Aleksandra Pivec izstopila iz Desusa in odstopila kot ministrica

Današnji odstop Aleksandre Pivec prihaja po tem, ko je premier Janez Janša predlagal njeno razrešitev.
Fotografija: Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je odstopila. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je odstopila. FOTO: Jure Eržen/Delo

Aleksandra Pivec je na današnji seji državnega zbora izstopila iz stranke Desus in odstopila kot kmetijska ministrica. Kot je dejala, kot ministrica nepreklicno odstopa, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika, za odstop iz Desusa pa se je odločila, ker da poslanski skupini stranke ni bil zadosti njen odstop z mesta predsednice stranke in je nadalje iskala možnosti za njeno »odstranitev iz političnega prostora«.

Premier Janez Janša je državni zbor že obvestil o odstopu Aleksandre Pivec, DZ pa se je z odstopm uradno seznanil. 

Kot je dejala, kot ministrica nepreklicno odstopa, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kot je dejala, kot ministrica nepreklicno odstopa, ker ne želi, da ji z glasovanjem sodi politika. FOTO: Jure Eržen/Delo


Premier ima zdaj 10 dni časa, da predlaga novega kandidata za ministra ali da DZ obvesti, da bo to funkcijo začasno opravljal sam oziroma jo poveril drugemu ministru. Kandidat se nato najpozneje v sedmih dneh predstavi pristojnemu delovnemu telesu, potem o kandidaturi glasuje še DZ. V Desusu so že povedali, da na mesto novega kmetijskega ministra predlagajo dosedanjega državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška.

Preberite še: Rešitev nesorazmerij – kmetijski resor?

Aleksandra Pivec je ob izstopu iz stranke Desus dejala, da ima na terenu še vedno močno podporo in da so »njeni nasprotniki z dosedanjimi dejanji pripeljali do tega, da so številni odbori in posamezniki že pripravili svoje odstopne izjave iz stranke, kar vodi do njenega popolnega razpada«.

Aleksandra Pivec je ob izstopu iz stranke Desus dejala, da ima na terenu še vedno močno podporo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Aleksandra Pivec je ob izstopu iz stranke Desus dejala, da ima na terenu še vedno močno podporo. FOTO: Jure Eržen/Delo


Aleksandra Pivec kritična do nasprotnikov


Kot je danes komentirala Aleksandra Pivec, današnji dan predstavlja zaključek dolgega obdobja »medijskih in političnih diskreditacij Aleksandre Pivec, ki je očitno postala moteči element slovenskega političnega prostora«. Rušenje se je po njenih besedah stopnjevalo vse od njene kandidature za predsednico stranke Desus. 

Poudarila je, da je pri delu niso vodili interesi stranke in političnih elit: »Od mene ste pričakovali več bonitet za posameznike v stranki in ostale politične elite. Moje nasprotovanje temu je očitno prepoznano kot napaka, vendar bi to po mojem prepričanju moralo postati model delovanja vsakega resnega politika.«

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Zagovornikom njene razrešitve je očitala, da jih ne zanimajo dosežki ministrstva pod njenim vodstvom. Pri tem je med drugim naštela povečanje proračuna ministrstva za 143 milijonov evrov, pripravo sprememb zakonodaje o kmetijskih zemljiščih in spremembe uredb za črpanje evropskih sredstev.

Spomnimo, Aleksandra Pivec se je morala poleti soočiti z očitki zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica Desusa, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica. Sama s te funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem Desusovih poslancev premierju Janezu Janši predlagal njeno razrešitev. Janša pa je v skladu s koalicijsko pogodbo temu sledil.

Preberite še:

Komentarji: