O zasvojenosti s konopljo in o njeni zlorabi

Duševno zdravje: zasvojenost z marihuano in njena zloraba. Morda je v teh zahtevnih časih to tudi zdravo vedeti.
Fotografija: Industrijska konoplja BF Ljubljana. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Industrijska konoplja BF Ljubljana. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ko pišemo o duševnem zdravju pišemo o zdravju, ki vključuje vse ljudi. Na ameriški spletni strani On Health so v rubriki Duševno zdravje ravnokar pisali o zasvojenosti z marihuano in o njeni zlorabi. O tem, kako spoznati znake in simptome duševnih motenj in kako ozavestiti različne oblike duševnih bolezni.

image_alt
Koristi za zdravje, ko se odrečemo kofeinu


Zapis je pripravila dr. Jennifer Casarella, docentka na oddelku za psihiatrijo na univerzi Emory in medicinska direktorica programa za zdravljenje zlorabe substanc in programa za zdravljenje zasvojenosti z opioidi.

Tako, da bi kdo ne pomislil, da nabijamo v prazno. Itak pa se vsak sam odloči, a ne?
 

Ali marihuana lahko zasvoji?

Zasvojenost je pogostejša pri drogah, kot sta alkohol ali kokain. Mogoče pa se je navaditi tudi na marihuano, znano tudi kot konoplja. To pomeni, da je ne morete nehati uporabljati, tudi če želite. Študije kažejo, da lahko približno eden od 10 odraslih, ki uživajo marihuano, postane zasvojen. Če jo uživate pred 18. letom starosti, se vaše možnosti povečajo na enega zasvojenega od 6 odraslih
 

Kaj je motnja uporabe konoplje (MUK)?

Morda imate to bolezen, če kajenje marihuane povzroča pri vas fizične, čustvene ali socialne težave. Imenuje se tudi motnja uživanja marihuane. MUK se lahko giblje od blage do hude oblike.

image_alt
Registrirani športniki da, rekreativci ne

 

Kako veste, če imate MUK?

Ali marihuano uporabljate vsak dan ali skoraj vsak dan? Ste že poskusili nehati, pa ne morete? Ali ob prenehanju opazite neželene simptome, kot so tesnoba, motnje ali težave s spanjem? Ali ti izginejo, ko spet uživate marihuano? Ali imate močno željo, da bi jo uporabili? Ali jo še naprej uporabljate, čeprav se dogajajo slabe stvari, kot so težave v službi, šoli ali s prijatelji in družino? Če ste na katero od teh odgovorili pritrdilno, imate morda MUK.

Strokovnjaki niso prepričani, kako konoplja vpliva na vašega otroka. FOTO: Shutterstock
Strokovnjaki niso prepričani, kako konoplja vpliva na vašega otroka. FOTO: Shutterstock

 

Težave, povezane z MUK

Uporaba marihuane lahko otežuje razmišljanje, učenje ali pozornost. Če vozite zadeti, je verjetneje, da bo prišlo do prometne nesreče. Če že imate težave z duševnim zdravjem, jih lahko MUK še poslabša. Ljudje, ki veliko uporabljajo marihuano, so bolj verjetno brez službe in nezadovoljni z življenjem. Če jo uporabljate vsak dan, boste morda dan ali dva po prenehanju dobili odtegnitvene simptome. Sem spadajo nespečnost, težave z razpoloženjem ali hrepenenje, ki ga ne morete nadzorovati.
 

Kdo dobi MUK

Zgodnja uporaba marihuane v ranih letih lahko povzroči težave. Vlogo imajo seveda tudi geni in okolje. Če zlorabljate druge droge, kot je alkohol, je verjetneje, da boste dobili MUK. Vaše možnosti za težave se tudi povečajo, če marihuano uporabljate veliko in sami. Težave z duševnim zdravjem, kot so tesnoba ali motnje razpoloženja, lahko povečajo tudi vaše možnosti za MUK.
 

Kako se zgodi

Marihuana vsebuje THC ali tetrahidrokanabinol. V možganih sproži receptorje, imenovane endokanabinoidni nevrotransmiterji. Če veliko uporabljate mamila, ki povzročajo zasvojenost, kot je marihuana, to lahko spremenite vezi v možganih. Sčasoma postanete manj občutljivi na kemikalije v marihuani. Morda boste ustvarili manj endokanabinoidov. To pomeni, da boste morda morali uporabiti več mamila, da se boste počutili "normalno", ali pa se boste znašli v stresu, ko ga ne boste uporabljali.
 

Kako se izogniti

Edini zanesljiv način, da preprečimo nastanek MUK je, da nikoli ne uporabljamo marihuane. Neuporaba drog v mladosti lahko izboljša vaše možnosti, da ostanete na zdravi strani. Če imate otroke, se prepričajte, da vedo, da je marihuana lahko škodljiva. Bodite pozorni na svoje otroke, če se razvežete, se preselite ali jih boste morali poslati v drugo šolo. Najstniki običajno uživajo droge, kadar se soočajo s spremembami in so negotovi.

image_alt
Tekaška vadba ni samo tek

 

Kako zdraviti

Večina ljudi Z MUK ne išče zdravljenja. Toda morda se boste spravili v red, če poskusite s psihoterapijo ali terapijo s pogovori. To vključuje kognitivno vedenjsko terapijo, terapijo z izboljšanjem motivacije in terapijo obvladovanja izrednih razmer. Vse to vam lahko pomaga spremeniti misli in vedenja, zaradi katerih je sicer težko prenehati u uživanjem škodljivega. Marihuano lahko poskusite uporabljati samo ob določenih dneh v tednu, na primer ob vikendih. Tudi meditacija vam lahko pomaga, da po marihuani posegate manj.
 

Zdravljenje najstnikov

Psihoterapija lahko pomaga tudi mladim. Toda morda bo zanje bolje, če bodo v zdravljenje vključeni tudi najbližji. Tako deluje večdimenzionalna družinska terapija.


Ali lahko medicina pomaga ?

Če ste odvisni od konoplje lahko vseeno tudi za več tednov zdržite brez nje ali po prenehanju ponovite. Zato strokovnjaki preučujejo, kako z zdravili olajšati odtegnitvene simptome, kot so slaba volja, tesnoba, nemir in težave s spanjem. Preučujejo antidepresive, kanabinoidne agoniste, stabilizatorje razpoloženja in zdravila za nespečnost, vendar za MUK ni uradno odobrenih zdravil. Nekatera od zdravil lahko izboljšajo težave z duševnim zdravjem, ki poslabšajo zasvojenost.

Marihuano lahko poskusite uporabljati samo ob določenih dneh v tednu, na primer ob vikendih. FOTO: Shutterstock
Marihuano lahko poskusite uporabljati samo ob določenih dneh v tednu, na primer ob vikendih. FOTO: Shutterstock

 

Zloraba marihuane in spanje

Konopljo lahko uporabite da lažje zaspite. Toda dolgoročno lahko marihuana zelo škoduje vašemu spanju. In intenzivna uporaba lahko povzroči veliko težav, ko poskušate prenehati. Morda imate nočne more, nespečnost ali slabo kakovost spanja. Če se vam to zgodi, se posvetujte s svojim zdravnikom o tem, kako zdraviti te simptome.
 

MUK in nosečnost

Strokovnjaki niso prepričani, kako konoplja vpliva na vašega otroka. Študije na živalih pa kažejo, da lahko spremeni način, kako rastejo možgani. Potrebnih bo več dodatnih raziskav, da bi vedeli, kaj se bo zgodilo z otroci po njihovem rojstvu. Toda če so dnevno izpostavljeni marihuani, se v odraščanju težko učijo ali ostanejo zbrani. Če ste noseči ali želite biti noseči, se posvetujte s svojim zdravnikom, kako se odreči konoplji.
 

Kako uporabljati medicinsko marihuano

V nekaterih državah lahko zdravniki konopljo predpišejo. Obstajajo raziskave o njenih koristih za zdravje. Uporablja se za zdravljenje bolečine, ki ne mine in lahko pomaga pri simptomih Parkinsonove bolezni, multiple skleroze ali glavkoma. Zapišite, katero vrsto konoplje uporabljate. Spremljajte, kako se počutite. Povejte svojemu zdravniku o morebitnih neželenih stranskih učinkih. Zdravniki lahko predpišejo lahko drugo vrsto ali drugačen odmerek.


Medicinska marihuana in nosečnost

Morda ste že slišali, da marihuana pomaga pri jutranji slabosti. Vendar ni znanstvenih dokazov, da je to početje varno. Če ste noseči, ne smete uporabljati medicinske marihuane, razen če vam zdravnik reče, da je v redu.
 

Komentarji: