Koronavirus zahteval šesto življenje pri nas, v domu upokojencev Šmarje pri Jelšah zadovoljivo stanje

Včeraj do polnoči je bilo v Sloveniji potrjenih 562 okužb z novim koronavirusom.
Fotografija: V Sloveniji je umrlo šest oseb, okuženih s sars-cov-2. FOTO: Matthias Rietschel/Reuters
Odpri galerijo
V Sloveniji je umrlo šest oseb, okuženih s sars-cov-2. FOTO: Matthias Rietschel/Reuters

Vlada RS je na twitterju sporočila, da je bilo včeraj do polnoči potrjenih 36 novih okužb z virusom sars-cov-2, skupno potrjenih okužb pa je bilo 562. Včeraj do polnoči je bilo hospitaliziranih 98 ljudi, 17 jih je potrebovalo intenzivno nego. Do danes so opravili 17.294 testiranj. 

Koronavirus je v Sloveniji zahteval novo, šesto smrtno žrtev. Ponoči je umrl oskrbovanec doma starejših občanov v Metliki, tudi sicer kronični bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Trije od okuženih z novim koronavirusom, ki so umrli, so bili stanovalci doma starejših v Metliki, dva pa stanovalca Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah; umrl je tudi 67-letnik, ki je imel več pridruženih bolezni, navaja STA

Na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana se sicer zdravi največ, 41 bolnikov, od tega 11 v enoti intenzivne terapije.​ 

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Minister za zdravje in minister za delo obiskala Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah


Na popoldanski izjavi glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni covid-19 so sodelovali minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, minister za zdravje Tomaž Gantar ter vladni govorec Jelko Kacin



Na popoldanski izjavi sta uvodoma zdravnici ponovno spregovorili o zaščitnih ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa – med drugim o pravilni uporabi zaščitnih mask –, Kacin pa je povedal, da bodo slovenski državljani in drugi potniki, ki danes zvečer priletijo v Slovenijo iz Madrida, 14 dni v karanteni. Minister za zdravje in minister za delo sta na novinarsko konferenco prispela po obisku Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. 

Več v prispevkuPetdeset potnikov po prihodu iz Madrida v 14-dnevno karanteno

Minister za zdravje Tomaž Gantar je povedal, da je stanje v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah zadovoljivo, za oskrbovance, teh je okoli 200, je dobro poskrbljeno. 32 oskrbovancev s koronavirusom je ločenih, enako tudi osebje, ki skrbi zanje. Ravnanje v tem domu, je povedal Gantar, bo model za ravnanje v drugih domovih. 



Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pohvalil strokovnost dela v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah ter izpostavil pomen priprav na morebitno pomanjkanje kadrov. Prostovoljce je pozval, naj se javijo civilni zaščiti. Minister je povedal še, da zaposlenim v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah nudijo psihološko svetovanje ter da oskrbovanci dobro prenašajo izolacijo. Stike s svojci jim omogočijo preko interneta, podobno pa ravnajo tudi v drugih domovih za starejše občane. 

Na novinarski poziv h komentarju današnjega predloga stranke NSi, da samozaposleni v času epidemije prejmejo nadomestilo v višini minimalne plače in ne nadomestila v višini 70 odstotkov minimalne plače, kot to predlaga vlada, je minister Cigler Kralj povedal, da bo medresorsko usklajevanje o tako imenovanem koronapaketu še potekalo. V mislih imajo ranljive skupine, tudi upokojence, je zagotovil in dodal, da o konkretnih rešitev še ne more govoriti.


 

Kacin na dopoldanski izjavi za medije: Ključna je samozaščita


​Na današnji dopoldanski izjavi za medije o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom so med drugim spregovorili državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, poveljnik civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan in vladni govorec Jelko Kacin. Še vedno velja, kot je znova poudaril Kacin, da je ključna samozaščita. Zaradi nas in drugih.

»Tisti, ki menijo, da so zaščitni ukrepi zanje nepomembni, ne gre le za vas, ampak za vse nas.« Ključni ukrep je samoizolacija, je dejal in dodal, da stanje okužb v Sloveniji pove nekaj o pomenu zaščitnih ukrepov. Videti je namreč, da je okužb ob meji z bližino Italije manj, ker je zavedanje glede resnosti pandemije tam večje. 

Priporočamo: Aktualno dogajanje in vsi relevantni podatki o širitvi bolezni covida-19 na enem mestu



PriporočamoUreditev pod maskami

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je povedal, da so aktivnosti osredotočene na dve področji: prvo se nanaša na ukrepe, ki jih na gospodarstvu pripravljajo glede podjetij in samozaposlenih, da bo kriza po koncu pandemije manjša. Drugo področje je nabava zaščitnih sredstev. Povedal je, da so v zadnjem tednu sprejeli veliko ponudb od podjetij in drugih, ki želijo pomagati, med katerimi pa so ponudbe pregledali in jih posredovali naprej, kjer bo o primernosti ponudb odločevala medresorska komisija. 
 

»Vojnih dobičkarji« naj ne jemljejo dragocenega časa pristojnih


Cantarutti je opozoril, da je med podjetji žal tudi nekaj »vojnih dobičkarjev«, ki želijo krizo izkoristiti za lasten profit. Tiste, ki v tem vidijo priložnost za lahek zaslužek, je pozval: »Prosim, ne kličite nas, ne polnite naših elektronskih pošt in ne jemljite našega dragocenega časa.« Glede nabave je izpostavil tri cilje, in sicer nemoteno dobavo zaščitne opreme za ključne ljudi (torej zdravstvene in druge delavce), pospešeno nabavo za večje število zalog v gospodarstvu, kakor tudi vzpostavitev domače proizvodnje. Dobili so namreč prve dobave iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, maske pa že šivajo ali pa bodo šivale tudi številne druge družbe. Poudaril je, da je Slovenija na ta način vsaj do neke mere samopreskrbna.



Poudaril je, da Slovenija v štirih do šestih tednih pričakuje več kot 470 respiratorjev. »Ker ne vemo, ali je to dovolj, gremo v dodatno nabavo še stotih respiratorjev.«

Preberite še: Zdravnica Tina Bregant s priporočili: Če maske nosimo vsi, ščitimo drug drugega

Cantarutti je dejal, da bo zaščitnih sredstev bo z načrtovanimi dobavami dovolj. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Cantarutti je dejal, da bo zaščitnih sredstev bo z načrtovanimi dobavami dovolj. FOTO: Voranc Vogel/Delo

 

Zaloge zaščitne opreme v Sloveniji bi za prihodnji teden morale zadostovati


Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je več povedal o trenutnih zalogah zaščitne opreme. Skladišča so v zadnjih dneh zadihala glede materiala, ki ga razdeljujejo glede na priporočila, ki jih pripravlja ministrstvo. Poudaril je, da je to prioriteta. Trideset odstotkov zalog imajo za pokrivanje preostalih potreb: torej za inštitucije, kot so pogrebni zavodi, taksisti itd. »Da je delo lažje, smo skupaj z NIJZ, ministrstvom in drugimi pripravili usmeritve glede te opreme, ker na vsakem mestu zaščitna oprema ni potrebna.« Trenutno je na zalogi 7500 zaščitnih kombinezonov, 26.000 mask FF3, 790.000 kirurških mask in 7,7 milijona rokavic.

»Če bo poraba takšna, kot je bila, lahko s temi zalogami zdržimo en teden,« je povedal.

Kacin je dodal, da povpraševanje po zaščitnih sredstvih ne le v Sloveniji, temveč povsod po svetu presega ponudbo. Prav zato se vzpostavlja domača proizvodnja opreme, tudi zaščitnih mask. »Četudi te maske niso ekvivalent kirurškim oziroma drugim maskam, pa lahko znatno zmanjšajo tveganje za okužbo z novim koronavirusom.«

Preberite še:

Komentarji: