Tudi drugi dan rešili štiri dečke

Reševalci predvidevajo, da bi lahko dečke in trenerja rešili v dveh dneh – če bodo razmere za to ustrezne.
Fotografija: Indijski dečki med molitvijo za uspešno rešitev dečkov in trenerja, ki so še vedno ujeti v jami. FOTO: Sam Panthaky/AFP
Odpri galerijo
Indijski dečki med molitvijo za uspešno rešitev dečkov in trenerja, ki so še vedno ujeti v jami. FOTO: Sam Panthaky/AFP

Reševalci so danes nadaljevali z akcijo reševanja ujetih tajskih dečkov in njihovega trenerja. Prvi dan jim je uspelo rešiti štiri fante, nato pa so reševanje za nekaj ur ustavili, saj so morali pripraviti opremo – pošle so jim namreč zaloge kisika – in si nabrati novih moči. Danes so reševalci iz jame rešili še štiri dečke, pričakujejo pa, da jim bo celotno skupino uspelo rešiti v naslednjih dveh dneh, vendar le, če se vremenske razmere ne bodo poslabšale. Po poročanju The Guardian je sicer grožnja, da bi monsunski dež ponovno preplavil jamo manjša, kot so sprva predvidevali.

Kot je v elektronskem sporočilu za The Guardian pojasnil meteorolog Johannes Sander, je danes deževalo pretežno ob vznožju stran od jame, v torek pa pričakujejo manj dežja: »Monsunski nalivi so precej lokalni, v sredo pričakujejo močno deževje 30 ali 40 kilometrov severneje od regije Tham Luang, medtem ko bo na območju okoli jame manj padavin.« BBC je medtem poročal, da njihovi meteorologi za prihajajoči teden napovedujejo tropske nalive in nevihte na območju okoli jame. Vsak naliv in poslabšanje vremena pa bi lahko dodatno ogrozila že tako težko in nevarno reševanje.

Po današnjem uspešnem reševanju so pripravili novinarsko konferenco, na kateri je Naronsak Osatankorn, vodja reševalne opreacije, povedal: »Zelo smo veseli, da smo rešili še štiri dečke«.  Dejal je, da se operacija reševanje pospešuje, danes so štiri dečke rešili v dobrih petih urah in pol, medtem ko je nedeljska reševalna akcija trajala devet ur. V tokratni akciji je pomagalo osemnajst potapljačev.



Tudi danes smo reševanje spremljali v živo:

16.58 Vsi štirje dečki, ki so jih danes rešili iz jame, so posamično prepeljali v bolnišnico. Kot BBC povzema Reuters news agency so dečki premraženi, a je njihovo zdravstveno stanje dobro. Reševanje je za zdaj potekalo brez večjih težav, a bo nadaljevanje odvisno od pogojev, predvsem vremenskih.

15.04 CNN je sporočil, da je za danes reševalne akcije konec. Za zdaj so iz jame rešili osem dečkov, kar so kasneje potrdile tudi enote tajske mornarice.

14.06 Rešili naj bi tudi osmega dečka, poročata CNN in Reuters, ki povzemata priče. Informacija za zdaj še ni potrjena. Nekaj minut zatem je Guardian sporočil, da je sedmi deček že v bolnišnici.

13.52 Potapljačem je uspelo iz jame pripeljati že sedmega dečka, reševalna akcija očitno poteka brez težav in zapletov. Oblasti kljub temu imen rešenih dečkov ne želijo (javno) razkriti.

13.11 Rešili naj bi tudi šestega dečka, poroča Guardian. Tajski premier je dopoldne napovedal svoj prihod k jami, vendar se je namesto tega raje odpravil v bolnišnico, kjer se zdravijo dečki, da ne bi motil reševanja. Oblasti so skope z uradnimi informacijami – včeraj je do uradne potrditve o številu rešenih najstnikov minilo več ur. 

12.20 Izpred vhoda v jamo je odpeljalo reševalno vozilo, najverjetneje s petim dečkom, ki so ga rešili. Nekaj trenutkov zatem je helikopter poletel v smeri bolnišnice, v kateri se zdravijo preostali rešeni dečki. 

12.05 Rešili naj bi petega dečka. Reuters poroča, da so ga priče na kraju dogodka videle priti iz jame, a oblasti informacije niso uradno potrdile. 



11.06 V jamo je vstopilo osem potapljačev. Dečke in trenerja bodo iz jame reševali drugega za drugim, vsakega bosta spremljala dva potapljača, tako kot včeraj. Preden se je reševalna akcija začela, je dečke pregledal zdravnik in potrdil, da so pripravljeni za dolgo pot na površje. Nenehna črpanja vode, ki so jih izvajali v zadnjih dneh, so se obrestovala – na nekaterih predelih je namreč toliko upadla, da bodo dečki lahko hodili. 

Potapljači so pred začetkom reševalne akcije v jami napeli vrvi, ki bodo ekipi služile kot orientacijsko sredstvo za pot na površje. Dečki sami najbrž ne bodo nosili 12-litrske jeklenke s kisikom, pač pa bo ta v rokah potapljačev. 

10.31 Predvidoma bodo najprej rešili najmočnejše dečke, tiste, ki so bolje pripravljeni na fizični napor. Iz globine naj bi prispeli čez približno štiri ali pet ur. Pristojni so medtem okrcali predstavnike medijev, ker je prizorišče preletaval dron, nekateri novinarji naj bi se priklopili na policijsko frekvenco in prisluškovali reševalnim ekipam.

10.11 Razmere v jami se kljub deževnemu vremenu na srečo niso spremenile. Reševalna ekipa je ista kot včeraj, je znova potrdil vodja reševalnega štaba. 

09.46 Tajske oblasti so potrdile, da je v teku reševalna akcija. Drugih informacij o poteku reševanja še ni, je pa tajski notranji minister potrdil, da so se v jamo spustili isti potapljači kot včeraj. Kmalu naj bi sledila tudi tiskovna konferenca. Če so potapljači vstopili v jamo na istem mestu kot prvič, potem dečkov še najmanj štiri ure ne bo na površje. Tajski premier Čan-o-ča naj bi kmalu prispel na kraj dogodka. 

09.13 Po neuradnih informacijah naj bi se v jamo spustili potapljači. Kot vse kaže, se je torej začela druga reševalna akcija. K vhodu v jamo je pripeljalo več reševalnih vozil. 

Rešilna vozila so pripravljena. FOTO: Ye Aung Thu/Afp
Rešilna vozila so pripravljena. FOTO: Ye Aung Thu/Afp


08.32 Osemintridesetletni Somboon Sompiangjai, oče enega od dečkov, je dejal, da naj bi reševalci iz jame najprej pripeljali najmočnejše otroke. »Niso nam povedali, katere otroke so že rešili ..., prav tako ne smemo obiskati fantov, saj jih morajo opazovati 48 ur.« To se sicer izključuje z navedbami predstavnikov zdravstvene stroke, ki so obljubili, da bodo lahko starši že danes videli sinove.​ Rešeni dečki so v bolnišnici prosili, naj jim prinesejo njihovo najljubšo jed – pad ka pao, jed iz mletega govejega mesa, bazilike in čilija.

08.05 Na Tajskem močno dežuje, kar bi lahko reševalno akcijo močno otežilo. Novinar Guardiana poroča, da je pri jami najprej pristal helikopter, nato je s kraja odpeljalo reševalno vozilo, vendar oblasti še vedno ne dajejo uradnih informacij. Od 9. ure po lokalnem času potapljači v jamo sicer niso vstopili. 

08.00 Rešeni dečki bodo najverjetneje že danes lahko videli svoje družine, vendar so zdravniki starše opozorili, da se sinov ne smejo dotikati. Doktor Tongčai Lertwilairattanapong je povedal, da so dečke podrobno pregledali in naredili številne preiskave – krvi, pljuč in urina. »Nobenih objemov in drugih dotikov ne smemo dovoliti, obiskovalci bodo morali stati meter ali dva od pacientov, dokler ne bodo znani rezultati krvnih preiskav. Dečkom namreč grozijo številne resne bolezni, med drugim leptospiroza in melioidoza, zdravnike prav tako skrbi, kako je na dečke vplivalo pomanjkanje hrane in vode. 

07.29 Elon Musk je na družbenem omrežju twitter delil video, na katerem njegova ekipa preizkuša podmornico, ki jo je ponudil kot alternativo za rešitev ujetih dečkov. Podmornica tehta okrog 40 kilogramov, z nekaj prilagoditvami bi jo lahko uporabili tudi v vesolju, je poudaril Musk. Podjetnik je bil pred dnevi v stiku s tajsko vlado, saj naj bi pomagal pri reševanju, a po včerajšnji uspešni akciji je dejal, da njegovi nasveti niso potrebni: »Potapljaška ekipa je izjemna, kar je zaradi monsuna zelo pomembno. Z božjo hitrostjo naprej.«

Ekipa Elona Muska v bazenu preizkuša podmornico, s katero bi morda lahko rešili ujete otroke. FOTO: Ap
Ekipa Elona Muska v bazenu preizkuša podmornico, s katero bi morda lahko rešili ujete otroke. FOTO: Ap


07.16 Narongsak Osatanakorn, vodja reševalnega štaba, je v zadnjih dneh pred novinarje stopil okrog 10. ure po lokalnem času ter sporočil najnovejše informacije. Na Tajskem je ura trenutno 12.16, a novic še ni. 

06.28 ves svet čaka na sveže novice o reševalni akciji. Sošolci in učiteljica na šoli, ki jo obiskuje šest dečkov, so zanje pripravili ljubeč sprejem. Naredili so jim ogromen plakat in nanj zapisali nekaj besed iz pogovora, ki je potekal med ujetimi dečki v jami ter britanskima potapljačema, ki sta jih našla. Na vrhu je ogromen napis: »Nikoli ne veš, kdaj ti bo znanje angleščine prišlo prav.«



06.10 Tajski notranji minister Anupong Paojinda je dejal, da se bodo danes zjutraj sešli z reševalci in se odločili o nadaljnjem poteku akcije. Potapljači morajo po reševalni poti namestiti dodatne jeklenke s kisikom, za kar bodo potrebovali več ur. Štirje rešeni dečki so v dobrem zdravstvenem stanju, a bodo v bolnišnici kljub temu opravili še nekaj dodatnih preiskav. 

5.40 Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je sporočila, da naj bi dečke iz jame reševali po štiri skupaj, kar pomeni, da bosta potrebna še najmanj dva potopa. Tudi pri teh naj bi sodelovali isti potapljači, ki so že rešili prve štiri dečke, saj najbolje poznajo razmere v jami. 

4.50 Tajsko provinco Chiang Rai naj bi danes obiskal tajski premier Prayuth Čan-o-ča, poroča agencija Reuters. Premier je sicer prejšnji teden že obiskal družine pogrešanih fantov, kar so mu nekateri politični nasprotniki očitali kot oportunistično.

4.40 Reševalci še niso vstopili v jamo, so potrdili za The Guardian. Povedali so jim, da se bo reševalna akcija začela kmalu, kdaj točno naj bi to bilo, pa ni jasno.

4.30 Nekateri tajski mediji poročajo, da je med štirimi rešenimi tudi trener, 25-letni Ekapol Chanthawong. Čeprav se sliši nenavadno, pa je možno, da so ga rešili, ker naj bi bil prav on v najslabšem zdravstvenem stanju, saj naj bi vse svoje zaloge hrane in vode razdelil med otroke. Guardianov dopisnik je sicer zapisal, da so oblasti potrdile zgolj število rešenih dečkov, ne pa tudi, da bi bil zunaj tudi že 25-letnik. 

4.00 uradne potrditve, da je stekla druga faza reševanja, še ni. Nekateri mediji poročajo o dogajanju okoli jame, ki naj bi nakazovalo, da se nekaj dogaja.

Ponoči je na območju spet deževalo, v jutranjih urah pa ponehalo. A grozi novo deževje, zato bijejo tesno bitko s časom. Deževalo je sicer tudi prvi dan reševanja, vendar reševalcev to ni oviralo, tudi voda v jami ni narasla, zato so dečke iz jame rešili prej, kot so pričakovali.



Pri uspešnem reševanju so prvi dan sodelovali tudi avstralski reševalci. To je sporočila avstralska zunanja ministrica Julie Bishop, ki je povedala še, da sodelujejo njihovi potapljači iz vrst policije in vojske. Skupno pomaga 19 avstralskih strokovnjakov, med njimi je tudi zdravnik in potapljač s 30-letnimi izkušnjami dr. Richard Harris. Po poročanju časnika The Guardian je bil prav on tisti, ki je v soboto dečke pregledal in dal zeleno luč za začetek akcije reševanja iz jame.

 

Akcija je izjemno zahtevna, tako za reševalce, še posebno pa za neizkušene mlade fante, od katerih nekateri ne znajo niti plavati. Iz jame morajo v temi hoditi, bresti po vodi, se potapljati in plezati. Največji del, ki je pod vodo, je dolg 30 metrov, najtežji del pa je tako imenovano stičišče T, ki je tako ozko, da morajo potapljači sneti kisikove jeklenka. Dodatna ovira je ničelna vidljivost zaradi blata v vodi. A ko enkrat premagajo ta del in pridejo do sobane 3, so skorajda rešeni, saj morajo prehoditi le še zadnji del jame do glavnega izhoda. 

Danski potapljač Ivan Karadzić je za danski radio razkril, da so v nedeljo rešeni četverici pred nevarnim odhodom iz jame dali močna pomirjevala. »Niso bili povsem omamljeni, a tudi odzivali se niso več čisto prav,« je povedal Karadzić, ki je sodeloval pri reševanju.

Kljub obetavnemu prvemu dnevu pa strokovnjaki opozarjajo, da je za veselje še prezgodaj. Razmere se lahko hitro spremenijo in reševanje tako nikakor ni brez tveganj. Kako nevarna je akcija, dokazuje tudi petkova smrt tajskega potapljača v jami.





Foto
Foto


Komentarji: