Vse o nenapovedanem nadzoru Knovsa na NPU

Zbrali smo članke o Knovsovi preiskavi domnevnih sumov pritiskov na člane in vodstva strank, ki ji je policija pokazala znak stop.
Fotografija: Poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Prvi je drugo med včerajšnjim obiskom podučil, da je sam izvoljen, njo pa je nastavila vlada. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Poslanec SDS in podpredsednik Knovsa Žan Mahnič in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar. Prvi je drugo med včerajšnjim obiskom podučil, da je sam izvoljen, njo pa je nastavila vlada. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Včeraj zvečer je odjeknila novica, da je pooblaščena skupina Knovsa na Nacionalnem preiskovalnem uradu nenapovedano preiskovala sum pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji. Vest je v časih pogajanj in kupčkanj med strankami hitro sprožila odzive.
 

Knovs nenapovedano opravil nadzor na NPU, Črnčec zanikal vzpostavitev vohunske mreže


V času, ko se njen predsednik, sicer tudi predsednik NSi Matej Tonin, službeno mudi v tujini, komisijo vodi poslanec SDS in podpredsednik komisije Žan Mahnič. Včeraj je sedmi sili zaupal, da so na Nacionalnem preiskovalnem uradu preiskovali sum pritiskov na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji.



NPU so poleg njega obiskali še Zvonko Černač (SDS) in Branko Simonovič (DeSUS). Mahnič je povedal, da so opravili nadzor zaradi suma zlorabe obveščevalnih in varnostnih služb s strani predsednika vlade Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Damirja Črnčeca »z namenom vplivanja, groženj in tudi izsiljevanja poslancev in vodstev strank bodoče potencialne koalicije«.

Šarčev kabinet naj bi prek Črnčeca določenim kriminalistom znotraj Generalne policijske uprave »dostavil seznam ljudi, ki jih je treba informativno obdelati«.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Blokada generalne direktorice policije


Člani Knovsa so se dolgo pogovarjali z generalno direktorico policije Tatjano Bobnar. Nadzora niso mogli opraviti v celoti, ker da ga je Bobnarjeva blokirala. »Želeli smo pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, vendar nam tega ni želela omogočiti,« je pojasnil.

Šarec in Črnčec sta se odzvala že včeraj. »Ko razni portali, ki so blizu SDS, poročajo, da sem naročil sezname in ne vem kaj še vse o strankah, ki se pogajajo za vstop v vlado, je jasno, da opisujejo svoje metode. To je napad na policijo brez primere,« je tvitnil premier. Črnčec je v odzivu preko odvetniške družbe zanikal poročanje nekaterih medijev, da je vzpostavil vohunsko mrežo, preko katere naj bi izvajal pritiske na člane in vodstva strank, ki se pogajajo o morebitni novi koaliciji.

Na generalni policijski upravi so zavrnili Mahničeve trditve, da naj bi nekateri kriminalisti po navodilih iz kabineta predsednika vlade preverjali nekatere strankarske funkcionarje. Kot so zapisali, niso dislocirana enota kateregakoli politika ali katerekoli politične organizacije, da bi izvrševali njihova naročila. Bobnarjeva skupini Knovsa na vprašanja, ki so se nanašala na delo policije, ki je po njenem mnenju izven zakonsko določenega okvira, ni odgovorila. Ob tem jo je Mahnič pozval, da naj pomisli na svojo prihodnost, so sporočili s policije.

Marjan Šarec. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Marjan Šarec. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Šarec: Knovs zanima napredovanje preiskav o financiranju SDS


Minila je noč, jutro in dan sta obrodila bogat val odzivov vpletenih. In vprašanj, ali gre za zlorabo policije ali parlamentarnega nadzora? Kdo izvaja pritisk na koga? Kdo si napačno razlaga zakon in pristojnosti?

Črnčec se je zjutraj oglasil na Facebooku. Opisal je, zakaj se je že kmalu po koncu osamosvojitvene vojne oddaljil od prvaka SDS Janeza Janše. »Razhod z nekom, ki je kariero začel kot mladi komsomolec in je pred cerkvijo popisoval vernike, danes pa je goreč vernik, je bil naravna posledica. Način njegovega delovanja je škodljiv za demokracijo in za desnosredinsko politično opcijo, ki je ujetnik ex komunističnega totalitarca. Človeka, katerega edini motiv za delovanje v politiki sta slast po oblasti in neizmerna želja po maščevanju do vseh, ki so mu storili 'krivico. Knjiga spoznanj v zvezi s tem bi bila zelo debela.«

FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo
FOTO: Jožže Suhadolnik/Delo

 

On izvoljen, ona nastavljena


Pred kamere sta znova stopila Mahnič in Bobnarjeva. Izvedeli smo, da je prvi drugo med včerajšnjim obiskom podučil, da je sam izvoljen, njo pa je nastavila vlada. »Želeli smo pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov, vendar nam tega ni želela omogočiti,« je sedmi sili povedal sam. »Naj se pokaže, kaj je res in kaj ne. Želimo seznam tistih, ki so morebitno nadzorovali poslance, direktorica policije pa nas je zavrnila, češ da nimamo pravne podlage,« je razlagal. Podatke, ki jih Knovs ni dobil, bo od policije zahtevala komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, je napovedal.

Odzvali so se mnogi: Janez Janša, vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Prvak SD Dejan Židan je v današnji izjavi voditelje političnih strank, med njimi tudi Marjana Šarca in Janeza Janšo, pozval, naj s svojimi dejanji in besedami ne poglabljajo nezaupanja v delovanje institucij svoje je primaknil poslanec Levice Miha Kordiš: »Če bi šlo za kar koli resnega, za resne sume zlorabe policije, tega ne razrešuješ tako, da v čakalnico Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pošlješ Žana Mahniča.«

Popoldan se je znova oglasil tudi Šarec. »Vse bolj je jasno, da je obisk Knovsa na Policiji namenjen ugotavljanju napredovanja preiskav o financiranju stranke SDS, ne pa skrbi za varnost politikov pred prisluškovanjem. Slovenska policija dela strokovno in je vredna zaupanja!« je objavil na Twitterju.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


SAB o prisluhih: V naključja ne verjamemo več


Odmeval je odziv SAB Alenke Bratušek. »Ne izključujemo možnosti, da bi prihajalo do prisluškovanja. Vsekakor pa takšne aktivnosti ostro zavračamo in se od njih distanciramo. Če obstaja vsaj en odstotek možnosti, da se taka nezakonita prisluškovanja izvajajo, jih je treba raziskati,« je izpostavil generalni sekretar SAB Jernej Pavlič in ob tem navedel, da sam ne verjame več v naključja. Ob tem je izpostavil, da je sina predsednice v nedeljo ob polnoči takoj, ko je zapeljal s parkirišča, policijska patrulja ustavila in uporabila preiskovalne metode.

Na Policijski upravi Kranj so demantirali kakršnakoli »naključja« ali »preiskovalne metode«.

Ciril Ribičič. FOTO: Jure Eržen/Delo
Ciril Ribičič. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

»Zloraba je vedno mogoča, a bolj nevarna, če si jo privošči oblast«


Glede dogajanja okoli Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) in Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) smo se pogovarjali tudi s Cirilom Ribičem. Ta je vodil parlamentarno komisijo za poslovnik, ko so nastajali dokumenti o delovanju Knovs, v kateri ima večino opozicija. Opozarja, da sama sestava Knovsa ni težava.

»To je jasno, da je nadzor v rokah opozicije, saj so zlorabe po definiciji možne na strani oblasti in ne opozicije. Opozicija mora nadzorovati oblast, ki ima več možnosti, tako na primer na področju kadrovanja, na področju oblikovanja predpisov … Pri oblikovanju rešitev smo se naslonili takrat na nemško ureditev,« se spominja.

Damir Črnčec. FOTO: Leon Vidic/Delo
Damir Črnčec. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Damir Črnčec: Zanesljivo vem, da so me zasledovali


»Zase pa zanesljivo vem, da so me zasledovali. Tudi v tem mandatu,« je danes v pogovoru za Delo povedal tudi Črnčec. Kdo ga je zasledoval? »To je dobro vprašanje, na katero ne bom odgovoril. Imam jasne namige, kdo je to bil, tudi dokazi za to obstajajo,« je povedal in dodal, da zasledovanja sicer ni prijavil policiji. »Ustrahovanja in groženj sem že ogromno doživel, težke metode ustrahovanja pa so morda lažne novice, ki se nenehno širijo o nekom, tudi o meni.«

Janez Janša. FOTO: Jure Eržen/Delo
Janez Janša. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Strateška napaka


Čeprav velja Janša za stratega, se zdi, da je z najnovejšo »akcijo« vendarle šel predaleč, dogajanje zadnjih dveh dni komentira Delova novinarka Suzana Kos. Policija je postala sredstvo politične kampanje. Tehtnica pa se je zdaj tako najverjetneje dokončno prevesila v prid predčasnim volitvam.

Težko je namreč verjeti, da bodo vsi tisti »sredinski« poslanci, ki še kolebajo ali se Janševi koaliciji v tej sestavi državnega zbora pridružiti ali ne, prezrli orkestrirano politično vodeno zgodbo o tem, da policija za potrebe politike zbira podatke o posameznih politikih in njihovih sorodnikih.

»Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne pa z izmišljenimi zgodbami na račun Policije, z žuganjem in pritiski na njeno vodstvo,« je komentirala Bobnarjeva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne pa z izmišljenimi zgodbami na račun Policije, z žuganjem in pritiski na njeno vodstvo,« je komentirala Bobnarjeva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Kdo izvaja pritisk na koga?


Gre za zlorabo policije ali parlamentarnega nadzora? Kdo izvaja pritisk na koga? Kdo si napačno razlaga zakon in pristojnosti? Obisk pooblaščene skupine Knovsa v torek na upravi kriminalistične policije in nacionalnem preiskovalnem uradu ter številna obtoževanja, ki so mu sledila, dvigujejo temperaturo v obdobju politične negotovosti.

»Slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike. Smo strokovna služba, ki v tej državi zagotavlja varnost ljudem. Služimo ljudem, in ne interesom politike,« se je generalna direktorica Policije Tatjana Bobnar odzvala na očitke, ki jih je nanjo osebno in na Policijo usmeril poslanec SDS Žan Mahnič.»Politične kampanje naj se gredo z argumenti, ne pa z izmišljenimi zgodbami na račun Policije, z žuganjem in pritiski na njeno vodstvo,« je komentirala Bobnarjeva in poudarila, da je Policija med najbolj nadzorovanimi institucijami v državi. Pooblaščeni skupini Knovsa so tudi v torek omogočili zakonit nadzor v okviru zakonskih pristojnosti. »Vse preiskave kaznivih dejanj in predkazenskih postopkov Policija vodi samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca, ne pa na podlagi seznamov politikov, njihovih svojcev ali želja kogarkoli,« je zavrnila namige o nezakonitem delovanju in dodala, da Policija redno izvaja nadzor nad uporabo osebnih podatkov, prav tako to počne Informacijski pooblaščenec.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: