Britanec, zastrupljen z novičokom, prišel k zavesti

Charlie Rowley bo še naprej potreboval neprestano specialistično oskrbo.
Fotografija: Par so našli nezavesten v Rowleyjevi hiši v vasi Amesbury. Foto Henry Nicholls/Reuters
Odpri galerijo
Par so našli nezavesten v Rowleyjevi hiši v vasi Amesbury. Foto Henry Nicholls/Reuters

London - Britanec, ki je bil izpostavljen živčnemu strupu novičok, je danes prišel k zavesti, so sporočili iz bolnišnice v Salisburyju. Charlie Rowley, ki je v bolnišnici, odkar so ga 30. junija skupaj z njegovo 44-letno partnerko našli v Amesburyju, je v kritičnem, a stabilnem stanju, so dodali.

Pojasnili so, da je 45-letnik prišel k zavesti po »majhnem, a pomembnem izboljšanju«, da pa je še vedno v zelo slabem stanju in bo še naprej potreboval neprestano specialistično oskrbo.

Njegova partnerka, 44-letna Dawn Sturgess, ki so jo 30. junija našli skupaj z njim in je bila prav tako izpostavljena novičoku, je za posledicami umrla v nedeljo.

Par so našli nezavesten v Rowleyjevi hiši v vasi Amesbury, nekaj več kot 10 kilometrov oddaljeni od Salisburyja, kjer sta bila marca z isto vrsto živčnega strupa zastrupljena bivši ruski agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija. Oba sta medtem zapustila bolnišnico in se nahajata nekje na Otoku.

Pokojna je živela v socialnem stanovanju v Salisburyju, kjer sta bila s partnerjem, preden sta 29. junija odšla v stanovanje Rowleya v bližnjem Amesburyju. Tu so ju nato našli nezavestna dan kasneje. Sprva so domnevali, da sta vzela prevelik odmerek mamil. Vendar je policija kasneje sporočila, da so testi v laboratoriju Porton Down potrdili, da gre za novičok, ki naj bi ga po navedbah Velike Britanije izdelovali v nekdanji Sovjetski zvezi.

Zaenkrat so s testiranji ugotovili, da sta se rokami dotaknila okuženega predmeta in da sta bila izpostavljena veliki količini strupa. Policija pa še ni mogla potrditi, ali gre za isti strup, ki je bil uporabljen v poskusu umora Skripalov.

Predstavnica zdravstvenih oblasti Sally Davies je danes opozorila prebivalce Salisburyja in Amesburyja, naj zaradi varnosti ne pobirajo predmetov, ki bi lahko vsebovali tekočino ali gel. To pomeni, naj ne pobirajo posod, injekcij, igel, kozmetike ali podobnih predmetov iz kovine, plastike ali stekla.

Komentarji: