Volilna udeležba skoraj 70-odstotna

Na tokratnih parlamentarnih volitvah je bila visoka volilna udeležba. Kot kaže, bo v parlamentu pet strank.
Fotografija: Volilna udeležba je precej višja kot v preteklih letih. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Volilna udeležba je precej višja kot v preteklih letih. FOTO: Blaž Samec

Delni neuradni izidi:

image_alt
V parlament pet strank: Gibanje Svoboda, SDS, NSi, SD in Levica

01.34 Volilna udeležba za zdaj 69,71-odstotna

Volilna udeležba na nedeljskih parlamentarnih volitvah je bila 69,71 odstotka, kar je največ po letu 2000. Udeležba sicer še ni dokončna, saj bo k izidu treba prišteti še glasove po pošti iz Slovenije in tujine. Po zadnjih delnih, neuradnih podatkih je bilo oddanih 1.179.292 glasovnic, veljavnih jih je bilo 1.168.542, neveljavnih pa 10.750. Največji delež volivk in volivcev se je na volišča odpravil v volilni enoti Ljubljana Center, kjer je volilo 73,57 odstotka volilnih upravičencev, in volilni enoti Kranj, kjer jih je glasovalo 73,13 odstotka

23.37 Visoka udeležba

Po podatkih DVK do 23.35 je bila udeležba 68,99-odstotna. Končna volilna udeležba leta 2018 je bila 52,64-odstotna.

23.35 Odzivi na Hrvaškem

»Še naprej si bomo prizadevali za dobre odnose s Slovenijo,« so ob objavi rezultatov slovenskih parlamentarnih volitev sporočili iz hrvaške vlade pod vodstvom premiera Andreja Plenkovića, ki je sicer pred volitvami javno podprlo Janeza Janšo in SDS. Plenkovićeva stranka HDZ ne nazadnje sodi v isto evropsko družino, Evropsko ljudsko stranko (EPP). Zato pa so bili z izidi slovenskih volitev bolj zadovoljni pri opozicijski lovosredinski SDP. »Glavno je, da je korumpirana avtokratska politika Janeza Janše kljub podpori premiera Plenkoviča, doživela zlom na teh volitvah. Slovenija se ni odločila za nadaljevanje avtokracije in korupcije. Žal mi je le, da slovenski socialni demokrati niso dosegli boljšega rezultata,« je za Jutarnji list povedal predsednik SDP Peđa Grbin.

»Sem pa prepričan, da bo SD igrala vlogo pri sestavljanju nove vlade kot tudi pri prihodnjem boju za ohranjanje demokracije v Sloveniji in Evropi. Ta rezultat je kot tisti na francoskih predsedniških volitvah ključnega pomena za Evropo,« je še povedal Grbin.

23.19 Golob bo kmalu začel s pogovori

Prvi pogovori o koaliciji že v prihodnjih dneh, SDS in NSi nista na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati, je napovedal Robert Golob. 

image_alt
Z NSi in SDS se Golob v kratkem ne namerava sestati

23.05 Odzivi iz Evrope

»Današnja zmaga predsednika Macrona v Franciji in poraz premierja Janše v Sloveniji potrjujeta novo obdobje v evropski politiki, obdobje prenove zaupanja in naših vrednot ter gospodarskih in okoljskih ambiciji brez primere,« je sporočil vodja skupine liberalcev (Renew) v evropskem parlamentu Stéphane Séjourné.

Golobu je čestital tudi evropski komisar Janez Lenarčič:

22.44 Ponudil bo odstop

Luka Mesec bo, kot je napovedal, v ponedeljek svetu stranke ponudil odstop. Levica je za las prestopila parlamentarni prag, glede na prejšnje volitve so dosegli bistveno slabši rezultat. Kljub nepričakovano slabemu rezultatu napoveduje, da se bo stranka še za svoje cilje borila še naprej.

22.33 Janša: Delovali bomo državotvorno

Predsednik SDS Janez Janša je čestital relativnemu zmagovalcu volitev Gibanju Svoboda. Med drugim je dejal, da bodo državotvorna opozicija. Več v spodnjem članku:

image_alt
Janez Janša po porazu: Vedno smo pripravljeni sodelovati v dobro Slovenije

22.33 Tonin: Pripravljeni smo na delo

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je dejal, da so pripravljeni na delo in na nove izzive, ki niso odšli z volitvami: »NSi se tega ne boji in bomo najverjetneje v opoziciji trdo delali, da bo šlo v Sloveniji v prihodnjih letih boljše. Če bomo v opoziciji, ne bomo radikalna ali razdiralna opozicija, ker te metanje polen pod noge pripelje izven parlamenta.«

22.20 EPP skrbi morebitno rusko vmešavanje v volitve v Sloveniji

Evropska ljudska stranka (EPP) je izrazila zaskrbljenost zaradi »morebitnega ruskega vmešavanja v volitve v Sloveniji«. Kot so davi še zapisali na Twitterju, je to »očitno posledica trdne in nedvoumne podpore Slovenije Ukrajini«. Kaj več dokazov niso predstavili. Omenjeni tvit EPP je poobjavil tudi slovenski premier in prvak SDS Janez Janša.

EPP, katerega članica je tudi SDS, je na twitterju še objavil, da je bila Slovenija ena od prvih držav, ki »so ostro obsodile barbarsko vojno Rusije v Ukrajini«, Janša pa je bil prvi predsednik vlade, ki je med vojno obiskal Kijev »ter prinesel sporočilo upanja in podpore ukrajinskemu ljudstvu«.

Kaj točno so imeli pri EPP v mislih z ruskim vmešavanjem v volitve v Sloveniji, niso podrobneje pojasnili. Znano je, da so v ZDA obtožili ruske hekerje, da so s posegi na družbenih omrežjih vplivali na volitve v ZDA, in sicer v prid prejšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

22.04 Torto so vseeno razrezali 

Kljub slabemu rezultatu, so se v Povežimo Slovenijo posladkali s torto, ki je bila sicer predvidena za uspeh na volitvah. Politični poznavalci v stranki ob tem ugotavljajo, da se končni rezultati približujejo rezultatom vzporednih volitev, že prej pa so napovedali, da bo Levici uspelo priti v parlament. Novega mandatarja pa opozarjajo, da ga čaka še veliko dela pri konsolidiranju stranke, pri čemer je zelo pomembno, kdo bo vodja poslanske skupine.

22.01 Napeto

V Pritličju, kjer rezultate pričakuje Levica, je vzdušje verjetno najbolj napeto. Ko so jim sprotni rezultati po nestrpnem pričakovanju nazadnje vendarle namerili vstop v parlament, je zavladalo vidno olajšanje. Slišati je vzdihe, ploskanje in vriske. Kljub temu se podporniki stranke zavedajo, da so volilni rezultati za Levico izjemno slabi, čeprav so se morda za las izgonili popolni katastrofi.

21.44 Za Kučana volitve referendum zoper dosedanjo politiko

Današnje državnozborske volitve so bile »neke vrste referendum zoper politiko, ki je Slovenijo vodila zadnji dve leti in jo spravila v položaj, v katerem je danes,« ocenjuje prvi predsednik Slovenije Milan Kučan. »To je upanje na boljše, bolj normalno življenje v tej državi,« je dejal. Ne glede na končni rezultat volitev je dosedanja politika s premierjem Janezom Janšo na čelu poražena, je prepričan Kučan. Razlogov za močno zmago Gibanja Svoboda Roberta Goloba je po njegovem več, glavno pa je, da so ljudje tako močno želeli sprememb, da so glasovali za tistega, ki je bil največje zagotovilo, da bo do sprememb prišlo, je ocenil v izjavi za medije na sedežu stranke SD v Ljubljani.

21.40 Vseeno jih ne bo v parlament

Člani Povežimo Slovenijo so se malce porazgubili po hodnikih in po skupinah, veliko jih s telefoni spremlja volilne rezultate. Navdušenje ob delnih rezultatih, ki so kazali na preboj v parlament, se je poleglo, zamenjala ga je resigniranost in obžalovanje. Čedalje jasneje je namreč, da prestopa v parlament ne bo, pogovori so se preusmerili na druge teme.

21.26 Levica vse bolj razočarana

Med podporniki stranke Levica je poklapanost in nejevera zavladala že ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev, ki so stranki namerile zgolj 4,4 odstotke podpre, več kot pol manj, kot jih je Levica dosegla na parlamentarnih volitvah pred štirimi leti. Ko je po objavi prvih uradno preštetih glasovnic, stranka izpadla iz parlamneta, je poklapanost prerasla v obup. Najvidnejši predstvaniki stranke so z izjavami za medije zelo skopi, večina članov stranke pa manično osvežuje stran državne volilne komisije, v upanju, da se bo stranka prebila vsaj čez parlamentarni prag. Celo če jim to uspe, je jasno, da bo stranka morala izvesti temeljito samokritiko in morda celo menjavo vodstva.

21.25 V NSi prezadovoljni

Član izvršilnega odbora NSi in dosedanji minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je nad rezultatom stranke navdušen: »Smo edina stranka, ki je tako močno v odstotkih povečala mandate. Šli smo za dva mandata gor. Delamo nekaj, kar ljudje cenijo. Rast Nove Slovenije je tista prava. Vztrajna, hkrati odločna in ima trdne temelje in močne korenine.« Tudi Jernej Vrtovec je dejal, da Nova Slovenija ne izključuje nikogar: »Najprej je treba prešteti vse glasove. Približno se ve, kdo je zmagovalec. NSi ne izključuje nikogar. Želimo se pogovarjati za to, kar je dobro. Iščemo dobre rešitve za to državo. In brez pogovora ne gre.«

21.22 Povežimo Slovenijo

Marjan Podobnik je čestital zmagovalcu volitev, opozoril pa je, da so želeli biti tudi posrednik med Gibanjem Svoboda in SDS, ampak to verjetno ne bo mogoče. Spomnil je, da je SLS vedno uspešna na lokalnih volitvah.

Zdravko Počivalšek je povedal, da bodo počakali na rezultate do zadnjega, tako kot so delali v dobro Slovenije do konca. Pričakoval je sicer, da bodo s svojim delom prepričali več ljudi.

Alojz Kovšca je dodal, da je Povežimo Slovenijo, če bo prestopila parlamentarni prag, pripravljena na sodelovanje v vladni koaliciji, da nikogar ne zavrača in ima tudi dobre kadre.

Medtem nekateri prisotni ocenjujejo, da je končano, da stranka Povežimo Slovenijo ne bo prišla v parlament. »Kjer se prerivata dva slona, ostane malo trave,« odgovarja Janez Podobnik.

21.06 Pivčeva zadovoljna z rezultatom

Stranka Naša dežela je po rezultatih vzporednih volitev dosegla 1,8 odstotka glasov. Predsednica stranke Aleksandra Pivec je zadovoljna z rezultatom glede na to, da stranka obstaja komaj dobro leto. V stranki se zavezujejo, da bodo še naprej glasni zastopniki slovenskega kmetijskega prostora in kmeta, prav tako upokojencev in delavcev.

21.00 Inštitut 8. marec: Volilna udeležba dokazuje širok konsenz o skupnem dobrem

V Inštitutu 8. marec ocenjujejo, da današnja volilna udeležba dokazuje, da v Sloveniji obstaja širok konsenz o javnem zdravstvu, javnem šolstvu, ohranjanju kritičnih glasov, skupnem dobrem in boju proti revščini. »Moč ni samo v parlamentu, moč je predvsem v ljudeh. Ljudje pa se bomo vedno borili za zgoraj naštete vrednote,« so dodali.

21.00 V gibanju Zdrava družba pozdravljajo porast volilne udeležbe

V nestrankarski ljudski listi civilnodružbenega gibanja Zdrava družba pozdravljajo dejstvo, da se volilna udeležba veča. So pa ocenili, da so pred nami zahtevni časi, v katerih bo po besedah Gregorja Kosa iz gibanja potrebna složnost. 

20.59 Gale: Glas za nas ni šel v nič, smo tekači na dolge proge

Stranki Naša prihodnost in Dobra država sta v skupnem nastopu po rezultatih vzporednih volitev sodeč dosegli 1,6 odstotka glasov. Njuna voditelja Ivan Gale in Smiljan Mekicar sta z rezultatom razmeroma zadovoljna in pravita, da bodo z uresničevanjem svojega programa nadaljevali. »Glas za nas ni šel v nič, smo tekači na dolge proge,« je dejal Gale. »Glede na to, da smo ena najmlajših strank, smo dosegli kar lep rezultat,« je dejal Gale. 

Ivan Gale FOTO: Jože Suhadolnik
Ivan Gale FOTO: Jože Suhadolnik

20.58 Macerl: Okoljski aktivisti običajno ne zmagujemo na kratke proge

Okoljski aktivisti po besedah sopredsednika stranke Vesna Uroša Macerla običajno ne zmagujejo na kratke proge. »Prišli smo na dolgi rok,« je dejal v prvem odzivu na rezultate vzporednih volitev, ki stranki kažejo 1,4-odstotno podporo. Z rezultatom so v Vesni zadovoljni.

Uroš Macerl FOTO: Jože Suhadolnik
Uroš Macerl FOTO: Jože Suhadolnik

20.57 Pirati razočarani nad rezultatom

V Piratski stranki Slovenije so razočarani nad doseženim rezultatom, ki se je glede na rezultate vzporednih volitev ustavil pri 1,6-odstotni podpori. Razočarani pa so tudi nad tem, da v ospredju volilne kampanje ni bila vsebina, »ampak so to volitve proti«, je v izjavi v medijskem središču dejal predsednik stranke Boštjan Tavčar.

20.48 V Listi Borisa Popoviča se že ozirajo proti lokalnim volitvam

V Listi Borisa Popoviča - Digitalizirajmo Slovenijo, ki naj bi po vzporednih volitvah dosegla polodstotno podporo, si kljub želji, da bi presegli parlamentarni prag, dosežek vseeno sežejo kot uspeh, je povedal kandidat liste Anže Lemež. Vzpostavili so močno strankarsko infrastrukturo, jutri se začnejo priprave na lokalne volitve, je napovedal. Predsednik liste Boris Popovič se zaradi bolezni ni mogel udeležiti novinarske konference v uradnem medijskem središču v Cankarjevem domu, zbrane je zato nagovoril Lemež. Zahvalil se je tako vsem kandidatom liste kot podpornikom in volivcem.

20.48 Po mnenju Zavezništva Osvobodimo Slovenija volitve neveljavne in diskriminatorne

V Zavezništvu Osvobodimo Slovenijo so zelo nezadovoljni z izidom letošnjih državnozborskih volitev. »Volitve so diskriminatorne, neveljavne in nepravične,« je v izjavi za medije poudaril kandidat zavezništva Ivan Bolfek in izrazil upanje, da bodo volitve razveljavljene.

20.47 Jasnič: Upokojenci ostali brez stranke v parlamentu

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič na podlagi rezultatov vzporednih volitev ugotavlja, da so »največji poraženci« upokojenci, ki so ostali brez stranke v parlamentu. DeSUS, ki je bila vse od leta 1996 parlamentarna stranka, je namreč po rezultatih vzporednih volitev tokrat dobila pol odstotka glasov in tako ostala pod parlamentarnim pragom. Jasnič je že čestital zmagovalcev današnjih volitev. Kot je dejal, se morda čudno sliši, a je stranka DeSUS tudi zmagala. Dobrega pol lega nazaj, ko je prevzel vodenje stranke, je bila ta po njegovih besedah pokopana, pisalo se je, da jih enostavno ni več, v teh šestih mesecih pa so dokazali, da so tukaj.

20.16 Izjava Tanje Fajon 

»Rekordna udeležba je odlična popotnica za oblikovanje stabilne vlade. Ponosna sem na celotno ekipo, nas teren, stranka je dihala skupaj v kampanji. Pričakujem, da bomo v levosredinski vladi dejavnik stabilnosti. Da bomo vrnili tiste spremembe, ki smo jih načrtovali. Veliko čestitko pošiljam Robertu Golobu in vsem našim zaveznikom. Postavili smo nove temelje za nov začetek v Sloveniji. Zgodilo se je taktično glasovanje, ustvaril se je lijak okoli tistega, ki je imel največ možnosti, da premaga SDS in Janeza Janšo. Vesela sem, da smo mi kot naravni zavezniki uspeli zamenjati vlado.« 

20.08 Golob: Jutri se začne nov dan in trdo delo

image_alt
Z NSi in SDS se Golob v kratkem ne namerava sestati

20.07 Šarec: Konec je dveletne nočne more

Prvak LMŠ Marjan Šarec je čestital zmagovalcu volitev – Robertu Golobu in Gibanju Svoboda.  Menil je, da gre za veličastno zmago, za novo obdobje v slovenski zgodovini in da se bo Janševa vlada - ki jo je označil za dve leti nočne more in agonije – končno poslovila. »Kar se tiče rezultatov, pa smo še vedno na meji,« je komentiral. Dejal je še, da ga veseli, da bo nova vlada imela dovolj glasov, da bo izvedla vse tisto, za kar so se v opoziciji zavzemali. Šarec je dejal, da bo čas za analize še prišel. Ocenil je, da so ljudje glasovali taktično in dalo glas tistemu, ki je imel največje možnosti, da premaga dosedanjo vladajočo koalicijo. Veseli ga, da je konec ograj, pritiskov, solzica in nestrpnosti. Zagotovil je, da glede svojega dela nima slabe vesti.

Šarčeva stranka je na zadnjih volitvah dosegla nekaj čez 12,6  odstotka glasov; padec na tokratnih volitvah je pojasnil s prelivanjem glasov v »liberalnem delu«, kamor se prišteva tudi Gibanje Svoboda. Šarec je obenem pohvalil tudi izjemno visoko volilno udeležbo, kar po njegovem kaže, da so ljudje spet začeli zaupati v politiko.

image_alt
Koalicija KUL pogorela

20.00 Petkovi kolesarji zadovoljni

Petkovi protestniški kolesarji slavijo na Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik
Petkovi protestniški kolesarji slavijo na Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik

19.52 Bratuškova razočarana

Rezultati vzporednih volitev stranki SAB kažejo na 2,9 odstotka glasov, kar ne zadošča za vstop v DZ. »Dali smo vse od sebe,« je ob tej številki dejala vidno razočarana predsednica stranke Alenka Bratušek. A kot je dodala, je treba počakati na rezultate državne volilne komisije. Zahvalila se je vsem, ki so glasovali za SAB. Bratuškova je poudarila, da so se v tej volilni kampanji borili za to, da so ljudem povedali, da je treba Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot - na pot demokracije, svobode medijev, spoštovanja človekovih pravic.

19.43 Zmagoslavje v Gibanju Svoboda

Prvi nagovor je Marta Kos, podpredsednica Gibanja Svoboda, začela s citatom Srečka Kosovela. Po veliki volilni zmagi je dejala, da je izjemno ponosna podpredsednica Gibanja Svoboda. »Veliko nas je danes tukaj ponosnih, srce nam razbija, veseli smo.« Kaj si zaslužimo? Naj današnji dan za vedno odnese nezaupanje, strah, stisko, žalost in sram. Kaj si zaslužimo? A nam ta dan prinese zaupanje in upanje, spoštljivost, dostojanstvo, ponos, naj nam vrne skupnost, solidarnost, spoštovanje različnosti. In naj nam prinese svobodo. Povedala je, da danes ni zmagalo le Gibanje Svoboda, danes je zmagala demokracija. Z visoko volilno udeležbo smo državljani dokazali dolžnost do volitev in se odzvali na to, kaj se  bo v prihodnosti dogajalo s Slovenijo. Današnje volitve niso pomembne le za Slovenijo, pač pa za EU in ves svet. Vsem sporočam, da se na Slovenijo lahko zanesete, je povedala Marta Kos.

Janja Sluga, Gibanje Svoboda:

19.32 Hojs: Mediji so bili proti nam

»Vzporedni rezultati so po moji oceni deloma neverodostojni. O naših rezultatih bomo lahko govorili šele po tem, ko bodo preštete glasovnice tudi iz tistih najbolj oddaljenih volišč,« se je takoj po zaprtju volišč odzval Aleš Hojs, podpredsednik SDS. Po njegovo je bila ta tekma zanje težka, saj so imeli proti sebi vse mainstream medije. 

Hojs je sicer navedel, da so kot kaže volivci znova stavili na nov obraz. Izpostavil je, da se bo še videlo, kdo bo sestavljal koalicijo. Zdi se mu skoraj neverjetno, da gibanje Povežimo Slovenijo ne bi prestopilo parlamenta. 

V SDS so sicer vse do zadnjega vztrajali pri prepričevanju volivcev, češ da bo štel vsak glas. Pozivali so k boju za volivce. Prvak SDS Janez Janša pa je na konvenciji dejal, da tokrat ne bodo dovolili, »da bogata Ljubljana premaga celotno Slovenijo«. Hkrati pa je že takrat navedel, da se bodo bojevali do zadnjega preštetega glasu in tudi preverjene glasovnice. »Zato ne pozabite na nadzor,« je navedel Janša in tako nakazal, da bi lahko SDS polemizirala z izvedbo volitev ob zanje potencialno neugodnem rezultatu.

Janša se bo predvidoma odzval šele po večini preštetih glasovnic. Na twitterju pa se je že v angleščini razpisal o domnevno proruskem omrežju, ki pred vsakimi volitvami vzpostavi stranko, po njegovo je to tokrat Gibanje Svoboda. 

19.29 Povežimo Slovenijo

V Povežimo Slovenijo upajo, da bodo prestopili parlamentarni prag. Zdaj to še ni jasno, a kot pravijo, se ne predajajo »dokler ne bo ubit zadnji branilec v Mariupolju«. Predsednik Konkretno Zdravko Počivalšek je dejal, da se volivke in volivci vedno odločajo prav.

19.28 V Gibanju Svoboda se veselijo

19.24 V LMŠ ostajajo optimisti

Na štabu LMŠ v ljubljanskem hotelu Slon je vzdušje dokaj komorno, stranka je glede na rezultate vzporednih volitev obtičala tik pod parlamentarnim pragom. Rezultate sta komentirala podpredsednika stranke Jerca Korče in dr. Klemen Grošelj. Poudarila sta, da ostajata optimista in da še vedno verjameta, da bodo postali del nove vladajoče koalicije. Kot pozitivno sta ocenila visoko volilno udeležbo in odločitev volivcev, da zahtevajo spremembo.

Predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je na zadnjih volitvah s svojo stranko pristal na drugem mestu med parlamentarnimi strankami in prevzel funkcijo predsednika vlade, pričakujejo po 20. uri.

19.23 NSi zrasla podpora

Podpredsednik Nove Slovenije Janez Cigler Kralj: »Naš predsednik Matej Tonin je dejal, da se borimo za tretje mesto. Kot kaže, je imel prav.« Dodal je, da se jim kažejo verjetno osmi mandati: »Smo edina uveljavljena politična stranka, ki bi s tem okrepila svojo moč v parlamentu. NSi je očitno v trendu rasti.«

Janez Cigler Kralj o možnosti sodelovanja Nove Slovenije v morebitni vladi z Gibanjem Svoboda Roberta Goloba: »Vsaka stranka je na volitvah zato, da bi bila v vladi, da bi lahko svoj program čim bolje izvajala.«

Podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj na vprašanje, ali jim je afera z ministrom Jožetom Podgorškom pred volitvami škodovala, dejal, da je Podgoršek odstopil, s tem pa je NSi pokazala, da spoštuje visoke standarde politične kulture in da to pričakujejo tudi od ostalih. Niso pa se še pogovarjali, ali bo Podgoršek, če bi prišel v parlament, po volitvah odstopil kot novoizvoljeni poslanec. Cigler Kralj je dodal: »On je odstopil kot minister, iz kandidatne liste ga stranka ne more več umakniti, potem ko je kandidatura vložena in na volitvah ljudje odločajo o znanem kandidatu, kar nosi s sabo. Tu je zadeva potem vprašanje njegovega osebnega ravnanja.«

19.20 V Levici razočarani

Med podporniki Levice ob naznanitvi rezultatov vzporednih volitev vlada razočaranje in nejevera. Predsednik stranke Luka Mesec ni mogel skriti razočaranja. Tako on kot ostali člani in podporniki Levice nestrpno čakajo na uradne rezultate volitev. Vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec napoveduje, da bo stranka, v primeru, da se rezultat predčasnih volitev izkaže za točnega, gotovo opravila poglobljeno samorefleksijo, o odstopih v vodstvu pa je do uradnih rezultatov še prezgodaj govoriti, je dejal.

19.09 V SD in NSi zadovoljni

Tanja Fajon, predsednica SD, se je zahvalila vsem volivcem. Z vzporednimi rezultati je zadovoljna.

Zelo zadovoljni so tudi v NSi. Janez Cigler Kralj je dejal, da je tretje mesto glede na vzporedne volitve vsekakor odličen rezultat.

19.07 Ponekod slabe volje

Glede na rezultate vzporednih volitev LMŠ ni dosegla parlamentarnega pragu, zato je vzdušje v njihovem štabu komorno. Razočarani so tudi v SAB. Alenka Bratušek se je zahvalila vsem volivcem. Čestitala je zmagovalcem, dodala pa je, da je treba počakati na uradne rezultate. »Mi smo dali od sebe vse,« je dejala. 

19.03 V SDS čakajo na uradne rezultate

Podpredsednik SDS Aleš Hojs je poudaril, da bodo počakali na uradne rezultate. Po njegovih besedah so rezultati vzporednih volitev deloma neverodostojni. Dodal je, da je bila kampanja težka, ker so bili vsi večji mediji proti njihovi stranki. 

Aleš Hojs Foto Aleksandar Lukič
Aleš Hojs Foto Aleksandar Lukič

19.00 LMŠ pričakujejo dober rezultat

V LMŠ bo prve rezultate po 19. uri komentirala podpredsednica stranke Jerca Korče. Podpredsednik stranke dr. Klemen Grošelj, s katerim smo govorili v predvolilnem štabu v ljubljanskem hotelu Slon, je komentiral, da je imel med kampanjo dober občutek in da pričakuje, da bo LMŠ del nove koalicije, ki bo Slovenijo spet usmerila na pot demokracije. Predsednik Marjan Šarec je svoj prihod v štab napovedal po 20. uri.

Marjan Šarec se je sicer zahvalil za podporo, ki mu je pred volitvami dala predsednica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Ta je izpostavila predvsem prizadevanja stranke LMŠ za čisto pitno vodo v Anhovem ter za nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni v času epidemije za samozaposlene.

Predsednik LMŠ je ob tem poudaril, da bo glas zanje - glas za vztrajnost, demokracijo, načelnost in javno zdravstvo ter javno šolstvo. Hkrati pa tudi glas proti korupciji, ki »nam pobere vse preveč našega denarja«.

»Danes smo v prelomnem trenutku in danes oziroma v nedeljo bo res referendum, v kakšni državi želimo živeti, kajti še štiri leta takšne vladavine bi prinesla samo propad in uničenje demokracije,« je še pred objavo preliminarnih rezultatov dejal Šarec.

19.00 Volišča so se zaprla

Volišča so se ob 19. uri zaprla. Zdaj se bo začelo preštevanje glasovnic. Vzporedne volitve pa kažejo na prepričljivo zmago Gibanja Svoboda. 

image_alt
Vzporedne volitve: Prepričljiva zmaga Gibanja Svoboda

18.01 Zmanjkalo glasovnic

Na volišču Senožeti (v gasilskem domu) v občini Dol pri Ljubljani je zmanjkalo glasovnic, kar je spravilo v nejevoljo krajane, ki so želeli oddati svoj glas. Za Delo je to potrdil tudi direktor DVK Dušan Vučko. Kot je dejal, bodo volilne glasovnice naknadno pripeljali na omenjeno volišče in po potrebi podaljšali obratovanje volišča. Po Vučkovih besedah bi moral okrajni volilni odbor zagotoviti oz. naročiti toliko glasovnic, kot je v okraju volilinh upravičencev, a se to tu očitno ni zgodilo. Vučko je dodal, da je vse presenetila visoka volilna udeležba. 

17.27 Visoka volilna udeležba

Volilna udeležba je bila do 16. ure kar 49,30-odstotna, je povedal predsednik DVK Peter Golob. Leta 2018 je bila do 16. ure volilna udeležba 34,32-odstotna (končna volilna udeležba leta 2018 je bila 52,64-odstotna). Od 1.695.771 volilnih upravičencev je do 16. ure glasovalo 836.081 oseb. Najvišja volilna udeležba do 16. ure je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 51,90-odstotna, najnižja pa v Mariboru, in sicer 46,06-odstotna. Volilni okraj z najvišjo volilno udeležbo do 16. ure je Škofja Loka 2 (60,22 odstotka), volilni okraj z najnižjo volilno udeležbo pa Maribor 4 (34,32 odstotka).

Direktor DVK Dušan Vučko je komentiral tudi incident, ko je na DVK prišel Troha. »To ni bil obisk. Še nikoli nisem za obiske poklical policijo,« je povedal. Glede informacije, da je Troha pozitiven na covid, je povedal, da mora informacijo najprej preveriti. Če drži, potem bo Troho ovadil po zakonu glede nalezljivih bolezni, saj želi zaščiti svoje sodelavke in sodelavce.  

16.00 Ladislav Troha s privrženci prišel na DVK, posredovala je policija

Skupina gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije je danes prišla na sedež Državne volilne komisije (DVK), so za STA potrdili na DVK. Med njimi je bil Ladislav Troha, za katerega so izvedeli, da je okužen s koronavirusom. Ker se niso odzvali na pozive direktorja službe DVK Dušana Vučka, naj odidejo, ker ovirajo delo službe, so poklicali policijo.

Peterica moških je mimo varnostnika danes prišla v prostore DVK, pri čemer je Troha povedal, da je v imenu civilne družbe prišel nadzirat delo komisijo in spremljat njeno sejo. Direktor službe DVK Dušan Vučko je Trohi povedal, da je danes tam samo služba DVK in da DVK danes ne zaseda. Ob tem je Troho prosil, naj se odstrani, ker ovira delo službe DVK, je dogajanje opisala predstavnica DVK za odnose z javnostmi Tina Hrastnik.

Potem ko je Troha naznanil, da ne bo šel nikamor, in po tem, ko ga je direktor službe DVK trikrat brez uspeha prosil, naj odide, so poklicali policijo, je dejala Hrastnikova. Ob tem je dodala, da so nato izvedeli še, da je Troha okužen z novim koronavirusom. Na spletnem portalu N1, kjer so prvi poročali o dogodku, so spomnili, da je Troha pred tremi dnevi na facebooku razkril, da ima covid-19.

14.30 Mesec o pomenu tokratnih volitev

Koordinator Levice Luka Mesec je svoj glas na državnozborskih volitvah oddal na ljubljanskem volišču v Osnovni šoli Vodmat. Ob tem je v izjavi za medije izpostavil pomen tokratnih volitev, na katerih po njegovih besedah »odločamo o tem, kako bo Slovenija zgledala leta 2030«. Zato je glas volivk in volivcev morda najpomembnejši po letu 1991. Obenem je koordinator Levice vse sodržavljanke in sodržavljane pozval, naj gredo volit.

Mesec sicer ni želel govoriti o volilnih pričakovanjih. »Mislim, da so vse strani mobilizirane, zmagala bo pa tista, ki bo uspela na volišča spraviti največ volivcev,« je dodal. Mesec bo po obisku volišča vse do 19. ure poskusil odmisliti volitve, »ob sedmih pa bo nastopil trenutek resnice«.

Tokratno glasovanje volivk in volivcev je po Meščevem mnenju morda najpomembnejše po letu 1991. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Tokratno glasovanje volivk in volivcev je po Meščevem mnenju morda najpomembnejše po letu 1991. FOTO: Voranc Vogel/Delo

13.52 Bratuškova vesela velikega števila ljudi na volišču

Predsednica SAB Alenka Bratušek je glas na državnozborskih volitvah oddala danes dopoldan v spremstvu družine na volišču v Stražišču. Ob tem je izrazila veliko veselje, da je na volišču več ljudi, kot jih je kadarkoli videla na njem.

O tem, kako bo preživela volilno nedeljo, je povedala, da bo po glasovanju odšla na kosilo k tašči. Sledil bo čas za počitek. »Potem pa gremo v Ljubljano, se veselit,« je poudarila.

Volilno kampanjo je ocenila za kar naporno. »Soočenj je bilo več kot kadarkoli do doslej, ampak kljub temu smo po Sloveniji naredili več tisoč kilometrov, stisnili ogromno rok,« je dejala Bratuškova.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je glas na državnozborskih volitvah oddala danes dopoldan v spremstvu družine na volišču v Stražišču. FOTO: STA
Predsednica SAB Alenka Bratušek je glas na državnozborskih volitvah oddala danes dopoldan v spremstvu družine na volišču v Stražišču. FOTO: STA

13.45 Tonin: Na praznik demokracije imamo možnost izraziti voljo o tem, kakšne prihodnosti si želimo

Prišel je dan D, praznik demokracije, ko imamo možnost, da izrazimo svojo voljo o tem, kakšne prihodnosti si želimo, je predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin dejal po oddaji glasu na volitvah v DZ na volišču na Lazah v Tuhinju. Izide pričakuje z optimizmom, prav tako z optimizmom zre tudi v prihodnost, je povedal.

»Občutek je dober, ker je volilna udeležba visoka, ljudje prihajajo na volišča,« je dodal.

Na današnji dan smo po njegovih besedah dolgo čakali, bilo je veliko pričakovanj in vsak si želi uresničiti svoje sanje. Rezultat pa bo treba sprejeti ne glede na to, kakšen bo, je opomnil.

V družini so se dogovorili, da gredo po oddaji glasu proti Kamniku na kavo in zatem na kosilo, potem pa bo čas za družinske zadeve. Kot je dejal, bo danes za družino in otroke nekoliko več časa.

Matej Tonin na volišču na Lazah v Tuhinju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Matej Tonin na volišču na Lazah v Tuhinju. FOTO: Leon Vidic/Delo

12.35 Do 11. ure 21,05-odstotna udeležba na državnozborskih volitvah

Do 11. ure je glasove na državnozborskih volitvah oddalo 21,05 odstotkov volilnih upravičencev oziroma 356.976 volivk in volivcev, je sporočil direktor službe državne volilne komisije Dušan Vučko. Najvišja volilna udeležba je bila, kot je zadnja leta običajno, v volilni enoti Kranj (22,87 odstotkov), najnižja pa, kot je prav tako običajno zadnja leta, v volilni enoti Maribor (19,86 odstotkov). Volilni okraj z najvišjo volilno udeležbo do 11. ure je Gornja Radgona (28,18 odstotkov), volilni okraj z najnižjo volilno udeležbo pa Šmarje pri Jelšah (12,62 odstotkov). 

Na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2018 je do 11. ure glasovalo 17,27 odstotkov vseh volilnih upravičencev, končna volilna udeležba pa je bila 52,64 odstotkov. Na podlagi tokratnih rezultatov do 11. ure je po besedah Vučka mogoče pričakovati višjo volilno udeležbo kot leta 2018.

Državnozborske volitve 2022, volišče Laze v Tuhinju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Državnozborske volitve 2022, volišče Laze v Tuhinju. FOTO: Leon Vidic/Delo

Jutri po 12. uri se bodo sestalne okrajne volilne komisije in ugotavljale izid glasovanj po pošti v Sloveniji, zatem se bo čakalo na rezultate glasovanj v tujini, je pojasnil Vučko. Glede zapletov nekaterih izseljencev, ki še niso prejeli glasovnic, je pojasnil, da vse te podatke zbirajo. »Ve se, da nekateri volivci niso prejeli volilnega gradiva. Mi bomo o tem seznanili državno volilno komisijo kot služba, odločala pa bo državna volilna komisija,« je dodal Vučko, ki ni želel komentirati morebitnega vpliva na volitve ali možnost ponovljenih volitev.

Državna volilna komisija je sicer prestavila rok za dospetje izpolnjenih glasovnic iz tujine. Volilno gradivo je treba vrniti do tretjega maja do 13. ure na sedež okrajne volilne komisije. Državna volilna komisija pa bo ugotavljala izid glasovanja na tistih diplomatskih predstvništvih v tujini, ki sama niso smela ugotavljati izida glasovanja. To so tista veleposlaništva, ki so prejela manj kot 50 glasovnic, je dejal Vučko. 

Glede na praznik v državni volilni komisiji pričakujejo, da se lahko »nekoliko zaplete« tudi pri pošiljanju volilnega gradiva iz diplomatsko-konzularnih predstavništev (DKP) v tujini. Vučko dvomi, da bo to gradivo prišlo pravočasno, saj slovenska pošta in DHL v Sloveniji prvega in drugega maja ne bosta delovali. Šele po prejetju tega gradiva pa bo po njegovih besedah mogoče ugotoviti, kolikšen je odstotek prejetih glasov iz tujine, ki so prispeli po pošti. 

11. 46 Zorčič: državljani se vedno odločijo prav

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je ob 10. uri volil na volišču v domu krajanov v Velikih Malencah pri Brežicah. Ob oddaji volilnega glasu je za STA izrazil prepričanje, da se državljani in državljanke vedno odločijo prav. Zorčič je sicer napovedal tesen izid. Predvolilno kampanjo je ocenil za relativno obširno in hkrati vsebinsko precej šibko. 

Glasovanje predsednika DZ Igorja Zorčiča na parlamentarnih volitvah 2022. FOTO: STA
Glasovanje predsednika DZ Igorja Zorčiča na parlamentarnih volitvah 2022. FOTO: STA

10.41 Do 10. ure 296 obvestil o kršitvah volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve poslancev začel v petek opolnoči, danes do 10. ure prejela 296 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Samo danes je prejela 54 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Večina obvestil se nanaša na sporočilo elektronske pošte, poslano na večje število naslovov, in ponavljanje oddaje o volitvah na televiziji, so na svoji spletni strani navedli na notranjem ministrstvu.

Državnozborske volitve 2022, volišče Šmarca. FOTO: Leon Vidic/Delo
Državnozborske volitve 2022, volišče Šmarca. FOTO: Leon Vidic/Delo

Volilni molk je treba spoštovati do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

10.32 Tanja Fajon verjame v »​izjemno«​ volilno udeležbo

Predsednica SD Tanja Fajon je oddala svoj glas na volišču na osnovni šoli Zadobrova. Po poročanju STA je tudi ona na volišče prišla dobro razpoložena. »Krasno je videti toliko ljudi, ki prihajajo na volišče,« je poudarila. Predsednica SD verjame, da se bo na volišča odpravilo veliko ljudi in da bo volilna udeležba ob koncu dneva izjemna. »Kar pomeni, da vsi upamo na nov začetek,« je poudarila.

Glede volilne kampanje je poudarila, da je bila zahtevna. Po oddaji glasu se je Fajonova odpravila na igro tenisa v Fužine, po tenisu jo čaka nedeljsko kosilo doma, zatem pa se bo odpravila v volilni štab.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon na volišču. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Predsednica stranke SD Tanja Fajon na volišču. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

9. 49 Marjan Šarec dobro razpoložen na volišču v Kamniku

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je okoli 9. ure zjutraj oddal svoj glas na volišču v kulturnem domu Šmarca v Kamniku. Na volišče je prišel s soprogo in dobro razpoložen, poroča STA. Kot je dejal novinarjem, se počuti »nedeljsko«. Pred objavo rezultatov ne čuti živčnosti, pač pa je zadovoljen z opravljenim delom. Kampanja, ki je potekala pred volitvami, je bila po njegovih besedah zahtevna.

Marjan Šarec je volil v domačem Kamniku. FOTO: Jure Makovec/Afp
Marjan Šarec je volil v domačem Kamniku. FOTO: Jure Makovec/Afp

8.24 Janša pričakuje visoko volilno udeležbo

Predsednik vlade in stranke SDS Janez Janša je kmalu po odprtju volišč skupaj s soprogo Urško Bačovnik Janša oddal svoj glas v Šentilju pri Velenju.  V izjavi za medije je Janša povedal, da pričakuje dober volilni izid. Ko gre za demokratične volitve in ko ljudje lahko svobodno izrazijo svojo voljo, je vsak rezultat dober, je dejal Janša in dodal, da pričakuje visoko volilno udeležbo.

Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša po oddaji glasu na volišču v Šentilju pri Velenju. Foto: Jure Eržen/Delo
Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša po oddaji glasu na volišču v Šentilju pri Velenju. Foto: Jure Eržen/Delo

7.04 Odprla so se volišča za državnozborske volitve

Ob 7. uri se je po državi odprlo okoli 3000 volišč za državnozborske volitve. Volivci svoj glas lahko oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk. Kakšna je bila volja volivcev, bo znano zvečer, ko bodo predvidoma jasni obrisi nove sestave državnega zbora. Do 19. ure bo odprtih 2995 rednih volišč ter 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je glasoval po pošti. FOTO: Borut Živulovič
Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je glasoval po pošti. FOTO: Borut Živulovič

Danes ima 1.695.766 volilnih upravičencev priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali bodo med 1476 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 20 kandidatnih listah.

Volivci so na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega lahko volivec skupaj z veljavnim osebnim dokumentom prinese s seboj na volišče, a volil bo lahko tudi, če obvestila ne bo imel pri sebi, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s posebnim potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Na volišču bo volivec prejel glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedna številka ob imenu liste, ki je pred imenom kandidata. Glasovnica pa bo veljavna tudi, če bo volivec sicer glasoval drugače, vendar bo njegova volja jasno razvidna.

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od političnih strank. Prijave kršitev volilnega molk je mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13. Volilne komisije bodo ugotavljale volilno udeležbo do 11. in do 16. ure. Po zaprtju volišč bodo najprej znani izidi vzporednih volitev, ki jih pripravljajo nekatere medijske hiše. Po 20.30 pa bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. maja. Uradni izidi naj bili znani do 10. maja, ko bo torej dokončno znano, kakšna bo sestava devetega sklica državnega zbora.

5.00 Ob 7. uri se odpirajo volišča

Danes bodo potekale desete volitve v državni zbor. Za glasove 1.695.766 volilnih upravičencev in 88 poslanskih mest se poteguje 1464 kandidatov na 20 listah, dva sta kandidata za predstavnika italijanske skupnosti, trije pa madžarske. Volišča bodo danes odprta od 7. do 19. ure.

5.00 Volilni molk

Volilni molk traja še do 19. ure. Prijave domnevnih kršitev bosta sprejemali dežurni službi ministrstva za notranje zadeve na številki 080 12 00 in inšpektorata za notranje zadeve na 080 21 13. Včeraj do 19. ure je dežurna služba prejela kar 214 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Večina se jih nanaša na poslano e-poštno sporočilo na večje število naslovov in ponavljanje oddaje o volitvah na televiziji. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

5.00 Predčasno glasovanje

Udeležba na predčasnem glasovanju je bila rekordna, glas je oddalo 130.151 ljudi, kar je 7,67 odstotka vseh volilnih upravičencev. Državna volilna komisija ocenjuje, da bo izvedba volitev stala 5,6 milijona evrov. 

Preberite še:

Komentarji: