Fak z natančnim streljanjem pridobil 17 mest

Najuspešnejši slovenski biatlonec je zasledovalno preizkušnjo na Pokljuki končal na 22. mestu.
Fotografija: Jakov Fak je bil podobno strelsko razpoložen kot na 20-kilometrski preizkušnji. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Jakov Fak je bil podobno strelsko razpoložen kot na 20-kilometrski preizkušnji. FOTO: Matej Družnik/Delo

Rudno polje – Moški del prve postaje biatlonskega svetovnega pokala na Pokljuki je zapečatila današnja zasledovalna preizkušnja, na kateri je vodilni slovenski adut Jakov Fak pridobil 17 mest in končal na 22. mestu, predvsem po zaslugi natančnega strelskega nastopa. Podobno kot že v četrtkovi posamični preizkušnji na 20 kilometrov je tudi danes zgrešil le enega od dvajsetih poskusov na preprogi. Če je pred tremi dnevi ostala nepobeljena 14. tarča, mu je tokrat roka zadrhtela pri drugem postanku leže, ko je v prazno sprožil v drugem poskusu in moral v kazenski krog. Ker pa so številni tekmeci precej več grešili, se je opazno povzpel po razpredelnici.

Miha Dovžan je na zadnjem postanku pokleknil pod pritiskom. FOTO: Matej Družnik/Delo
Miha Dovžan je na zadnjem postanku pokleknil pod pritiskom. FOTO: Matej Družnik/Delo



Dovžanova zapravljena priložnost


Za zmagovalcem je zaostal slabi dve minuti, tudi drugemu slovenskemu predstavniku Mihi Dovžanu pa je do zadnjega streljanja kazalo zelo dobro, saj je dotlej šel le enkrat v kazenski krog, nasmihale so se mu torej točke. Vendar pa se je ustrašil priložnosti in od zadnjih petih pobelil zgolj dve tarči, s skupaj štirimi zgrešenimi streli pa je pokvaril izhodišče in zgrmel na 49. mesto z več kot štirimi minutami in četrt zamude za zmagovalcem, Norvežanom Johannesom Thingnesom Bøjem, ki si je konkurenco pokoril tudi že v petkovem šprintu. Danes je imel pred zadnjim postankom že skoraj minutno prednost pred zasledovalci, nato pa se je zapletlo.

Johannes Thingnes Bø se je moral reševati v zadnjih metrih. FOTO: Matej Družnik/Delo
Johannes Thingnes Bø se je moral reševati v zadnjih metrih. FOTO: Matej Družnik/Delo


Na nož za zmago


Zadnja dva njegova strela sta namreč zletela v prazno, kar je pomenilo, da je v finalni krog kot vodilni vstopil Rus Aleksandr Loginov, vendar pa je imel Bøja in tudi Francoza Quentina Fillona Mailleta tik za vratom. Norvežan je sredi zadnjega kroga pospešil in prevzel vodstvo, iz troboja za zmago se je malo pred ciljem s padcem izločil Rus, Francoz pa je v zadnjih metrih silovito napadel, zmagovalca je potrdil šele fotofiniš, ki je določil, da je Bø ciljno črto prečkal decimeter ali dva pred Fillonom Mailletom, ločila ju je zgolj desetinka, Loginov je na tretjem mestu zamudil manj kot dve sekundi. Popoldne čaka zasledovalna tekma še biatlonke – brez slovenske udeležbe.

Preberite še:

Komentarji: