Spektakularen finiš večera v Celju, Olimpija spet zasenčila Maribor

V finalu Pokala Slovenije v Celju drama med Mariborom in Olimpijo. Vijolični zastreljali 11-m, odločila (2:1) je tista zadeta Elšnika v 130. minuti podaljška.
Fotografija: Nogometaši Olimpije so si dali duška po uspešni sezoni, v kateri so osvojili dvojno krono. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije so si dali duška po uspešni sezoni, v kateri so osvojili dvojno krono. FOTO: Blaž Samec

V Celju smo spremljali spektakularen nogometni večer. Olimpija je po naslovu državnega prvaka osvojila tudi pokalni naslov. V finalu pokala Pivovarne Union je po podaljšku premagala Maribor z 2:1 (0:0, 0:0). Izbranci Alberta Riere so po državnem naslovu osvojili še pokalnega. Junak tekme je postal Timi Max Elšnik, ki je unovčil enajstmetrovko v sodniškem dodatku podaljška. Olimpija je po sezoni 2020/21 spet osvojila pokal. Maribor, ki je ob koncu rednega dela zapravil enajstmetrovko, pa ostaja rekorder z devetimi tovrstnimi lovorikami.

PRVI POLČAS:

- na začetku tekme so na igrišču pobudo prevzeli nogometaši Olimpije, ki so z agresivno igro povzročali veliko preglavic zadnji vrsti Maribora. Po 15 minutah so vijolični vzpostavili ravnotežje na igrišču. Obe zasedbi sta imeli po eno priložnost, pri Olimpiji je Đorđe Crnomarković z glavo po podaji iz kota meril za las mimo leve vratnice vrat Ažbeta Juga, pri Mariboru pa je imel dober položaj za strel na robu kazenskega prostora Žiga Vipotnik, a je streljal po tleh in po sredini vrat, tako da Matevž Vidovšek ni imel veliko dela.

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

- v drugi polovici polčasa se razmerje moči na terenu ni spremenilo, obe ekipi sta si ustvarili nekaj polpriložnosti, predvsem s streli od daleč, videli smo nekaj dobrih individualnih potez, po golu pa ni zares dišalo. Po 45 minutah ostaja izid v Celju poravnan pri 0:0. 

DRUGI POLČAS:

- tempo je na začetku drugega polčasa še bolj padel. Razmočeno igrišče je onemogočalo kombinatorno igro na sredini, kar je bila voda na mlin Maribora, obe ekipi sta nekajkrat poizkusili s preskok igro, a je bilo hitro žogo težko ukrotiti. V 62. minuti so navijači vijoličnih prekinili tekmo, saj so na igrišče pometali celo vrsto pirotehničnih sredstev.

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

- v nadaljevanju pravih priložnosti na igrišču praktično ni bilo, so pa večkrat zavrele strasti zaradi grobih prekrškov na obeh straneh. Niti menjave v zasedbi Maribora in Olimpije niso prinesle razlike, obe ekipi sta taktizirali in več kot očitno čakali na podaljške. Dobrih 9000 gledalcev v Celju jih je po 10 minutah dodatka k rednemu delu (prekinitev zaradi pirotehnike) skoraj že dočakalo.

Trener Albert Riera FOTO: Blaž Samec
Trener Albert Riera FOTO: Blaž Samec

- nato pa najbolj razburljiv del tekme - enajstmetrovka za Maribor! V 111. minuti jo je zastreljal Marko Tolić! Pomembnega strela z bele točke se je lotil zelo nonšalantno, s t.i. panenko, Vidovšek je njegovo namero prebral in žogo je zlahka ujel. Mariborčani so tako v samih izdihljajih tekme zapravili zlato priložnost za lovoriko in tekma se je prevesila v podaljšek.

PODALJŠEK:

Zeleno-beli so vijolično neumnost kaznovali v 103. minuti, mariborsko mrežo je zadel Litovec Justas Lasickas, ki je v 83. minuti vstopil v igro. Mario Kvesić je lepo premešal mariborsko obrambo, streljal, zadel Luko Uskokovića, odbitek pa je prišel do Lasickasa. Ta je za svoj prvi zadetek za Olimpijo neubranljivo le zadel v polno. V 114. minuti pa je Maribor izenačil prek Nemanje Mitrovića. Tudi on je v igro vstopil kot rezervist, izenačil pa je s svojim prvim stikom z žogo. Ivan Brnić je z leve strani pred vrata poslal predložek, Mitrović pa je z glavo premagal Vidovška. V 10. minuti sodnikovega dodatka časa podaljšku pa je Olimpija finale odločila sebi v prid.

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

Sodnik Bojan Mertik je po pregledu posnetka dosodil prekršek nad Admirjem Bristrićem v kazenskem prostoru Maribora, ob izvajanju predložka iz kota je namreč vijolični branilec Ignacio Guerrico ob oddaljenejši vratnici podrl igralca zeleno-belih. Mertik je po daljšem ogledu posnetka VAR pokazal na belo točko. Iz enajstmetrovke je zadel kapetan Timi Max Elšnik, s strelom v zgornji desni kot je Juga poslal v napačno smer. Tako je Olimpija (s prvenstvom) osvojila dvojno krono, sicer pa osmo pokalno lovoriko.

FOTO: Blaž Samec
FOTO: Blaž Samec

Po tekmi je na igralno površino priteklo veliko navijačev Olimpije. Nekateri so se sporekli s predstavniki Maribora, drugi so odšli vse do tribune, na kateri so bile mariborske Viole. Poletelo je nekaj pirotehničnih sredstev, pripadniki specialne enote policije so zato morali posredovati.

Preberite še:

Komentarji: