FBI aretiral neregistrirano rusko lobistko v ZDA

Njen odvetnik je dejal, da je FBI aprila izvedel preiskavo njenega doma, v nedeljo so Mario Butina aretirali, v ponedeljek pa ji je sodnica zavrnila varščino. Zagotovil je, da Butina ni agentka ruske vlade.
Fotografija: Butina je bila ena od Rusov, ki so na predsednikovi zabavi nazdravljali Trumpovi inavguraciji, ohranila je dobre stike z NRA in Belo hišo. FOTO: Chris Delmas/AFP
Odpri galerijo
Butina je bila ena od Rusov, ki so na predsednikovi zabavi nazdravljali Trumpovi inavguraciji, ohranila je dobre stike z NRA in Belo hišo. FOTO: Chris Delmas/AFP

Washington - Zvezna policija FBI je v nedeljo aretirala 29-letno Rusinjo Mario Butino, ki je obtožena, da je delovala kot neregistrirana agentka ruske vlade. Sodnica Deborah Robinson ji v ponedeljek ni hotela potrditi varščine in Butina, ki je bila še lani na molitvenem zajtrku v Beli hiši, do nadaljnjega ostaja v zaporu.

Butina je imela v Sibiriji trgovino s pohištvom, potem pa je dobila službo v Moskvi pri nekdanjem članu ruske centralne banke in senatorju Aleksandru Toršinu, ki je dosmrtni član najvplivnejšega ameriškega orožarskega lobija NRA. Skupaj s Toršinom je v Rusiji ustanovila skupino za pravico posameznikov do orožja, od leta 2013 pa sta začela navezovati stike z ameriškimi orožarskimi lobiji.

Vodstvo NRA sta gostila v Moskvi, leta 2014 pa sta bila na več dogodkih NRA po ZDA. Med potovanji po ZDA je imela Butina stike s člani kampanje predsedniškega kandidata republikancev Donalda Trumpa. Junija 2015, ko je Trump naznanil kampanjo, je napisala kolumno v reviji National Interest in izrazila mnenje, da morajo Američani izvoliti republikanca, če želijo boljše odnose z Rusijo.Malce kasneje je prišla na Trumpovo srečanje z volivci in ga vprašala, kakšne namene ima glede odnosov z Rusijo. Trump je odgovoril, da pozna ruskega predsednika Vladimirja Putina in se z njim dobro razume. Leta 2016 je bila na konvenciji NRA, kjer si je republikanski operativec Paul Erickson prizadeval, da Toršinu uredi sestanek s Trumpom. Toršina je predstavljal kot osebnega odposlanca Putina, vendar mu je uspelo dobiti le srečanje s Trumpom mlajšim.

Butina je bila ena od Rusov, ki so v Washingtonu na predsednikovi zabavi nazdravljali Trumpovi inavguraciji, ohranila je dobre stike z NRA in Belo hišo, vmes pa končala magisterij iz mednarodnih odnosov na American University. Glede na obtožnico je ohranila tudi stike z nalogo-dajalci v Moskvi. Obtožnica pravi, da je vzpostavljala stranski kanal med predstavniki ruske vlade, ameriškimi politiki in orožarskimi lobiji.

Njen odvetnik Robert Driscoll je povedal za Washington Post, da je FBI aprila izvedel preiskavo njenega doma, v nedeljo so jo aretirali, v ponedeljek pa ji je sodnica zavrnila varščino. Driscoll je zagotovil, da Butina ni agentka ruske vlade, je pa sodelovala s številnimi vladnimi agencijami ZDA, pričala pred senatnim odborom za obveščevalne zadeve in predala preiskovalcem več tisoč dokumentov.

Komentarji: