Jannik Sinner iz brezna do prvega velikega zmagoslavja

Mladi italijanski zvezdnik je v finalu OP Avstralije izgubil dva niza proti Danilu Medvedjevu, potem pa uprizoril preobrat in prišel do prvega grand slama.
Fotografija: Jannik Sinner se je zgrudil na tla po imenitni zmagi. FOTO: Eloisa Lopez/Reuters
Odpri galerijo
Jannik Sinner se je zgrudil na tla po imenitni zmagi. FOTO: Eloisa Lopez/Reuters

Kakšen tenis v Melbournu! Mladi italijanski zvezdnik Jannik Sinner je v finalu OP Avstralije izgubil dva niza proti bolj izkušenemu Rusu Danilu Medvedjevu, potem pa uprizoril veličasten preobrat in prišel do prvega naslova za grand slam v karieri. Bilo je 3:6, 3:6, 6:4, 6:4 in 6:3 za 22-letnika iz Južne Tirolske, ki je pred tem izločil števiko 1 Novaka Đokovića. Dvoboj je trajal tri ure in 44 minut. Včerajšnji finale pri ženskah je pripadel Belorusinji Arini Sabalenka po zmagi nad Kitajko Qinwen Zheng.

Sinner je postal tretji Italijan z naslovom na turnirjih za grand slam. Pridružil se je rojakoma Nicoli Pietrangeliju (Roland Garros, 1959, 1960) in Adrianu Panatti (Roland Garros, 1976). Dvaindvajsetletni Južni Tirolec je pred letošnjim OP Avstralije le enkrat igral v polfinalu ter še štirikrat v četrtfinalu. Ob koncu lanske sezone je z odličnimi rezultati nakazal preboj proti vrhu teniške piramide s turnirskima zmagama v Pekingu in na Dunaju, finalu zaključnega turnirja v Torinu ter naslovu z rojaki v Davisovem pokalu. V Melbournu je za začetek sezone 2024 postavil še piko na i, je poročala STA.

Jannik Sinner je prišel do zmage kariere. FOTO: Issei Kato/ Reuters
Jannik Sinner je prišel do zmage kariere. FOTO: Issei Kato/ Reuters

Proti Medvedjevu je slavil še četrtič zapovrstjo, Rus pa je pred tem dobil prvih šest dvobojev. Rus je postal prvi teniški igralec v zgodovini, ki je dvakrat izgubil finale po vodstvu z 2:0 v nizih. To se mu je pripetilo še pred dvema letoma prav tako v Melbournu, ko ga je premagal Španec Rafael Nadal. Leto prej je bil boljši Đoković.

Medvedjev: Še bolj se bom trudil

»Čestitke, Jannik. Zmago si si zaslužil. Boril si se do konca in stopnjeval ritem. Prepričan sem, da boš osvojil še veliko turnirjev. To verjetno ni tvoj zadnji grand slam, jaz pa se bom trudil, da bom naslednjič boljši,« je poraz športno priznal 27-letni Moskovčan, ki je bil že tretjič v finalu OP Avstralije, dobil pa je OP ZDA leta 2021: »Nikoli ni prijetno izgubljati, ampak biti v finalu je verjetno boljše, kot izgubiti prej.«

Danil Medvedjev je že tretjič izgubil v finalu OP Avstralije. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP
Danil Medvedjev je že tretjič izgubil v finalu OP Avstralije. FOTO: Lillian Suwanrumpha/AFP

Sinner je z zmago v žep pospravil 1,91 milijona evrov. »Hvala Danilu za odlično igro. Toliko finalov sva že odigrala in vedno skrbiš, da napredujem. Verjamem, da boš nekega dne tudi ti držal to trofejo tukaj. Zahvaljujem se vsem organizatorjem, tukaj je res lepo biti. V Evropi sta zima in sneg. Starši so mi povedali, da je bilo zjutraj doma minus 20 stopinj,« je aplavz občinstva požel Sinner.

Jannik Sinner je prejel pokal. FOTO: Issei Kato/Reuters
Jannik Sinner je prejel pokal. FOTO: Issei Kato/Reuters

Preberite še:

Komentarji: