Ko se tekači pogovarjajo o čebuli

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Oblečeni moramo biti v več tanjših slojev. Oblečemo se po pravilu »čebule«. Bolje več tankih slojev kot manj in še ti so bolj debeli. Prvi sloj, ki je v stiku s kožo, naj bo tanko aktivno športno perilo, ki omogoča ohranjati toploto, hkrati pa odvaja vlago, ki nastane s potenjem, in se hitro suši. Perilo mora biti udobno in se tesno prilegati telesu, saj ohlapna majica ne zmore zagotoviti ohranjanja toplote. Športniki rečemo aktivnemu perilu tudi »švic majica«. Ima odlično lastnost, da odvaja znoj in vlago na zunanjo stran, torej stran od kože in telesa. Na zunanji strani znoj hitreje izhlapi in imamo zelo hitro suh občutek na koži.

Perilo je pogosto dvoslojno, posebno tkanje ustvarja optimalno mikroklimo za gibanje v hladnejših razmerah. Tudi spodnje hlače tako za moške kot za ženske je mogoče kupiti v naših trgovinah. Tehnične lastnosti so enake, kot pri majicah odvajajo znoj na zunanjo stran in ohranjajo kožo suho. Aktivno športno perilo onemogoča, da bi se perilo sušilo na koži, s tem ohranjamo toploto in omogočamo telesu, da kljub mrazu deluje v optimalnih temperaturnih razmerah. Perilo je iz poliestra ali drugega sintetičnega materiala, ki ima podobne lastnosti. Izogibati se moramo bombažnim majicam, ki vpijajo znoj in zadržujejo vlago. V hladnem in vetrovnem vremenu se bo pri dolgotrajnem teku zaradi vlažne majice, ki se nam je prilepila na kožo, naše telo močno ohladilo. Začne nas zebsti in imamo velike možnosti, da se prehladimo.

47382985 - lady running in the autumn forest
47382985 - lady running in the autumn forest

Drugi sloj oblačila naj bo prav tako tanka majica z dolgim ali kratkim rokavom, odvisno od temperature ozračja. Rabi naj kot izolacija pred vdorom hladnega zraka do kože in preveliko izgubo toplote navzven od telesa. Majice so udobno krojene, deloma oprijete, prave velikosti, brez grobih šivov, iz različnih sintetičnih materialov. Če so temperature blizu ledišča, lahko prek te oblečemo še eno debelejšo tekaško majico, ki nam omogoča boljše segrevanje in ohranjanje toplote.

Če se odpravimo na tek v času padavin in je vreme precej vetrovno, priporočam, da oblečete vetrovko ali anorak. Tekaška vetrovka naj bo lahka, funkcionalno oprijeta, tako da v njej lahko še neovirano izvajamo gibe. Tehnično mora biti izdelana tako, da nas med tekom ne ovira, temveč varuje pred vetrom, dežjem in snežnimi padavinami. Ne priporočam, da tečete v vetrovki ali anoraku v suhem vremenu in brezvetrju zato, da bi hitreje izgubili odvečno težo. Vaše telo se bo preveč ogrelo, odvajali boste več znoja, težje bo gibanje, izguba maščob ne bo občutno večja. Po končani aktivnosti boste izgubili samo več tekočine.


Izbira pravih tekaških hlač je zelo pomembna. Morajo biti udobne, da nas pri teku ne ovirajo, dovolj elastične, ravno prav tople, da nas varujejo pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Imeti morajo lastnost, da odvajajo vlago. Dolge elastične pajkice so oprijete, tehnično dovršene, udobne in lahke. Če so temperature ozračja nad 10 stopinjami, lahko tečemo tudi v kratkih atletskih hlačkah ali kratkih pajkicah.
Tekaške nogavice so kljub nizkim temperaturam tanjše in oprijete. V zgornjem delu gležnja morajo biti dovolj elastične, da nam med tekom ne zlezejo v copat. Od letnih se razlikujejo samo po višini, saj nam zimske sežejo više do mečnih mišic ali celo čez. Izogibajmo se debelim nogavicam, saj nas pri teku redko zebe v stopala.

Več iz te teme:

Komentarji: