo tako še letela na 13 linijah (prej na 159 linijah). Leteli bodo do Velike Britanije, Švice, Hong Konga, Tajske, Malezije, Filipinov, Japonske, Singapura, Južne Koreje, Avstralije, Južne Afrike, ZDA in Kanade.



20.20 Število občin z vsaj enim primerom koronavirusa preseglo 100

Do danes dopoldne je bil vsaj en primer okužbe z novim koronavirusom potrjen v 104 občinah (v soboto v 99 občinah), po dva ali več pa v 54 občinah (v soboto v 49). Največji žarišči ostajata Ljubljana in Šmarje pri Jelšah. V Metliki tokrat niso zaznali novega primera, so pa po dva nova odkrili v Rogaški Slatini in v Domžalah.

20.19 V Franciji število smrtnih žrtev novega koronavirusa poskočilo na 674

V Franciji je danes zaradi novega koronavirusa umrlo še 112 ljudi, s čemer se je število žrtev povzpelo na 674. Po besedah direktorja francoske agencije za javno zdravje Jeroma Salomona je doslej zbolelo 16.018 oseb, 7240 jih je v bolnišnični oskrbi. Od četrtka so tudi Francozi v karanteni.

To je že drugi dan zapored, ko so v Franciji zabeležili novih 112 smrtnih žrtev zaradi covida-19. »Virus še naprej ubija,« je ob objavi današnjih številk opozoril Salomon. Po uradnih številkah je v Franciji z novim koronavirusom okuženih 16.018 oseb, a po oceni Salomona so to podcenjene številke, saj vsi okuženi niso bili testirani, čeprav dnevno opravijo 4000 testov.



20.08 V Avstriji ocenjujo, da ukrepi proti koronavirusu začenjajo delovati

Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ocenil, da strogi ukrepi zoper širjenje novega koronavirusa že začenjajo delovati, in to teden in pol po tem, ko je vlada začela z omejitvami gibanja ljudi. Število potrjenih okužb je od sobote do danes naraslo za 15 odstotkov na 3244 primerov, a stalno pada v primerjavi z dnevi pred zaostritvijo omejitev, ko je rast okužb dnevno dosegala tudi 40 odstotkov.

20.05 New York postal največje žarišče koronavirusa v ZDA

V ZDA je trenutno 27.000 primerov okužbe s koronavirusom, od tega 15.168 v državi New York, v mestu New York pa 9000. Po ZDA je doslej umrlo 347 ljudi, v državi New York 114, v mestu pa več kot 60. Župan Bill de Blasio in guverner Andrew Cuomo zvezno vlado pozivata, naj pošlje na pomoč vojsko.



19.14. V celjski bolnišnici so hospitalizirali prvega okuženega s koronavirusom

Prvega bolnika, okuženega z novim koronavirusom, so danes sprejeli tudi v Splošni bolnišnici Celje. Bolnik ne potrebuje intenzivnega nege in je stabilen, je povedala tiskovna predstavnica bolnišnice Danijela Gorišek. Strokovni direktor bolnišnice Franci Vindišar pa je sporočil, da imajo pripravljenih že 35 postelj za okužene z novim koronavirusom, ter spomnil, da je Slovenija že prešla v drugo fazo okužbe.

18.51 V Italiji precej manj mrtvih, a še vedno 651

V Italiji so danes imeli 651 novih smrtnih žrtev koronavirusa, s čimer se v tej državi že bližajo številki 5500. Številke so malenkost opogumljajoče, saj so v soboto zabeležili rekordnih 793 smrtnih primerov. A število okužb se še vedno povečuje. Našteli so jih že skoraj 60.000. Kot Vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli je sporočil, da se je število okužb glede na sobotne podatke povečalo za 10,4 odstotka na 59.138. Število smrti pa se je povečalo za 651 in skupni smrtni davek covida-19 šteje 5476 življenj.

Korona
Korona


18.00 Premier Janez Janša se je seznanil z razmerami v Domu starejših občanov Metlika



Predsednik vlade Janez Janša se je danes seznanil z razmerami v Domu starejših občanov Metlika, v katerem je pred časom prišlo do več okužb osebja in oskrbovancev z novim koronavirusom. Odgovornim se je zahvalil za njihovo odzivnost in kooperativnost ter zagotovil, da krizni štab in vlada delata vse, da bi širjenje virusa v Sloveniji čim bolj omejili. Po njegovih besedah vlada dela tudi vse, da bi zdravstvenim in drugim ustanovam, med njimi tudi domovom za starejše, zagotovili dovolj zaščitne opreme, da se bodo lahko lažje spopadli z epidemijo. V tem domu je sicer umrla druga okužena oseba.

Janez Janša v Metliki. FOTO: Urad vlade za komuniciranje
Janez Janša v Metliki. FOTO: Urad vlade za komuniciranje


17.49 Minister za zdravje Gantar o drugi smrtni žrtvi novega koronavirusa

Umrla je že druga oseba, okužena z novim koronavirusom, je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Danes je umrla 90-letna oskrbovanka doma starejših v Metliki, ki je imela več pridruženih bolezni. Tudi vzrok za smrt naj ne bi bila okužba s koronavirusom. »V tem trenutku bi težko trdili, da je nekdo umrl zgolj zaradi okužbe s covidom-19. Obe osebi, ki sta do zdaj umrli v Sloveniji, sta bili stari okoli 90 let in sta imeli druge spremljajoče bolezni,« je dodal Gantar.

Več v prispevku: Minister Gantar: Novi koronavirus je zahteval drugo življenje pri nas



17.43 Kanclerka Angela Mergel mora v karanteno

To je povedal njen predstavnik za stike z javnostjo Steffen Seibert, takoj po napovedi drastičnih ukrepov za omejitev širjenja bolezni covid-19. Merklova je bila v petek v stiku z  zdravnikom, za katerega se je po testiranju izkazalo, da je okužen. Povedala je, da bo nadaljevala delo od doma.



17.40  Nemčija uvaja prepoved druženja več kot dveh oseb, izjema so družine

Nemčija bo po vsej državi uvedla prepoved druženja več kot dveh oseb na javnih površinah. Izjema bodo družine in v istem gospodinjstvu živeče osebe. To pomeni, da Nemčija ne bo uvedla prepovedi nenujnih izhodov iz stanovanj, kot velja, na primer, v Italiji in več drugih evropskih državah. Tako so se dogovorili na današnjem srečanju kanclerke Angele Merkel in predsednikov deželnih vlad.



Pred srečanjem je bilo veliko ugibanja, ali bo Nemčija uvedla karanteno, a da se to ne bo zgodilo, je dala slutiti že izjava podkanclerja Olafa Scholza, ki je dejal, da ljudje prav v teh časih omejenega gibanja potrebujejo možnost gibanja na svežem zraku v naravi. Ukrep je kompromis med tistimi, ki so zahtevali prepoved izhodov iz stanovanj, in tistimi, ki so želeli blažje ukrepe. Cilj je predvsem prekiniti druženja mlajše populacije, ki se je v minulih dnevih kljub vsem opozorilom zabavala na tako imenovanih korona zabavah in sestajala v parkih.



17.13 Na Hrvaško še danes slovenska nujna pomoč

Slovenija bo še danes na Hrvaško poslala nujno pomoč, za katero je ta zaprosila prek evropskega mehanizma civilne zaščite. Gre za deset opremljenih šotorov za bivanje do 80 oseb s 60 posteljami in 60 spalnimi vrečami ter 20 ogrevalnimi napravami. Ob odpremi pomoči bo navzoč tudi obrambni minister Matej Tonin, so sporočili z ministrstva.

16.50 Skrb vzbujajoče razmere tudi v Franciji     

Po zadnjem štetju je v Franciji umrlo 562 ljudi, med njimi 112 samo od petka zvečer. Novemu koronavirusu je podlegel tudi 68-letni zdravnik iz Lilla. Testi so potrdili 14.459 okuženih, od katerih jih je 6172 hospitaliziranih in 1525 v intenzivni negi. Med najbolj prizadetimi regijami so Grand-Est, Korzika, Pariško okrožje, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté, Auvergne Rhône-Alpes in Nouvelle-Aquitaine.



Ministrstvo za zdravje je po nekaterih informacijah naročilo 250 milijonov zaščitnih mask, ki jih bodo razdelili postopno. Tudi v Franciji se zavedajo, da bo v boju proti epidemiji ključno množično testiranje prebivalstva, kajti le tako bodo lahko približno vedeli, kdaj preklicati karanteno. Za zdaj velja, da morajo Francozi, kot je zapovedala vlada, ostati med štirimi stenami do konca marca, že jutri pa naj bi strokovno mnenje podal znanstveni svet, osnovan zaradi covida-19. Minister za zdravje Olivier Véran je medtem izjavil, da bodo, če bo treba, ostali doma tudi štiri tedne in več.



V nekaterih mestih, denimo v Nici in Cannesu, so medtem že uvedli policijsko uro, ki velja od 23. ure do petih zjutraj. V Nici so se za to odločili, ko so za javnost najprej zaprli plaže in prepovedali sprehajanje po znameniti Promenade des Anglais, stanje na terenu pa so preverjali tako s policijskimi patruljami kot tudi z droni. Zapovedano ostajanje doma prinaša številne nove težave: tudi v Franciji pričakujejo več družinskega nasilja, problem so tudi brezdomci. V Cannesu so jim streho nad glavo ponudili v znameniti festivalni palači.

16.41 Iz Francije je v Slovenijo priletelo 22 Slovencev

Iz Pariza je danes proti ljubljanskemu letališču poletel komercialni let družbe Air France, na katerem je bilo 22 slovenskih državljanov in dva s stalnim bivališčem v Sloveniji, so za STA pojasnili na zunanjem ministrstvu. Letalo je na letališču na Brniku  pristalo ob 17.05, proti Parizu pa je ob 17.40 odpeljalo francoske potnike. Vozovnice so po navedbah ministrstva za zunanje zadeve stale okoli 300 evrov.



16.21 Papež s skupno molitvijo in blagoslovom urbi et orbi proti koronavirusu

Papež Frančišek je ob današnji molitvi vse kristjane in ljudi vseh veroizpovedi pozval k skupni molitvi za končanje pandemije novega koronavirusa. Pozval jih je, naj v sredo opoldne skupaj molijo očenaš. V petek pa bo Sveti oče na praznem Trgu sv. Petra v Vatikanu molil in nato podelil izredni blagoslov mestu in svetu.



16.16 V Severni Makedoniji v boj proti koronavirusu tudi vojska

Vlada Severne Makedonije je na pomoč v spopadanju z epidemijo koronavirusa v državi poklicala tudi vojsko. Ministrica za obrambo Radmila Šekerinska je povedala, da bo vojska prevzela varovanje meja, pomagala policiji pri nadziranju izvajanje karantene in policijske ure v mestih ter pri varovanju pomembnih objektov, kot sta vlada in parlament.



V Severni Makedoniji imajo 114 primerov okužbe z novim koronavirusom. Od sobote popoldne so potrdili 29 novih primerov. Danes pa so sporočili še, da imajo tudi prvo smrtno žrtev. Včeraj je za posledicami covida-19 umrla 57-letna ženska, je sporočil minister za zdravje Venko Filipče.

15.37 Mejni prehodi Slovenska vas, Obrežje in Rigonce proti Hrvaški spet odprti

Potem ko so bili mejni prehodi Slovenska vas, Obrežje in Rigonce proti Hrvaški zaradi tehničnih težav na hrvaški strani nekaj časa zaprti, so po poročanju Prometno-informacijskega centra za državne ceste spet odprti. Težave so bile zaradi močnega potresa, ki je zjutraj prizadel Zagreb z okolico. Območje hrvaške prestolnice Zagreb je ob 6.24 stresel potres z magnitudo 5,3. Čez malo več kot pol ure pa še en močnejši popotresni sunek z magnitudo 5,0.

15.25 Prva okužena Palestinca

Palestinska vlada je ljudem naročila, naj ostanejo doma, mejni prehodi v Gazi in na Zahodnem bregu so zaprti. Okužena sta Palestinca, stara 79 in 63 let, ki sta se včeraj pozno prek Egipta vrnila iz Pakistana.

15.07 Meje na Češkem bodo zaprte še šest mesecev ali več

Češka, kjer je danes umrl 95-letni moški, okužen z novim koronavirusom, načrtuje, da bodo njene meje zaradi pandemije novega koronavirusa še več mesecev zaprte, je povedal vodja češkega kriznega štaba za boj proti koronavirusu Roman Prymula. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa to pomeni najmanj pol leta ali celo več. Tujci bodo v tem času lahko zapustili državo, a se ne bodo smeli vrniti, je v pogovoru za televizijo Prima pojasnil epidemiolog Prymula.



Izjeme bodo veljale za tiste, ki živijo blizu meje in se vozijo na delo v Nemčijo in Avstrijo. Če pa se bo izkazalo, da to izkoriščajo, bodo tudi te izjeme ukinili, je opozoril češki notranji minister Jan Hamáček. Tudi voznikom tovornjakov bodo dovolili prehod čez mejo, da bi s tem zagotovili nemoten pretok blaga.



14.49 WHO zavrnila možnost, da bi odločila o izvedbi OI v Tokiu

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes zavrnila možnost, da bi odločila o izvedbi poletnih olimpijskih iger v Tokiu. To je odločitev, ki jo morajo sprejeti pristojne vlade in športne organizacije, so zapisali v svetovni organizaciji.

korona
korona


14.49 Iran zavrača pomoč ZDA za boj proti koronavirusu

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je v televizijskem nagovoru državljanom danes dejal, da Iran pomoči za boj proti novemu koronavirusu ne bo nikoli sprejel od »sovražnih in šarlatanskih« ZDA. »Nihče vam ne zaupa. V našo državo lahko prinesete zdravilo, ki bo ohranilo virus in preprečilo njegovo izkoreninjenje,« je dejal.



14.46 Na avstrijskem Koroškem prva žrtev koronavirusa

Na avstrijskem Koroškem so danes potrdili prvo smrtno žrtev zaradi novega koronavirusa. Umrl je 65-letni bolnik, ki je v soboto umrl v bolnišnici v Celovcu, je danes na novinarski konferenci povedal koroški deželni glavar Peter Kaiser. Število okuženih v Avstriji je medtem preseglo 3000.

14.31 Belgijske izredne razmere so podaljšane za najmanj osem tednov

Belgijci lahko od 17. marca zapustijo dom le za nakup hrane, zaradi zdravstvenih storitev ali pa za pomoč drugim v stiski. Šole in fakultete so zaprte, večina zaposlenih pa mora delati od doma. Vsa potovanja v tujino, ki niso nujna, so prepovedana do 5. aprila, prav tako vsa zbiranja. To nadzira policija na ulicah. Zdravstvena ministrica Maggie De Block meni, da bodo morali te ukrepe podaljšati za najmanj osem tednov.



14.30 Premier Boris Johnson svari pred zlomom zdravstvenega sistema
 
Britanski premier Boris Johnson je danes opozoril na hitro širjenje novega koronavirusa v državi. Po njegovi oceni bi se Velika Britanija v nekaj tednih lahko znašla v podobnih razmerah, v kakršnih je Italija, kjer se spopadajo z velikim številom okuženih in največ umrlimi zaradi covida-19.   

»Številke so zelo visoke in se še zvišujejo,« je dejal Johnson.»Smo le nekaj tednov – dva ali tri – za Italijo. Italijani imajo vrhunski zdravstveni sistem. Pa vendar njihovi zdravniki in medicinske sestre ne dohajajo potreb,« je pojasnil po poročanju francoske tiskovne agencije APF.



Johnson je še opozoril, da bi bil nacionalni zdravstveni sistem lahko preplavljen, če ljudje ne bodo upoštevali ukrepov, s katerimi bi ustavili pospešeno širjenje novega koronavirusa, poroča britanska mreža BBC.

Vlada je zato 1,5 milijona ljudi, ki so zaradi novega koronavirusa najbolj ogroženi, pozvala, naj ostanejo doma 12 tednov.
V Veliki Britaniji so do zdaj zabeležili 5018 okuženih z novim koronavirusom, 233 ljudi je zaradi covida-19 umrlo, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

14.20 V Sloveniji od včeraj 31 dodatnih okužb z novim koronavirusom

Okužbo z novim koronavirusom so danes do 14. ure potrdili pri skupaj 414 osebah v Sloveniji, kar je 31 več kot v soboto. Kot so še objavili na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so do zdaj opravili skupaj 13.098 testiranj. Včeraj je bilo do 14. ure po državi skupaj potrjenih 383 okužb, opravili pa so 12.162 testiranj.



14.12 Hrvaški državni vrh poziva Zagrebčane k previdnosti po potresu

Po močnem potresu, ki je danes zadel Zagreb, hrvaški državni vrh poziva k previdnosti. Hrvaški premier Andrej Plenković je Zagrebčanom priporočil, naj ostanejo pred svojimi stanovanjskimi objekti ter naj še vedno spoštujejo medsebojno razdaljo zaradi nevarnosti širitve novega koronavirusa. Pri čiščenju posledic potresa pomaga tudi hrvaška vojska.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je napovedal ostrejše ukrepe za zajezitev širitve koronavirusa: od danes naprej bodo na Hrvaškem zaprte vse tržnice, ljudje od jutri ne bodo smeli zapuščati mest, v katerih živijo.

V Zagrebu so mnogi zaradi potresa odšli ven, kjer pa je strah pred virusom. FOTO: Antonio Bronić/Reuters
V Zagrebu so mnogi zaradi potresa odšli ven, kjer pa je strah pred virusom. FOTO: Antonio Bronić/Reuters


Osebje Nuklearne elektrarne Krško je zaradi potresa preventivno pregledalo sisteme in opremo. »Ugotovili so, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo, vse deluje normalno. Prav tako na opremi ni bilo alarmov. S tem so v elektrarni končali pregled in nadaljujejo obratovanje,« je sporočil Igor Sirc, direktor uprave za jedrsko varnost.
 
14.11 Bavarci upoštevajo omejitev gibanja

Na Bavarskem so včeraj uvedli omejitve gibanja,ki prepovedujejo zbiranje ljudi na javnih površinah. Iz stanovanj ljudje še vedno lahko gredo k zdravniku ali v trgovino po hrano, pa na obiske k ostarelim, če potrebujejo pomoč, in k partnerjem. Prav tako je še vedno dovoljeno ukvarjanje s športom na prostem, vendar le posamično ali skupaj s člani družine. Druženja s prijatelji po parkih niso več dovoljena. Nemški mediji poročajo, da Bavarci omejitve upoštevajo. Policija je do zdaj izrekla le nekaj posameznih opozoril. Podobno ugotavljajo tudi v nekaterih drugih zveznih deželah, kjer so druženje omejili na pet ali tri osebe. Nemci se, poročajo mediji, potrjujejo v svoji pregovorni disciplini.

Nemška kanclerka Angela Merkel se bo danes v telekonferenci s predsedniki deželnih vlad pogovarjala o dodatnih ukrepih za upočasnitev širjenja virusa sars-covid-2. Ugiba se o splošnih omejitvah izhodov iz stanovanj. A, če je mogoče sklepati po izjavah podkanclerja Olafa Scholza, popolna prepoved izhodov ne bo sprejeta. Scholz je za časnik Frankfurter Algemeine dejal, da prav v teh časih ljudje potrebujejo možnost gibanja na svežem zraku v naravi. »Upam, da nam izhodi v naravo ne bodo onemogočeni,« je dejal Scholz.

14.10 Samo danes je v Španiji umrlo 394 ljudi
 
V Španiji je danes umrlo 394 ljudi zaradi novega koronavirusa, s čimer se je število smrtnih žrtev v tej državi povečalo na 1720 in se v enem samem dnevu zvišalo za 30 odstotkov. Španija je druga najhuje prizadeta država v Evropi po Italiji.

Za skoraj 15 odstotkov se je povečalo tudi število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom, in sicer za 3646 na 28.572, je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje. Opozorilo je, da se bo število okuženih v prihodnjih dneh zagotovo še povečalo.

Na intenzivni negi je že 1785 obolelih, vse bolj se povečuje zaskrbljenost, da bodo bolniki s covidom-19 preplavili bolnišnice v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Še posebno je prizadeto območje Madrida, kjer je po uradnih podatkih skoraj 10.000 okuženih, umrlo je 1021 ljudi. Danes bo vlada zaprosila za podaljšanje izrednega stanja v državi zaradi koronavirusa do 11. aprila.

Več v prispevku: Ko imamo vsi istega sovražnika 

Sprehajanje psa je opravičljiv razlog za izhod tudi v mestih, kjer brezciljne sprehode kaznujejo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Sprehajanje psa je opravičljiv razlog za izhod tudi v mestih, kjer brezciljne sprehode kaznujejo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


14.06 Potrjenih 412 primerov

NIJZ je sporočil, da je danes do 10. ure potrjenih 412 primerov z novim koronavirusom. Po epidemioloških podatkih, ki so jih prejeli do zdaj, obolele osebe prihajajo iz teh statističnih regij: 144 iz osrednjeslovenske, 73 iz savinjske, 57 iz juhovzhodne Slovenije, 37 iz podravske, 28 iz gorenjske, 16 iz koroške, 13 iz primorsko-notranjske, 11 iz pomurske in obalno-kraške, šest iz goriške ter pet iz posavske in zasavske regije. Šest obolelih je tujih državljanov. 

13.35 WHO: Samo izolacija ni dovolj

Države ne morejo zgolj zapreti svojih družb in s tem premagati koronavirus, je v pogovoru za britanski BBC povedal Mike Ryan, eden vodilnih strokovnjakov za izredne razmere v Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Poudaril je pomembnost javnozdravstvenih ukrepov, ki preprečijo ponoven pojav virusa.

»Moramo se osredotočiti na iskanje bolnih in tistih, ki so okuženi, jih osamiti, poiskati ljudi, s katerimi so bili v stiku, ter osamiti tudi njih,« je dejal Ryan in pojasnil, da če ne bodo države izolacije in samoizolacije državljanov okrepile z močnimi javnozdravstvenimi ukrepi, obstaja nevarnost, da se bolezen spet pojavi po koncu omejitev gibanja, je poročal Reuters.

13.25 Pandemija ustavila prestope nogometašev
 
Z ustavitvijo nogometnih tekmovanj je Evropa v času, ko se celina bori za omejitev širjenja pandemije novega koronavirusa, usahnilo tudi dnevno ugibanje o različnih prestopih v največje klube. Trenutno nikogar ne zanima, kje bosta v prihodnje igrala Neymar ali Paul Pogba, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Vse skupaj kaže na zamrznitev nogometnega trga, ki se bo za deležnike – klube, igralce in agente – merilo v milijardah evrov izgubljenih prihodkov. Ker se niti ne ve, kdaj se bo prihodnja sezona sploh lahko začela, je težko oceniti finančni udarec za klube in za prestopni trg.

Finančni izpad bo v vsakem primeru velik. AFP pri tem navaja raziskavo revizijske hiše KPMG, ki ocenjuje, da bi samo v petih največjih ligah v Evropi izpad prihodkov za klube ob popolni odpovedi tekoče sezone znašal skoraj štiri milijarde evrov.

13.15 V dom v Črnomlju lahko pokličejo svoje najdražje
 
V Domu starejših občanov v Črnomlju so za vse tiste, ki imajo svojce v domu, uvedli telefonske številke, na katere lahko pokličejo svoje sorodnike, ki jih zaradi pandemije ne smejo obiskati, saj je dom vse od 6. marca zaprt.

»S svojcem ste lahko v stiku po telefonu glede na njegovo lokacijo bivanja v domu, in sicer kadarkoli čez dan. Ob vašem klicu bo nekdo od zaposlenih odnesel aparat vašemu svojcu, s katerim boste lahko govorili,« je zapisano na njihovi spletni strani. Vodstvo doma naproša le, da so pogovori omejeni na največ deset minut. V Domu starejših občanov v  Črnomlju do zdaj niso zaznali nobenega okuženega oskrbovanca, prav tako tudi ne med zaposlenim osebjem.

12.50 Na Češko pripeljali večjo količino zaščitnih mask

Na Češko je prispela pošiljka z več kot sto tonami medicinskega materiala iz Kitajske, vključno z večjo količino zaščitnih mask in respiratorji, je danes sporočilo češko obrambno ministrstvo. V državi, kjer so do danes potrdili 1047 primerov okužb z novim koronavirusom, se spopadajo s pomanjkanjem zaščitnih mask in sredstev za razkuževanje.

Na letališču v mestu Pardubice je v soboto malo pred polnočjo v okviru Natovega programa strateškega zračnega transporta (Salis) pristalo tovorno letalo An-124, na katerem so bili tudi respiratorji iz kitajskega mesta Shenzhen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.45 EU obtožuje Rusijo za širjenje laži o koronavirusu

V EU od izbruha novega koronavirusa zaznavajo, da je vse več dezinformacij iz Rusije in različnih ruskih virov o pandemiji, so sporočili iz evropske komisije. Odgovorni za to kampanjo širjenja lažnih ali zavajajočih informacij se igrajo z življenji ljudi, so opozorili in vse pozvali k previdnosti.

Strokovnjaki v EU so zaznali povečano širjenje napačnih informacij, zavajajočih informacij in laži, je v sredo v Bruslju povedal govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika Evropske unije Peter Stano.

Te dezinformacije, vključno s trditvami, da je virus biološko orožje in da vlade precenjujejo nevarnost, prihajajo po navedbah komisije predvsem iz Rusije ali od medijev, povezanih s Kremljem.

V Kremlju navedbe o širjenju dezinformacij zavračajo kot neutemeljene, EU pa očitajo, da njena »rusofobična obsesija« ne popusti niti v zdravstveni krizi.

12.25 Tudi Indijci danes ostali doma

Indijski delavci z improviziranimi zaščitnimi maskami ob uvedbi policijske ure v Chennaiju. FOTO: Arun Sankar/Afp
Indijski delavci z improviziranimi zaščitnimi maskami ob uvedbi policijske ure v Chennaiju. FOTO: Arun Sankar/Afp

 
V Indiji od danes v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa velja enodnevna policijska ura, zaradi česar je več milijonov Indijcev ostalo doma. Večina železniških povezav in domačih letov je ustavljenih, trgovine so zaprte, ulice večjih mest pa večinoma samevajo.

V državi, ki ima obsežno železniško omrežje, so ustavili večino železniških povezav. Prav tako so prizemljili večino letal na domačih letih. Prepovedali so tudi vse mednarodne lete v državo.

Trgovine ostajajo v času 14-urne policijske ure, ki bo trajala od 7. do 21. ure po krajevnem času, zaprte. Običajno živahne ulice v prestolnici New Delhija in v finančni metropoli Mumbaj so bile davi večinoma prazne.

12.00 Župan občine Metlika nagovoril občane

Metliški župan Darko Zevnik je po dveh tednih, odkar se v Metliki spopadajo z epidemijo covid-19, nagovoril prebivalce: »Uspešno smo vzpostavili sistem, ki temelji na prostovoljcih civilne zaščite in prostovoljcih Rdečega križa Metlika.

Dnevno najmanj dvajset prostovoljcev skrbi za vse dostave toplih obrokov in dostave živil našim občanom, ki si v teh težkih trenutkih ne morejo pomagati sami. Pri tem pa nesebično pomoč ponujajo tudi drugi – gostinci z brezplačnimi obroki, nastanitvenimi kapacitetami, podjetja pri zagotavljanju potrebne osnovne zaščitne opreme.«

Najbolj prizadeti so stanovalci Doma starejših občanov Metlika, ki so že 16. dan v osamitvi in omejeni na svoje sobe. Zanje občina skupaj z zaposlenimi v domu pripravlja ukrepe, ki bodo blažili stres v teh dneh.


11.50 Za posledicami koronavirusa umrl prvi Romun
 
Severna Makedonija je danes uvedla policijsko uro. Veljala bo od 21. ure do 6. ure, je v soboto zvečer napovedal premier Oliver Spasovski. To je prvič, da je ta država uvedla ta ukrep, poroča makedonska tiskovna agencija MIA.

V Bosni in Hercegovini so policijsko uro začeli izvajati že minulo noč. V Federaciji BiH je tako prepovedano zapustiti domove med 20. uro in 5. uro. V Republiki Srbski pa bodo to prepoved začeli izvajati danes. V celotni državi so doslej našteli že 94 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom.



Na Madžarskem se je do danes število okuženih povečalo na 131. Štirje so že umrli, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

O prvi smrti zaradi covida-19 medtem poročajo iz Romunije. Umrl je 67-letni moški, ki je imel raka, je sporočila romunska vlada. V Romuniji je okuženih 367 ljudi.

11.40 Koronavirus do zdaj usoden za dve osebi v Srbiji
 
Srbski minister za zdravje Zlatibor Lončar je sporočil, da je za koronavirusom umrla že druga oseba v Srbiji. Umrla je 92-letna ženska, ki je bila bolna že pred okužbo s koronavirusoma. Srbija ima trenutno 188 okuženih, 91 se jih zdravi v bolnišnici, od tega jih je 14 priključenih na respirator.

Zunanji minister Ivica Dačić pa je vse rojake, ki so trenutno v tujini in se skušajo vrniti domov v Srbijo pozval, naj ne hodijo domov, če ni ravno nujno. Prednost pri vrnitvi v Srbijo imajo otroci, študentje in ljudje, ki so se zdravili v tujini. Vsem tem bo država pomagala organizirati vrnitev domov. Po vrnitvi vse čaka 28-dnevna karantena.

11.30 Nogometaš Marouane Fellaini v karanteni

Nekdanji belgijski nogometni reprezentant Marouane Fellaini se je v petek iz domovine vrnil na Kitajsko, kjer igra za ekipo Shandong Luneng, in bil pozitiven na testu za koronavirus, poročajo kitajski in belgijski mediji. Fellaini je prvi nogometaš v prvi kitajski ligi, ki je bil pozitiven po vrnitvi na Kitajsko.

Nekdanji igralec sredine igrišča Standarda iz Liegeja, Evertona in Manchester Uniteda ni imel nobenih znakov obolenja, po pozitivnem testu pa je moral v karanteno, je objavil Shandong Luneng.

11.25 Zaradi koronavirusa milijarda ljudi ostaja doma

Ljubljana v času samoizolacije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana v času samoizolacije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 
Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je preseglo 13.000, zaradi pandemije pa je v okviru sprejetih ukrepov omejitve gibanja skoraj milijarda ljudi po vsem svetu prisiljena ostati doma. Najhuje je prizadeta Italija, kjer so zabeležili več kot 4800 umrlih, kar predstavlja več kot tretjino vseh smrtnih žrtev covida-19.

Zaradi pandemije novega koronavirusa so v 35 državah sveta uvedli karanteno in med drugim prepovedali nenujna potovanja, omejili gibanje in zaprli javne prostore, trgovine in restavracije. Nekatere države so tudi zaprle svoje meje, oblasti pa sprostile milijarde finančne pomoči, da bi pomagale gospodarstvu.

Najhuje je v Italiji, kjer je žarišče epidemije v Evropi. V državi s 60 milijoni ljudi je zaradi covida-19 umrlo 4825 ljudi, kar predstavlja več kot tretjino od skupno nekaj več kot 13.000 smrtnih žrtev po vsem svetu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

11.10 Za izboljšanje položaja prekarnih delavcev
 
Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI) je pozvalo vlado, predsednika republike, državni zbor in državni svet naj v čim krajšem roku dejavno pristopijo k reševanju problema in izboljšanju položaja prekarnih delavcev in samozaposlenih delavcev v kulturi, ki bodo po zdajšnjih vladnih predlogih potencialno najbolj prizadeta skupina.

»Plačujejo vse prispevke in dajatve, ki jih nalaga zakon, zato je nedopustno, da jih v tem času država potisne z dežja pod kap,« je opozoril Sebastian Cavazza, predsednik DSI. Po njegovem so bili prekarni delavci doslej potisnjeni na rob, česar naša kulturna družba ne sme dopustiti.

Več v prispevku: Četrtina pod pragom revščine

11.00 Po potresu v Zagrebu situacija zaradi pandemije še težja

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je po današnjem močnem potresu v okolici Zagreba, ki je povzročil precejšnjo gmotno škodo, pozval prebivalce, naj se pomirijo, kolikor se da. Opozoril pa je, da je situacija zaradi pandemije koronavirusa še težja. Prizadete v potresu je pozval, naj še vedno upoštevajo ukrepe za omejevanje širjenja virusa. Premier Andrej Plenković je na pomoč poklical tudi vojsko.

10.50 Zaprtje ne nujnih gospodarskih dejavnosti v Avstraliji
 
V Avstraliji bodo še dodatno zaostrili ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa, je danes sporočil premier Scott Morrison. Zaprli bodo vse ne nujne gospodarske dejavnosti praktično po vsej državi. Prav tako bodo prepovedali vsa potovanja po državi, na območjih, kjer je visoka stopnja okužb, pa nihče ne bo smel iz stanovanja, je napovedal Morrison.

10.40 Škofje ordinariji svetujejo slovenskim vernikom
 
Ljubljanski nadškof, metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore bo danes ob 11.35 na TV Slovenija 1 nagovoril vernike in vse prebivalce Slovenije. Nadškof Zore bo spregovoril o pomenu preprečevanja širjenja epidemije ter o duhovnem življenju v družinah in domovih v času omejitve bogoslužja v cerkvah. Spomnimo, Slovenska škofovska konferenca je 13. marca zaradi preprečevanja širjenja okužbe do preklica odpovedala vse svete maše.

Stanislav Zore, ljubljanski nadškof, bo prek televizije nagovoril slovenske vernike. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Stanislav Zore, ljubljanski nadškof, bo prek televizije nagovoril slovenske vernike. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Škofje ordinariji do preklica podeljujejo slovenskim katoličanom spregled od dolžnosti udeležbe pri nedeljski sveti maši. Verniki naj nadomestijo odsotnost od svetega bogoslužja z molitvijo, postom, dobrimi deli, prebiranjem Božje besede, spremljanjem svete maše po radiu, TV oziroma spletu ter s prejemom duhovnega obhajila.

Če nikakor ni mogoče, da bi sodelovali pri sveti maši in prejeli sveto obhajilo, je primerno, da ga prejmejo v duhovni obliki. Ob tem svetujejo, da naj se verniki na mirnem kraju umirijo in se nato pokrižajo, preberejo naj evangelij dneva, nekaj časa naj premišljujejo ob Božji besedi, pri čemer naj bodo pozorni na to, kaj jim govori in kakšne občutke prebuja v verniki.

10.00 Več okuženih v šmarskem domu upokojencev

Ena od vstopnih točk po Sloveniji. FOTO: Dejan Javornik
Ena od vstopnih točk po Sloveniji. FOTO: Dejan Javornik

 
V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so v soboto testirali 31 zaposlenih in pet stanovalcev, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri štirih stanovalcih, vsi testi zaposlenih so bili negativni. Število okuženih stanovalcev se je tako glede na soboto povečalo za štiri, med zaposlenimi pa ni bilo novih okužb. Zdaj je v domu 18 okuženih s koronavirusom.

Kot je za STA danes povedala tiskovna predstavnica šmarske občine Sergeja Javornik, novih vročičnih stanj pri stanovalcih ponoči ni bilo, vsi oboleli so relativno stabilni in pod stalnim nadzorom zdravnika. Zaposleni redno obveščajo svojce, vsem stanovalcem v domu omogočajo tudi telefonsko komuniciranje.

Oboleli sostanovalci so izolirani v ločenih prostorih, ki so urejeni v skladu z navodili. Organizacijo dela in ureditev prostorov je posebej pohvalil tudi infektolog iz celjske bolnišnice.

Danes v domu, v katerem imajo 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih, dela tudi osem zaposlenih iz celjske bolnišnice s svojo opremo. Šmarska občina je sicer z najmanj 41 okuženimi eno od žarišč okužbe z novim koronavirusom v državi.

9.55 Prihod potnikov v Peking odslej otežen

Na Kitajskem so danes znova zabeležil porast uvoženih primerov novega koronavirusa. Poročajo o 46 primerih okužb. Pri vseh gre za ljudi, ki so na Kitajsko pripotovali iz tujine, medtem ko novih domačih okužb niso zabeležili. Iz Južne Koreje pa poročajo o 98 na novo okuženih.

Kitajske oblasti so se zaradi širjenja okužb iz tujine odločile, da bodo vse mednarodne potnike, ki prihajajo v Peking, s ponedeljkom preusmerili na 12 vstopnih točk. Največ uvoženih primerov, 13, so danes zabeležili prav v Pekingu. Doslej je na Kitajskem za novim koronavirusom umrlo 3261 ljudi.

V Južni Koreji pa so danes zabeležili 98 primerov okužb z novim koronavirusom, dve osebi sta umrli, tako da se je skupno število žrtev v državi povzpelo na 104. Večina smrtnih žrtev so starejši s pridruženimi boleznimi, le dve osebi sta bili mlajši od 50 let, je sporočil korejski center za nadzor bolezni. Skupno je v Južni Koreji okuženih 8897 ljudi.

9.45 Slovenija, Norveška in Brazilija za prestavitev olimpijskih iger
 
Mednarodni olimpijski komite (MOK) je pozval nacionalne olimpijske komiteje, da naj odgovorijo, kako pandemija koronavirusa vpliva na priprave športnikov na letošnje olimpijske igre, ki bi morale biti med 24. julijem in 9. avgustom. Vrsti se namreč vse več pozivov za prestavitev iger, med njimi so bili prvi iz Slovenije, Norveške in Brazilije. MOK je na nacionalne komiteje poslal vprašalnik, kako »izredni ukrepi za zajezitev covid-19 vplivajo na priprave in trening športnikov«. MOK je pod vse večjim pritiskom, da igre prestavi, odkar je Evropska nogometna zveza, ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, prvenstvo stare celine predstavila na naslednje leto, ter po podobnih ukrepih številnih drugih mednarodnih panožnih zvez.

9.35 Nadaljujejo z muziciranjem na daljavo

Dejan Tamše se je odzval pozivu. FOTO: Maja Mastnak
Dejan Tamše se je odzval pozivu. FOTO: Maja Mastnak


Dejan Tamše, tolkalec in umetniški direktor BUMfesta, eden od pobudnikov za petje in muziciranje z balkonov je povedal: »Glasbeniki za svoje ustvarjanje potrebujemo oder, ki ga zdaj, ko smo priklenjeni na domove, pogrešamo. Igranje na domačih balkonih in ob oknih pa ima v okoliščinah, v katerih smo se znašli, pomembno čustveno dimenzijo in lahko vsaj za nekaj trenutkov preusmeri misli, ki so v teh dneh osredotočene na razmere, povezane s koronavirusom«. Tamše zato vabi tolkalce, bobnarje in ostale, da se v živo in prek družbenih omrežij pridružijo Anti-Corona Bluesu, ki se bo zgodil danes ob 17. uri.

9.20 Italija zapira vso ne nujno proizvodnjo

Premier Italije Giuseppe Conte. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Premier Italije Giuseppe Conte. FOTO: Remo Casilli/Reuters


Italija bo v boju za zajezitev epidemije novega koronavirusa odredila konec vse ne nujne proizvodnje in dejavnosti, je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte. Trgovine, banke, pošte in lekarne bodo še ostale odprte. »Gre za najhujšo krizo po drugi svetovni vojni,« je opozoril Conte.

9.15 Za posledicami koronavirusa umrl Lorenzo Sanz

Nekdanji predsednik španskega športnega velikana Real Madrida Lorenzo Sanz je umrl v 77. letu starosti, so sporočili iz madridskega kluba. Sanza so pred štirimi dnevi sprejeli v bolnišnico v španskem glavnem mestu zaradi okužbe z novim koronavirusom.

9.05 Preventivni ukrepi na mariborski fakulteti za naravoslovje in matematiko

Dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko (NM) dr. Mitja Slavinec sporoča, da bo do nadaljnjega dostop do FNM omogočen med 7. uro in 15. uro. Zaradi dodatnega varovanja zdravja in tudi osebne ter skupne lastnine, bo odklenjen le glavni vhod (oz. ga bodo odklenili po klicu na telefonsko številko objavljeno ob vhodu). Študente naproša, da upoštevajo navodila pristojnih služb in vso možno komunikacijo izvajajo na daljavo ter se času morebitnega zadrževanja na FNM, kakor tudi v prostem času, izogibajo takim medsebojnim stikom, ki bi se lahko izkazali za rizične.

8.30 Povsem prazne ulice v Metliki

V metliški občini dosledno spoštujejo prepoved zbiranja ljudi na javnih mestih. Metliški župan Darko Zevnik je za Delo povedal, da razen dežurnega nočnega zdravnika, ki je odšel domov, v Metliki ni videti nobenega človeka na ulici. Večina od 25 okuženih s koronavirusom na območju te belokranjske občine živi v Domu starejših občanov. 

8.25 V Sloveniji okuženih 383 ljudi

Okužbo z novim koronavirusom so so doslej potrdili pri skupaj 383 osebah v Sloveniji. Kot so še objavili na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so doslej opravili skupaj 12.162 testiranj.

Preberite še:

Komentarji: