Ema Kozin do zgodovinskega uspeha za slovenski boks v Manchestru

Naša najuspešnejša profesionalna borka po točkah ugnala izkušeno Škotinjo Hannah Rankin ter osvojila naslova svetovne prvakinje po različicah WBC in WBO.
Fotografija: Emi Kozin (na fotografiji s trenerjema Rudolfom Pavlinom in Redžom Ljutićem) je dosegla zgodovinski uspeh za slovenski boks. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Emi Kozin (na fotografiji s trenerjema Rudolfom Pavlinom in Redžom Ljutićem) je dosegla zgodovinski uspeh za slovenski boks. FOTO: Miha Šimnovec

Slovenska šampionka Ema Kozin (24 zmag, 12 s k. o., 1 neodločen izid, 1 poraz) je nova profesionalna boksarska svetovna prvakinja v supervelterski kategoriji po različicah WBC in WBO, potem ko je v Manchestru po deljeni sodniški odločitvi premagala Hannah Rankin (13 zmag, 3 s k. o., 7 porazov). Od izkušene Škotinje je bila po točkah boljša z 2:1 (98:92, 94:96 in 96:94). V Emino korist je ob Italijanu Marcu Moscadelliju (98:92) – zanimivo – točkoval tudi Britanec Kieran McCann (96:94), za Hannah pa je bil zgolj Nemec Michael Maass (94:96).

Naša najuspešnejša profesionalna borka je obračun na spektaklu, ki so ga prireditelji poimenovali »Sedem veličastnih«, začela zelo odločno in že v uvodni rundi tekmici iz Lussa na zahodu Škotske zadala več čistejših udarcev. »Bravo, Ema! Zelo dobro,« so po vsakem uspešnem napadu Kozinove skoraj v en glas zavpili njeni trenerji Rudolf Pavlin, Redžo Ljutić in Gregor Debeljak, ki so bili vidno zadovoljni z boksanjem svoje varovanke.

image_alt
Bodoča magistrica bi šla v ring celo s Tysonom – tudi Mikom

Rankinova je odgovarjala predvsem z udarci v telo, vendar pa jih je bilo v seštevku premalo, da bi lahko jeziček na tehtnici prevesila na svojo stran. Kozinova je bila večino dvoboja, ki je trajal deset rund po dve minuti, agresivnejša. Njeni krošeji so puščali čedalje več sledi na obrazu 33-letne Škotinje, ki je sicer po koncu obračuna, misleč, da je zmagala, dvignila roke visoko v zrak.

Prva slovenska boksarka z dvema prestižnima šampionskima pasovoma

Toda zgodovinskega uspeha za slovenski boks se je v areni AO veselila 24-letna »princeska« iz Šmartnega ob Savi, ki je po dvoboju presrečna skočila v objem svojim trenerjem. Z osvojitvijo šampionskih pasov WBC in WBO, ki spadata med najprestižnejše v svetu tega borilnega športa, je postala sploh prva naša boksarka, ki ji je uspel takšen podvig.

»Izjemno sem vesela, še nobene zmage se nisem razveselila tako kot tokratne. Za ta uspeh smo resnično trdo garali, nadvse sem hvaležna svoji ekipi, da mi je pomagala do tega uspeha. Čudovito je zdaj okrog sebe gledati nasmejane obraze,« je po velikem podvigu kar žarela od silne sreče Kozinova, ki je bila toliko bolj vesela, ker je vse od prihoda v Manchester na slehernem koraku čutila, da so jo podcenjevali. Dokaz za to je tudi zaplet z rokavicami, ko so želeli Emi »podtakniti« mehkejše in po Pavlinovih besedah popolnoma neustrezne. Na koncu je Rankinovo ugnala s takšnimi, kakršne uporablja škotska zvezdnica, ki je Kozinovi po dvoboju sicer športno čestitala, vendar zaradi bolečega poraza ni skrivala velikega razočaranja.

»Hannah me ni niti enkrat resneje ogrozila, vse sem imela pod nadzorom. Bila sem boljša, še tiste runde, ki sem jih izgubila, sem jih zelo tesno,« je ocenila diplomirana matematičarka, ki se je letos vpisala v prvi letnik magistrskega študija na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Najodmevnejšo zmago doslej bo najprej proslavila s svojimi trenerji. »Ne verjamem, da bom lahko danes ponoči zaspala,« je še dejala Kozinova, ki jo je v manchestrskem ringu izzvala že naslednja tekmica – Belgijka Femke Hermans (17 zmag, 7 s k. o., 4 porazi), svetovna prvakinja v supervelterski kategoriji po različicah IBF in IBO.

 

 

Preberite še:

Komentarji: