Vlada omogočila izmenjavo osebnih podatkov med NIJZ in policisti

Policiji bodo med drugim na voljo podatki o vrsti in trajanju karantene zaradi okužbe. Koordinacija zdravniških organizacij proti načrtovani selitvi iz ljutomerskega doma starejših. Število hospitaliziranih v Sloveniji še naprej upada. V Nemčiji prvo klinično testiranje cepiva.
Fotografija: Policiji bodo med drugim na voljo podatki o vrsti in trajanju karantene zaradi okužbe z novim koronavirusom ter o drugih omejitvah, odrejenih za posamezno osebo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Policiji bodo med drugim na voljo podatki o vrsti in trajanju karantene zaradi okužbe z novim koronavirusom ter o drugih omejitvah, odrejenih za posamezno osebo. FOTO: Leon Vidic/Delo



20.39 Uprava SDH si je zaradi epidemije znižala prejemke

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga se je seznanil s poročilom o obvladovanju tveganj in ukrepov v času epidemije. Ob tem so v holdingu izpostavili, da vpliv epidemije na likvidnost holdinga ter vpliv na družbe v protfelju redno spremljajo. Nadzorniki so podprli tudi predlog uprave, s katerim si ta začasno znižuje prejemke, piše STA. Fiksni del prejemkov uprave SDH so znižali v višini 15 odstotkov. Večina zaposlenih v SDH od razglasitve epidemije dalje sicer dela preko oddaljenega dostopa in tako nemoteno opravljajo redne posle kot doslej, so zagotovili. Nadzorniki so potrdili tudi revidirano letno poročilo družbe in skupine, ki bo v prihodnjih dneh objavljeno na spletnih straneh Ljubljanske borze.

20.28 V Franciji v zadnjem dnevu umrlo še 544 ljudi

Bolezen covid-19 je v Franciji v zadnjih 24 urah zahtevala še 544 smrtnih žrtev, vse skupaj pa že 21.340. Se pa še naprej zmanjšuje pritisk na francoske bolnišnice, ki sicer ostaja velik. Število ljudi s covidom-19 na intenzivni negi upada že dva tedna in zdaj znaša 5218, še naprej pada tudi število bolnikov v bolnišnicah, navajajo francoske oblasti. Med smrtnimi žrtvami jih je 13.236 umrlo v bolnišnicah, 8104 pa v domovih za ostarele in oskrbo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predstavnik francoskih zdravstvenih oblasti Jerome Salomon.

19.54 Izdaja zdravil na recept ne bo več omejena na količino za mesec

Vlada je sprejela odlok, s katerim ostaja v veljavi omejitev izdaje zdravil brez recepta v lekarnah na eno pakiranje na osebo, razveljavlja pa se dosedanja odredba, ki je omejevala tudi izdajo zdravil na recept za največ en mesec. Prav tako ostaja v veljavi začasno povečanje izdelave dezinfekcijskih sredstev pri izvajalcih lekarniške dejavnosti. Omenjeno odredbo, ki je omejila izdajo zdravil na recept bolnikom za zdravljenje za obdobje enega meseca in zdravil brez recepta na eno pakiranje na osebo ter je določila, da izvajalci lekarniške dejavnosti povečajo izdelavo dezinfekcijskih sredstev za površine in roke, je prejšnji minister za zdravje Aleš Šabeder izdal 13. marca, piše STA.

19.48 V Pergamu delno zadovoljni s popravki prvega protikoronskega paketa

V sindikatu Pergam so zadovoljni z več popravki prvega protikoronskega zakona, ki jih je potrdila vlada, med drugim glede kroga upravičencev in nadomestil, bi pa nekatere določbe še spremenili. Tudi drugi paket pozdravljajo, pričakujejo pa, da se bo z dopolnili še spremenil. Kot je za STA povedal predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek, so zadovoljni, da je bilo upoštevanih kar nekaj njihov pripomb in predlogov, zlasti kar se tiče kriznega nadomestila za primer brezposelnosti, širitve kroga upravičencev do temeljnega dohodka in solidarnostnega dodatka, višjega nadomestila plače v primeru preventivne izolacije v javnem sektorju, izenačitev varovalke najnižjega nadomestila za čas čakanja za vse delavce in glede možnosti podaljšanja obdobja, v katerem je mogoče koristiti lanski letni dopust za tiste delavce v javnem sektorju, ki jim delodajalec prepove koriščenje letnega dopusta do 30. junija 2020.

19.19 Število okuženih s koronavirusom v ZDA preseglo 826.000, mrtvih več kot 45.000

Okužbe s koronavirusom in smrti zaradi bolezni covid-19 v ZDA še naprej naraščajo, čeprav se pozitivne novice iz najbolj prizadete zvezne države New York nadaljujejo. V ZDA se je doslej s koronavirusom potrjeno okužilo več kot 826.000 oseb, zaradi covida-19 pa jih je umrlo več kot 45.000. Podatki prihajajo iz univerze Johnsa Hopkinsa in se glede države New York še vedno ne ujemajo s tistimi, ki jih na novinarskih konferencah vsak dan podaja guverner Andrew Cuomo, ki je v torek od predsednika ZDA Donalda Trumpa dobil obljubo o pomoči pri zagotavljanju zadostnega števila testov, kar bo omogočilo postopno odpiranje newyorškega gospodarstva. Cuomo je navedel, da je v torek zaradi covida-19 v državi umrlo 474 ljudi, kar je sedem manj kot v ponedeljek. Povedal je tudi, da je število mrtvih preseglo 15.000.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


19.10 Vlada s sklepom omogočila izmenjavo podatkov med NIJZ in policijo

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela tudi sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni covida-19 med NIJZ in Policijo. Sklep opredeljuje izvajanje 103. člena prvega protikoronskega zakona, ki določa policijska pooblastila za namen obvladovanja epidemije. Policiji bodo med drugim na voljo podatki o vrsti in trajanju karantene zaradi okužbe z novim koronavirusom ter o drugih omejitvah, odrejenih za posamezno osebo. Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da je skupno število izdanih odločb o karanteni na današnji dan okvirno 2900. V veljavi pa jih je po oceni ministrstva okvirno 1500. Kot je pojasnila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, lahko policija tako od NIJZ pridobiva osebno ime, EMŠO, za tujega državljana številko, vrsto in državo izdajateljico osebnega dokumenta, naslov stalnega oziroma začasnega prebivališča, podatke o osebnem zdravniku, podatke o odločbi, s katero je bila oboleli osebi odrejena osamitev, popolna osamitev ali karantena, podatke o vrsti in trajanju osamitve ali karantene, podatke o omejitvah, ki so bile odrejene za osebe, za katere sta odrejeni osamitev ali karantena.

18.48 Genom koronavirusa v mariborski regiji bližje azijskemu kot evropskemu

Raziskovalci nacionalnega laboratorija za zdravje, mariborskega zdravstvenega doma in medicinske fakultete ugotavljajo, da je genom novega koronavirusa pri bolniku iz mariborske regije bolj podoben azijskim kot evropskim koronavirusom. Ker sta druga dva iz Slovenije bolj podobna evropskim virusom, kaže, da so okužbe k nam prišle iz različnih virov. »Poznavanje virusnega genoma je poleg molekularnih in seroloških testov pomembno, saj na tak način določamo mutacije in podobnost med virusi,« so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano. S strokovnjaki iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor in Medicinske fakultete Univerze v Mariboru so se lotili preučevanja genoma novega koronavirusa pri bolnikih v mariborski regiji. Prvi genom, ki so ga preučili, je najbolj podoben virusom iz Malezije in Singapurja, piše STA.

18.45 Prepoved gibanja za ustavno sodišče BiH protiustavno

Ustavno sodišče BiH je danes razsodilo, da prepoved gibanja za osebe, mlajše od 18 let in starejše od 65 let, ki so jo v BiH uvedli v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, pomeni kršitev ustave in ogroža temeljne pravice državljanov. Sodišče je razsojalo na podlagi več tožb, ki jih je prejelo od uvedbe prepovedi kakršnegakoli izhoda od doma za najmlajšo in najstarejšo skupino prebivalcev v državi, za nespoštovanje prepovedi pa so v BiH tudi zagrožene kazni. Podobne ukrepe so uvedli tudi v Srbiji, poroča STA.

18.40 V Italiji prek 25.000 žrtev covida-19, število okuženih upada

V Italiji je število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 25.000. V zadnjem dnevu je za to boleznijo umrlo še 435 ljudi, vse skupaj pa 25.085, kažejo podatki italijanske civilne zaščite. Že tretji dan zapored je upadlo število trenutno okuženih z novim koronavirusom, ki jih je zdaj 107.699. Dnevno število smrtnih žrtev je tako v Italiji znova nekoliko upadlo. Od ponedeljka do torka je namreč koronavirusna bolezen 19 zahtevala 534 žrtev. Še naprej pa upada število tistih, ki so trenutno okuženi z novim koronavirusom. Teh je 107.699, kar je deset manj kot v torek. Od tega jih je 23.805 v bolnišnicah. Že dlje časa upada tudi število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi. Od torka se je zmanjšalo za 87 in zdaj znaša 2384. Skupno se je doslej v Italiji s koronavirusom okužilo 187.327 ljudi. Ozdravelo jih je 54.543, od tega 2943 v zadnjem dnevu, kar je nov dnevni rekord, piše STA.

18.18 Vlada bo za financiranje dodatka za javne uslužbence mesečno namenila 39,2 milijona evrov

Vlada je določila obseg sredstev za financiranje dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, razdelitev sredstev na neposredne proračunske uporabnike ter kriterije za razdelitev sredstev posrednim proračunskim uporabnikom, poroča STA. Ocena skupnega mesečnega finančnega učinka za javni sektor znaša 39,2 milijona evrov, so sporočili iz Ukoma. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je ob obisku v ljubljanskem kliničnem centru zagotovil, da ne gre za vladno določanje, kolikšen delež zagotovljenih sredstev gre za kateri del javnega sektorja, pač pa so razrez pripravili glede na izračune na podlagi januarskih plač javnih uslužbencev, podatkov o številu ljudi, ki so na čakanju na delo in podobno.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


17.50 Covid-19 v Veliki Britaniji po delni statistiki zahteval več kot 18.000 življenj

V Veliki Britaniji, kjer se trenutno soočajo z vrhuncem epidemije novega koronavirusa, je v zadnjem dnevu v bolnišnicah umrlo še 759 bolnikov s covidom-19, skupno 18.100, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Kot piše STA, ta statistika ne vključuje podatkov iz domov za starejše, kjer naj bi covid-19 terjal že več tisoč življenj.

Doslej so v državi, eni najbolj prizadetih v pandemiji v Evropi, potrdili skupno 133.495 okužb z novim koronavirusom. Pred objavo zadnjih podatkov je minister za zdravje Matt Hancock dejal, da je v državi epidemija na vrhuncu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17.26 Koordinacija zdravniških organizacij proti selitvi vseh okuženih v bolnišnice

V Koordinaciji zdravniških organizacij menijo, da bolnišnica ni prostor za tiste brez kliničnega poteka bolezni, ki bi zahteval hospitalizacijo, ne glede na okužbo z novim koronavirusom. Menijo, da bi selitev teh okuženih povečala tveganje za okužbo in razvoj bolezni pri tistih, ki v bolnišnici že ležijo hudo bolni z drugo boleznijo. V koordinaciji so poudarili, da mora biti vsak bolnik, ki potrebuje zdravljenje zaradi izražene katere koli bolezni, deležen ustreznega bolnišničnega zdravljenja kljub zaostrenim razmeram v bolnišnicah v času pandemije novega koronavirusa.

Nasprotujejo selitvi okuženih v bolnišnice brez zdravstvene indikacije, kar so pristojni po njihovem mnenju nameravali storiti v primeru večjega števila okuženih v domu starejših v Ljutomeru. Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja so iz ljutomerskega doma starejših sicer želeli del okuženih, ki ne potrebujejo hospitalizacije, preseliti v ptujsko bolnišnico, da bi lahko »v domu vzpostavili normalne razmere«.

17.16 V odborih DZ polemično o prepovedi prehajanja med občinami

Odbora DZ za zdravstvo in za notranje zadeve sta na skupni seji razpravljala o ukrepu, ki prepoveduje prehajanje med občinami v času epidemije. Notranji minister Aleš Hojs je ocenil, da je ukrep bistveno pripomogel, da se epidemija ustavlja. »Pogovarjamo se o odpravi ukrepa, a še prej čakamo na vzorčno testiranje,« je izjavil minister Tomaž Gantar. Sejo obeh odborov so zahtevali v opozicijski Levici, kjer po besedah poslanke Nataše Sukič menijo, da gre za arbitraren, prekomeren in neživljenjski ukrep, ki ne more zajeziti epidemije novega koronavirusa, pač pa se je treba usmeriti v epicentre, to je domove za starejše. Omejevanje gibanja v času širjenja nalezljive bolezni je po zakonu po njenih besedah sicer dopusten ukrep, a mora biti hkrati sorazmeren in nujno potreben za dosego legitimnega cilja. V tem primeru za dosego želenega cilja ni nujen, je dejala. V LMŠ, SD in SAB so ocenili, da je vlada ukrep prepovedi gibanja med občinami verjetno sprejela dobronamerno, a da je bil prekomeren, piše STA.

17.08 V Romuniji bodo maske ostale tudi po odpravi omejitve gibanja

V Romuniji bodo po odpravi omejitev gibanja, ki so jih uvedli v okviru ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, zaščitne maske za nos in usta obvezne v javnem potniškem prometu in zaprtih javnih prostorih. Omejitve gibanja prebivalcev nameravajo v državi odpraviti 15. maja. »Mogoče se bomo lahko odpovedali maskam čez leto dni, ko bo ta pandemija pod nadzorom,« je sodržavljanom sporočil romunski predsednik Klaus Iohannis.

16.47 Češka vlada naj ne bi podaljšala izrednih razmer, a omejitve ostajajo

Češki premier Andrej Babiš po izteku 30. aprila ne namerava podaljšati izrednih razmer, ki so jih na Češkem uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa, danes poročajo češki mediji. Koalicijske stranke so načeloma dosegle takšen dogovor, potem ko so se socialdemokrati (ČSSD) notranjega ministra Jana Hamačka odpovedali zahtevi po podaljšanju izrednih razmer do sredine maja. Odločitev sicer ne bo vplivala na veljavne ukrepe omejitve gibanja in policijske ure, saj niso bili sprejeti v okviru izrednih razmer, ampak zaščite javnega zdravja, piše STA. V državi so potrdili 7041 primerov okužb, umrlo je 204 ljudi.

16.41 Med zaposlenimi v zdravstvu 159 okuženih, med oskrbovanci domov za starejše 291

Med 1353 okuženimi v Sloveniji so po poročanju STA 602 moška in 751 žensk. Iz osrednjeslovenske statistične regije prihaja 395 okuženih z novim koronavirusom, 294 iz savinjske, 154 iz pomurske, 142 iz jugovzhodne Slovenije, 111 iz podravske, 76 iz gorenjske, 49 iz koroške, po 31 iz primorsko-notranjske in zasavske, 24 iz obalno-kraške, 21 iz goriške ter 13 iz posavske regije. Dvanajst obolelih je tujih državljanov, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje. Med zaposlenimi v zdravstvu je 159 okuženih, med oskrbovanci domov za starejše 291, je razvidno iz objave na spletnem covid-19 sledilniku. Doslej je bilo skupaj hospitaliziranih 326 bolnikov s covidom-19, odpuščenih v domačo oskrbo pa 210.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


16.16 Nemčija uvaja obvezno nošenje mask v javnem prevozu

Nošenje zaščitnih mask na sredstvih javnega prevoza bo od prihodnjega tedna obvezno v vseh 16 nemških zveznih deželah, piše STA. To bo v večini dežel obvezno tudi v trgovinah. Kot zadnja je danes obvezno nošenje mask na javnem prevozu in v trgovinah napovedala zvezna dežela Bremen, kjer bo ta ukrep začel veljati v ponedeljek, navaja nemška tiskovna agencija DPA. Ljudje bodo morali tako maske na sredstvih javnega prevoza nositi v vseh nemških deželah. V trgovinah pa to ne bo obvezno v zveznih deželah Berlin in Brandenburg. Tam je nošenje maske v trgovinah priporočljivo.

15.56 V Iranu ob 94 novih smrtnih žrtvah covida-19 poročajo o izboljšanju razmer

V Iranu je v zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 podleglo 94 ljudi, skupno 5391, poroča STA, ki se sklicuje na agencijo AFP. Z iranskega ministrstva za zdravje so sporočili, da se razmere izboljšujejo, saj beležijo padec novih primerov. Predstavnik ministrstva za zdravje Kjanuš Džahanpur je še sporočil, da so v zadnjem dnevu potrdili 1194 novih okužb s koronavirusom, s čimer je število potrjenih okuženih naraslo na 85.996.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


15.42 Minister Koritnik na UKC Ljubljana z aplikacijo za spremljanje zdravstvenega stanja zaposlenih

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes na UKC Ljubljana podpisal sporazum med Telekomom Slovenije in njegovim ministrstvom o brezplačni uporabi aplikacije, ki bo zaposlenim olajšala beleženje zdravstvenega stanja, predvsem zdravstvenega osebja, ki je v stiku z bolniki. Ob tem se je tudi sestal z generalnim direktorjem UKC Ljubljana Janezom Poklukarjem s sodelavci. Namen aplikacije z oznako covid-19/Beleženje zdravstvenega stanja zaposlenih je povečanje varnosti zaposlenih in pacientov v zdravstvenih ustanovah. Z uporabo aplikacije se bo mogoče izogniti situacijam, da bi oboleli prišel na delovno mesto, v primeru bolniške odsotnosti pa bo delo mogoče lažje organizirati, so zapisali na ministrstvu za javno upravo. 

14.55 Mejna prehoda Svečina in stari prehod Šentilj znova odprti

Avstrijski varnostni organi so slovensko stran obvestili, da so danes ponovno odprli mejni prehod Svečina, ki bo poslej odprt vsak dan med 5. in 21. uro, in stari mejni prehod Šentilj (magistrala), ki bo odprt 24 ur na dan. Nespremenjeno ostajata odprta mejna prehoda Šentilj (avtocesta) in Trate. Prvi je odprt 24 ur na dan, drugi med 5. in 21. uro. Mejni prehod Jurij ostaja zaprt, je še zapisal Miran Šadl s Policijske uprave Maribor. Slovenski policisti na vseh odprtih mejnih prehodih izvajajo kontrolo na
vstopu v državo.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


14.15 Po 200 testiranjih še brez potrjene okužbe

Med približno 200 testiranimi, ki so jim v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa v Sloveniji doslej odvzeli bris, še nihče ni bil okužen, je povedal predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec. Terenske ekipe ne poročajo o kakšnih težavah, Petrovec pa poziva vse, da sprejmejo vabilo za sodelovanje. To lahko storijo najkasneje do petka. Od približno 3000 povabljenih je sodelovanje do zdaj potrdilo 1084 oseb, 30 ga je zavrnilo, odvzeli pa so 299 vzorcev.

»Nekatere je strah postopka odvzema vzorca, češ da je boleč. Na nekaterih portalih so se namreč pojavili videoposnetki, ki pa ne odražajo pravilnega odvzema brisa. Na terenu se še nihče ni pritožil nad tem, da bi bil postopek boleč,« je zatrdil Petrovec, ki pravi, da od torka raziskava poteka na območju vse države, testiranje pa izvaja deset zdravstvenih ekip. Če bi se pri kom potrdila okužba, bi ga po Petrovčevih besedah o tem takoj obvestili in poslali v najmanj 14-dnevno izolacijo. Drugi del preiskave na krvnih vzorcih bodo izvedli z nekajdnevnim zamikom.

13.40 S koronavirusom okuženih skoraj 3500 zdravstvenih delavcev

V Turčiji so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 3474 zdravstvenih delavcih, umrlo jih je 24, so danes sporočili iz turške zdravniške zveze (TTB). Med okuženimi je 1307 zdravnikov, umrlo jih je 14, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Turčiji je covid-19 do torka zahteval več kot 2200 življenj, potrdili so več kot 95.000 primerov okužbe. Po navedbah zdravniške zveze večino okuženih zdravnikov dela v 16-milijonskem Istanbulu, kjer bodo tako kot še v tridesetih drugih največjih turških mestih jutri začela veljati štiridnevna popolna prepoved gibanja. Starejši od 65 let, kronični bolniki in mlajši od 20 let ne smejo iz svojih stanovanj že več tednov.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


13.20 Podarjena ameriška terenska reševalna vozila  »prevzeli z veliko hvaležnostjo«
 
V Luko Koper je danes prišla pošiljka petih vojaških terenskih reševalnih vozil MEDIC HMMWV M1152 ambulance, ki jih je Sloveniji donirala ameriška vlada, Slovenska vojska pa naj bi jih doma in v tujini začela uporabljati proti koncu leta. Nova vozila, namenjena evakuaciji, prvi zdravstveni oskrbi na terenu ali prevozu do zdravstvenih ustanov, je naša vojska pridobila po programu European Security Assistance Fund, neposredno pa jih je dobavil proizvajalec AM General. Slovenska vojska že od leta 1994 prek programov varnostne pomoči ameriške vlade kandidira za pridobitev vojaške opreme. Veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda C. Blanchard je ob predaji vozil povedala, da je partnerstvo med Slovenijo in ZDA odlično in dolgotrajno, obrambni minister Matej Tonin pa je dejal, da »vozila prevzemamo z veliko hvaležnostjo«, in se Američanom zahvalil za donacijo.
 
13.00 V Nemčiji odobrili prvo klinično testiranje cepiva za covid-19

Nemški inštitut Paul Ehrlich je danes v Nemčiji prvič podelil dovoljenje za klinično testiranje cepiva proti covidu-19, poročanje nemških medijev povzema STA. Iz zveznega inštituta za cepiva in biomedicinska zdravila so sporočil, da je dovoljenje prejelo podjetje Biontech, ki je pri razvoju cepiva sodelovalo s farmacevtskim gigantom Pfizer. Po navedbah inštituta bodo cepivo testirali na 200 zdravih ljudeh, starih od 18 do 55 let, v drugi fazi pa na še okoli 500 prebivalcih, ki sodijo v rizične skupine. To so starejši od 55 let, ki imajo delno tudi druge bolezni. Cepivo je osnovano na informacijski RNK, ki ga telesne celice absorbirajo in oblikujejo antigene, nanje pa se telo odzove tako, da proizvede protitelesa. V okviru testiranj bodo proučevali, ali bodo sodelujoči proizvedli protitelesa za sars-cov-2. V inštitutu predvidevajo, da bo prvi del študije trajal od tri do pet mesecev in da je malo verjetno, da bi bilo cepivo za splošno javnost lahko dostopno še letos.

12.25 Župani mestnih občin za ponovno odprtje knjižnic, obratovanje avtobusov, vrtcev ...

Župani enajstih slovenskih mestnih občin predlagajo ponovno odprtje knjižnic, muzejev in galerij, obratovanje mestnega javnega prometa po nedeljskem urniku in čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev v podporo ponovnemu zagonu gospodarstva, so po torkovem videokonferenčnem sestanku, na katerem so župani razpravljali o drugem protikoronskem zakonu in sproščanju ukrepov, sporočili iz združenja mestnih občin. Predlagajo tudi, naj Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravi smernice, ki bi gostincem omogočile varno odprtje gostinskih teras. Glede drugega protikoronskega zakona so župani prepričani, da morajo biti med delodajalci, ki so upravičeni do pomoči, tudi občinski javni zavodi in da mora zaradi likvidnostnega tveganja tudi za občine veljati enotni 30-dnevni plačilni rok tako na prihodkovni kot odhodkovni ravni. Župani so se dogovorili tudi za izvedbo čistilne akcije, ki bo v vseh mestnih občinah potekala 29. aprila.

Mestni župani so se na sestanku v torek dogovorili, da bo čistilna akcija ob Svetovnem dnevu Zemlje v vseh enajstih mestnih občinah potekala 29. aprila. FOTO: Damjan Žibert
Mestni župani so se na sestanku v torek dogovorili, da bo čistilna akcija ob Svetovnem dnevu Zemlje v vseh enajstih mestnih občinah potekala 29. aprila. FOTO: Damjan Žibert


11.50 Pridelovalcem hmelja bodo na pomoč priskočili pivovarji in športniki

Zaradi ukrepov proti koronavirusu, predvsem omejitev, ki veljajo pri potovanjih iz ene države v drugo, hmeljarjem v Savinjski dolini močno primanjkuje sezonskih delavcev, zato so se v Pivovarna Laško Union odločili, da jim bodo pomagali. V četrtek in petek na hmeljskih kmetijah v Savinjski dolini organizirajo prostovoljno delovno akcijo, v kateri bo sodelovalo več kot 40 sodelavcev iz pivovarne in prav toliko športnikov iz Rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško, Nogometnega kluba Maribor, Košarkaškega kluba Zlatorog, Smučarske zveze Slovenije – biatlonci in smučarski skakalci, Rokometne zveze Slovenije, Košarkarske zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije.

11.15 Število hospitaliziranih zaradi covida-19 se še naprej zmanjšuje

V torek so v Sloveniji opravili 1459 testov in potrdili devet okužb z novim koronavirusom, umrla sta še dva bolnika s covidom-19, je sporočila vlada. Skupaj je bilo od začetka marca potrjenih 1353 okužb, 79 ljudi pa je umrlo. Število hospitaliziranih že teden dni upada. V bolnišnicah je 82 bolnikov, 24 na intenzivni terapiji, v domačo oskrbo so jih odpustili osem. Doslej je bilo opravljenih 44.435 testiranj.

Med zaposlenimi v zdravstvu je 159 okuženih, med oskrbovanci domov za starejše pa 291, je razvidno iz objave na spletnem sledilniku​ covid-19. Od izbruha virusa je bilo hospitaliziranih 326 bolnikov s covidom-19, odpuščenih v domačo oskrbo pa 210. V UKC Ljubljana je na zdravljenju 34 bolnikov, v UKC Maribor 28, v Splošni bolnišnici Celje 13 in sedem v Univerzitetni kliniki Golnik.

11.00 Odpoved doletela tudi največji festival pri nas

Organizatorji festivala MetalDays so na facebooku sporočili, da morajo letošnjo izvedbo prireditve, ki so jo načrtovali med 26. julijem in 1. avgustom na tradicionalnem prizorišču na sotočju v Tolminu, odpovedati. Podobno bo verjetno tudi s festivaloma punk rocka in reggaeja, ki sta na sotočju predvidena kasneje v avgustu. Kot so zapisali v ekipi MetalDays, »odpoved pomeni hud udarec za njihovo podjetje, nastopajoče, celotno posoško regijo, pa tudi za podizvajalce, prostovoljce ter celotno festivalsko ekipo in njihove družine«, morebitne nove datume festivala pa bodo sporočili, ko bodo po pogovorih z agenti, nastopajočimi in povezanimi festivali sprejeli dokončno odločitev. Organizatorji punk rock počitnic, ki naj bi na sotočju potekale med 11. in 14. avgustom, pa so na facebooku zapisali, da se po do zdaj opravljenih pogovorih vsi bendi in festivali strinjajo, da je najbolj racionalna možnost vse preložiti na leto 2021. »To bi pomenilo iste datume in kolikor mogoče iste nastopajoče z veljavnimi vstopnicami iz leta 2020. Kot da 2020 ne bi obstajalo.«

10.25 Berlinskega maratona ne bo v predvidenem terminu

Organizatorji berlinskega maratona so sporočili, da športno-rekreativnega dogodka zaradi pandemije novega koronavirusa letos ne bodo mogli izvesti v predvidenem terminu od 26. do 27. septembra. V Nemčiji namreč prepoved zbiranja več kot 5000 ljudi velja do 24. oktobra. Za zdaj še ni znano, ali bodo maraton, na katerem so postavili sedem svetovnih rekordov, odpovedali ali  preložili na kasnejši datum, tako kot so to storili z londonskim, ki naj bi ga zdaj izvedli 4. oktobra.

V Berlinu septembra zagotovo ne bo tekaškega maratona, ali ga bodo preložili na kakšen kasnejši datum ali celo odpovedali, še ni jasno. FOTO: Hannibal Hanschke
V Berlinu septembra zagotovo ne bo tekaškega maratona, ali ga bodo preložili na kakšen kasnejši datum ali celo odpovedali, še ni jasno. FOTO: Hannibal Hanschke


10.00 V Ljutomeru tri nove okužbe, selitev okuženih negotova

Po torkovi izjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da okuženih oskrbovancev doma starejših občanov (DSO) Ljutomer ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, ni jasno, kaj bo zdaj s selitvijo. Na občini pravijo, naj odloči stroka, na Ptuju pa kljub ostrim besedam ministra na njihov račun, da je prevladal razum. V domu so v torek potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom. Direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah je danes za STA povedala, da uradnega obvestila ministrstva za zdravje o tem sicer še nima, je pa v torek zvečer po lastnem poizvedovanju od ministra prejela sporočilo SMS, da načrt opuščajo. Ob tem je poudarila, da vodstvo bolnišnice ni dalo nobenega signala, da od dogovora odstopa. »Menim, da je vendarle prevladal razum in neko strokovno mnenje, ne pa napačne interpretacije, da v naši bolnišnici odklanjamo pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Daleč od tega. Jasno smo povedali, da je vprašanje, zakaj ravno naša bolnišnica, saj smo oddaljeni od Ljutomera. Ker pa smo to razumeli, smo v dogovor tudi privolili,« je dejala Užmahova.

09.30 Festival čokolade preselili na splet

Čeprav je po odpovedi devetega Festivala čokolade, ki bi moral biti v Radovljici od 17. do 19. aprila, najprej kazalo, da tega največjega čokoladnega dogodka pri nas letos ne bo, ga bodo na pobudo čokoladnic in ljubiteljev čokolade zdaj izpeljali od 24. do 30. aprila. V nasprotju s prejšnjimi izdajami, ko so čokoladne mojstrovine v Radovljico vsako leto privabile približno 50.000 obiskovalcev, bo tokrat potekal le na spletni strani festivala. »Če smo ostali brez festivala, to še ni razlog, da ljubitelji čokolade ostanejo brez kakovostne slovenske čokolade,« pri tem pravi direktorica zavoda Turizem in kultura Radovljica Nataša Mikelj. Virtualni festival čokolade bo prvi virtualni kulinarični festival v Sloveniji.

Festival čokolade, ki je v Radovljico vsako leto privabil približno 50.000 obiskovalcev, bo zaradi poandemije tokrat potekal le na spletu. FOTO: Boris Pretnar
Festival čokolade, ki je v Radovljico vsako leto privabil približno 50.000 obiskovalcev, bo zaradi poandemije tokrat potekal le na spletu. FOTO: Boris Pretnar


08.55 Koronakriza lahko podvoji število lačnih

Vodja Svetovnega programa za hrano David Beasley je v videonagovoru, ki ga je pripravil za Varnostni svet ZN, posvaril, da lahko pandemija koronavirusa po svetu podvoji število ljudi, ki trpijo zaradi lakote. Po njegovih ocenah bi lahko v enem letu številka poskočila s 135 na 265 milijonov, z lakoto bibličnih razsežnosti pa bi se lahko soočili že v nekaj mesecih, poroča BBC. »Verjamem, da lahko z našim znanjem in sodelovanjem oblikujemo skupine in programe, ki bodo lahko preprečile, da pandemija covida-19 postane človeška in prehranska katastrofa,« je dejal Beasley. Že včeraj so pri Svetovni banki opozorili, da se bo zaradi koronavirusa prvič po letu 1998 povečala revščina in da bo pod prag revščine, ki je na svetovni ravni določen pri 1,9 dolarja na dan, pandemija dodatno potisnila od 40 do 60 milijonov ljudi.

Za lakoto po svetu trpi najmanj 135 milijonov ljudi, v svetovnem programu za hrano pri Združenih narodih pa opozarjajo, da bi se lahko zaradi koronakrize njihovo število v enem letu podvojilo. FOTO: Finbarr O'Reilly/Reuters
Za lakoto po svetu trpi najmanj 135 milijonov ljudi, v svetovnem programu za hrano pri Združenih narodih pa opozarjajo, da bi se lahko zaradi koronakrize njihovo število v enem letu podvojilo. FOTO: Finbarr O'Reilly/Reuters


08.30 Ameriška zvezna država Missouri zaradi pandemije toži Kitajsko

Ameriška zvezna država Missouri je v torek na okrožno sodišče vložila odškodninsko tožbo proti kitajski vladi, kitajski komunistični stranki ter več kitajskim ministrstvom in lokalnim vladam. Državni tožilec Eric Schmitt, pripadnik republikanske stranke, Kitajsko toži, češ da ni storila dovolj za zajezitev koronavirusa. Republikanska stranka si tudi sicer prizadeva, da bi odgovornost za škodo in smrti, ki jih je globalna pandemija povzročila v ZDA, naprtili Kitajski, namesto ameriški vladi. A predsednik ZDA Donald Trump je tarča vse glasnejših kritik, da je s tem, ker ni ukrepal, povzročil, da so ZDA s skoraj 820.000 okužbami in več kot 45.000 smrtnimi žrtvami postale epicenter pandemije.

08.00 Zaradi nezakonitega delovanja inšpektorji oglobili deset gostinskih obratov

Pri nadzoru odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom so zaradi nezakonitega delovanja zdravstveni inšpektorji oglobili deset gostinskih obratov. Skupni znesek izrečenih glob po pisanju STA znaša več kot 3300 evrov. Preverjajo tudi morebitne kršitve v frizerskih in kozmetičnih salonih, vendar, kot pravijo na inšpektoratu, postopki še potekajo. Gostinski obrati, frizerski in kozmetični saloni morajo biti v skladu z vladnimi ukrepi za zajezitev širjenja epidemije zaprti od 16. marca. Frizerski in kozmetični saloni bodo svoja vrata lahko odprli 4. maja, v obrtno-podjetniški zbornici pa vlado pozivajo, naj ob upoštevanju varovanja zdravja čim prej zažene tudi gostinstvo. Po vzoru Avstrije predlagajo, da bi gostinske lokale odprli 15. maja.

07.30 Zdravilo proti malariji ni uspešno proti koronavirusu

Zdravilo proti malariji hidroksiklorokin, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump razglasil za zdravilo proti novemu koronavirusu, ni uspešno pri zdravljenju bolezni covid-19, po poročanju STA kažejo ugotovitve nove študije, ki so jo znanstveniki opravili v ameriških veteranskih bolnišnicah. Zajela je 386 pacientov s covidom-19. Okrog 28 odstotkov pacientov, ki so vzeli zdravilo proti malariji, je umrlo, med pacienti, ki zdravila niso dobili, pa je bila smrtnost 11-odstotna. Čeprav posebej niso spremljali stranskih učinkov, raziskovalci poleg tega menijo, da je hidroksiklorokin pri pacientih najverjetneje poškodoval nekatere organe. Hidroksiklorokina in klorokina, ki ga je Trump prav tako izpostavljal, Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) ni odobrila kot zdravila v boju proti covidu-19, podobna raziskava klorokina, ki so jo opravili v Braziliji, pa je bila prekinjena, ker so pri pacientih ugotovili motnje v srčnem utripu.

07.00 Pri večini evropskih bolnikov najbolj smrtonosna mutacija virusa

Kitajski znanstveniki so odkrili več kot 30 različnih mutacij novega koronavirusa, od tega 19 novih. Prvič so potrdili, da lahko pri določenih mutacijah nastane sev, ki je bolj smrtonosen. Po navedbah kitajskega centra za bioinformatiko je bilo doslej po svetu odkritih že 4300 mutacij virusa sars-cov-2, kar bo treba upoštevati tudi pri razvoju cepiva oziroma zdravila. »Pri sars-cov-2 so nastale takšne mutacije, ki lahko bistveno spremenijo njegovo patogenost,« so pri raziskavi vzorcev virusa, ki so jih vzeli pri 11 bolnikih s covidom-19, odkrili znanstveniki z univerze v provinci Zhejiang. Najbolj smrtonosne mutacije, ki so jih ugotovili, so našli tudi pri večini bolnikov po Evropi. Manj smrtonosni sevi pa so prevladovali v delih ZDA, kot je zvezna država Washington, so po poročanju časnika South China Morning Post ugotovili kitajski znanstveniki, ki so poleg tega odkrili, da najbolj smrtonosni sevi ustvarijo tudi do 270-krat toliko virusa kot najmilejši.

Kitajski znanstveniki so v najnovejši raziskavi prvič potrdili, da pri mutaciji virusa lahko nastane sev, ki je bolj smrtonosen od predhodnika. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Kitajski znanstveniki so v najnovejši raziskavi prvič potrdili, da pri mutaciji virusa lahko nastane sev, ki je bolj smrtonosen od predhodnika. FOTO: Thomas Peter/Reuters

Komentarji: