ZDA napovedale še 1,2 milijarde dolarjev vojaške pomoči Ukrajini

Medtem je Rusija izvedla nove napade na Ukrajino.
Fotografija: Sveženj pomoči med drugim vključuje sisteme zračne obrambe, topniške izstrelke kalibra 155 milimetrov, strelivo za sisteme obrambe proti dronom in storitve satelitskega snemanja. FOTO: Dimitar Dilkoff /AFP
Odpri galerijo
Sveženj pomoči med drugim vključuje sisteme zračne obrambe, topniške izstrelke kalibra 155 milimetrov, strelivo za sisteme obrambe proti dronom in storitve satelitskega snemanja. FOTO: Dimitar Dilkoff /AFP

Rusija je danes, ko praznuje obletnico poraza nacistične Nemčije leta 1945, izvedla nove napade na Ukrajino. Po poročanju medijev, ki se sklicujejo na navedbe ukrajinskih predstavnikov, je ruska stran izstrelila 25 manevrirnih raket, večino na prestolnico Kijev, od tega jih je ukrajinska zračna obramba 23 uničila.

Po besedah ukrajinskega generala Sergija Popka v napadu ni bilo žrtev. Popko je še ocenil, da so bile rakete izstreljene z območja Kaspijskega morja.

Novi napadi ob dnevu zmage

Rusija je nove napade na Ukrajino izvedla ob dnevu zmage, s katerim se spominja zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo med drugo svetovno vojno. Popko je dejal, da si ruske sile prizadevajo »na ta dan ubiti čim več civilistov«. »Tako kot na fronti so tudi tu načrti agresorja spodleteli,« je še poudaril po poročanju tiskovne agencije Reuters.

Po navedbah župana Kijeva Vitalija Klička so razbitine sestreljenih raket padle na hišo v enem od okrožij v ukrajinski prestolnici. Kot je Kličko še zapisal na družbenem omrežju telegram, pri tem ni bilo žrtev niti večje škode.

Ruska stran je izstrelila 25 manevrirnih raket, večino na prestolnico Kijev, od tega jih je ukrajinska zračna obramba 23 uničila FOTO: Sergei Supinsky/AFP.
Ruska stran je izstrelila 25 manevrirnih raket, večino na prestolnico Kijev, od tega jih je ukrajinska zračna obramba 23 uničila FOTO: Sergei Supinsky/AFP.

Najnovejši ruski napadi so se zgodili dan po tem, ko je Rusija izvedla doslej največji napad z brezpilotnimi letalniki na Ukrajino od začetka invazije pred več kot letom dni. V valu napadov z brezpilotnimi letalniki in raketami je bil ubit najmanj en človek, pet ljudi je bilo ranjenih.

V zadnjem tednu je Rusijo pretresla vrsta eksplozij, napadov z brezpilotnimi letalniki in sabotaž, vključno z domnevnim napadom z dronom na Kremelj, ki naj bi bil poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Moskva krivdo za domnevni napad na Kremelj pripisuje Kijevu, ta pa zanika kakršno koli vpletenost.

ZDA še obljubljajo dodatno vojaško pomoč Ukrajini

ZDA so danes napovedale nov sveženj vojaške pomoči Ukrajini v višini 1,2 milijarde dolarjev, s katerim si želijo okrepiti zračno obrambo Ukrajine in ji zagotoviti dodatno artilerijsko strelivo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je že zahvalil ZDA za nov sveženj pomoči in ga označil za pomemben znak solidarnosti.

»Paket pomoči poudarja nadaljnjo zavezanost ZDA Ukrajini, s tem ko ji namenja ključne kratkoročne zmogljivosti, kot so sistemi zračne obrambe in strelivo, hkrati pa dolgoročno krepi zmogljivosti ukrajinskih oboroženih sil za obrambo svojega ozemlja in odvračanje ruske agresije,« je v izjavi sporočilo ameriško obrambno ministrstvo.

Sveženj pomoči med drugim vključuje sisteme zračne obrambe, topniške izstrelke kalibra 155 milimetrov, strelivo za sisteme obrambe proti dronom in storitve satelitskega snemanja. Pomoč prihaja v okviru skladov za varnostno pomoč Ukrajini, s katerimi se plačuje nabava vojaške opreme. S tem se Washington izogiba izčrpavanju obstoječih zalog ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Združene države vodijo prizadevanja zveze Nato in drugih zavezniških držav pri zagotavljanju orožja in druge pomoči Ukrajini. Skupno so ZDA od začetka ruske invazije Ukrajini namenile že več kot 36 milijard dolarjev pomoči.

Preberite še: