V Sloveniji 730 okuženih, od danes obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb

Zbiramo informacije, povezane s širjenjem koronavirusa in obvladovanjem pandemije.
Fotografija: Večstanovanjske stavbe je treba razkuževati dvakrat na dan; odlok že velja. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Večstanovanjske stavbe je treba razkuževati dvakrat na dan; odlok že velja. FOTO: Marko Feist



21.28 Župan Moskve vsem prebivalcev ukazal naj ostanejo doma

V Moskvi bodo od jutri veljala strožja pravila kot pretekli teden. Nove omejitve veljajo za vse, ne le za starejše od 66 let, ko doslej. Župan Sergej Sobjanin je povedal, da bodo meščani lahko zapustili dom le v primeru zdravstvenih težav, za pot v eno od služb, ki jih vlada vidi kot ključne ali za obisk prodajalne s hrano ali zdravili. Meščani smejo poleg tega odnesti smeti ali sprehoditi psa, vendar le do 100 metrov daleč. Tisti, ki jim pravil ne bo treba upoštevati, bodo v prihodnjih dneh dobili posebne mestne prepustnice. Izpolnjevanje novih ukrepov bodo nadzirali »s pametnim sistemom«, kar, kot poroča AFP, verjetno pomeni  široko razpreden sistem kamer s funkcijo prepoznave obrazov v Moskvi.

20.55 Nigerija omejuje gibanje v Lagosu in Abuji

Nigerijski predsednik Muhammadu Buhari je ukazal ustavitev vsega gibanja za dva tedna v največjem mestu Lagosu in glavnemu mestu Abuji. Tako želi preprečiti širjenje koronavirusa, poroča AFP. Vsi prebivalci na območju teh dveh mest morajo ostati doma od jutri zvečer. Potovanja v in iz drugih držav so preložena, tudi podjetja in pisarne morajo biti popolnoma zaprte. Izjema so bolnišnice, prodajalne z živili in bencinske črpalke.

20.40 Cilj je zagotovitev pravice do izobraževanja tudi v izrednih razmerah

Iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sporočili, da je na področju izobraževanja in znanosti glavni cilj prvega paketa za omejevanje posledic epidemije covida-19 zagotavljati pravice do izobraževanja in znanstvenega dela tudi v izrednih razmerah, koorganizirane oblike procesa niso mogoče. Predlagani ukrepi zato zagotavljajo pogoje za potek izobraževalnega in raziskovalnega procesa na daljavo, pa tudi pogoje za zaključek šolskega in študijskega leta. Izobraževanje na daljavo nadomešča delo v učilnicah, preizkuse znanja bodo prilagodili. Če praktično delo pri delodajalcih ni bilo mogoče, bo priznano kot opravljeno, enako velja za izbirne vsebine in interesne dejavnosti. Študenti imajo pravico do podaljšanja statusa, poleg tega vsem pripada krizni dodatek 150 evrov. Izvajanje raziskovalnih in infrastrukturnih programov, ki se iztečejo 31. decembra letos, se podaljša za eno leto.

20.10 Minister Aleš Hojs: Vlada je bila v zaostritev omejitev gibanja prisiljena

Po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa je bila vlada po sončni, »turistični« soboti, v zaostrovanje omejitev gibanja prisiljena. »S skrbjo gledamo v naslednjih šest do deset dni, ko bo verjetno včerajšnja razposajenost mnogih znova prinesla k povečanju virusnih obolenj po Sloveniji,« je dejal na večerni novinarski konferenci. »Gibanje ostaja neomejeno na območju celotne Slovenije za vaše gibanje z namenom prihoda na in odhoda z dela, za opravljanje gospodarske, kmetijske in gozdarske dejavnosti, za dostop do lekarn, za nujne primere, ko je potrebno oskrbeti domače ali sorodnike,« je sicer dodal, vendar ob tem »ni več izletov na morje, ni več izletov v gore«.



20.05 Migranti bodo na Portugalskem obravnavani enako kot državljani

Vsi tujci z vloženimi prošnjami za državljanstvo ali azil bodo na Portugalskem od jutri do najmanj 1. julija obravnavani enako kot državljani. Tako bodo imeli migranti zagotovljen dostop do javnih storitev med epidemijo covida-19, med drugim do zdravstvenih storitev, socialnih pomoči, bančnih računov, pa tudi do dela in najema bivalnih prostorov.

korona
korona


20.03 Le če so tudi najbolj ranljivi varni, smo varni vsi

Vlade v bogatih država so mobilizirale milijarde dolarjev praktično prek noči za boj proti širjenju epidemije covida-19 in njenih posledic, pravijo v organizaciji Oxfam. Zdaj bi morale podpreti še revne države v boju proti izrednim zdravstvenim razmeram.



18.55 Vlada zamaknila roke na področju množičnega vrednotenja nepremičnin

Vlada je zaradi epidemije koronavirusa zamaknila roke na področju množičnega vrednotenja nepremičnin. Lastniki nepremičnin tako aprila še ne bodo dobili obvestil o novem vrednotenju. Nove vrednosti nepremičnin bodo v evidenci razvidne s 1. januarjem 2021. Množično vrednotenje nepremičnin bi moralo biti končano konec marca, aprila pa naj bi lastniki prejeli obvestila o novih vrednostih.

18.48 Skupina Slovencev se po 14-dnevni karanteni na Tirolskem vrača v domovino

Na poti iz Tirolske v Slovenijo je skupina 27 slovenskih državljanov, ki so bili tam zaradi izbruha novega korovirusa v 14-dnevni karanteni. Njihovo vrnitev v domovino je organiziralo slovensko veleposlaništvo na Dunaju. Kot so sporočili na strani veleposlaništva na Facebooku, se je skupini slovenskih državljanov pridružilo tudi 13 hrvaških državljanov, ki se prav tako vračajo iz Tirolske. Po vrnitvi v Slovenijo bodo slovenske državljane najprej odpeljali v Mursko Soboto, kjer jih bodo testirali, nato pa jih bodo nastanili v gostilni s prenočišči v Dolgi vasi, kjer bodo v 14-dnevni karanteni, je poročala TV Slovenija.

18.47 Proti korona paket spodbuden za gospodarstvo

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije so zadovoljni, da vlada ni pozabila niti na mala in mikro podjetja ter samozaposlene. »Veseli nas, da vlada ni prelomila svoje obljube in bo poskrbela za vse slovenske obrtnike in podjetnike ter zaposlene v malem gospodarstvu. Od kondicije gospodarstva po koncu epidemije je odvisno, kako hitro bomo naša življenja spravili nazaj v neke normalne okvirje,« je paket komentiral predsednik OZS Branko Meh, ki poziva vse slovenske državljane, da bodo po koncu epidemije pomagali spodbuditi slovensko gospodarstvo in kupovali slovenske storitve ter proizvode.

18.40 Od polnoči prepoved gibanja izven občine stalnega ali začasnega prebivališča

Vlada je sprejela odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin, ki začne veljati 30. marca ob 00.00 in velja do preklica. Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju bo ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljeno za dostop do prodajaln živil, medicinskih pripomočkov, hrane za živali in različne druge opreme. Če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali javni poti. Na zaprtih javnih krajih bo od polnoči obvezna uporaba zaščitne maske oziroma druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, prav tako rokavic.

Več: Od polnoči prepoved poti iz občin, v zaprte javne prostore le z zaščitno opremo

18.32 V Italiji zaradi covida-19 v 24 urah 756 mrtvih

Iz Italije so tudi danes prišle tragično visoke številke. Novih smrti zaradi covida-19 je bilo v zadnjih 24 urah 756, kar je sicer manj od včerajšnjih 889. Skupaj je umrlo že 10.779 ljudi. Novih okužb je bilo 3.815. Potrjeno je v zadnjem dnevu ozdravelo le 646 ljudi, skupaj je ozdravljenih 13.030. Koronavirus je od začetka epidemije v Italiji okužil že 97.689 ljudi. V intenzivni negi je trenutno 3.906 obolelih za covidom-19.



18.11 Ukrepi, ki jih je v predlogu protikoronskega zakona potrdila vlada, so pravi.

Prvi ukrepi so pravi, slediti pa morajo hitro še drugi, ki jih lahko razdelimo v dveh skupini. V prvi so likvidnostni in drugi ukrepi za ohranitev čim boljše vitalnosti podjetij ob izhodu iz krize (pri čemer je nujno največ pozornosti nameniti najbolj prizadetim panogam), v drugi pa operativni ukrepi za nadaljevanje in oživljanje poslovanja podjetij ob izhodu iz krize z maksimalno zdravstveno zaščito zaposlenih po zgledu najboljših držav na tem področju, sporočajo iz Kluba slovenskih podjetnikov.

18.04 Dobra država opozarja na neenakost samozaposlenih

V Dobri državi pozdravljajo hitro ukrepanje vlade, opozarjajo pa, da zakon v delu, ki definira pomoč samozaposlenim, neustrezno obravnava posamezne samozaposlene oziroma ne upošteva različne značilnosti posameznih panog, v katerih ti delujejo. »Glede na sedanjo dikcijo zakona bodo do pomoči upravičeni le tisti, ki imajo dejavnost z enakomerno razporejenimi mesečnimi prihodki in bodo lahko dokazovali padec prihodkov. Samozaposleni, ki delajo v panogah z sezonsko ali nelinearno dinamiko poslovanja pa do pomoči ne bodo upravičeni, kar verjetno ni pravi namen zakona,« menijo v Dobri državi.

17.50 Razkuževanje večstanovanjskih stavb bo plačala država, če ne bo šlo drugače

»V tem trenutku je najbolj pomembno, da razkuževanje poteka,« je dejal predsednik vlade Janez Janša, ki meni, da je za prve dni v večstanovanjskih stavbah zagotovo dovolj zaloge. V nadaljevanju bo pomagala civilna zaščita iz svojih zalog. Stroške razkuževanja bo pokrila država, je dejal Janša, a dodal, da to ni tako velik strošek, da ga ne bi mogli pokriti upravniki in občine.

V Združenju upravnikov nepremičnin pa opozarjajo na pomanjkanje zaščitnih sredstev za izvajalce obveznega razkuževanja in samega razkužila. »Ključno vprašanje je, kako zagotoviti varnost tistih, ki bodo to izvajali,« je v imenu združenja za TV Slovenija povedal Boštjan Udovič. Dodal je, da upravniki teh stvari nimajo dovolj, in da jih je tudi na trgu težko dobiti. Izpostavil je tudi vprašanje stroškov razkuževanja, saj bi najemanje za to usposobljenih delavcev stroške zelo povišalo.

17.43 Na Bledu je bilo preveč živo

»V občini Bled smo se včerajšnje popoldne ukvarjali z obiskovalci, ki jim očitno ni mar za opozorila in napotke stroke in vlade. Policisti in redarji so opazili, da so ljudje z vseh koncev Slovenije prihajali na Bled na sprehod in posedanje okoli jezera. Vse to
je preraslo v množico, ki se je sprehajala in posedala po klopcah in po parkih. Nekateri so bili tako nesramni, da so se kljub opozorilu umaknili, ko pa je redar ali policist odšel, so se vrnili in zopet kršili opozorila,« opozarjajo iz Turizma Bled.

Na Bledu so se včeraj ukvarjali s kršitelji omejitev gibanja. FOTO: CZ Bled
Na Bledu so se včeraj ukvarjali s kršitelji omejitev gibanja. FOTO: CZ Bled


Civilna zaščita je k pomoči pri opozarjanju za v prihodnje pozvala tudi prostovoljce, ki so se javili za pomoč v času epidemije.
Prostovoljci bodo opremljeni z odsevnim telovnikom in izkaznico prostovoljca, usmerjali jih bodo redarji in policisti. Seveda bodo pri svojem delu primerno zaščiteni. Danes je bilo v pripravljenosti šest prostovoljcev, da bi opozarjali ljudi, da se ne smejo družiti, vendar je očitno sinočnja bliskovita medijska akcija zalegla, danes je bil Bled ponovno prazen.



17.12 Vlada pripravlja že drugi paket za omejitev širjenja epidemije

Predsednik vlade Janez Janša je na predstavitvi prvega paketa ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalcev zaradi posledic epidemije koronavirusa napovedal še drugi paket, saj prihajajo nove pobude za ukrepe. Dejal je tudi, da ima vlada v proceduri še odlok, ki prinaša zaostritev omejitve gibanja.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je dejal, da s prvim, trimilijardnim paketom niso nikogar pozabili, in opozoril, da je Slovenija leta 1991 tudi premagala krizo, ker smo »stopili skupaj«. To je tudi napotek za izhod iz te krize. Opozoril je tudi na 200 evrov neobdavčenega dodatka vsem, ki v teh razmerah še delajo.

»Ne dovolim, da se straši s slovensko vojsko,« je po podpori novemu paketu dejal minister za obrambo Matej Tonin. Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je dejala, da je pridelava hrane strateškega pomena, zato pomagajo tudi kmetom, ribičem in živilski industriji, znižujejo tudi katastrski dohodek. Slovenska pridelava je namenjena zlasti slovenski porabi.

Pivčeva je še pozvala upokojence, naj se ne odpravijo po pokojnine na pošto, temveč ostanejo doma. Sicer bodo vsi s pokojninami do 700 evrov dobili solidarnostni dodatek. Pokojnine do 500 evrov bodo bogatejše za 300 evrov, višje pa za 230 ali 130 evrov.



16.46 V ponedeljek o protikoronskem zakonu celotna koalicija, DZ predvidoma sredi tedna

O predlogu obsežnega zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic koronavirusa, ki ga je včeraj potrdila vlada, bodo v ponedeljek dopoldne po informacijah STA razpravljali ministri in poslanci koalicije. Že pred tem bo kolegij predsednika DZ določil časovnico izredne seje DZ, na kateri bodo sprejemali zakon. Seja bo predvidoma sredi tedna.



16.46 Johnson: Razmere glede koronavirusa se bodo še poslabšale

Britanski premier Boris Johnson, ki je v samoizolaciji, je v pismu sodržavljanom zapisal, da se bodo razmere glede izbruha novega koronavirusa še poslabšale. Pozval jih je, naj ostanejo doma in upoštevajo tudi druga navodila pristojnih za zajezitev širjenja virusa. »Ustrezno se pripravljamo in bolj kot bomo upoštevali navodila, manj življenj bo izgubljenih in prej se bo življenje znova normaliziralo,« je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Pismu bo v prihodnjem tednu prejelo približno 30 milijonov britanskih gospodinjstev.



Na Otoku je za covidom-19 umrlo še 209 ljudi, s čimer se je skupno število žrtev povzpelo na 1228. Z novim koronavirusom se je okužilo več kot 19.500 ljudi. Britanske oblasti so, sicer kasneje kot v večini evropskih držav, v začetku tedna uvedle tritedensko karanteno, zaprte so šole, vse nenujne prodajalne, prav tako je prekinjeno izvajanje vseh nenujnih storitev.

16.12 V Srbiji več kot 700 okužb z novim koronavirusom in 13 mrtvih

V Srbiji so v zadnjem dnevu imeli 82 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa so jih potrdili 741. Za koronavirusno boleznijo 19 pa so umrli še trije ljudje, tako da jih je življenje skupaj izgubilo 13. Epidemiolog Predrag Kon je posvaril, da zdaj prihajajo v fazo, ko se število okužb naglo povečuje. »Te razmere so izziv za vse nas, smo v vojni, to je vojno stanje, jaz sem vojni epidemiolog,« je povedal Kon.

15.53 V Franciji se nadaljuje premeščanje bolnikov s covidom-19 z vzhoda na zahod

V Franciji so danes izvedli največjo evakuacijo bolnikov z boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, iz prenapolnjenih bolnišnic na vzhodu države v zdravstvene ustanove na zahodu. S tem želijo sprostiti zmogljivosti na oddelkih za intenzivno nego, ki se pripravljajo na še večji naval v prihodnjih dneh. Dva posebna prilagojena hitra vlaka TGV sta danes prepeljala 36 bolnikov iz bolnišnic v Mulhousu in Nancyju v bolnišnice ob francoski zahodni obali, ki so za zdaj bistveno manj obremenjene zaradi izbruha novega koronavirusa.



Nemčija je medtem v Strasbourg poslala vojaško letalo, ki bo v bolnišnico v Ulmu odpeljalo dva bolnika. Do zdaj so v Nemčiji, Švici in Luksemburgu hospitalizirali okoli 80 bolnikov s covidom-19 iz Francije.

V Franciji je na intenzivni negi skoraj 4300 bolnikov s covidom-19, številni med njimi zaradi hudih težav z dihanjem potrebujejo ventilatorje, za katere se pristojni bojijo, da jih bo kmalu zmanjkalo. V državi so do zdaj potrdili 37.575 primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 2314 ljudi.

Korona
Korona


15.51 Egipt zapira bolnišnice in vasi

V Egiptu so zaprli več bolnišnic, poleg tega pa ukazali karanteno za več vasi, da bi ustavili širjenje epidemije covid-19. Kairsko bolnišnico so zaprli včeraj zvečer, da bi jo sterilizirali, po tem, ko so potrdili dva primera okužbe. Prvi okuženi je namreč takoj okužil še več drugih v bolnišnici. Kdaj bodo bolnišnice spet odprte, še ni znano. Predstavnik zdravstvenega ministrstva Khaled Megahed je napovedal tudi to, da so vasi v 10 pokrajinah v karanteni.

15.45 Na Hrvaškem s koronavirusom okuženih več kot 700 ljudi, šest mrtvih

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ugotovili 56 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da se je vse skupaj doslej okužilo 713 ljudi. Poročajo pa tudi o šesti smrtni žrtvi koronavirusne bolezni 19. Davi je umrl moški, rojen leta 1936, ki je imel že pred tem hude zdravstvene težave. Njegovo zdravstveno stanje pa se je zapletlo zaradi novega koronavirusa, je povedal hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Na respiratorjih je trenutno 26 bolnikov s covidom-19, 52 pa jih je že ozdravelo. Doslej so izvedli 5900 testiranj za novi koronavirus.

15.43 Nizozemska, kjer ljudem ni treba ostati doma, ima že več kot 10.000 okuženih

Število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom je na Nizozemskem danes doseglo 10.866, umrlo pa je 771 ljudi. Nizozemska sicer ravna drugače kot večina držav in stavi bolj na skupinsko imunost kot na omejevanje gibanja 17 milijonov državljanov. Nizozemska vlada je sicer sprejela serijo ukrepov za boj z virusom, vendar doslej ni silila ljudi, naj ostanejo doma. Revizijo te politike bodo predstavili v torek.

15.41 Včeraj zaradi covida-19 v Sloveniji umrli dve osebi

V Sloveniji sta v soboto za boleznijo covid-19 umrli še dve osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na 11, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Povečalo se je tudi število potrjeno okuženih z virusom kot tudi število hospitaliziranih. Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da je ena oseba z novim koronavirusom umrla v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, druga pa v domu starejših občanov v Šmarju pri Jelšah.

15.30 V občini Idrija potrjeni dve novi okužbi

Po podatkih NIJZ je v občini skupno število okuženih s koronavirusom naraslo na štiri. Župan občine Idrija Tomaž Vencelj in poveljnik Civilne zaščite Boštjan Brelih sta zaradi stika z obolelo osebo  od včeraj v samoizolaciji. A. I.

15.20 Ukrepi za omejitev epidemije bodo v Veliki Britaniji trajali še dolgo

Britanska vlada je danes potrdila, da bi lahko ukrepi za omejitev širjenja covida-19 trajali »precej časa«, potem ko so vodilni strokovnjaki zatrdili, da omejitev gibanja in drugega ne bo mogoče odpraviti do junija. Britanci morajo po navodilih vlade ostati doma, kadar koli je to mogoče.

14.52 V Evropski komisiji vlivajo upanje v pandemiji tudi s poezijo

V Evropski komisiji poskušajo vliti upanje in pogum v pandemiji novega koronavirusa tudi z branjem poezije na rednih opoldanskih novinarskih brifingih, ki sicer še vedno potekajo vsak dan, a so prilagojeni izrednim razmeram. Doslej so odmevali verzi Victorja Hugoja, Emily Dickinson, Giannija Rodarija in Antonia Machada. Z branjem poezije so začeli pred približno štirinajstimi dnevi. Prva je bila Hugojeva Pomlad, ki jo je glavni govorec komisije Eric Mamer prebral v tolažbo v težkih trenutkih - da ne pozabimo, da prihaja pomlad. Pri nas berejo pesmi igralci ob večerih.

14.10 Prva pošiljka od 220 naročenih ventilatorjev

Splošna bolnišnica Celje je včeraj prejela 20 dodatnih ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč, s katerimi se bolnišnica pripravlja na morebitne hujše primere okužb z novim koronavirusom. Kot je poudaril minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, gre za prvo pošiljko od skupaj naročenih 220 ventilatorjev. STA

14.02 Vlada sprejela paket pomoči za gospodarstvo in državljane

Vlada je sprejela besedilo zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo ter ga predložila v obravnavo in sprejetje državnemu zboru po nujnem postopku. Vključuje samozaposlene, velike družine, upokojence, zaposlene z nizkimi plačami, funkcionarjem pa znižuje plače. Zakon naj bi veljal do 31. maja.

Več v prispevku: Vlada sprejela predlog zakona. Kdo vse bo upravičen do dodatka

14.01 Finančni minister nemške zvezne dežele Hessen zaradi skrbi naredil samomor

Thomas Schaefer je naredil samomor, domnevno zaradi skrbi, kako se bo zvezna dežela Hessen, v kateri je tudi nemško finančno središče Frankfurt, izvila iz gospodarskih težav, ki jih povzroča covid-19. Tako meni predsednik vlade zvezne dežele Volker Bouffier. 54-letnega Schaeferja so našli mrtvega ob železniškem tiru, poroča AFP. Preiskovalci verjamejo, da je šlo za samomor.



13.50 Obvezno razkuževanje stavb že velja

Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je sinoči sprejela vlada kot enega od ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa sprejela, že velja. Od danes je torej treba vso opremo v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjskih stavbah razkužiti najmanj dvakrat na dan. Pogostost razkuževanja je odvisna od števila stanovalcev, vendar podrobnosti odlok ne navaja. Določa pa, da morajo razkuževanje izvajati upravnik ali tretja oseba po njegovem izboru, lahko tudi etažni lastniki. STA



Več o vladnih ukrepih: Vlada sprejela zakon o interventnih ukrepih, starejši po nakupih med 8. in 10. uro ​

13.15 Prepovedali prodajo alkohola, da bi zmanšali nasilje nad otroki

V glavnem mestu Grenlandije Nuuk so do sredine aprila prepovedali prodajo alkohola, s čimer želijo zmanjšati nasilje nad otroki v času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. »V teh razmerah moramo sprejeti številne ukrepe v izogib okužbam. Vendar je v srcu moje odločitve zaščita otrok, ki morajo imeti varen dom,« je sporočil premier Kim Kielsen. Skoraj tretjina prebivalcev tega danskega avtonomnega ozemlja je bila v otroštvu žrtev spolne zlorabe. Strokovnjaki zlorabe povezujejo z alkoholom, drogami in nepoznavanjem pravic otrok. Da se je nasilje nad otroki povečalo, opažajo, odkar so v ponedeljek zaprli šole. AFP

Ujeta križarka Zaandam bo vendarle lahko nadaljevala pot. FOTO: Reuters
Ujeta križarka Zaandam bo vendarle lahko nadaljevala pot. FOTO: Reuters


13.05 Križarka skozi Panamski kanal, a še vedno v negotovosti

Luksuzno križarko Zaandam, ki je obtičala pred obalo Paname, saj je nobena bližnja južnoameriška država zaradi ukrepov ne želi spustiti v pristanišče, bodo vendarle spustili skozi Panamski kanal, se vedno pa ni znano, kje bo lahko pristala, je poročal Guardian. Na krovu ladje so umrle štiri osebe, a ni znano, ali so bile okužene s koronavirusom, ima pa nekaj ljudi na ladji simptome prehlada, dve osebi sta potrjeno okuženi. Nekaj ducatov zdravih potnikov so sicer že preselili na sestrsko ladjo Rotterdam. S. B.

12.45 Novi črni rekord v Španiji

V Španiji je v zadnjih 24 urah je umrlo še 838 ljudi, šest več kot dan pred tem. Z novim koronavirusom se je doslej v Španiji okužilo 78.800 ljudi, 6528 jih je umrlo. Španski premier Pedro Sanchez je zaradi naraščanja števila primerov napovedal še strožje ukrepe. V ponedeljek bodo po zgledu Italije tudi vsa podjetja za dva tedna ustavila nenujne dejavnosti. Ta ukrep naj bi na današnji izredni seji potrdila vlada in določila, katere so nenujne dejavnosti. S. B.

12.20 Največ kršitev v Mariboru

Policisti so v včerajšnjem poostrenem nadzoru (med 8. in 18. uro na 2000 lokacijah) nad izvajanjem odloka o začasni prepovedi gibanja izrekli 112 opozoril, na zdravstveni inšpektorat pa so podali tudi 90 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov. Največ kršitev so zaznali na območju Maribora (50 predlogov za inšpektorat), Ljubljane (17) in Celja (16). STA

11.55 UKC Ljubljana: To niso počitnice

V UKC Ljubljana so včeraj sprejeli več poškodovanih zaradi adrenalinskih in drugih aktivnosti, ki jih je v tem času bolje odložiti. »Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, gorski kolesarji, motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodbe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno, zato prosimo, da se izogibate rizičnim opravilom, ki v tem času niso nujna,« je pozval vodja Urgentnega kirurškega bloka doc. dr. Anže Kristan. S. S.



Več v prispevku: »Imeli smo toliko težkih poškodb kot na običajno sončno soboto. Nobenega sledu o karanteni«​​

11.50 Škofov nagovor na peto postno nedeljo

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v današnjem televizijskem nagovoru poudaril, da je treba upoštevati navodila o izolaciji v času epidemije covida-19, ob tem pa ohranjati »živ in pozoren pogled za ljudi«. »Izolacija ne sme pomeniti, da bi na te ljudi pozabili,« je dejal in dodal, da lahko na različne načine pokažemo, da nam je mar. STA

11.49 Omejevanje dostopa na Krim in v Iški Vintgar

V bližini Ljubljane sta med najpopularnejšimi točkami Krim in Iški Vintgar, kjer se v letih dneh pogosto tare ljudi. A v želji po zajezitvi epidemije je to neprimerno, zato so danes, kot je sporočil naš novinar Miha Pribošič, onemogočili dostop. Ljudi pozivajo, naj ne hodijo na ti dve turistični točki. S. S.

Več v prispevku: Zaradi kršitev napoved zaostritve ukrepov

11.38 V Sloveniji 730 okuženih

Včeraj sta zaradi covida-19 umrli dve osebi (skupaj je žrtev torej 11), število potrjeno okuženih je poraslo za 46 na 730. Povečanje je bilo najnižje v zadnjih treh dneh, smo pa imeli že tretji dan zapored po dve smrti. Raste tudi število bolnikov, ki jih zaradi koronavirusne bolezni zdravijo v bolnišnicah. V soboto se je ta številka povečala za 11 na 101. Od teh jih 23 potrebuje intenzivno nego. STA



10.49 Indijski premier se opravičuje

V Indiji se zaradi tritedenske karantene, ki so jo uvedli v torek, le štiri ure po napovedi, spopadajo s številnimi težavami. Zaprta so vsa podjetja, ki opravljajo nenujne dejavnosti, prepovedano je skoraj vsakršno zbiranje na javnih krajih, zaprli so meje med zveznimi državami. Zaradi ukrepa je več milijonov ljudi ostalo brez službe. Ker so ukinili javni prevoz, so se številni na morali domov odpraviti kar peš. Eden od delavcev je tako na 300-kilometrski poti obnemogel in umrl. »Opravičujem se za tako stroge ukrepe, ki so vam povzročili težave, predvsem revnim ljudem,« je ob tem dejal indijski premier Narendra  Modi. »V boju s koronavirusom ni bilo druge izbire.« V državi z 1,3 milijarde prebivalci so potrdili 979 primerov okužbe z novim koronavirusom, 25 ljudi je umrlo. Strokovnjaki se bojijo, da je okuženih še veliko več. STA

10.15 Johnsonovo pismo sodržavljanom

Britanski premier Boris Johnson, ki je tudi sam okužen s koronavirusom, je sodržavljane v pismu pozval, naj ostanejo doma in upoštevajo tudi druga navodila pristojnih za zajezitev širjenja virusa. »Želim biti iskren z vami – vemo, da se bodo stvari še poslabšale, preden se bodo izboljšale,« je zapisal. Pismo bo v prihodnjem tednu prejelo okoli 30 milijonov britanskih gospodinjstev. Na Otoku so zabeležili več kot 1000 smrtnih žrtev covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo več kot 17.000 ljudi. Britanske oblasti so, sicer kasneje kot v večini evropskih držav, na začetku tedna uvedle tritedensko karanteno. STA

Britanski premier Boris Johnson je v samoizolaciji na Downing Streetu. FOTO: Reuters
Britanski premier Boris Johnson je v samoizolaciji na Downing Streetu. FOTO: Reuters


10.04 PU Kranj: Ljudje naj se izogibajo tveganjem

»Smo v težkih časih, ko bi ljudje zaradi epidemiološke situacije morali ostajati doma in s tem prispevati k varnosti na več segmentih. Zato ponavljamo poziv, naj  se ljudje izogibajo tveganjem za svoje in javno zdravje ter varnost prometa. Enako velja za tiste, ki v teh dneh lepo vreme morebiti izkoriščajo za 'izlete',« so sporočili s Policijske uprave Kranj. Opozorilo so poslali potem, ko je včeraj zaradi posledic prometne nesreče umrl kolesar. Včeraj popoldne sta bila v nesrečah sicer udeležena še dva kolesarja. S. B.

10.00 Žena kanadskega premiera ozdravela

Sophie Gregoire Trudeau je prebolela koronavirusno bolezen 19, kot je objavila na facebooku. S soprogom, kanadskim predsednikom vlade Justinom Trudeaujem, zato nista več v samoizolaciji. »Počutim se mnogo bolje in moj zdravnik mi je dejal, da je vse v redu,« je zapisala in Kanadčane pozvala, naj ostanejo doma, da bi preprečili širjenje koronavirusa. V Kanadi so doslej potrdili več kot 5000 primerov okužbe, več kot 60 ljudi je zaradi covid-19 umrlo. S. B.

9.50 Število okuženih blizu 665.000

Globalni podatki o okužbah z novim koronavirusom kažejo hitro naraščanje; število potrjenih primerov je doseglo 665.000, število žrtev 31.000, do zdaj je ozdravelo 142.000 ljudi. Največ novih primerov okužb opažajo v Avstraliji, Izraelu, ZDA, Mehiki, Rusiji, na Tajskem in v Južni Koreji.  S. B. 

V Wuhanu so včeraj spet začeli voziti hitri vlaki. FOTO: Aly Song/Reuters
V Wuhanu so včeraj spet začeli voziti hitri vlaki. FOTO: Aly Song/Reuters


9.45 Dobre novice s Kitajske

Na Kitajskem so v zadnjem dnevu potrdili 45 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega 44 uvoženih primerov. O edini novi domači okužbi so poročali iz osrednje province Henan. Za boleznijo covid-19 je umrlo še pet ljudi. Včeraj so
prvič po več kot dveh mesecih v Wuhanu znova ustavili hitri vlaki. V mesto, ki je pomembno železniško vozlišče, se je iz vse države vrnilo več kot 12.000 potnikov. Na Kitajskem so od decembra lani potrdili več kot 80.000 okužb z novim koronavirusom, 3300 ljudi je umrlo, največ v Wuhanu. STA

Karantene za New York za zdaj ne bo, velja pa omejitev gibanja za New York, New Jersey in Connecticut. FOTO: Kena Betancur/Afp
Karantene za New York za zdaj ne bo, velja pa omejitev gibanja za New York, New Jersey in Connecticut. FOTO: Kena Betancur/Afp


9.15 V ZDA zaradi covid-19 umrlo že več kot 2000 ljudi

Število žrtev novega koronovirusa v ZDA se je v zadnjih treh dneh podvojilo in preseglo 2000, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa. Do včeraj so potrdili več kot 124.000 okužb. Žarišče izbruha je New York, kjer so prešteli 53.000 primerov, umrlo je 672 ljudi, torej tretjina vseh v ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump je že razmišljal o uvedbi karantene za New York in dele okoliških zveznih držav, vendar si je nato premislil. Namesto tega je predlagal stroge omejitve potovanj v New Yorku, New Jerseyju in Connecticutu. S. B.



Več v prispevku: Meščani New Yorka pozvani k odpovedi vseh nenujnih potovanj​

8.40 Sedemdeset prijav na inšpektoratu za delo

Inšpektorat za delo je od razglasitve epidemije novega koronavirusa prejel okoli 70 prijav nepravilnosti, ki se nanašajo tako na vprašanja osebne zaščitne opreme, razdalje in podobno, kot tudi na vprašanja odpovedi delovnega razmerja, koriščenja dopusta in tako naprej. Hkrati je inšpektorat dobil okoli 140 zaprosil za strokovno pomoč. STA

8.33 Prva smrtna žrtev tudi na Novi Zelandiji

Na Novi Zelandiji so potrdili prvo smrtno žrtev koronavirusa. Umrla je ženska, stara več kot 70 let, živela je na zahodni obali Južnega otoka. Imela je predhodne zdravstvene težave. Do danes so na Novi Zelandiji imeli 514 okuženih. Prepoved gibanja tam velja zadnje štiri dni. S. S.

8.10. Črne napovedi za irsko gospodarstvo

Irsko gospodarstvo, ki še dobro pomni gospodarsko krizo iz leta 2008, bi se lahko letos zaradi posledic pandemije novega koronavirusa skrčilo za več kot sedem odstotkov, brezposelnost pa bi lahko poleti dosegla 18 odstotkov, so opozorili v irskem vladnem Inštitutu za ekonomske in socialne raziskave. Izračun o sedemodstotnem skrčenju BDP temelji na scenariju, da bo trenutna prepoved javnega življenja v državi trajala 12 tednov. STA

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana bo še nekaj časa mirovalo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana bo še nekaj časa mirovalo. FOTO: Leon Vidic/Delo


6.00 Velike načrte letališču prekrižal virus

Brniško letališče bi danes moralo preiti na poletni vozni red, a ta še nekaj časa ne bo zaživel, saj je od sredine meseca zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa ukinjen ves javni potniški promet. V zimskem voznem redu je na Letališče Jožeta Pučnika letelo 12 rednih prevoznikov, za poletno sezono pa je povezave z njim napovedalo še pet novih. British Airways naj bi bo s štirimi leti na teden potoval na londonsko letališče Heathrow, Iberia s štirimi leti na teden v Madrid, Finnair dnevno v Helsinke, Windrose dvakrat na teden v Kijev in Israir dvakrat na teden v Tel Aviv. STA

Slovito gledališče Bolšoj v Moskvi sameva, a kljub vsemu vabi gledalce, da si predstave ogledajo po svetu. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters
Slovito gledališče Bolšoj v Moskvi sameva, a kljub vsemu vabi gledalce, da si predstave ogledajo po svetu. FOTO: Evgenia Novozhenina/Reuters


5.30 Jabolko navdiha na daljavo

Predsednik republike Borut Pahor bo priznanje Jabolko navdiha namenil vsem, ki v času spopadanja z epidemijo novega virusa požrtvovalno in nesebično skrbijo, da življenje teče, kolikor je mogoče nemoteno. Današnja vročitev bo času epidemije primerno potekala brez prejemnikov priznanja ali vabljenih gostov. 

5.00 Tudi Boljšoj na spletu

Gledališče Bolšoj v Moskvi, ki se zaradi širjenja koronavirusa tudi zapira pred svetom, prvič v svoji zgodovini prikazuje baletna in operna dela na spletu. Do 10. aprila bo predvajal več svojih razprodanih predstav. Za začetek so v petek ob svetovnem dnevu gledališča na youtubu prikazali Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega, v soboto pa Trnuljčico istega skladatelja. Do 10. aprila bosta med drugimi na sporedu Hrestač Čajkovskega in ruska nacionalna opera Boris Godunov Modesta Musorgskega. Gledalcem, ki si jih ne bodo mogli ogledati v realnem času, bodo na voljo na zahtevo še 24 ur po predvajanju. STA

Po dveh dneh zasedanj je vlada sprejela interventni zakon. FOTO: Vlada RS
Po dveh dneh zasedanj je vlada sprejela interventni zakon. FOTO: Vlada RS


00.16 Mega zakon pod streho

Zakonski predog, ki predvideva interventne ukrepe za omilitev posledic epidemije koronavirusa za državljane ter gospodarstvo, je vlada po dveh dneh zasedanj sprejela. Paket je ovrednoten na tri milijarde evrov, veljal pa naj bi od uveljavitve zakona do 31. maja. Vlada predlaga, da se besedilo v parlamentu obravnava po nujnem postopku. »Vsi predvideni ukrepi so nujni, saj je treba nemudoma zagotoviti sredstva za izvajanje ukrepov pri zajezitvi, obvladovanju in preprečevanju širjenja epidemije,« so še zapisali v sporočilu po seji vlade. S. B.



Več v prispevku: Vlada potrdila predlog zakona o interventnih ukrepih ​

 

Komentarji: