Migrante izkrcali ob prepevanju partizanske O Bella ciao

Italijanske oblasti so, kot je bilo napovedano, ladjo Open Arms po pristanku in izkrcanju preostalih 81 migrantov zasegle.
Fotografija: Sinoči je 81 migrantov, kolikor jih je še ostalo na ladji Open Arms, začutilo trdna tla pod nogami. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Odpri galerijo
Sinoči je 81 migrantov, kolikor jih je še ostalo na ladji Open Arms, začutilo trdna tla pod nogami. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Ladja španske nevladne organizacije Open Arms je po 19 dneh čakanja sinoči le pristala na Lampedusi. Zatem ko je zadnje dni, ko so mediji poročali o nemogočih razmerah na njej, ki so začele uhajati iz rok, čakala okoli 800 metrov od obale, je 81 migrantov, kolikor jih je še ostalo na njej, naposled začutilo trdna tla pod nogami.

Kot poroča italijanska Ansa, so se izkrcali z dvignjenimi pestmi, med aplavzi in prepevanjem najbolj znane italijanske antifašistične pesmi O Bella ciao, medtem ko so aktivisti s kopnega vzklikali: »Dobrodošli.« Po drugi strani so jih »pozdravili« tudi protestniki pod vodstvom senatorke skrajno desne Lige Angele Maraventano.

Čakanja na ladji v spolitizirani situaciji v času italijanske vladne krize je konec. Izkrcanje je po ogledu ladje odredil tožilec iz Agrigenta Luigi Patronaggio, ki je po lastnem dopustu na prizorišče priletel s helikopterjem in zdravniško ekipo.

»Nočne more je končno konec,,« so se na odločitev tožilstva o takojšnjem izkrcanju vseh na ladji odzvali v organizaciji Open Arms. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
»Nočne more je končno konec,,« so se na odločitev tožilstva o takojšnjem izkrcanju vseh na ladji odzvali v organizaciji Open Arms. FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


»Nočne more je končno konec, tisti, ki so ostali na ladji do pristanka, bodo na kopnem takoj deležni zdravstvene oskrbe,« so se na odločitev tožilstva o takojšnjem izkrcanju vseh odzvali v organizaciji Open Arms.

Kot smo poročali, so že pred dnevi sprva dovolili izkrcanje več desetih bolnih in zatem mladoletnih migrantov, čemur so sledile nasprotujoče si vesti o tem, da – kot je objavil notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini – po zdravniškem pregledu ugotovili, da nihče ni bil resneje bolan, osem migrantov med mladoletnimi pa se je takoj po izkrcanju opredelilo za polnoletne.

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters


Po drugi stani so z ladje poročali o nemogočih zdravstvenih in higienskih razmerah, prišlo je tudi do večih neuspešnih poskusov migrantov, da bi obalo Lampeduse dosegli s plavanjem, a so jih policijski čolni prestregli.

Proti Salviniju, ki je italijanska pristanišča ladjam z rešenimi migranti zaprl že lani, so pred dnevi vložili obtožnico zaradi ugrabitve oseb, tožilstvo je včeraj napovedalo še obtožnico zaradi zavračanja in oviranja izvrševanja odredb, zaenkrat proti »neznanemu storilcu«.

A je Salvini na Facebooku kmalu objavil, da se zaveda, da je »neznani storilec« on sam.

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Komentarji: