Vozniška dovoljenja morajo biti invalidom na voljo tudi med stavko

Zagovornik na podlagi zakona o varstvu pred diskriminacijo vladi priporoča, da invalidom uredi pridobivanje in podaljševanje vozniških dovoljenj.
Fotografija: Rešitev vozniških dovoljenj za invalide je mogoča takoj. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Rešitev vozniških dovoljenj za invalide je mogoča takoj. FOTO: Leon Vidic/Delo

Zagovornik načela enakosti je na podlagi pristojnosti po zakonu o varstvu pred diskriminacijo vladi priporočil, naj pripravi zakonsko podlago za ureditev položaja ljudi z invalidnostmi, ki zaradi zdravniške stavke ne morejo podaljšati ali pridobiti vozniških dovoljenj.

Stavkajoči zdravniki edine ambulante v Sloveniji za voznike s posebnimi potrebami, to je Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta (URI) Soča, ne izvršujejo vladnega odloka z 29. februarja 2024, po katerem morajo biti vsem ljudem z invalidnostmi storitve za pridobitev ali podaljšanje vozniških dovoljenj na voljo tudi med zdravniško stavko. Zato invalidi ostajajo brez vozniških dovoljenj.

Spomnimo, da so pred dnevi URI Soča že obiskali inšpektorji. Opravili so dva inšpekcijska pregleda. Zdravstveni inšpektorat ministrstva za zdravje je preverjal spoštovanje zakonodaje s področja zdravniške službe in pacientovih pravic v času trajanja zdravniške stavke, inšpektorat za delo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa spoštovanje določil zakona o stavki in drugih določb delovnopravne zakonodaje.

Pri nobenem od pregledov niso zaznali neskladnosti ali kršitev iz preverjene vsebine in postopkov.

image_alt
Inšpektorji, ki so obiskali Sočo, niso ugotovili neskladnosti

V URI Soča se zdravniške obravnave opravljajo v skladu z zakonom o stavki, kar pomeni, da se v bolnišničnih oddelkih sprejemajo vsi pacienti, stari do 18 in nad 65 let, in tisti, ki so neposredno premeščeni iz bolnišnic – ne glede na starost: »V ambulantah so pregledani vsi naročeni pacienti stari do 18 in nad 65 let, opravljeni vsi triažni pregledi, izvedeni posegi, pri katerih bi opustitev obravnave lahko privedla do poslabšanja zdravstvenega stanja, kot, denimo, zdravljenje spastičnosti, in pregledani vsi prednostno naročeni na ocenjevalno triažni postopek v ambulanti za kronično bolečino,« pravijo na Soči.

V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami, ki se v javnosti posebej izpostavlja, se nemoteno obravnavajo pacienti, ki so stari do 18 in nad 65 let oziroma vse skupine prebivalstva, ki so v zakonu o stavki predvidene kot nujne izjeme, poudarjajo na Soči.

Vse druge zdravstvene storitve v URI Soča potekajo nemoteno – od področja fizioterapije, delovne terapije, logopedije, ortotike in protetike, psihologije, socialnega dela do zdravstvene nege.

Kritični tudi v zdravniški zbornici

image_alt
Stavkovni zbor na URI Soča odločil, da kljub odloku ne bodo spremenili dela

Da je rešitev vozniških dovoljenj za invalide mogoča takoj, so prejšnji teden opozorili tudi v Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS). Vlada je z »administrativnim ukrepom oziroma odlokom«, kot menijo, »posegla v pravice zdravnikov do stavke, namesto da bi neposredno naslovila problematiko vozniških dovoljenj invalidov in s primerljivim ukrepom sama podaljšala njihovo veljavnost do ponovne vzpostavitve celotne dejavnosti vseh zdravstvenih ustanov«.

Takšna rešitev bi omogočila takojšnjo mobilnost ranljivega dela populacije, zatrjujejo na ZZS, tako pa je »v nasprotju z enostavno rešitvijo« nastal vladni odlok, ki »razširja nabor zdravniških storitev, ki jih morajo zdravniki v času stavke opravljati, in ki po oceni pravnih strokovnjakov, med drugim tudi Pravne službe ZZS, nima ustrezne pravne podlage«.

Preberite še:

Komentarji: